Mehevä vaalea vaniljakakkupohja on helppo ja nopea leipoa. Kaikki ainekset sekoitetaan nopeasti keskenään isossa kulhossa ja kakkupohja on valmis paistettavaksi. Tässä reseptissä sinun ei tarvitse vatkailla munia, voita tai sokeria. Sokerikakkupohjaa kiinteämpi ja maukkaampi mehevä vaniljakakkupohja sopii varsinkin korkeiden kakkujen ja paksujen jämäköiden moussekerrosten pohjaksi. Kakkupohjasta tulee helposti leikattava, kiinteä ja mehevä vaniljalta maistuva peruskakkupohja.
Tein veljenpojan synttärikakuksi pienen korkean kakun, josta söi melkein kymmenen henkeä. Halusin testata sokerikakkupohjaa kiinteämpää vaaleaa kakkupohjaa ja suunnittelin ihanan vaniljaisen kakkupohjan juuri tätä synttärikakkua varten. Pohjasta tuli yllättävän mehevä ja kiinteä. Painoa pohjalla on sokerikakkupohjaa enemmän ja siitä syystä korkea, halkaisijaltaan 15 cm kakku piti hyvin muotonsa myös leikattaessa. Ihastuin tähän kakkupohjaan täydellisesti. Voi ja maito antavat kakkupohjalle vaniljan kanssa täysin erilaisen koostumuksen ja maun mihin sokerikakkupohjia leipoessa olen tottunu. Tästä tulee ehdottomasti reseptin helppouden takia uusi suosikkini! Varsinkin, jos kakun täytteenä on raikkaita mousseja kuten sitruuna, passion tai ananas.
Kakkupohja sai jo sitä paistettaessa kehuja tuoksustaan ja jouduin vahtimaan jäähtyvää kakkupohjaa innokkaiden maistajien sormilta ja suilta. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä reseptiä! Tuplaa ohje, jos leivot kakkua esimerkiksi 20 hengelle. Muista myös pidentää paistoaikaa, joka vaihtelee uuneittain. Kannattaa kokeilla kypsyys puutikulla, jotta varmistut kypsyydestä!
EDIT: Alkuperäisessä ohjeessa on jauhojen ja maidon suhteet olleet väärät. Reseptiä on korjattu julkaisun jälkeisenä päivänä 3.7.2017.
Mehevä Vaalea Vaniljakakkupohja (15 cm vuoka)
- 4.5 dl jauhoja
- 3 dl sokeria
- 1.5 tl leivinjauhetta
- 0.5 tl suolaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 100 g voita
- 2.5 dl maitoa
- 3 kanamunaa
- 1 tl Vanilja-aromia (tai muu vanilja)
- Sulata voi ja jätä jäähtymään.
- Voitele halkaisijaltaan 15 cm korkea kakkuvuoka.
- Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon ja sekoita.
- Vispaa kanamunat kevyesti voin joukkoon.
- Lisää maito sekä vanilja-aromi ja sekoita kunnolla.
- Lisää voi-maitoseos jauhojen joukkoon nuolijalla käännellen.
- Kääntele taikina tasaiseksi nopeasti nuolijalla – kaada taikina kakkuvuokaan heti kun taikina on tasaista.
- Paista 165-170 asteisessa uunissa noin 55-60 minuuttia.
- Anna jäähtyä noin 15 min vuoassa ja kippaa kakku jäähdytysritilälle jäähtymään ennen leikkausta.
Vinkki! Tuplaa taikina, jos teet isomman kakun! Tarkista kypsyys puutikulla: kun tikkuun ei jää yhtään taikinaa, on kakku valmis. Uuneissa on eroja, joten paistoaika voi vaihdella alle tunnista yli tuntiin. Tuplataikinaa tulee paistaa vielä kauemmin. Voit peittää kakun pinnan leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa, jos kakku ottaa liikaa väriä uunissa. Voit pakastaa kakkupohjan samalla tavalla kuin tavallisenkin sokerikakkupohjan.
EDIT: Olen saanut lukuisaä kysymyksi koskien tätä kakkupohjaa. Lue kysymykset ja vastaukset ennen kuin jätät oman kysymyksesi, sillä luultavasti olen jo vastannut siihen 🙂 Kiitos.
Ihanaaaa, pääsee testaamaan jotain uutta ?
Kiitos Rosanna 🙂 Suosittelen ehdottasti! Ihanaa viikkoa!
Tätä reseptiä on ehdottomasti kokeiltava, mutta voisikohan tuon aromin jättää pois tai korvata jollakin aidolla aineella?
Kiitos kommentistasi Essi 🙂 Suosittelen ehdottomasti koittamaan tätä kakkupohjaa sokerikakkupohjan sijaan! Koko kakun maku ja koostumus saavat aivan uuden vivahteen. Voit korvata aromin millä tahansa vaniljalla (sokeri, siemenet tai uute) tai jättää pois.
Täytyy ehdottomasti testata 🙂
Kiitos kommentista! Mukavaa leivontaa 🙂 Ja ihanaa kesää!
Kuulostaa täydelliseltä, testiin menee ehdottomasti! Itse tarvitsisin tulevia synttärijuhlia varten tumman ja gluteenittoman pohjan, mahtaisiko tätä ohjetta onnistua muokkaamaan ja mitä suosittelisit pohjan ”mustaamiseen”?
Hei Minni, koska en ole tätä vielä itse leiponut gluteenittomana en voi 100% tietää toimiiko. Kokeilemalla siis selviää. Tumman pohjan tekisin vaihtamalla 1 dl jauhoja kaakaojauheeseen (maustamaton leivontakaakao). 🙂 Jos päätät testata, niin mielelläni kuulen miten onnistui 🙂
Tämä saattaa olla noviisileipurilta nyt hieman pöllö kysymys, mutta tarvitseeko tämä kakkupohja kostuttaa samalla tavalla kuin sokerikakkupohja, jos teen tähän vaniljakakkupohjaan esim. moussetäytteen? Kiitos ihanasta blogista ja ihanista synttäri- ja leivontatuotteista jotka tilasin hiljattain verkkokaupastasi 🙂
Hei Tanja, ei ole tyhmiä kysymyksiä 🙂 kostutus on aina vähän tekijästä ja syöjästä kiinni (jotkut tykkää jotkut ei). Itse kostutin pohjia hiukan sivelemällä ne sitruunamehulla, kun täytin kakkua. Julkaisen huomenna oman kakkupostauksen, johon käytin tätä kakkupohjaa. Voit siis halutessa kostuttaa kakun kevyesti mehulla/maidolla. Sivele esimerkiksi jokainen pohja kerran pullasudilla. Hyvää viikonloppua ja kiitos palautteesta <3
Hei ja kiitos vastauksestasi 🙂 Ihan pikaisesti vielä kysyisin, että voiko tällaista raskaampaa kakkupohjaa pakastaa samalla tavalla kuin sokerikakkupohjan? Kiitos hirmuisesti jos ehdit vielä vastaamaan!!
Hei Tanja, ihan samalla tavalla voi pakastaa mitä tahansa kakkupohjia eli myös tätä 🙂
Voiko tämän kakkupohjan värjätä pastaväreillä?
Itselläni kävi vähän ikävästi tätä kakkupohjaa kokeillessani. Tein taikinan kaksinkertaisena ja käytin halkaisijaltaan 26 cm vuokaa. Tarkoituksenani oli tehdä nakukakku, jonka täytteenä käytin mansikkahilloa, tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa. Täyttövaiheessa jo huomasin, että kakkupohja oli liian raskas käyttämilleni täytteille, jotka lähtivät hieman pursuavaan ulos kakusta. Täytin kakun kuitenkin loppuun ja laitoin jääkaappiin tekeytymään yön yli. Seuraavana päivänä yritin terävällä veitsellä leikata kakusta siistejä paloja, mutta täytteet ne vaan pursuivat ulos kakusta. Hieman jäi harmittamaan, sillä pohja itsessään oli todella maukas ja mehevä ja toivoin, että olisin tulevaisuudessa voinut korvata sillä tavallisen (melko mauttoman) sokerikakkupohjan. Kiitos Anni kuitenkin tästäkin reseptistä, josta ei jäänyt makua taikka tekstuuria puuttumaan!
Hei Essi, harmi kuulla, että sinun kakkusi ei ole onnistunut. Valitettavasti tällaisten tuhtien ja painavien kakkupohjien väliin tulee laittaa aina tuhdit ja jämäkät täytteet. Mansikat (niiden kosteus ja mehu) yhdessä pelkän kermavaahdon kanssa ei pysy kakun sisällä. Korkeassa sokerikakkupohjassakin saattaa olla ongelmia varsinkin, jos halkaisija on pienempi. Lisään tämän vielä ohjeeseen tarkennuksena. Voit vastaisuudessa maustaa myös sokerikakkupohjaa vaniljalla, kardemumma tai sitruunalla, jos haluat vaihtelua makuun. Toinen vaihtoehto on tehdä sokerikakkupohja , johon lisää hiukan voita ja vaniljaa, jolloin siitä tulee heti hiukan maukkaampi, mutta ei liian raskas. Kiitos vielä palautteestasi 🙂 Oikein hyvää kesää!
Heippa! Mainitsit kommentissasi että voita pystyy lisäämään hieman normaaliin sokerikakkupohjaan. Nyt jäinkin miettimään että minkä verran grammoina laittaisit esim. 4 munan kakkupohjaan? 🙂
Tältä löydät yhden tuollaisen sokerikakkupohjan ohjeen, johon olen lisännyt voita:
https://www.anninuunissa.fi/mansikka-rahkakakku-aidille/
Tein puolitoistakertaisen kakun 22 cm:n vuokaan, mutta lopputuloksesta tuli kumimainen. Tahtoisin kokeilla tätä reseptiä uudelleen, mutta osaatko sanoa missä asteessa kakku tulisi paistaa? Noudatin samoja neuvoja kuin reseptissä sanottiin, mutta kakku oli raaka vielä tunninkin jälkeen. Paistetaanko tämä pohja uunin ala- vai keskitasossa? Kiitos neuvoista jo etukäteen!
Hei Saara, kiitos kommentistasi. Kuulostaa siltä, että kakku on jäänyt hieman raa’aksi, jos jäähtyneenä koostumus oli kumimainen. Tästä ohjeessta kakkupohjasta tulee kuitenkin kiinteä – ei kuohkea ja höttöinen kuten sokerikakkupohja. Paistoajat ovat aina viitteellisiä ja siksi kirjotan reseptissä, että kypsyys on hyvä tarkistaa puutikulla. Isommassa vuoassa ja isomman kakun paistoon voi mennä reilusti yli tunti ehkä jopa lähemmäs kaksi. 15 cm paisto kesti noin tunnin – joissain uuneissa ehkä pidempään, koska tehoissa on eroa. Kakun paiston itse uunin keskitasolla, voit kokeilla alatasolla paistoa ja nostaa hiukan lämpötilaa halutessasi 175 asteeseen, silloin on ehkä hyvä peittää kakun pinta jotta se ei tummu liikaa paistossa. Toivottavasti vastauksista on apua.
Kiitos vinkeistä! Tein pohjan uudemman kerran ja siitä tuli ihan täydellistä. Paljon parempaa kuin sokerikakkupohja. Kiitos paljon reseptistä, tätä käytän jatkossakin.
Hei, tosi kiva kuulla, että tykkäsit 🙂 Mukavaa kesän jatkoa!
Heippa. En oikein nyt ymmärrä mikä on kananmunan määrä, jos teen taikinasta 1,5 -kertaisen annoksen, sillä 3 x 1,5 = 4,5..? . Haluaisin tehdä tällä ohjeella kakkupohjan leveämpään, halkaisijaltaan 22-24 cm vuokaan enkä tiedä minkä kokoinen taikina sellaiseen vuokaan sopisi.
Ja toinen kysymys, käyvätkö L-koon kananmunat tähän kakkuohjeeseen vai ovatko liian suuria?
Tarkentaakseni vielä edellistä kommenttiani, haluan kakussa olevan 2 täyteväliä.
tein suoraan tällä ohjeella mutta gluteenittomalla jauhoseoksella ja 24 halkaisijaltaa vuokaan. hyvin kypsyi ja kohosi. en tiedä saisko leikattua 3 pohjaa. itsellä tarkoitus saada 2 hyydykekakun pohjaa tästä viikonlopun kakkuihin. tuoksu oli ainakin huumaava. pian meen lohkasee palan maisteluun
Hei Virpi! Kiitos kommentista! Tosi kiva kuulla, että toimii gluteenittomina ja hyvä idea tehdä pohjat juustokakkuihin. Oikein mukavia juhlia teille 🙂
Miten näiden riittoisuuksien kanssa, jos teen tuplana? Onko 20cm vuoka hyvä? Mikä olisi paras?
Hei Iris, varmistathan, että vuokasi on korkea, jos teet tuplana takinan 20 cm vuokaan. Tuplana kakkupohja on noin 20 hengen kakku – riippuen tietenkin täytteistä. Muista pidentää reilusti paistoaikaa, jso teet taikinan tuplana. Suosittelen ottamaan pois uunista vasta kun puutikkuun ei jää yhtään taikinaa (kokeile ana keskeltä kakkua)!
Riittäisiköhän taikina tuplana 26cm vuokaan jos tarkoituksena olisi leikata se kolmeen osaan? Osaatko sanoa, miten pohja toimisi nakukakun pohjana? Ja kuinka paljon paistoaikaa tulisi pidentää, jos ohjeen tuplaa?
Hei Mirella, en voi varmuudella sanoa riittääkö kakku kolmeen osaan tuplana 26 cm vuoassa paistettuna, koska en ole testannut reseptiä noin isoon vuokaan. Pohja toimii varmasti nakukakun pohjana hyvin kunhan täytteet ovat hyvin jämäkät eikä liian kosteat. Raskas kakku vaatii aina jämäkät täytteet, jotta ne eivät valu pois. Paistoaika riippuu uunista, mutta varmasti reilusti yli tunnin joutuu paistaa näin isoa pohjaa. Kokeile kypsyys puutikulla niin varmistut kakun kypsyydestä.
Mitä täytettä olet käyttänyt tässä ohjeessa olevissa kuvissa? Toimisiko tuo kerma-mascarpone-marjat yhdestelmä, jota olet käyttänyt juhannuskakussa? Kakku uunissa tulossa. Saa nähdä miten mittasuhteet toimii, kun ei ole noin korkeaa vuokaa ja tein tämän lisäksi paljon suurempaan vuokaan halkaisijaltaan, 2,5x ohjeella. Jännittää. 🙂
Moi Elina, toivottavasti kakkupohjasi onnistui. Veikkaan, että paistoaika on ollut tosi pitkä. Jos saat kerma+mascarponesta jämäkkää ja et laita kovin paksuja kerroksia voi olla, että pysyy hyvin kakun sisällä. Liian vetiset ja löysemmät täytteet ja vetiset marjat eivät pysy välttämättä kakun sisällä, koska pohja on painava. Luulen, että kakkusi halkaisija on myös suurempi, joka helpottaa täytteen paikalla oloa. Ohjeessa olevassa kuvassa on tämä täyte:
https://www.anninuunissa.fi/raikas-ja-meheva-sitruuna-vadelmakakku/
Hienosti onnistui, laitoin kuvan tuonne leivotaan! ryhmään ja instaankin. 2h sai paistella ennenkuin oli kypsä, mutta oli kyllä odottamisen arvoista. Täytyy tarkkaan miettiä täyte, ettei pursuaa ulos. Nakukakkua tästä haaveilen tekeväni.
Mahtavaa! Jään odottelemaan tuleeko kuvaa valmiista kakusta vielä Leivotaan -ryhmään 🙂
Hei.
Tein pohjan mutta omani ei ollut lainkaan saman näköinen kun sinun.. tuli jotenkin kumimainen..
Sekoitin jauhot nuolijalla sekaan kuten ohjeessa mutta silti.. ?
Hei Jonna, harmi kuulla, että pohjan kanssa on ollut ongelmia. Valitettavasti kuulostaa siltä, että pohja on ollut vielä raaka, jos on ollut kumimainen. Paistoajasta on tullut paljon kyselyitä ja siksi kirjoitinkin reseptiin sen olevan viitteellinen, koska uunien tehot vaihtelevat. Kannattaa tarkistaa kypsyys aina puutikulla keskeltä kakkua. Kun tikkuun ei jää yhtään märkää taikinaa on kakkupohja valmis.
Testiin meni ja nyt uunissa. Töppäsin het alku vaiheessa ja sain todeta että on oltava perinteinen vuoka. Olen tehnyt kakkuja siinä irtoreunavuuassa joka laitetaan suoraan pellille. Sokerikakku massa pysyy sinnä hyvin eikä valu, mutta tämähän valahti heti alta pellille. Ajattelin kyllä tekovaiheessa jo kuis käy. Ja pelliltähän sain kerätä taikinan. Noh testikakkuhan tästä pitikin tulla joten keräilin taikinan leivinpaperilta toiseen vuokaan. Katsotaan mitä tulee ??
Hei Ninde,
Kiitos kommentista.Toivon hartaasti, että kakkupohjasi onnistui. Kyseessä on tosiaan raskaampi kakkumassa, joten reunavuoka ei ole tähän tarpeeksi jämäkkä vuoka – tarvitaan ihan perinteinen, kuten olit oivaltanut.. Mukavaa viikonloppua! 🙂
Kyllä meinasi usko loppua tämän kanssa 😀 Puolitoistakertainen taikina 20 cm vuoassa kypsyi alun kolmatta tuntia. Paistoin 175 asteessa alimmalla tasolla ja folion kanssa. Mutta lopputulos palkitsi, ihanaa, kiinteää ja silti mehevää! Kiitos tästä, teen jatkossakin!
Hei Satu, kiitos kommentistasi 🙂 Ihana kuulla, että sovelsit ja onnistuit! Resepti on koettu hankalaksi juuri paiston osalta. Uuneissa on paljon eroja ja tosiaan paras tapa on tarkastaa tikulla, että varmasti on kypsää! Minustakin tämän kakun leipoja palkitaan lopussa kun ihanan mehevä kakku on valmis! Mukavaa viikkoa!
Moikka! Olen tehnyt tämän pohjan kahdesti ja kummallakaan kerralla se ei ole lähtenyt kunnolla kohoamaan. Lopputuloksesta on tullut tosi kiinteä (kova leikata) ja kumimainen. Kuuluuko taikinan olla aivan tasaista vuokaan kaadettaessa? Minulla siihen on jäänyt jonkun verran jauhopaakkuja, kun en ole uskaltanut liikaa sekoittaa ettei pohja menettäisi kuohkeuttaan. Ja vispataanko munat voin sekaan vain sen verran että sekoittuvat vai enemmän? En keksi missä muuten olisi voinut mennä pieleen. Paistoin 15cm vuoalla kypsäksi asti tikulla testaten, meni 1h 20min.
Hei Ilona,
Tämä kakku on saanut paiston ja rakenteen osalta enemmän kysymyksiä ja ihmettelyä kuin mikään muu kakkupohja-ohjeeni. Koitan tähän antaa vastauksia sinulle:
1. Jos kakkupohja on kumimainen viittaa se siihen, että kakku on jäänyt hieman raa’aksi,
2. Taikina tulee sekoittaa varovaisesti tasaiseksi – en jättäisi jauhopaakkuja. Kun jauhot lisään osissa nuolimella käännellen ne sekoittuvat parhaiten.
3. Munat vispataan kevyesti voin sekaan – eli kun ovat sekoittuneet.
Tämä kakkupohja on kiiinteä ja kovempi pohja kuin perinteinen sokerikakkupohja. Sellainen sen kuuluu olla. Kyseessä on ns. muotoiltava amerikkalainen kakkupohja, joka ei ole samalla tavalla kuohkea kuin yleisemmät kakkupohjat.
Olisiko näistä vastauksista apua?
Kiitos vastauksista! Kiva, että jaksat vääntää rautalangasta tällaisille kokki kolmosillekin 😀 Testasin tätä eilen vielä uudemman kerran ja tällä kertaa onnistui paljon paremmin. Pohja kohosi hyvin ja rakenne oli kuohkeampi. Taisi olla vika siinä, että sekoitin liian isoissa erissä jauhot nesteeseen. Onko muuten haittaa pitää kakkupohjaa uunissa vaikka 10-15min pidempään vaikka olisi jo tikulla testattuna kypsä? Ei kuitenkaan ollut palamassa päältä tms. ja jäi väriltään suht vaaleaksi. Voiko siis pohjan rakenne vielä parantua senkin jälkeen, kun se on jo sisältä kypsä?
Ei kestä, mielelläni autan jos pystyn 🙂 Olen itsekin kotileipuri ilman koulutusta, joten kaikki vastaukset perustuvat omiin kokemuksiin.
Ei ole haittaa siinä, että pitää kauemmin uunissa. Kakusta saattaa tulla kuivempi, mutta osa meistä pitää kuivemmasta/kypsemmästä kakusta 🙂 Makuasioita ovat ne milloin pohjan rakenne on parhaimmillaan!
Hyvää viikonloppua!
Näin juuri! Kiitos ja samoin! 🙂
Moi!
Ajattelin testata tätä kakkupohjaa ja värjätä taikinan siniseksi itsenäisyyspäivän kunniaksi. Voiko tämän kakkupohjan täyttämiseen käyttää vaahtokarkkimoussea, vai onko se liian pehmeää näin kiinteälle kakkupohjalle?
Hei Laura,
Huomasitko minun tekemäni Blue Velvet kakun:
https://www.anninuunissa.fi/blue-velvet-cake/
Siellä vinkkejä värjäykseen ja paistoon. Uskoisin vaahtokarkkimoussen toimivan tämän kakun välissä, jos tekee maltilliset kerrokset, Luethan huolella muut kommentit ja vinkit tämän kakkupohjan paistoon. Osalla on ollut paistoajan kanssa vaikeuksia, varsinkin, jos ohjetta on muunneltu toisen kokoiseen vuokaan sopivaksi 🙂
Kerrassaan ihana maku, mikä maku ja tuoksu! Tein tämän ensimmäistä kertaa tänään kaksinkertaisena, 23 cm vuokaan. Melko alussa kakun päällinen repesi keskeltä, mistä voisi johtua ( kysyy aloittelija )? Kakku paistui alatasolla, 175 asteessa. Kakun paistuttua uunissa noin tunnin, päällinen oli jo tumma ja laitoinkin päälle leivinpaperia. Odotin että paistoaika olisi ollut pidempi, mutta 1 h 45 minuutin kohdalla, kakku tuoksahti jo palaneelta ja kakku oli kypsä. Päällinen oli kova koppura ja leikkasinkin kuoren pois.
Onko sinulla jotain vinkkiä, tuohon repeytymään ja mistä tuo kova kuori.
Pitipä kirjoittaa ihana kakku ?
Kiitos Tiia, Oli todella mukavaa lukea kommenttisi. Tämä kakku on saanut nimittäin paljon kehuja mutta myös hieman risuja 🙂
Tämän tyyppiset kakut reseävät helposti keskeltä ja se johtuu yleensä uunin lämpötilasta. Lämpötilaa voi pienentää, mutta sitten paistoaika taas pitenee. Tuote repeämistä ei kannata pelätä. Sen kuivan ja revenneen pinnan kun voi leikata pois ja samalla voi maistaa onko kakun maku hyvä 😉 Kuiva pinta tulee melkein väistämättä kun paisto on näin pitkä ja kakkuvuoat ovat kannettomia. Valitettavasti 🙁 Leivinpaperi on ainoa kikka estämään tätä. Mukavaa viikkoa!
Hei! Onkohan mahdollista korvata maito vanilja kastikkeella kun maito on yllättäen loppunut ? ps. Ihanat sivut sinulla ja mitä herkullisempia ohjeita ?
Hei Karoliina 🙂 Kiitos paljon! Kyllä uskon, että voit korvata vaniljakastikkeella maidon, se on vähän paksumpaa ja täyteläisempää kylläkin – taikinasta voi tulla jämäkämpää. Mukavaa leivontaa!
Mitäköhän tapahtui kun laitoin kakun uuniin 15 cm vuokaan ja keskelle tuli suuri hattu. Kohosi ihan mielettömästi keskeltä ja reunat tuli vähän turhan rapsakoiksi. Oliko mun uuni liian äkänen vai tuleeko mieleen jtn mitä olisin voinu tehdä väärin?
Harmillisesti tuli läpi irtopohjavuoasta uunin pohjalle taikinaa paiston alkuvaiheessa. Millähän tämä olisi järkevää estää?
Hei Kati,
Millainen irtopohjavuoka sinulla on käytössä? En ole tällaiseen ongelmaan törmännyt. Valuiko koko taikina vai taikinan rasva?
Heippa! Kuulostaa pohja niin herulliselta että ajattelin laittaa testiin! Meinasin kylläkin tehdä piirakkamallisen, onkohan 20cmx29cm vuoka sopiva tuohon määrään vai pitäisikö taikina tehdä kaksinkertaisena?
Anteeksi Laura! En ollut huomannut kommenttiasi. Varmasti tällä ohjeella voi tehdä myös pellillisen kakkua. En ole itse testannut, joten en lähde arvuuttelemaan riittoisuutta. Se sinun pitää testata itse, Tiedät myös paremmin kuinka paksun haluat 🙂
Moi!
Ajattelin tehdä pohjan pojan synttäreille. Meinasin Palomies Sami- kakkua. Voiko tähän pohjaan lisätä väriainetta, vaikuttaako se koostumukseen? Terkuin: täysi aloittelija kakuissa, joka aloittaa heti tämmöisellä kakulla joka ei ole kaikilla ekalla kerralla onnistunut! 😀
Moikka,
Tämän kakun kanssa on tosiaan monella ollut vaikeuksia. Parhaimmat vinkkini ovat: Pitkä paisto ja puutikulla kypsyyden tarkastaminen. Luulen että pohja värjätyy hyvin, mutta käyttäisin pasta- tai geelivärejä. En suosittele nestemäisiä. Mukavaa leivontaa!
Heippa, tarkoitus olisi tehdä kakku tällä pohjalla n. 20 hengelle. Jos tuplaan ohjeen niin minkä kokoiseen vuokaan se mahtuu, vuokaa kun minulla ei vielä ole niin voin ostaa samantien oikean kokoisen? 🙂
Hei Nina,
Tuplatun taikinan massasta tulee todella runsas. Varmaaan täytyy olla 25 cm korkea vuoka käytössä 🙂 Luethan tarkkaan paisto-ohjeet. Monella on ollut hankaluuksia paiston kanssa kun kakku on tuplattu 🙂 Mukavaa pääsiäistä!
Riittäisikö mielestäsi pohja jo 1,5 kertaisena noin 20 hengelle? 🙂 Vai teenkö varuiksi tuplan… Kiitos vastauksesta ja hyvää pääsiäistä sinnekin!
Riittoisuus riippuu aina siitä mitä muuta on tarjolla ja kuinka nälkäisiä vieraat ovat 🙂 En siksi anna usein suoria ohjeita riittoisuudesta. Tein tällä ohjeella itse pienen kakun, joka oli noin 10-12 hengelle. Linkki ohjeeseen alla. Voit arvioida siitä miten teidän juhliin kakkua riittää 🙂
https://www.anninuunissa.fi/raikas-ja-meheva-sitruuna-vadelmakakku/
Sopiskohan tähän pohjaan valkosuklaa-vanilija ja vadelma-vanilija täytteet? Vai tuleeko liikaa vanilijaa
Minusta vaniljaa ei voi ikinä olla liikaa 🙂 Makuasioita ovat kaikki tällaiset! Sinuna tekisin kumman vain ja varmasti on herkullista
Hei vaan taas! Lueskelin kommentteja enkä löytänyt tähän vastausta (tai sitten olen vain sokea), mutta mitä moussea suosittelisit tämän väliin? Mietin vaan sitä, että mikä on tarpeeksi jämäkkää tähän kakkuun.
Hei Lilli,
Tämä pohja oli minulla esimerkiksi tässä kakussa:
https://www.anninuunissa.fi/raikas-ja-meheva-sitruuna-vadelmakakku/
Lisää 1-2 liivatetta suosikkimousseesi, jos tuntuu ettei ole tarpeeksi jämäkkää. Moussekerroksen paksuus tietenkin myös vaikuttaa.
Ihanan kuulonen kakku :3 mitenhän toimis/sais muokattua tontonton-version? Siis pitäis olla gluteeniton, kananmunaton, eikä banaania… Siinäpä haastetta, olisiko ehdotuksia?
Hei Mervi,
Koitan aina päivittää reseptiin, jos testaan ohjetta gluteenittomana tai munattomana etc. Nyt en osaa sinullle suoraan sanoa, miten tämä ohje soveltuisi muunnettavaksi tontonton-versioksi – koska en ole itse kokeillut. Ehkä testaan vielä ja kirjotan siitä ohjeen erikseen 🙂 Mukavaa viikkoa!
Rakastan vaniljaa, joten tämä menee ehdottomasti kokeiluun. Aprikoi vain että mitenkähän tämä pohja onnistuisi kiertoilmauunissa?
Hei Marika, varmasti onnistuu kiertoilmassakin. Yleensä kirtoilmassa paistolämpöila voidaan jättää hieman pienemmäksi. Suosittelen lukemaan pasiton osalta aikasemmat kommentit. Juuri paisto on koettu hankalaksi ja usein paistoaika onkin uunikohtainen 🙂
Hei! Oletko kokeillut vaihtaa voin öljyyn? Onnistuuko kakku silloin samalla tavalla?Tarkoituksena olisi saada maidoton kakku aikaiseksi.
Hei Jenni,
miksi et kokeilisi mielummin maidotonta margariinia? En ole kokeillut öljyllä ja en osaa sanoa miten se vaikuttaisi makuun tai koostumukseen.
Kokeilin öljykakkua ja se onnistui yllättävän hyvin! Maku ei tietenkään yhtä ”rikas” ole kuin voikakulla, mutta ihan hyvä kuitenkin. Paistoaikaa joutuo lisäämöön reippaasti, voikakulla riitti 1h10min ja öljykakun piti olla 1h30min.
Mahtavaa Jenni! Kiitos kun jaoit onnistumisen ja ohjeet 🙂 Mukavaa syksyn alkua!
Hei! Pakko tulla kertomaan, kuinka minulla meni tämän kakun kanssa 😀
Tein 1,5 -kertaisen taikinan PME:n 20cm vuokaan. Paistuessaan kakku kohosi keskeltä huomattavasti ja lopulta paistoin kakkua n. 1h20min. Kakku kypsyi oudosta keskiosasta huolimatta täydellisesti! Kun aloin kumoamaan kakkua ritilälle, osa kakusta jäi vuoan pohjaan kiinni eli kakku halkesi (en ilmeisesti ollut laittanut riittävästi vuokaspraytä). Itku meinasi tulla. Mutta, koska kakkupohja oli koostumukseltaan kiinteää, ajattelin että halkeama ei haittaa kakkua kasatessa. Kasasin kakun vuokaan jossa paistoinkin sen, kostutin ja täytin kakun reseptilläsi Mehevä Sitruuna-Vadelmakakku ja laitoin jääkaappiin tekeytymään yön yli. Syntymäpäiväni aamuna kuorrutin ja koristelin kakun ja ajattelin, että kakku meni aivan mönkään aikaisempien kömmällyksieni vuoksi.
Näin ei kuitenkaan ollut! Kakku oli aivan TÄYDELLISTÄ! Pohja, täyte, keltainen kuorrute, vadelmat.. kaikki! Leikattavuus oli pööfekt ja halkeamasta huolimatta kakku pysyi kasassa eikä täyte tursuillut paksun kakkupohjan välistä ja ai että miten kauniita paloja kakusta sai leikattua. Olin niin onnellinen että lopulta onnistuin ja kakkua ylistettiinkin juhlapöydässä. 😀
Kiitos ihanista resepteistäsi, jotka innostaa kokeilemaan kaikkea uutta ja erilaista!! 🙂
Tässä kommentissa oli jotain aivan ihanaa antautumista. Juuri sitä mistä leivonnassa välillä on kyse. Kiitos Tinstsu kun kävit kertomassa kokemuksistasi tämän kakun kanssa. Tulipa viestistäsi hyvä mieli 🙂 Paljon onnea jälkikäteen ja mukavaa syksyä!
Aivan totta, tätä kakkua leipoessa käytiin läpi kyllä monenlaisia tunteita ilosta suruun 😀
Kiitos onnitteluista ja mukavaa syksyä sinullekin!
ps. aivan ihanaa kun julkaiset oman kirjan!! Siitä tulee varmasti upea! 🙂 odottelen innolla milloin sen saa hankittua omaksi 🙂
Ahhh ihana kuulla, että odotat kirjaa <3 Ilmoittelen heti täällä kun se on tilattavissa. Mukavaa viikonloppua!
Hei Tintsu, tuliko 1,5-kertaisena tehdystä kakusta riittävän korkea 2 täyteväliin?
Minullakin on 20cm korkea vuoka ja mietin tässä että tehdäkö taikina 1,5- vai 2-kertaisena..
Löysin tämän ohjeen surffaillessani ja päätin kokeilla tätä poke-kakkuun, toimi loistavasti! Vinkvink! 🙂
Mahtavaa kiitos kun kävit vinkkaamassa 🙂
Hei Anni,kestäisikö dr oetkerin kakkumousse+hillo tämän kakkupohjan välissä?
Hei, tämä kakkupohja on melko raskas. en voi kokeilematta antaa 100% vastausta valitettavasti.
Toivoen tästä kommentista on jollekulle apua. Tein taannoin tämän pohjan ja väliin laitoin Dr. Oetkerin vaniljakakkumoussen ja tein Annin ohjeella marjamoussen toiseen väliin. Dr. Oetkerin kakkumousse jaksoi kyllä pysyä kasassa kakun välissä, mutta leikattaessa antoi periksi, ja kakku meni rumaksi (ja toki leikkaaminenkin oli hankalaa pehmeän moussen vuoksi), en siis suosittelisi ainakaan vaniljamoussea tämän pohjan väliin.
Kiitos nopeasta vastauksesta😊entä mitä suosittelisit itse täytteeks?
Hei, tein kakun väliin itse tämän täytteen:
https://www.anninuunissa.fi/raikas-ja-meheva-sitruuna-vadelmakakku/
Kiitoksia💋
Moi Anni! Yritän tehdä tätä kakkupohjaa tupla-annoksella. Osaatko sanoa miksi sulatettu voi meni minulla klimpeiksi kun kaadoin kylmän maidon sulatetun voin sekaan? Jäähdytin voin ennen sitä huoneenlämpöiseksi.
Hei Henna, maidon pitää olla myös huoneenlämpöistä – ei jääkaappi kylmää. Lämpötilaerot raaka-aienissa vaikuttavat tällaisiin reaktioihin. Voi nimittäin jähmettyy kylmässä. Lue huolella aiemmat kommentit – tupla-annoksen paisto on havaittu vaikeaksi ja paisto voi kestää pitkään.
Kiitos vastauksesta. Klimpit lähtivät kun lämmitin maitovoiseoksen kattilassa lämpimäksi. Kiitos myös ohjeesta, kakku onnistui erinomaisesti!
Hienoa! hyvin pelastettu 🙂
Kiitoksia ihanasta ohjeesta, olen jo useamman kerran leiponut ja sain myös onnistumaan gluteenittomana ja maidottomana tämän pohjan 🤩
Ihana kommentti, kiitos paljon <3 Rentouttavaa viikonloppua!
Aiemmista mokistani viisastuneena, teen korkean kakun pohjat kahdessa erässä. Niin myös nytkin. Todella hyvät tuli 165asteisessa kiertoilmauunissa. Yksinkertainen taikina 20cm vuokaan ja paistoaika 50min. Toinen pohja vihreä! Sisälle puolukka ja kinuskimousset. Lämmin kiitos reseptistä ja hienosta kirjasta.
Hei Saga, ihana viesti, ihana palaute kiitos! 🙂 Tämä pohja koetaan välillä hankalaksi. Itsekin teen sen kahdessa vuoassa ja jopas helpottuu leipominen! Ihanaa kevään odotusta!
Moikka ! Haluaisin tehdä kakun missä taikinat on maustettu ja välissä vain vaniljamoussea, kerrokset olisi maultaa vanilja, mansikka ja suklaa. Suklaan voin tehdä kaakaojauheella ja vaniljan alkuperäisellä ohjeella, mutta mites mansikka? En löydä mansikka aromia mistään joten voinko millään käyttää mansikkasosetta ?
Ja mitenköhän vaniljamoussesta saisi tarpeeksi jykevän ?
Mansikka-aromia löydät esimerkiksi minun kaupastani 🙂
https://www.anninuunissa.com/vahva-mansikka-aromi-37ml-p-570.html
Hei! Ajattelin tehdä kyseisen kakkupohjan ja väliin vadelmamoussea 2-kerrokseen sinun ”helppo marjamousse”-ohjeella. Mitä mieltä olet, onko kyseinen mousse riittävän jämäkkää kakun väliin? Vai tarvitseeko lisätä liivatteen määrää?
Hei Pinja,
hmmm laita varmuudeksi yksi lisäliivate, niin varmasti pysyy kasassa. Ihanaa viikonloppua!
Olen ihan amatööri, joten pahoittelut jos kysymys on hassu. Tavallinen sokerikakkupohja ei nyt houkuta, kun tarkoituksena tehdä näyttävä ja maukas merenneitokakku synttäreille (kaikki välineet löytyi sinun kaupastasi, kiitoksia siitä). Toisaalta tämä pohja kuulostaa turhan tiiviiltäja ”tuhdilta”. Olisiko mitään keinoa saada tätä pohjaa ihan hieman kevyemmäksi ja kuohkeammaksi, ei kuitenkaan sokerikakkupohjan kaltaiseksi asti.
Hei,
en lähtisi muuntelemaan valmista ohjetta – varsinkaan jos et ole paljon leiponut ettei käy hassusti. Kakkupohjissa ja niiden onnistumisessa on kyse oikeista määristä ja välineistä.
Suosittelen sinulle tätä pohjaa, joka on kuin sokerikakkupohja, mutta hiukan tiiviimpi, sillä pohjaan tulee voita:
https://www.anninuunissa.fi/mansikka-rahkakakku-aidille/
Luin kommentit mutten ainakaan näillä näkymin löytänyt vastausta tähän. Eli voisiko tästä tehdä levykakun syvälle pellille? Tarkoitus olisi tehdä kaksi pellillistä, eli tuplaisin taikinan, ja sitten leikkaisin siitä sopivat muodot.
Kyllä varmasti voit leipoa kakun myös pellille. Paisto lyhenee ja helpottuu. Riittoisuudet joudut arvioida itse – peltejä kun on eri kokoisia ja syvyydetkin vaihtelevat, mutta varmasti onnistuu 🙂
Hei, riittääkö 1 1/3 -kertainen määrä 18cm korkeaan vuokaan?
Hei Katriina,
oikea määrä löytyy testaamalla. En ole kokeillut ohjetta kaikkiin erilaisiin vuokiin, joten en voi varmuudella sanoa mikä on paras. Suosittelen lukemaan myös tämän ohjeen muut kommentit. Kun kakkupohjaa on suurennettu muuttuu paistoaika myös.
Tämä on ihan mun lempparikakkupohja ikinä!
Itse en hirveästi välitä sokerikakkupohjasta, mutta nyt täytyisi tehdä juhliin täytekakku. Täytteeksi tulisi jokin mousse Valion Irish cream&coffee -maustetusta rahkasta. Olisiko sinulla jotain vastaavaa kakkutäyteohjetta, jossa on käytetty maustettua rahkaa?
Kumpaankohan kakkupohjaan sellainen kannattaisi tehdä, sokerikakkupohjaan vai mehevään vaniljakakkupohjaan?
Voit varmasti tehdä rahkatäytteen kumpaan tahansa pohjaan 🙂 Olen käyttänyt rahkaa, esimerkiksi tässä ohjeessa:
https://www.anninuunissa.fi/mansikka-rahkakakku-aidille/
Hei,
Onnistuukohan tällä pohjalla kerroskakun teko?
Hei! Osaisitko sanoa millaisen moussen koostumus olisi tarpeeksi jämäkkä kakun väliin, missä ei ole käytetty liivatetta? Hakusessa olisi joku marjaisa suklaakakun kaveriksi🤔
Ilman liivatetta ei kyllä tule tarpeeksi jäykkää , jos haluat korkeat moussekerrokset. Miksi et hyydyttäisi agarilla tai vegegelillä?
Moikka! Kiitos tästä ohjeesta, olen tehnyt useasti ja tää maistuu superhyvältä ja sopii täydellisesti korkeiden moussekakkujen rakentamiseen! Nyt miun pitäis tehdä tää suklaisena! Luin mehevän suklaakakun ohjetta ja se ei taida sellaisenaan käydä, joten kysyisin neuvoa 🙂 Jos tähän vaniljakakkupohjan reseptiin käyttäisi vaniljauutteen sijasta suklaata sulatettuna ja vaikka kaakaojauhetta, niin voisko se toimia? Haen siis samaa rakennetta kuin tässä vaniljakakkupohjassa, mutta suklaisena.
Heips, sulatettu suklaa lisää tämän kakkupohjan rasvaisuutta. Jauhoja voisi korvata osittain kaakaojauheella ja toki voi testata lisäämällä suklaata, mutta se menee sitten testailuksi. En voi varmuudella sanoa miten toimii, kun en ole itse kokeillut.
Tuleeko uuni esilämmittää ennen paistoa ?
En ihan täysin ymmärrä kysymystä. Uuni siis tulee olla 165-170 asteinen kun kakku laitetaan sinne.
Tämä oli vastaus, mitä hain. Kiitos.
Kiitos Anni!
Törmäsin tähän ohjeeseen etsiessäni erilaisia ohjeita kakkupohjan tekoon ja päätin kokeilla. En kylläkään tehnyt sillä kakkua, vaan kokeilin tehdä sillä leivoksia muffinivuoissa. Onnistui täydellisesti!!
Ohjeen annoksesta tuli 12 hyvän kokoista muffinia, jotka kohosivat kauniisti ja mikä parasta säilyttivät muotonsa täydellisesti ottaessani ne pois vuoasta. Paistoaika oli 175 asteessa 30 minuuttia ja sillä tuli täydellinen kypsyys ainakin minun uunillani. 🙂
Nyt vielä täyteen mietintä leivoksiin ja sitten parempiin suihin! 😀
Hyvä vinkki! Täytyy itsekin kokeilla 🙂
moikka, tässä yksi tunarileipuri vielä tarkentaa, onko siis kakkupohjan halkaisija 15cm ja korkeus myös 15cm, tuolla ylempänä luki että halkaisijaltaan 15cm korkea vuoka? itselläni on 18cm halkaisijaltaan oleva vuoka jonka korkeus on 10cm, ehkä kannattaa puolittaa määrät siihen että ei tule yli? Vielä kysyisin, onko sinulla ihan videota siitä miten ne jauhot käännellään sinne taikinaan, niin saisi vähän osviittaa paljonko sihtaat jauhoja kerralla taikinaan ja kääntelet, ja sitten sihtaat lisää ja kääntelet, ja miltä taikina näyttää kun se kaadetaan sinne?
Kiitos ja anteeksi 🙂 ihana blogi sinulla
Moi,
Käytän korkeita kakkuvuokia noin 10 cm korkuisia (ei haittaa jos on korkeampi). 15 cm viittaa halkaisijaan. Kakku mahtuu hyvin vuokaasi. En lähtisi puolittamaan ohjetta. Tämän tyyppisissä kakuissa voi vaikuttaa radikaalisti onnistumiseen kun ohjetta muuttaa. Valitettavasti videota ei ole vaiheista. Vinkkinä on että isää jauhot esim 1 dl kerrallaan ja varovainen kääntely. Kiitos palautteesta 🙂
Haluaisin tehdä tähän kakkuun suklaamoussetäytteen. Löytyykö blogistasi tarpeeksi jämäkän moussen ohje?
Löytyy 🙂
https://www.anninuunissa.fi/taydellinen-suklaamousse-liivatteeton/
Hei Anni! Haluaisin kokeilla tätä ohjetta munattomana. Osaatko sanoa, onnistuuko?
Heippa, millä ajattelit korvata munat?
Täältä löydät minun munattoman ohjeen:
https://www.anninuunissa.fi/helppo-munaton-ja-maidoton-kakkupohja-ve/
Kiitos, voisinkin testata tuota pohjaa!
Olisino antaa vinkkejä munattomaan/maidottomaan mousseen, joka tuohon sopisi väliin? Tarkoitus olisi kuorruttaa kakku vegaanisella voikreemilläsi.
Tein 2-kertaisena 22 cm vuokaan ja taikina tuli reilusti paistettaessa yli.
Eli pitää olla todella korkeareunainen vuoka tai sitten isompi vuoka. Itse siis yritin arvioida kokoa kommenttien perusteella, mutta pieleen meni. Haaveissa oli saada jaettua pohja kolmeen osaan, mutta olisi tosiaan ollut oikeampi ratkaisu valita 24 cm vuoka ja pohja olisi silti ollut riittävän korkea.
Hei! Oletko käyttänyt tähän pohjaan rasvatonta, kevyt- vai täysmaitoa? Ohjeessa puhutaan vain maidosta, mutta maidon rasvaisuus varmaankin vaikuttaa lopputulokseen.
Heippa, olen käyttänyt kevytmaitoa. En usko, että maidon rasvaisuudella on merkitystä tässä ohjeessa 🙂 myös kasvimaitoja voi käyttää.