|

Täydellinen Gluteeniton Kakkupohja

Täydellinen Gluteeniton Kakkupohja

Täydellinen Gluteeniton Kakkupohja on jatkoa muille täydellisille kakkupohjille, joita olen leiponut ja joiden reseptejä olen tänne blogiin teille jakanut.

Täydellisistä kakkupohjista on puhuttu paljon ja olen aiheesta itsekin kirjoittanut jo pariin kertaan. Löydät vinkit ja ohjeet aikaisempiin sokerikakkupohja -ohjeisiini linkeistä alta. Muistutan tässä vielä kuitenkin, että reseptejä on melkein yhtä monta kuin leipojaa. Oman täydellisen ohjeen löytää testaamalla. Onhan uuneissakin eroja, mistä koitan resepteissäni usein muistuttaa.
Täydellinen Kakkupohja
Täydellinen Iso Kakkupohja

Tällä kertaa vuorossa on gluteeniton kakkupohja, jota halusin kokeilla, koska gluteeniton leivonta on nousussa ja erikosiruokavaliot muutenkin lisääntyvät koko ajan. Kauhutarinoita kuulleena yllätyin miten täydellinen tästäkin kakkupohjasta tuli. Syytän edelleen täydellista vuokaa. Alumiinen PME vuokani ei pettänyt tälläkään kerralla. Luotan myös lasitekniikkaan tässäkin ohjeessa. Gluteeniton kakkupohjapohja on vähän höttöisempi, joten itse pakastan pohjan ja leikkaan kohmeisena, jolloin täyttö on sujuvampaa.

 


Täydellinen Gluteeniton Kakkupohja

Ohje:

 • 3 kanamunaa
 • sokeria
 • gluteenittomia jauhoja (Semper)
 • 0.5 tl vaniljasokeria
 • 0.5 tl (leivinjauhetta)
 1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
 2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran.
 3. Mittaa myös vaniljasokeri ja (leivinjauho) jauhojen sekaan – sekoita.
  (Huom! Leivinjauhe ei ole välttämätön, kun munavaahto on tarpeeksi vatkattu. Jos leivinjauhetta tulee liikaa taikinaan voi taikina lässähtää. Itse tykkään lisätä leivinjauhetta aina vähän.)
 4. Kaada munat ja sokerit monitoimikoneeseen ja vatkaa aluksi keskiteholla 1 minuutti, lisää tehoa ja jatka vatkaamista noin 10 minuuttia, kunnes munasokerivaahto on paksua, vaaleaa ja kuohkeaa.
 5. Sillä aikaa, kun munat ja sokeri vaahtoavat voitele kakkuvuoka vuokaspraylla.
  (Huom! Jauhotusta ei tarvita, itse käytän vuokasprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)
 6. Lisää jauhot muutamassa erässä siivilän läpi munavaahtoon ja kääntele varovasti nuolijalla.
  (Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)
 7. Kun taikina on tasaista kaada se voideltuun kakkuvuokaan.
  Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä.
  (Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 4-5 munaa (20cm) 45 minuuttia.)
 8. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle jäähtymään.
  (Huom! Jäähdytysritilä on näppärä ja tarpeellinen, koska kakkupohja jäähtyy tasaisesti myös alapuolelta, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää joka puolelta)

Täydellinen Gluteeniton Kakkupohja

 

Muista aina nämä

 1. Huoneenlämpöiset kananmunat!
 2. Lasitekniikka: mittaa munia, jauhoja ja sokeria saman verran saman kokosiiin laseihin!
 3. Muista lämmittää uuni valmiiksi!
 4. Vähintään 10 minuutin vatkaus (munat+sokeri)!
 5. Lisää jauhot erissä siivilän läpi, jotta taikinan kääntely onnistuu helposti ja tasaisesti!
 6. Älä availe uunia kesken paiston!
 7. Jäähdytä kakku aina ritilällä. Ritilällä kakku jäähtyy tasaisesti, kun ilma kiertää myös alta! Tämä vaikuttaa myös kakun koostumukseen!

 


Lisää kakkupohja-ohjeita löydät täältä.

Voit seurata minua Facebookissa tai Instagramissa.

Hae myös Inspiraatiota Pinterestissä.

Myös näillä sopii

Herkutella

57 Kommenttia

 1. Tein tämän kakkupohjan (3munaa) halkaisijaltaan 17 cm vuokaan joka on 8 cm korkea. Taikina tuli yli laitojen. Minä en ole ikinä saanut kakkupohjia hyvin nousemaan, nyt sitten sain! Täytyy hankkia korkeampi vuoka!?

  1. Hei Maria, jos munat ovat olleen L-kokoisia niin näin tosiaan voi käydä. Teen itse kolmella normaalikokoisella munalla 15cm vuokaan, jonka korkeus on 10cm ja tulee juuri hyvän kokoinen 🙂 Mutta tosiaan hyvin olet vatkannut vaahdon! Nyt vaan uuteen vuokaan leipomaan yhtä hyvä taikina 🙂

 2. Tein ohjeen mukaan (hieman suurempana tosin). Onko ajatusta siitä, miksi gluteenittomaan kakkuun muodostuu ikäänkuin erillinen kuori, joka jäähtyessä irtoaa kakun reunoista ja kakusta tulee epäsiisti?? Ei ollut ensimmäinen kerta, kun näin kävi. Mitä ihmettä teen väärin?

  1. Hei Heidi, kuulostaa siltä kuin kuten marenkiin tulee kova rapiseva pinta sen paistuessa. Sokerikakkupohja on munasokerivaahdosta tehty (kuten marenki), joten rapea pinta muodostuu siksi. Voit estää pintaan muodostuvat rapean kuoren peittämällä paiston loppuvaiheessa kakun pinnan esim. leivinpaperilla. En oikein osaa ilman kuvaa sanoa miten reunoille tämä pinta muodotuu kun ne ovat kuitenkin peitossa vuoan sisällä. Millainen vuoka sinulla on? Haittaako tämä kuori makua tai kakun ulkonäköä kun ne jäävät kuitenkin koristeluiden alle?

   1. Ultsi sanoo:

    Mulla myös kahteen otteeseen pinta rapeutuu sillä seurauksella, että kakusta tulee puolet pienempi, kun sen kumoaa. Pinta siis murenee ja kun kääntää pohjasta irtoaa kerros.

 3. Anni sanoo:

  Hei, olisi tarkoitus tehdä gluteeniton pohja 26cm vuokaan. Kuinka tätä ohjetta tulisi mielestäsi muuntaa isompaa taikinaa ajatellen?

  1. Hei Anni, teen kakut aina näihin korkeisiin vuokiin, joten munien määrä on korkeampi. Oletan nyt, että sinulla on tavallinen matala kakkuvuoka. Kokeilisin 5 kanamunalla. Kananmunien koko vaihtelee, joten vaikea sanoa ihan täsmällinen määrä. Lasitekniikassa on helppo sitten laskea muut aineet, kun munat on mitattu lasiin 🙂

   1. Anni sanoo:

    Kiitos nopeasta vastauksestasi, kyllä juurikin perus matala vuoka. Lähden näillä ohjeilla yrittämään ?

 4. Roosa sanoo:

  Hei, voiko kakkupohjan tehdä päivää enne kakun täyttämistä? Jos voi niin miten kakkupohja tulisi säilyttää?

  1. Hei Roosa, aina kannattaa tehdä kakkupohjat etukäteen 🙂 Voit säilyttää kakun huoneenlämmössä muovipussissa tai kelmuun peiteltynä. Voit tehdä kakkupohjat myös muutamaa viikkoa etukäteen pakkaseen (silloin leikkaus kohmeisena – on paljon helpompaa kuin höttöisen pohjan leikkuu!) Mukavaa leivontaa!

 5. Maria sanoo:

  Minullakin käy gluteenittoman kakkupohjan kanssa aina niin, että kohoaa hyvin mutta uunissa pintaan muodostuu kova marenkimainen kuori joka leviää vuoan laitojen yli. Osaatko muuten sanoa, onko gluteenittomissa jauhoissa paljon eroa? Itse tein pirkan jauhoista, pohjasta tuli ihan älyttömän hötterö, niin ilmava, että leikkaaminen oli lähes mahdotonta.

  1. Moi Maria,

   Gluteenittoman ja myös tavallisen kakkupohjan kanssa käy helposti näin, että muodostuu marenkimainen pinta. Se ei haittaa, sen voi jättää kakun pohjaksi tai leikata pois. Jos pinta nuosee laitojen yli voi olla syynä liian pieni vuoka. Suosittelen korkeita PME-vuokia oikeilla munamäärillä. Gluteenittomissa jauhoissa voi olla eroja. Käytän useimmiten Semperin jauhoseosta gluteenittomissa kakkupojissa. Itse myös usein pakastan gluteenittomat kakkupohjat ja leikkaan ne kohmeisena, jolloin kakun leikkuu helpottuu 🙂 Toivottavasti vastauksista on apua 🙂

 6. Hanna sanoo:

  Kiitos Anni tästä ohjeesta! Johtuukohan uudesta PME- vuuasta vaiko pienemmästä määrästä leivinjauhetta, mutta kakkupohja onnistui mahtavasti! Viikonloppuna kahdet synttärit, joten toivotaan että loptutkin kakut onnistuvat yhtä hyvin!

  1. Hei Hanna! Ihana kuulla <3 Oikein mukavia ja herkullisia juhlia teille!

 7. Miia sanoo:

  Hei, pitäis tehä kakku 15 hengelle, nii minkä kokoiseen vuokaan ja monenko munan pitäis olla et riittää??

 8. Hei Miia,

  Tekisin 15 hengen kakun 18-20 cm vuokaan 4-5 munalla. Riittoisuuteen toki vaikuttaa myös täyte, muut tarjoilut ja juhlien luonne, jossa kakku tarjoillaan 🙂

 9. Minna sanoo:

  Ihana ohje! Eka kertaa tein gluteenitonta ja hyvin onnistui! Kakku on jo täytetty ja vain päällysteitä vailla. Kiitos hyvistä ohjeista ?

 10. Emma sanoo:

  Siskolleni täytyy olla gluteenitonta ruokaa ja ihana äitini on sen takia harjaantunutkin hyväksi gluteenittomien leivosten tekijäksi ja itsekin pidän jopa enemmän gluteenittomasta kuin tavallisesta kakkupohjasta. Hän laittaa gluteeninittoman jauhoseoksen lisäksi puolet jauhoista perunajauhoja ja pohja on iiihanan kuohkea! ? Tuo pakastusvinkki on kyllä hyvä, helpottaa varmasti kuohkean pohjan leikkausta ?

 11. Meilläkin mies tykkää enemmän gluteenittomasta pohjasta 🙂 Laitan itsekin välillä jopa puolet perunajauhoja 🙂 Suosittelen pakastusta. Ihanaa kesää!

 12. Tanja sanoo:

  Hei! Olen lukenut ohjeen läpi useasti, enkä silti löydä mistään jauhoseoksen ja sokerin määriä. Onko ne mainittu jossain aiemmassa postauksessa?

  1. Hei Tanja,

   Lue ohje vielä kerran ajatuksella. Tämä on lasitekniikalla tehtävä kakkupohja, jolloin kaikkia aineita tulee saman verran kananmunien suhteessa. Jauhojen ja sokerin määrä siis riippuu siitä kuinka monen munan kakun teet, siksi määriä ei voi ilmoittaa ohjeessa:

   ”Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot saman kokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran.”

 13. Tuula W. sanoo:

  Tää on täydellinen ohje. Eka krt ikinä eilen tein äidille synttärikakun ( gluteeniton) ja pohja onnistui täydellisesti. Käytin jauhoina 0.5 osaa glut kaurajauhoseosta ja 0.5 osaa perunajauhoja.

 14. Tua sanoo:

  Hei! Minun pitäisi tehdä n. 20 hengen kakku ristiäisiin, joihin tulee muutakin tarjottavaa. Kakkuun tulee aika runsas täyte. Ajattelin tehdä tällä ohjeella 4-5 munan kakun ja paistaa pohjan kahdessa 20cm vuoassa. Kakkuun tulisi siis neljä kerrosta. Mitä luulet, riittääkö koko tuolle ihmismäärälle?

  1. Hei,

   Riittoisuus riippuu aina myös juhlan luonteesta ja myös muista tarjoiluista. Yleisesti lasketaan, että 6 kananmunan kakku on sopiva 20 hengelle, mutta nykyään kakut ovat korkeampia kuin ennen. Veikkaisin, että kakku riittää, mutta se on veikkaus. En tunne vieraslistaa, joten en osaa päätellä kuinka suosittua kakku on juhlissanne 🙂

   1. Tua sanoo:

    Kiitos vastauksestasi! Hankalahan näitä on arvioida täysin ulkopuolelta, mutta oli hyvä kuitenkin saada toinenkin veikkaus. Tiedän nyt etten ole aivan totaalisen hakoteillä 😀 Teen siis kakun ystävän perheen juhliin enkä itsekään osaa sanoa millaisia syömäreitä he ovat… Pitää laskeskella vielä. 🙂

    1. Jos olen rehellinen niin määrän arviointi on minusta melkein vaikein asia leivonnassa 😀 Siksi en uskalla ikinä suoraan ohjeistaa tässä asiassa. Parempi tehdä aina vähän liikaa kuin liian vähän. Kiva jos oli jotain apua mun epämääräisistä vastauksista <3

 15. Vuokko Mansikka-Pönni sanoo:

  Mitähän meni pieleen..?
  Tämä ohje niin hyvä, mutta onnistuin tietysti paistamisessa sähläämään. tein kaksi , kun ensimmäinen vaipui keskeltä hetji uunista oton jälkeen. Sitten luin jostain, että jos on liikaa leivinjauhetta, niin lässähtää. Nyt toinen yritys, lässähti sekin. Vain pieni ripaus teelusikan kärjellä leivinjauhetta. Uunista otettaessa ovat siis niin hyvän näköisiä…

  1. Hei Vuokko,

   Tarkistitko muistilistan postauksen lopusta? Jos kakku lässähtää on syynä useimmiten joku seuraavista:

   1. Liian lyhyt vatkaus.
   2. Kakku on raaka.
   3. Taikina on lässähtänyt ennen uuniin laittoa (jos vuoka tai kulho kopahtaa kovaa johonkin).
   3. Liian nopea jauhojen sekoitus.
   4. Joskus liian tuoreet kananmunatkin voivat vaikuttaa lopputulokseen.
   5. Hyvä vuoka on minulla myös avain onneen.

 16. Riina sanoo:

  Onnistuisiko tällä ohjeella tehdä 20 cm vuokaan korkea kakkupohja, täytevälejä saisi olla 3 tai 4?

  1. Lasiohjeella voit tehdä minkä kokoisen kakun tahansa. Lisäät vain munia ja samassa suhteessa jauhoja ja sokeria. Laittaisin 4-5 kanamunaa korkeaan 20 cm vuokaan.

 17. Stina sanoo:

  Hei,

  Ostin 23cm PME vuoan. Korkeus 10 cm. Voiko tähän tehdä kuuden munan kakun?

 18. Jenk sanoo:

  Moikka!
  Voiko kakun täyttää pme vuokaan ja kipata sitten nurin tarjoilualustalle koristelua varten aivan luon irtopohjavuokien kanssa?

  1. Moikka, PME-vuoat toimivat ihan samalla tavalla kuin irtopohjallisetkin, joten voit käyttää niitä ihan samalla tavalla täytössä ja paistossa.

 19. Ummi Gussum sanoo:

  Hei,ajattelin käyttää leivospohjana ja tekisin sen pellille,niinpä mietin onks toi 3 munaa hyvä pellilliseen ku tarttis iha ohutta pohjaa😊

  1. Heips, se on varmaan hyvä, koska kääretorttukin mahtuu pellille kahdesta munasta. Kokeilemalla löytyy oikea taikina – itse tiedät kuitenkin paremmin minkä paksuisen kakun haluat ja minkä kokoinen pelti sinulla on 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *