Mehevä Mantelikakkupohja
Mehevä Mantelikakkupohja on yksi suosikeistani! Olen kuitenkin niin kaavoihin kangistunut, että päädyn melkein aina leipomaan tavallisen vaalean sokerikakkupohjan tai ehkä se on sitä ettei ”hyvää ja turvallista kannata vaihtaa”? No kuitenkin tällä kertaa käännyin polulla toiseen suuntaan ja päätin tehdä kesäiseen mansikkakakkuun hieman erilaisen, tuhdimman kakkupohjan. Manteli sopii loistavasti mansikan kanssa, joten se oli lähtökohtana reseptin suunnittelussa.
Voi tekee kakkupohjasta kiinteämpää, joten lisäsin voita tähän mantelikakkupohjaan. Mantelijauhot anatavat pohjaan aromikkuutta ja tuhtiutta. Voit kokeilla kakkua myös kokonaan gluteenittomana vaihtamalla vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin. Paistoin kakun halkaisijaltaan 18cm irtopohjavuossa, mutta myös pari cm isompi vuoka käy mainiosti. Otathan huomioon, että silloin kakusta tulee hiukan matalampi. Vielä isompaan esimerkiksi 24 cm tekisin taikinan 1,5 -kertaisena ettei tule littana kakku. Kakkupohjaa voi maustaa oman mielen mukaan. Itse maustoin kakun vaniljatangolla ja unikonsiemenillä.
Mehevä Mantelikakkupohja
Ohje:
- 2,5 dl sokeria
- 200 g voita huoneenlämpöisenä
- 4 munaa
- 2,5 dl mantelijauhoa
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljatankoa rouheena
- 2 rkl unikonsiemeniä (valinnainen)
- Pingota 18 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja vuoraa reunat reunaleivinpaperilla.
- Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
- Sekoita munat yksi kerrallaan joukkoon vatkaten.
- Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vanilja keskenään.
- Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja paista 180°C:ssa n. 40 min.
- Voit peittää kakun kevyesti foliolla, jos pinta tuntuu tummuvan liian nopeasti.
- Anna kakun jäähtyä vuoassaan ja kippaa jäähdytysritilälle.
- Leikkaa kakku kolmeen osaan ja täytä haluamallasi tavalla.
Vinkki! Mausta kakkupohja halutessasi kardemummalla, sitruunankuorella tai unikonsiemenillä.
Kokeilin tätä pohjaa ensimmäistä kertaa ja luin kommentit ennen leipomista. Kieltämättä hirvitti kokeilla tätä, kun monella tuntui epäonnistuneen pohja jollain tavalla. Kommenttien pohjalta muokkasin ohjetta niin, että laitoin 2 dl mantelijauhoa ja 2 dl glut jauhoja. Paisto uunin alemmalla ritilällä alumiinivuoassa. Onnistui täydellisesti!
Upeaa kuulla, että onnistuit! Tämä on vaikea pohja, siitä ei ole epäilystä. Edeleenkään en ole ihan varma miksi niin monella lässähtää kakku! Voisin lisätä muutosvinkkisi ohjeen yhteyteen <3
Tein tällä samalla ohjeella, eli 2dl gluteenittomia jauhoja, 2dl mantelijauhoja ja uunin alimmalla tasolla 40min, kertaakaan uunia avaamatta ennen kakkupohjan poistamista uunista, ja onnistui täydellisesti. Kiitokset hyvästä ohjeesta.
Ihana kuulla! Kiva kun kommentoitte myös onnistumisista 🙂