Mehevä Vaalea Vaniljakakkupohja

Leivonta - Kakkupohja - Vaniljakakkupohja

Mehevä vaalea vaniljakakkupohja on helppo ja nopea leipoa. Kaikki ainekset sekoitetaan nopeasti keskenään isossa kulhossa ja kakkupohja on valmis paistettavaksi. Tässä reseptissä sinun ei tarvitse vatkailla munia, voita tai sokeria. Sokerikakkupohjaa kiinteämpi ja maukkaampi mehevä vaniljakakkupohja sopii varsinkin korkeiden kakkujen ja paksujen jämäköiden moussekerrosten pohjaksi.  Kakkupohjasta tulee helposti leikattava, kiinteä ja mehevä vaniljalta maistuva peruskakkupohja.

Tein veljenpojan synttärikakuksi pienen korkean kakun, josta söi melkein kymmenen henkeä. Halusin testata sokerikakkupohjaa kiinteämpää vaaleaa kakkupohjaa ja suunnittelin ihanan vaniljaisen kakkupohjan juuri tätä synttärikakkua varten. Pohjasta tuli yllättävän mehevä ja kiinteä. Painoa pohjalla on sokerikakkupohjaa enemmän ja siitä syystä korkea, halkaisijaltaan 15 cm kakku piti hyvin muotonsa myös leikattaessa.

Ihastuin tähän kakkupohjaan täydellisesti. Voi ja maito antavat kakkupohjalle vaniljan kanssa täysin erilaisen koostumuksen ja maun mihin sokerikakkupohjia leipoessa olen tottunu. Tästä tulee ehdottomasti reseptin helppouden takia uusi suosikkini! Varsinkin, jos kakun täytteenä on raikkaita mousseja kuten sitruuna, passion tai ananas.

Kakkupohja sai jo sitä paistettaessa kehuja tuoksustaan ja jouduin vahtimaan jäähtyvää kakkupohjaa innokkaiden maistajien sormilta ja suilta. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä reseptiä! Tuplaa ohje, jos leivot kakkua esimerkiksi 20 hengelle. Muista myös pidentää paistoaikaa, joka vaihtelee uuneittain. Kannattaa kokeilla kypsyys puutikulla, jotta varmistut kypsyydestä!


Mehevä Vaalea Vaniljakakkupohja (15 cm vuoka)

  • 4.5 dl jauhoja
  • 3 dl sokeria
  • 1.5 tl leivinjauhetta
  • 0.5 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 100 g voita
  • 2.5 dl maitoa
  • 3 kanamunaa
  • 1 tl Vanilja-aromia (tai muu vanilja)
  1. Sulata voi ja jätä jäähtymään.
  2. Voitele halkaisijaltaan 15 cm korkea kakkuvuoka.
  3. Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon ja sekoita.
  4. Vispaa kanamunat kevyesti voin joukkoon.
  5. Lisää maito sekä vanilja-aromi ja sekoita kunnolla.
  6. Lisää voi-maitoseos jauhojen joukkoon nuolijalla käännellen.
  7. Kääntele taikina tasaiseksi nopeasti nuolijalla – kaada taikina kakkuvuokaan heti kun taikina on tasaista.
  8. Paista 165-170 asteisessa uunissa noin 55-60 minuuttia.
  9. Anna jäähtyä noin 15 min vuoassa ja kippaa kakku jäähdytysritilälle jäähtymään ennen leikkausta.

Vinkki! Tarkista kypsyys puutikulla: kun tikkuun ei jää yhtään taikinaa, on kakku valmis. Uuneissa on eroja, joten paistoaika voi vaihdella alle tunnista yli tuntiin. Voit peittää kakun pinnan leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa, jos kakku ottaa liikaa väriä uunissa. Voit pakastaa kakkupohjan samalla tavalla kuin tavallisenkin sokerikakkupohjan.

HUOM! Jos muutat kakun raaka-ainemääriä (tuplaus tai puolitus voi olla ettei kakku onnistu. Tällaisissa raskaissa kakkupohjissa on tärkeää seurata ohjetta tarkalleen.

EDIT: Olen saanut lukuisaä kysymyksi koskien tätä kakkupohjaa. Lue kysymykset ja vastaukset ennen kuin jätät oman kysymyksesi, sillä luultavasti olen jo vastannut siihen 🙂 Kiitos.


Mehevä Vaalea Vaniljakakkupohja
Leivonta - Kakkupohja - Vaniljakakkupohja
Leivonta - Kakkupohja - Vaniljakakkupohja

Olethan testannut jo ihanaa mantelikakkupohjaa, joka sopii täydellisesti mansikkakkakun pohjaksi?

Myös näillä sopii

Herkutella

144 Kommenttia

  1. Nims sanoo:

    Luin kommentit mutten ainakaan näillä näkymin löytänyt vastausta tähän. Eli voisiko tästä tehdä levykakun syvälle pellille? Tarkoitus olisi tehdä kaksi pellillistä, eli tuplaisin taikinan, ja sitten leikkaisin siitä sopivat muodot.

    1. Kyllä varmasti voit leipoa kakun myös pellille. Paisto lyhenee ja helpottuu. Riittoisuudet joudut arvioida itse – peltejä kun on eri kokoisia ja syvyydetkin vaihtelevat, mutta varmasti onnistuu 🙂

  2. Katriina sanoo:

    Hei, riittääkö 1 1/3 -kertainen määrä 18cm korkeaan vuokaan?

    1. Hei Katriina,

      oikea määrä löytyy testaamalla. En ole kokeillut ohjetta kaikkiin erilaisiin vuokiin, joten en voi varmuudella sanoa mikä on paras. Suosittelen lukemaan myös tämän ohjeen muut kommentit. Kun kakkupohjaa on suurennettu muuttuu paistoaika myös.

  3. Lilli sanoo:

    Tämä on ihan mun lempparikakkupohja ikinä!
    Itse en hirveästi välitä sokerikakkupohjasta, mutta nyt täytyisi tehdä juhliin täytekakku. Täytteeksi tulisi jokin mousse Valion Irish cream&coffee -maustetusta rahkasta. Olisiko sinulla jotain vastaavaa kakkutäyteohjetta, jossa on käytetty maustettua rahkaa?
    Kumpaankohan kakkupohjaan sellainen kannattaisi tehdä, sokerikakkupohjaan vai mehevään vaniljakakkupohjaan?

  4. Suvi sanoo:

    Hei,

    Onnistuukohan tällä pohjalla kerroskakun teko?

  5. Jenna sanoo:

    Hei! Osaisitko sanoa millaisen moussen koostumus olisi tarpeeksi jämäkkä kakun väliin, missä ei ole käytetty liivatetta? Hakusessa olisi joku marjaisa suklaakakun kaveriksi🤔

    1. Ilman liivatetta ei kyllä tule tarpeeksi jäykkää , jos haluat korkeat moussekerrokset. Miksi et hyydyttäisi agarilla tai vegegelillä?

  6. Moikka! Kiitos tästä ohjeesta, olen tehnyt useasti ja tää maistuu superhyvältä ja sopii täydellisesti korkeiden moussekakkujen rakentamiseen! Nyt miun pitäis tehdä tää suklaisena! Luin mehevän suklaakakun ohjetta ja se ei taida sellaisenaan käydä, joten kysyisin neuvoa 🙂 Jos tähän vaniljakakkupohjan reseptiin käyttäisi vaniljauutteen sijasta suklaata sulatettuna ja vaikka kaakaojauhetta, niin voisko se toimia? Haen siis samaa rakennetta kuin tässä vaniljakakkupohjassa, mutta suklaisena.

    1. Heips, sulatettu suklaa lisää tämän kakkupohjan rasvaisuutta. Jauhoja voisi korvata osittain kaakaojauheella ja toki voi testata lisäämällä suklaata, mutta se menee sitten testailuksi. En voi varmuudella sanoa miten toimii, kun en ole itse kokeillut.

  7. Aada sanoo:

    Tuleeko uuni esilämmittää ennen paistoa ?

    1. En ihan täysin ymmärrä kysymystä. Uuni siis tulee olla 165-170 asteinen kun kakku laitetaan sinne.

      1. Aada sanoo:

        Tämä oli vastaus, mitä hain. Kiitos.

  8. Outi Kiviaho sanoo:

    Kiitos Anni!
    Törmäsin tähän ohjeeseen etsiessäni erilaisia ohjeita kakkupohjan tekoon ja päätin kokeilla. En kylläkään tehnyt sillä kakkua, vaan kokeilin tehdä sillä leivoksia muffinivuoissa. Onnistui täydellisesti!!

    Ohjeen annoksesta tuli 12 hyvän kokoista muffinia, jotka kohosivat kauniisti ja mikä parasta säilyttivät muotonsa täydellisesti ottaessani ne pois vuoasta. Paistoaika oli 175 asteessa 30 minuuttia ja sillä tuli täydellinen kypsyys ainakin minun uunillani. 🙂
    Nyt vielä täyteen mietintä leivoksiin ja sitten parempiin suihin! 😀

  9. minna sanoo:

    moikka, tässä yksi tunarileipuri vielä tarkentaa, onko siis kakkupohjan halkaisija 15cm ja korkeus myös 15cm, tuolla ylempänä luki että halkaisijaltaan 15cm korkea vuoka? itselläni on 18cm halkaisijaltaan oleva vuoka jonka korkeus on 10cm, ehkä kannattaa puolittaa määrät siihen että ei tule yli? Vielä kysyisin, onko sinulla ihan videota siitä miten ne jauhot käännellään sinne taikinaan, niin saisi vähän osviittaa paljonko sihtaat jauhoja kerralla taikinaan ja kääntelet, ja sitten sihtaat lisää ja kääntelet, ja miltä taikina näyttää kun se kaadetaan sinne?
    Kiitos ja anteeksi 🙂 ihana blogi sinulla

    1. Moi,

      Käytän korkeita kakkuvuokia noin 10 cm korkuisia (ei haittaa jos on korkeampi). 15 cm viittaa halkaisijaan. Kakku mahtuu hyvin vuokaasi. En lähtisi puolittamaan ohjetta. Tämän tyyppisissä kakuissa voi vaikuttaa radikaalisti onnistumiseen kun ohjetta muuttaa. Valitettavasti videota ei ole vaiheista. Vinkkinä on että isää jauhot esim 1 dl kerrallaan ja varovainen kääntely. Kiitos palautteesta 🙂

  10. Tuija sanoo:

    Haluaisin tehdä tähän kakkuun suklaamoussetäytteen. Löytyykö blogistasi tarpeeksi jämäkän moussen ohje?

  11. Pepita sanoo:

    Hei Anni! Haluaisin kokeilla tätä ohjetta munattomana. Osaatko sanoa, onnistuuko?

      1. pepita sanoo:

        Kiitos, voisinkin testata tuota pohjaa!

        Olisino antaa vinkkejä munattomaan/maidottomaan mousseen, joka tuohon sopisi väliin? Tarkoitus olisi kuorruttaa kakku vegaanisella voikreemilläsi.

  12. Liisa sanoo:

    Tein 2-kertaisena 22 cm vuokaan ja taikina tuli reilusti paistettaessa yli.
    Eli pitää olla todella korkeareunainen vuoka tai sitten isompi vuoka. Itse siis yritin arvioida kokoa kommenttien perusteella, mutta pieleen meni. Haaveissa oli saada jaettua pohja kolmeen osaan, mutta olisi tosiaan ollut oikeampi ratkaisu valita 24 cm vuoka ja pohja olisi silti ollut riittävän korkea.

  13. Maria sanoo:

    Hei! Oletko käyttänyt tähän pohjaan rasvatonta, kevyt- vai täysmaitoa? Ohjeessa puhutaan vain maidosta, mutta maidon rasvaisuus varmaankin vaikuttaa lopputulokseen.

    1. Heippa, olen käyttänyt kevytmaitoa. En usko, että maidon rasvaisuudella on merkitystä tässä ohjeessa 🙂 myös kasvimaitoja voi käyttää.

  14. Tiina sanoo:

    Ohje vaikuttaa lupaavalta. Mulla just tuo 15 cm vuoka mutta irtopohjalla. Onnistuisikohan jos vuoraisin vuoan sisältä foliolla.

  15. Miina sanoo:

    Moikka!
    Voisiko tämän kakun kuorruttaa voikreemillä?

  16. Heli sanoo:

    Moi, onko tämä kakkupohja niin sanottu voikreemi pohja? Aika perus sellainen? Haen ohjetta nimittäin semoiseen kakkupohjaan, olen aina ennen tehnyt sokerikakkupohjan mutta nykyään se ei onnistu (lässähtää).

  17. Juhannusleipuri sanoo:

    En saanut kyllä kauhean komeaa pohjaa tästä millään. Jäi ihan lätyksi vuuan pohjalle tällä ohjeella.

    1. Voi harmi! Teithän saman kokoisella vuoalla, isompaan vuokaan tehtynä tulee reilusti matalampi kakku? Tai mitähän on sattunut leivottaessa?

  18. Susanna sanoo:

    Tein ekan kerran tätä ohjetta 15cm vuokaan ja oli ihan täydellinen!! Kiitos ohjeesta! Tokalla kerralla tein tuplana halkaisijaltaan 20cm vuokaan ja paistoaika oli peräti 1,5h ennen kuin puutikkuun ei jäänyt enää taikinaa. Kakun reunat kuitenkin tummuivat/kuivuivat ikävästi ja leikatessa reunasta lohkeili paloja irti😅🙈 osaatkohan sanoa mikä meni vikaan tai olisiko se ehkäistävissä? 🙊

    1. Moikka, tällaisia raskaita ja tuhteja kakkupohjia ei suositella tuplaamaan. Riski on aina kypsyykö kakku ja miten (välillä ei kypsy ollenkaan tai käy juuri noin kuin sinulle). Itse tekisin niin että paistaisin kakun kahdessa osassa tuossa isommassa vuoassa. Eli yksinkertaisena kuten ohje on.

      1. Susanna sanoo:

        Jes, mahtavaa! Kiitos paljon vastauksesta! <3

  19. Susanna sanoo:

    Mikähän olisi paistoaika ”normaaliin 24cm vuokaan tehtynä?

  20. Mari sanoo:

    Kuinka monta näitä pitäisi tehdä jotta riittäisi n35 hengelle. Vai pitäisikö tehdä suosiolla kaksi kakkua?

    1. Tekisin itse kaksi kakkua. Kakkujen riittoisuus riippuu myös täytteistä, muusta tarjoilusita jne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *