Täydelliset Marengit ilman uunia

Täydelliset Marengit ilman uunia

Leivoin esikoiskirjani avajaisiin marenkeja, joiden reseptistä sain muutamia kyselyjä. Päätin päivittää vanhaan ohjeeseen uudet kuvat kirjan julkkareista ja jakaa ohjeen uudelleen. Tässä siis ihanat ja vaivattoamt marengit ilman uunia!

Täydelliset Marengit ilman uunia? Voiko se olla mahdollista? Kyllä! Tätä reseptiä jo hiukan raotin sveitsiläisen marenki -ohjeeni yhteydessä. Eli resepti on sama – valmistat sveitsiläisen marengin normaalisti vesihauteessa ja siirrät massan pursotinpussiin. Pursottelet marengit uunipellille ja sitten odotetaan. Noin vuorokausi riippuen ilmankosteudesta riittää kuivatukseen. Tähän reseptiin siis et tarvitse ollenkaan uunia! Kuivatuksessa menee jonkun verran aikaa, mutta se on sen arvoista. Täydelliset marengit ilman uunia syntyvät näin helposti!

Marenkeja voi maustaa erilaisilla tavoilla. Itse tykkään aromeista ja aidoista marjajauheista. Kuvissa näkyvät marengit saavat hennon värinsä ja makunsa aidosta mansikkajauheesta. Yhtä hyvin voit maustaa tämän reseptin marengit erilaisilla aromeilla. Väriä marenkeihin voit lisätä pastaväreillä ja koristeluun sopivat myös erilaiset nonparellit ja sokerihelmet.

Haluan vielä yhtä asiaa korostaa. Sveitsiläisestä marenkimassasta pursotetut marengit pitävät muotonsa, koska massa on ihanan kuohkeaa ja pehmeää. Näin myös marenkien huiput sekä eri pursotintyllien kuviot erottuvat valmiissa marengeissa täydellisesti!

Mitä ongelmia huoneilmassa kuivattaminen poistaa?

  • ei palaneita tai tummuneita marenkeja
  • ei väriaineen haalistumista
  • ei marenkien halkeilua
  • ei onttoja marenkeja

Täydelliset Marengit ilman uunia

Ohje

  • 4 valkuaista
  • 2,5 dl hienoa sokeria

Lisäksi

  • 1-4 tippaa vahvaa aromia
  • 2-3 rkl aitoa marjajauhetta
  • pähkinärouhetta tms.
  • nonparelleja
  1. Erottele valkuaiset isoon metallikulhoon.
  2. Laita ison kattilan pohjalle vettä ja nosta liedelle kuumenemaan.
  3. Nosta kulho kattilan päälle, niin ettei pohja kuitenkaan osu veteen.
  4. Kuumenna vettä kattilassa samalla kun vatkaat valkuaisia vaahdoksi.
  5. Lisää sokeri pienissä erissä marenkivaahtoon koko ajan vatkaten.
  6. Vatkaa marenkia niin kauan, noin 10min, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet tai marenki on noin 60 asteista.
  7. Nosta kulho pois kattilan päältä ja vatkaa marenkia vielä muutama minuutti, jotta se jäähtyy hiukan.
  8. Mausta marenki aidolla marjajauheella tai vahvoilla aromeilla. Voit myös tässä vaiheessa värjätä marengin.
  9. Voit koristella marenkeja ripottelemalla nonparelleja marenkien päälle myös tässä vaiheessa.
  10. Jätä marengit kuivumaan leivinpaperin päälle huoneilmaan.
  11. Kun marengit irtoavat nostamalla leivinpaperista, ovat ne valmiita. Tähän menee noin 12-24h.

Muista myös nämä vinkit marenkimassaa valmistaessa:

  • aina huoneenlämpöiset valkuaiset
  • puhtaat työvälineet (rasva saattaa pilata marengin)
  • keltuaista ei saa mennä pisaraakaan marenkimassaan

Täydelliset Marengit ilman uuniaTäydelliset Marengit ilman uuniaTäydelliset Marengit ilman uunia

Postauksen kuvat: Camilla Bloom.

Katso myös muut marenkiohjeeni – uunissa paistettavat:

Pina Colada Marengit

Hattara Marengit


Katso lisää marenkeja löydät täältä.

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

Tallenna

Myös näillä sopii

Herkutella

38 Kommenttia

  1. Sorpppa sanoo:

    Heippa! Oletko koskaan koittanut pursottaa ruusumarenkeja? En siis tarkoita sellaisia tähtityllalla tehtyjä vaan sellaisia mihin lisätään lehti kerrallaan kunnes ruusu on valmis. Luuletko, että tämä massa kestäisi sellaisen pursotuksen?

    1. ~Veera sanoo:

      Vastaan omasta puolestani. Mä tein onnistuneesti sveitsiläisellä marengilla ruusuja. Tää on jämäkämpää kuin tavallinen marenki nii pysyy paistaessakin muodossaan.
      Vähä tahmeaa tietty mutta parin ekan ruusun jälkeen sujui hyvin. ?

      1. Kiitos molemmille kommentista ja Veeralle vastauksesta 🙂 En ole itse tällä massalla koittanut ruusuja, mutta uskon että onnistuu juuri samasta syystä mitä Veerakin sanoo: eli koska massa on jämäkkää ja hyvin pursotettavaa. Aurinkoista päivää!

      2. Sorpppa sanoo:

        Oi mahtavaa, pitääkin heti alkaa testailemaan! Kiitos!

  2. No jopas, näitä on pakko testata!

    1. Hei Tita 🙂 Suosittelen lämpimästi! Kuitenkin kostealla ilmalla kuivatus voi olla pidempi – se kannattaa ottaa huomioon! 🙂

  3. Piti tulla kirjoittamaan juuri tähän marenkipostaukseen, että testasin nyt vihdoin niitä sinulta tilaamiani marjajauheita marenkeihin. Ne onnistuivat yli odotusten. Tai itse asiassa mansikkajauhetta, vadelma odottaa vielä marenkeihin upottamista 🙂

    1. Hei Sari 🙂 Ihana kuulla! Olen nyt ite koittanut mustaherukkaa ja mansikkaa marenkeihin, mutta seuraavana siirryn sitruksiin eli sitruuna ja appelsiini <3 Niin ihania!

  4. Fanny sanoo:

    Mistäköhän marketista näitä marjajauheita löytäis? Mansikka erityisesti hakusessa..

  5. Henna sanoo:

    Voiko sokerin vaihtaa samassa suhteessa makutomusokeriin?

    1. Hei Henna, en ole itse kokeillut tehdä tällä ohjeella tomusokeriin. Selviää siis kokeilemalla 🙂

  6. Jaana sanoo:

    Jääkö marengit sisältä kosteikisi vai kuivuuko kokonaan läpikotaisin?

    1. Hei Jaana, koostumus riippuu kuivatusajasta, kannaattaa testata ja maistella kuivatuksen aikana ja valita itselle sopiva aika. Yleisesti huoneenlämmössä kuivatetuissa marengeissa koostumus on kyllä hieman enemmän rapeampi ja tiiviimpi.

  7. Tanja sanoo:

    En ole pitkään aikaan tehnyt marenkeja, joten minkä verran tällä ohjeella tulee? Mietin että saan ne sitten mahdutettua jonnekkin kuivumaan. =) Kiitos!

    1. Hei Tanja,

      En ilmota yleensä määriä, koska lopullinen määrä riippuu siitä kuinka isoja marenkeja pursottaa (ja olisin varmasti mennyt laskuissa ihan sekasin :D). Koska näitä pieniä tästä määrästä tulee monta pellillistä. Asettelin itse kaikille tyhjille pöydille leivinpaperia ja pursottelin ihan vieri viereen 🙂 Mukavaa leivontaa! Ps. kostea ilma saattaa vaikuttaa siihen kuinka kauan marengit kuivuvat.

  8. Sandra sanoo:

    Jäin miettimään, että säilyykö nämä miten hyvin, jos tekee ajoissa joitakin päiviä ennen, esim. juhliin. Oletko itse säilyttänyt miten ?
    Kiitos etukäteen!

    1. Hei Sandra,

      Marengit kestävät viikkoja syömäkelpoisina ja ne kannattaakin aina tehdä etukäteen. Ilmassa kuivatetut oavt koostumukseltaa vähän erilaisia – ei niin tahmeita. Kuivatusaika riippuu ilman kosteudesta. Säilytä leivsrasiassa tai muovirasiassa 🙂

  9. Elina sanoo:

    Löysin ihanan, uuden leivontablogin, joka vähintäänkin vetää vertoja vuosien suosikilleni Kinuskikissalle. Kiitos loistavista ideoista!

  10. Karoliina sanoo:

    Nyt on marengit kuivuneet yli 12 h. Pienet marengit ovat jo täysin kuivia ja vähän isomman kuivia varmasti illalla ☺ Ja ovat niin hyviä! Pitää laittaa kaappiin että säilyy lauantain isänpäiväkakun koristeeksi ? Tästä lähtien teen vain näitä marenkeja, vaikka ottaakin vähän aikaa. Kiitos hyvästä reseptistä!

  11. Karoliina sanoo:

    Nyt on marengit kuivuneet yli 12 h. Pienet marengit ovat jo täysin kuivia ja vähän isomman kuivia varmasti illalla ☺ Ja ovat niin hyviä! Pitää laittaa kaappiin että säilyy lauantain isänpäiväkakun koristeeksi ? Tästä lähtien teen vain näitä marenkeja, vaikka ottaakin vähän aikaa. Kiitos hyvästä reseptistä!

  12. Karoliina sanoo:

    Nyt on marengit kuivuneet yli 12 h. Pienet marengit ovat jo täysin kuivia ja vähän isomman kuivia varmasti illalla ☺ Ja ovat niin hyviä! Pitää laittaa kaappiin että säilyy lauantain isänpäiväkakun koristeeksi ? Tästä lähtien teen vain näitä marenkeja, vaikka ottaakin vähän aikaa. Kiitos hyvästä reseptistä!

  13. Karoliina sanoo:

    Nyt on marengit kuivuneet yli 12 h. Pienet marengit ovat jo täysin kuivia ja vähän isomman kuivia varmasti illalla ☺ Ja ovat niin hyviä! Pitää laittaa kaappiin että säilyy lauantain isänpäiväkakun koristeeksi ? Tästä lähtien teen vain näitä marenkeja, vaikka ottaakin vähän aikaa. Kiitos hyvästä reseptistä!

  14. Terhi sanoo:

    Hei! Testasin ekaa kertaa tätä ohjetta ja massasta tuli tosi jäykkää. Miulla ei ollut lämpömittaria mutta vatkasin sitä sen 10min. Suurin osa massasta jämähti kulhon reunoille ja lopusta tuli niin jäykkää ettei pursotinpussista suostunut ulos kunnolla tulla 😅 missähän vika?
    Yt.Terhi

  15. Moikka,

    Kuulostaa siltä, että marenki on kuumentunut liikaa ja liian nopeasti, joka on aiheuttanut sen, että massa ns. palanut vuoan reunoille.

  16. Roosa sanoo:

    Hei! Mikähän mahtoi olla itsellä vikana kun ei marengit kuivuneet ollenkaan (neljännen kuivatuspäivän jälkeen luovutin)? Pinta jäi tahmeaksi ja marengit kuin purkkaa.. huoneilma ei käsittääkseni mitenkään erityisen kostea. Voiko olla että vatkasin liikaa?

    1. Hei Roosa,

      kerrankin on helppoa sanoa: helle ja kosteus. Sama kuin macaron kuoret, jotka eivät kuorretu tällaisella ilmalla. Ilma vaikuttaa suuresti lopputulokseen. Näillä keleillä suosittelen paahtamaan marengit uunissa.

  17. S sanoo:

    Hei,

    Osaatko sanoa, onko mitään väliä, jos valkuaiset ovat olleet muutamia päiviä jääkaapissa (jäivät yli edellisestä paistosta ja siitä lähtien miettinyt, mitä niillä tekisi)? Entä voiko makuna käyttää muuta kuin marjajauheita tai LorAnn makuaineita? Käyvätkö esim kaupasta löytyvät Dr. Oetkerin aromit?

    Kiitos 🙂

    1. Heippa,

      Kyllä valkuaisten pitäisi säilyä jääkaapissa käyttökelpoisina. Vatkaisin ne kuitenkin huoneenlämpöisinä. En ole käyttänyt Oetkerin aromeja, jos niitä annostellaan samalla tavalla kuin muita vahvoja aromeja tippoina niin en näe miksi niitä ei voisi käyttää.

      1. S sanoo:

        Kiitos paljon vastauksesta 🙂 !

  18. ~Eeva sanoo:

    Paljonko grammoina neljä valkuaista on? Minulla on naapurikanalan munia, jotka ovat keskenään kovin eri kokoisia.

    ~Eeva

  19. Ummi+Gussum sanoo:

    Hei Anni!oon joskus aikasemmin tehny näitä ja aivan ihania olivat😍haluaisin kysyy nyt et voiks näitä tehä pari kuukautta aikasemmi,ku on juhlat tulossa ja pikku vauvan kanssa on vähä hankalaa tehä valmistelut viime tipassa😁

    1. Moikka, marengit säilyvät oikein hyvin jopa kuukausia. Nyt kesällä ilmasto on kosteampi, joten näissä uunittomissa kuivatus kestää kauemmin ja silti voi jäädä hiukan tahmasiksi. Se kannattaa ottaa huomioon 🙂

      1. Ummi+Gussum sanoo:

        Kiitos,voi olla et käytän pikasee uunis jos ei kuivu hyvin😁

  20. Eve sanoo:

    Hei! Miten nämä käyttäytyy kakun päällä koristeina? Kestääkö jääkaapissa säilytystä, vai pitäisikö laittaa kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *