
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Rakastan helppoja ohjeita, jotka syntyvät melkein itsestään, kuten tämä ihanan helppo sitruunamutakakku (G). Jatka lukemista nimittäin tämä leivonnainen räjäyttää tajuntasi.

Laitoin jo päivällä kaikki aineet valmiiksi esille ja jossain vaiheessa iltaa näytti uhkaavasti siltä etten ehtisikään leipoa. Päivät venähtävät hetkessä iltaan ja kun Onnin saa nukkumaan tekee mieli kellahtaa sohvalle ja laittaa aivot narikkaan Netflixin seurassa. Mieskin ihmetteli, että ”aiotko vielä leipoa?”. Siihen oli pakko sanoa, että ”tottakai, ei tähän mene kuin hetki”. Eikä siihen mennyt. Vajaa 10 minuuttia niin sitruunamutakakku oli jo uunissa.
Kyllä kannatti taas leipoa. Meillä oli nimittäin iltapäiväkahvilla ihan mieletöntä herkkua! Tämä tahmea suklaisen version vaalea sisko on koukuttavaa herkkua. Pursotin herkullisten mutakakku-neliöiden päälle kermavaahtoruusut, mutta menee tämä ihan simppelinäkin. Ihana idea myös pääsiäisen jälkiruoaksi, vai mitä? Ja vielä yksi vinkki: miten ihanaa tämä olisikaan kotimaisten tuoreiden marjojen kanssa kesällä!? N A M.
Ohje on tosiaan helppoakin helpompi. Ei vatkausta eikä muutakaan aikaa vievää säätöä. Voit mitata kaiken yhteen kulhoon ja sekoittaa siinä. Sekoittele varovasti, vain kunnes kaikki on sekaisin. Paistoin oman mutakakkuni suorakaiteen mallisessa vuoassa, mutta voit tehdä kakun myös pyöreään halkaisijaltaan 22-24 cm vuokaan.

Leivoin tämän kakun kahteen kertaan, koska en ollut täysin tyytyväinen ensimmäiseen versioon. Inhoan tehdä asioita moneen kertaan, koska haluan onnistua heti. Jotkut reseptit kuitenkin täytyy viilata kuntoon, jotta niistä voi nauttia kuten tästä. Tämä toinen versio lisä sokerilla, jauhoilla ja lemon curdilla oli parempi. Koostumus on tahmea, jopa karamellimainen. Leivonnaisen pinta raksahtaa haukatessa.
Ihanan helppo Sitruunamutakakku (G)
noin 8 hlö
Ohje
- 150 g voita
- 2,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 isoa kananmunaa
- 1 tl vanilja-aromia
- 1 sitruunan kuori
- 2 rkl sitruunan mehua
- 2 rkl lemon curdia
- 2,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
Lisäksi
- tomusokeria
- vispikermaa
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja vuoraa kakkuvuoka (pyöreä tai neliö) leivinpaperilla. (Minun vuoka on 18 x 28 cm.) . Tutustu tästä*.
- Sulata voi ja jätä jäähtymään.
- Mittaa kulhoon sokerit, munat, vanilja, sitruunan mehu sekä kuori ja lemon curd. Kaada viimeisenä sekaan sula jäähtynyt voi ja sekoita nopeasti.
- Lisää jauhot ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
- Kaada taikina vuokaan* ja paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia, kunnes mutakakku näyttää kypsältä, mutta on vielä keskeltä pehmeä. Paistoin omaani noin 23 minuuttia.
- Jäähdytä mutakakkua paistovuoassa pari tuntia.
- Koristele jäähtynyt kakku sihtaamalla sen päälle tomusokeria ja pursottamalla päälle vispikermaa.
Vinkki! Myös tämän kakun maku syvenee ajan kanssa. Laita kakku jääkaappiin ja tarjoile vasta seuraavana päivänä.
Suosittelen käyttämään






Aurinkoista viikonloppua!
/Anni
Lisää pääsiäisreseptejä löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Eikö leivinjauhetta ollenkaan tarvitse?
Ei tule leivinjauhetta. Tämän kakun ei ole tarkoitus kohota uunissa. Kananmunat kohottavat mutakakkua juuri oikean verran.
Onnistuuko ilman kanamunaa? Meillä paha kanamunä-allergikko
Aika jäätävä määrä sokeria 😳 Onnistuisikohan puolella määrällä kun lemon gurd on jo itsessään aika makeaa?
Sokerilla on monia muitakin merkityksiä leivonnassa kuin makeutus. Se muun muassa antaa tekstuuria, kuohkeuttaa ja kuten tässä ohjeessa vaikuttaa juuri tuohon tahmeaan sisukseen. Vaaleassa mutakakussa sokerin määrä on olennainen oikean koostumuksen takia. Kuten tekstissä mainitsin, tein kaksi eri versiota ja ensimmäiseen laitoin vähemmän sokeria – lopputulos ei ollut yhtä hyvä.
Myydäänkö tuota lemon curdia valmiina kaupassa vai valmistitko curdin itse? Jos myydään, löytyykö ihan leivonta osastolta?
Kiitos vastauksestasi 🙂
Käytin valmista ja sitä löytyy hillo-osastolta kaupoista 🙂 Sopii loistavasti moneen tarkoitukseen, kakkujen, keksien jne. väliin. Suosittelen tutustumaan.
Pärjääkö ilman vanilja aromia vai riittäisi pelkkä vaniljasokeri?
Vaniljan voi korvata vaniljasokerilla tai jättää pois kuten muutkin mausteet 🙂 Itse tykkään laittaa vaniljaa kaikkeen, siksi myös tähän.
Mutta miksi sekä vaniljasokeria että vanilja-aromia?
Kun tykkään vaniljasta ja aromilla saa lisää makua. Saa jättää pois omasta versiosta toki toisen tai molemmat 🙂
Onnistuuko ilman lemon curdia tai voiko sen korvata jollain?
Tein kaksi versiota. Toisessa ei ollut lemon curdia (myös muut määrät eri) ja se versio ei ollut yhtä hyvä. Lemon curd antaa sitruunaista makua, kun sitruunan mehua ei koostumuksen takia oikein voi lisätä. Kyllä tästä syötävää tulee ilman curdiakin, mutta vielä parempaa kun noudattaa ohjetta täsmälleen.
Voiko kananmunat korvata jollain, jos haluaa tehdä vegaanisen version? 🙂
Valitettavasti tästä ohjeesta en ole ehtinyt testata vegaanista versiota. En ole varma onnistuuko korvaamalla munat, kuten muissa ohjeissa (banaani, omenasose tms.) Tähän mutakakkuun tuon oikean koostumuksen tuo jauhot, munat, voi ja sokeri yhdessä juuri näissä määrissä.
HUOM! Jos joku testaa vegaansita versiota, niin kommetoi ihmeessä ja jaa vinkit muillekin!
Tämä oli jo vanha kysymys, mutta itse kokeilin muutama päivä sitten muna-allergikkona versiota, jossa korvasin kananmunat islantilaisella 3 % jogurilla ja lemoncurdin (jossa myös kananmunaa…) sijasta laitoinMackaysin appesiinimarmeladia. En tietenkään tiedä, millaista orginaaliversio on, mutta tuosta versiosta tuli mielestäni tosi hyvää :).
Mainiota, kiitos kun jaoit vinkin muillekin 🙂
Hei, tein gluteenittomana ja piirakasta ei saanut ”siististi” palasia irti vuuasta. Onko vaan gluteenittoman ominaisuus vai onko vehnäjauhoilla sama homma?
Voi hyvin johtua käyttämistäsi jauhoista. Mitä jauhoja käytit? Oliko vuoka vuorattu leivinpaperilla kuitenkin?
Me naiset -radiossa mainittiin tämä ohje aamulla ja aivan varmasti pääsee testiin, kuulostaa herkulliselta.
Voi hitsi! Missasin, vaikka kuuntelen päivittäin. Mutta ihanaa, että sinäkin löysit tänne sitä kautta!
Voiko vanilja-aromin korvata vaniljatahnalla? Voiko kakun tehdä pyöreäänirtopohja vuokaan jos niin minkäkokoiseen? Itsellä ei ole neliön muotoista vuokaa.
Lainaan tekstiäni ylempää:
”Paistoin oman mutakakkuni suorakaiteen mallisessa vuoassa, mutta voit tehdä kakun myös pyöreään halkaisijaltaan 22-24 cm vuokaan.”
Vanilja-aromin voi aina korvata -tahnalla, -sokerilla tms. ja toisinpäin. Vanilja on leivonnaisissa mauste ja yhtä hyvin sen voi jättää myös pois. Itse tykkään lisätä kaikkeen 😛
Tein pyöreään irtopohjavuokaan jonka pohjaan laitoin leivinpaperin ja reunat pitelin. Hyvin irtosi. Laitoin pieniä kuorineen syötäviä sitruunoita jauhettuna. Hyvää.
OIJOIJOI olen nähnyt näitä pikkusitruunoita! Täytyy ostaa heti ja kokeilla nam!
Voikohan tehdä 24cm irtopohjavuokaan? Tarviikohan paljon suurentaa ohjetta?
Luulen, että olis just hyvä 24 cm vuokaan.
Tein mutakakun 20x28cm vuokaan ja harmikseni se oli hieman ylikypsää jo 18 minuutin kohdalla. Ensi kerralla pitänee ottaa uunista jo pari minuuttia aiemmin että sisusta jää kosteammaksi. Pienelläkin erolla vuoan koossa on iso vaikutus paistoaikaan. Hyvää tuli siltikin!
Hyvä huomio. Kiitos kommentistasi. Paistoaika saattaa vaihdella myös sen takia, että uuneissa ja niiden tehoissa on eroja. Siksi jätin myös ohjeeseen 5 minuutin aika ikkunan. Moni tykkää myös vähän valuvammasta versiosta.
Moi,
huomasin, että monessa kaupassa on myynnissä Mackays -merkkistä lemon curdia, mutta sen tuotekuvauksessa lukee, ettei tuote ole paistonkestävä. Mitä lemon curdia sinä olet käyttänyt tässä ohjeessa?
Käytin juurikin tuota Mackays -merkkistä. Paistonkestävyydellä ei tässä yhteydessä ole väliä, koska curd tulee taikinaan ikään kuin mausteeksi 🙂 Paistonkestävyydellä tässä yhteydessä yleensä tarkoitetaan sitä, että jos laittaisit curdia pullan väliin, se valuisi sieltä ulos ja ns. sulaisi ei pitäisi koostumustaan.
Tässä kakussa lemon curd on käsittäkseni antamassa lisää sitruunaista makua. Ei varmaan ole merkitystä paiston kestämisellä. Eri asia on mikäli yrittää kuorruttaa kakun lemon curdilla tai että sillä on merkitystä kakun koostumukseen.
Kyllä just näin 🙂
Tämä oli herkullista! Tein ohjeen mukaan, paitsi vanilja-aromin korvasin vähän isommalla määrällä vaniljasokeria. Paistoin 24 cm pyöreässä piirakkavuoassa. Kakku jäi juuri ihanan mutakakkumaiseksi. Pidin jääkaapissa yön yli ja sitten se oli helppo siirtää tarjoilulautaselle.
Kiitos superhyvästä ja -helposta ohjeesta ja ihanaa pääsiäistä!
Ihanaa! Kiitos kommentistasi ja herkullista pääsiäistä! 🙂
Pystynkö pakastaa ilman kermavaahtoa?
Miksi ei? Linkitän alle lisätietoa leivonnaisten pakastuksesta:
https://www.anninuunissa.fi/leivonnaisten-pakastus/
Hei Anni! Koska reseptisi rikkoi Internetin ja sai lemon curdin loppumaan pk-seudun kaupoista, piti vähän soveltaa. Lime curdia sattui kuitenkin löytymään, joten laitoin sitä ja sitruunan sijasta limeä. Taikinaan meni yhden limen mehu ja kahden limen kuori. Kakun päälle paahdoin vielä valkosuklaata ja voi jessus sentään! Kaikki reseptisi mitä olen kokeillut ovat olleet hyviä, mutta tämä oli kyllä aivan älytön.
Niin mahtava tämä kommenttisi! Kiitos <3 Oli pakko jakaa se eteenpäin IG:ssä 🙂 Ihanaa kevättä!
Heippa! Minulla paistoaika oli 22min ja 2h jäähdyttelynkin jälkeen on aivan valuvaa keskeltä, vain reunat kypsät. Laitoin kyllä 3 normikokoista kananmunaa kahden ison sijaan, oliskohan vika tässä vai tarvisiko vain paistaa pidempään?
Moikka, hmmm tätä on nyt leivottu satoja kertaa pääsiäisen aikana, eikä vastaavaa palautetta ole tullut. Veikkaan, että munia oli liikaa tai jossain muussa raaka-aineessa on tullut mittavirhe. Meillä kaikilla on vähän erilainen mittakäsi, mutta kyllä reseptin ohjeilla pitäisi tulla ”kypsä” kakku. Tarkistaisin myös toimiiko uuni ja jos käytit gluteenittomia jauhoja niin mitä.
Mulla olisi käynyt sama homma, ellen olisi pitänyt kakkua uunissa puolet pidempään (45 min) mitä ohjeessa. 25 min kohdalla kakku oli tosi hyllyvä vielä keskeltä. Mutta mulla oli käytössä semperin gluteeniton jauhoseos ja pieni irtopohjavuoka (18 cm) eli johtunee ehkä siitä. Vinkiksi siis vain muille tämä, jos joku tekee myös pieneen vuokaan/gluteenittomilla jauhoilla 🙂
Kun tekee näin pieneen vuokaan tulee kakusta paljon paksumpi, joka vaikuttaa tosiaan paistoaikaan. Sen lisäksi gluteenittomat jauhot voivat tosiaan vaikuttaa.
Testattiin tätä tänään lasten kanssa ja oli kyllä aivan taivaallinen! Ihanan tahmainen, mutta raikas 🙂 tein pyöreään vuokaan ja paistoin 21min. kiitos ohjeesta!
Ihana kuulla <3 Ole hyvä!
Uskaltaisikohan tästä tehdä isomman version syvällä uunipellillä tuplaamalla tai triplaamalla ohjeen? Sais koko työporukalle yhdellä paistokerralla herkkua.
En ole itse tehnyt tuplataikinaa (tai tripla), mutta moni muu on ja näyttäisi toimivan. Testaamalla selviää millainen tulee 🙂
Kiitos ohjeesta! Tiesin, että tulee olemaan hyvää, mutta ylitti odotukset! Herkuttelen tässä samalla kirjoittaessani 😋 niin helppo tehdä, ja ainekset sellaiset että melkein kaikki löytyy jo kotoa. Eikä jää paljon mitään siivottavaa, mikä on aina plussaa 👌🏼
Kiitos Henna, ihana palaute 🙂 tämä on kyllä loistava ohje, ei ihme, että siihen on rakastuttu!
Mutakakkujen parhaimmistoa ehdottomasti – huumaava tuoksu ja tajunnanräjäyttävä maku! Kiitos reseptistä! 🙂
Kiitos kommentistasi 🙂
Kuinkakohan monenkertaisena tää pitäis tehdä jos tekis pellillisen? Ja mikähän olis paistoaika? 🙂
Riippuu pellin koosta, en ole testannut itse vielä tuplana niin en voi 100% suositella mitään paistoaikaa – parempi siis testata itse 🙂 Osa näyttää näin tehneenkin jo.
Suosittelisitko jotain tiettyä gluteenitonta jauhoseosta tähän?
Itse käytän markettijauhoista Semperiä ja Sunnuntaita.
Tein tätä vapuksi ja oli kyllä äärettömän hyvää ja helppoa. En ole juurikaan lemon curdin ystävä ja olin etukäteen hieman skeptinen, onko resepti todella sen kaiken hypen arvoinen, mutta olihan se! Maku oli todella tasapainoinen – ei liian makea eikä liian hapan. Tarjoilin tomusokerin ja vadelmien kera. Tästä tuli uusi vakkariresepti!
Ihanaa! Sinäkin olet siis sitruunamutakakku-koukussa 🙂
Kestäisiköhän tämä parin tunnin kuljetuksen autossa, jos veisin äitienpäiväksi tuliaisena? 🙂 tomusokerin ja kermavaahdon lisäisi toki vasta perillä
Tottakai kestää. Tämä on juuri sellainen leivonnainen, jota on helppo kuljettaa.
Kiitos Anni jälleen loistavasta reseptistä! Edellisen kerran tein tätä helatorstaina ja nyt kakku taas uunissa tulossa 🙂
Aivan ihana; simppeli mutta superherkullinen!
Toinen – ja jälleen superhyvä- reseptisi on focaccia, jota olen niinikään tehnyt useampaan otteeseen!
Aurinkoista kesää! 🙂☀️
Ihana palaute! Kiitos <3 Aurinkoista kesää!
Moikka! Voikohan tämän tehdä margariinilla vai vaatiiko voin?
Voi on tähän paras vaihtoehto, mutta uskon onnistuvan myös margariinilla 🙂
Hei Anni, leivoin sitruunamutakakkuasi brunssille ja ystävättäreni kehuivat tätä kovasti. Kakusta tuli juuri ihanan mutakakkumainen sisältä ja pinnalta hieman rapea – NAM!
Tein ohjeen tuplana ja sitruunamehun sijaan käytin enemmän itsetehtyä lemon curdia, paistoin kakun 28cm pyöreässä irtokakkuvuossa.
Kiitos siis ihanasta ohjeesta, tämä menee ehdottomasti omiin suosikkiresepteihin! 🙂
Kiitos kun jaoit tuunausvinkit muillekin! 🙂 Tämä on ihana kakku ja ahh sopii niin hyvin myös brunssille. Aurinkoista kevättä!
Hei. Pitäis saada tätä tehtyä juhliin pellillinen. Moninkohan kertaisena teen? ja voiko tätä pakastaa?
Ylempänä kysytty samaa asiaa ja leivonnaisten pakastuksesta lisää täällä:
https://www.anninuunissa.fi/leivonnaisten-pakastus/
Pysyyköhän mutakakun pinnan ”rapsakkuus”, jos teen kaksi mutakakkua (22-24cm pyöreisiin vuokiin) ja laitan väliin kerma+sitruunarahka sekoitusta, sellainen kerroskakku? 🤔 Tai sitten teen vaan 2 erillistä mutakakkua 🙈 Laitoin juuri ensimmäisen uuniin, ja tottakai vähän maistoin taikinaa, oli erittäin hyvää eikä tuntunut liian makealtakaan 🤤
Miten kävi? Testaamallahan tällaiset asiat selviää parhaiten 🙂
Jätin toisen kakun kokonaan tekemättä, kun mietin että juhliin tulee täytekakkua ja muutakin makeaa. Jätin kaikki vanilja-mausteet pois, (tiesin että joillekin ei maistu), mutta oli NIIIIIIN hyvää! En kyllä tiedä olisko sitä pystynyt leikkaamaankaan kunnolla, jos olis 2 laittanut päällekkäin ja väliin vispi+sitruunarahkaa, kun oli sen verran jämäkkää. Mutta oli kaikenkaikkiaan täys 10 resepti! Niin helppo, nopea ja herkullinen että tästä tulee kyllä mun go-to- resepti, kiitos! 😍
Kiva kuulla 🙂 tämä on kyllä loistava resepti!
Sitruunaa ei kotoa löydy mutta täysi purkillinen lemon curdia kyllä olisi. Tekisi mieli kokeilla reseptiä. Onnistunee jos laitan vaan enemmän curdia enkä ollenkaan sitruunaa?
Kyllä tähän maun puolesta tarvitaan myös aitoa sitruunaa 🙂 voit toki kokeilla ilmankin, mutta pelkällä lemon curdilla ei tule yhtä intensiivinen maku.
En ole testannut munatonta versiota itse vielä Jokin korvike kannattaa olla, esim. no egg tai soijajogurtti tms.