Mehevä Vaalea Vaniljakakkupohja

Leivonta - Kakkupohja - Vaniljakakkupohja

Mehevä vaalea vaniljakakkupohja on helppo ja nopea leipoa. Kaikki ainekset sekoitetaan nopeasti keskenään isossa kulhossa ja kakkupohja on valmis paistettavaksi. Tässä reseptissä sinun ei tarvitse vatkailla munia, voita tai sokeria. Sokerikakkupohjaa kiinteämpi ja maukkaampi mehevä vaniljakakkupohja sopii varsinkin korkeiden kakkujen ja paksujen jämäköiden moussekerrosten pohjaksi.  Kakkupohjasta tulee helposti leikattava, kiinteä ja mehevä vaniljalta maistuva peruskakkupohja.

Tein veljenpojan synttärikakuksi pienen korkean kakun, josta söi melkein kymmenen henkeä. Halusin testata sokerikakkupohjaa kiinteämpää vaaleaa kakkupohjaa ja suunnittelin ihanan vaniljaisen kakkupohjan juuri tätä synttärikakkua varten. Pohjasta tuli yllättävän mehevä ja kiinteä. Painoa pohjalla on sokerikakkupohjaa enemmän ja siitä syystä korkea, halkaisijaltaan 15 cm kakku piti hyvin muotonsa myös leikattaessa.

Ihastuin tähän kakkupohjaan täydellisesti. Voi ja maito antavat kakkupohjalle vaniljan kanssa täysin erilaisen koostumuksen ja maun mihin sokerikakkupohjia leipoessa olen tottunu. Tästä tulee ehdottomasti reseptin helppouden takia uusi suosikkini! Varsinkin, jos kakun täytteenä on raikkaita mousseja kuten sitruuna, passion tai ananas.

Kakkupohja sai jo sitä paistettaessa kehuja tuoksustaan ja jouduin vahtimaan jäähtyvää kakkupohjaa innokkaiden maistajien sormilta ja suilta. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä reseptiä! Tuplaa ohje, jos leivot kakkua esimerkiksi 20 hengelle. Muista myös pidentää paistoaikaa, joka vaihtelee uuneittain. Kannattaa kokeilla kypsyys puutikulla, jotta varmistut kypsyydestä!


Mehevä Vaalea Vaniljakakkupohja (15 cm vuoka)

  • 4.5 dl jauhoja
  • 3 dl sokeria
  • 1.5 tl leivinjauhetta
  • 0.5 tl suolaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 100 g voita
  • 2.5 dl maitoa
  • 3 kanamunaa
  • 1 tl Vanilja-aromia (tai muu vanilja)
  1. Sulata voi ja jätä jäähtymään.
  2. Voitele halkaisijaltaan 15 cm korkea kakkuvuoka.
  3. Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon ja sekoita.
  4. Vispaa kanamunat kevyesti voin joukkoon.
  5. Lisää maito sekä vanilja-aromi ja sekoita kunnolla.
  6. Lisää voi-maitoseos jauhojen joukkoon nuolijalla käännellen.
  7. Kääntele taikina tasaiseksi nopeasti nuolijalla – kaada taikina kakkuvuokaan heti kun taikina on tasaista.
  8. Paista 165-170 asteisessa uunissa noin 55-60 minuuttia.
  9. Anna jäähtyä noin 15 min vuoassa ja kippaa kakku jäähdytysritilälle jäähtymään ennen leikkausta.

Vinkki! Tarkista kypsyys puutikulla: kun tikkuun ei jää yhtään taikinaa, on kakku valmis. Uuneissa on eroja, joten paistoaika voi vaihdella alle tunnista yli tuntiin. Voit peittää kakun pinnan leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa, jos kakku ottaa liikaa väriä uunissa. Voit pakastaa kakkupohjan samalla tavalla kuin tavallisenkin sokerikakkupohjan.

HUOM! Jos muutat kakun raaka-ainemääriä (tuplaus tai puolitus voi olla ettei kakku onnistu. Tällaisissa raskaissa kakkupohjissa on tärkeää seurata ohjetta tarkalleen.

EDIT: Olen saanut lukuisaä kysymyksi koskien tätä kakkupohjaa. Lue kysymykset ja vastaukset ennen kuin jätät oman kysymyksesi, sillä luultavasti olen jo vastannut siihen 🙂 Kiitos.


Mehevä Vaalea Vaniljakakkupohja
Leivonta - Kakkupohja - Vaniljakakkupohja
Leivonta - Kakkupohja - Vaniljakakkupohja

Olethan testannut jo ihanaa mantelikakkupohjaa, joka sopii täydellisesti mansikkakkakun pohjaksi?

Myös näillä sopii

Herkutella

146 Kommenttia

  1. Sofia sanoo:

    Pystyyköhän tästä taikinasta tehdä muffinseja? Kuinka paljon taikinan määrää kannattaisi pienentää?

  2. Annika ja Veera sanoo:

    Onko kakusta tarkoitus tulla yhden sentin korkuinen ja pesusienen tuntuinen?

    1. Kakku on juuri sen näköinen kuin kuvissa 🙂 Kun sen leipoo 15 senttiseen vuokaan, siitä saa 3 melkein sentin kerrosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *