torstai 21. huhtikuuta 2016

Täydellinen Sokerikakkupohja - Ohje+Muistilista


Tein viime viikonloppuna valmiiksi muutamia sokerikakkupohjia pakastimeen tulevia kakkujaprojekteja varten. Onnellisena ihailin täydellisesti noussutta kakkua ja silittelin pitkäaikaista rakkauttani: nimittäin PME:n alumiinista kakkuvuokaa, jolla valehtelematta olen hankinnasta lähtien paistanut täydellisimmät sokerikakkupohjani koskaan. Jaoin kuvan kakkupohjasta Leivontaharrastajien ryhmään ja kiinnostus vuokaa ja kakkupohjaa kohtaan yllätti minut. Kyselyjen määrän noustessa lupasin jakaa teille omat vinkkini ja tässä ne tulevat. 


Käyttämäni PME:n vuoka on erikoissyvä ja se on materiaaliltaan anonisoitua alumiinia, joka vaikuttaa kakkupohjan tasaiseen paistoon positiivisesti. Voit ostaa vuoan täältä kahdessa eri koossa (halkaisija 15cm tai 20cm). Vuoka ei kaipaa voitelun jälkeen jauhotusta. Kakkupohja irtoaa täydellisesti vuoasta kippaamalla jäähdytysritilälle.

Kuvissa näkyvä kakku on tehty 15cm vuokaan, jos tahdot tehdä isomman kakun niin käytä isompaa vuokaa ja lisää aineksia ohjeessa neuvotun lasitekniikan mukaisesti. Huomaathan, että kaikilla on hiukan oma tapa tehdä kakkupohjat. Tämä on minun tapani ja se on osoittautunut hyväksi, koska lopputuloksena on kuvissa näkyvä täydellinen kakkupohja.

Ohje (15cm vuokaan):
3 kananmunaa
sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
erikoisvehnäjauhoja 90%
perunajauhoja 10%
0,5 tl leivinjauhoa

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. 

2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia  on saman verran. 

(Huom! Perunajauhoja laitan 10% jauhojen kokonaismäärästä ja vähnäjauhoja 90%). 
3. Mittaa lopuksi vaniljasokeri sokerin sekaan ja leivinjauho jauhojen sekaan. 
4. Kaada munat ja sokerit monitoimikoneeseen ja vatkaa aluksi keskiteholla 1 minuutti, lisää teho voimakkaalle ja jatka vatkaamista noin 10 minuuttia, kunnes munasokerivaahto on hyvin vaaleaa ja kuohkeaa. 
5. Sillä aikaa, kun munat ja sokeri vaahtoavat voitele kakkuvuoka (suosittelen vuokasprayta). 
(Huom! Jauhotusta ei tarvita, itse käytän sprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)
6. Lisää jauhot kolmessa erässä siivilän läpi ja kääntele varovasti nuolijalla vaahtoon. 
(Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)
7. Kun taikina on tasaista kaada se voideltuun kakkuvuokaan. 
8. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. 
(Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 4-5 munaa (20cm) 45 minuuttia.)
9. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle. 
(Huom! Jäähdytysritilä on näppärä ja tarpeellinen. Kakku jäähyy tasaisesti jokapuolelta, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää myös alakautta!)

Muistilista täydelliseen kakkupohjaan:

1. Aina huoneenlämpöiset kananmunat!

2. Lasitekniikka: mittaa munia, jauhoja ja sokeria saman verran!

3. Paisto uunin alatasolla 175 asteessa (keskilämpö) Muista lämmittää uuni valmiiksi!

4. Vähintään 10 minuutin vatkaus taikinalle takaa kuohkeuden!

5. Lisää jauhot erissä siivilän läpi, jotta taikinan kääntely onnistuu helposti ja tasaisesti!

6. Älä availe uunia kesken paiston! Voit avata uunin siinä vaiheessa, kun kakun pinta on hiukan tummunut (paistoaikaa on mennyt yli puolet) ja jos haluat lisätä päälle leivinpaperin tummumisen estämiseksi.

7. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5-10 minuuttia ja kippaa se sitten ritilälle jäähtymään. Ritilällä kakku jäähtyy tasaisesti, kun ilma kiertää myös alta! Tämä vaikuttaa myös koostumukseen!

8. Itse teen kakkupohjan aina ajoissa, yleensä edellisenä päivänä. Joskus jopa pakastan sen ja leikkaan hieman jäisenä, jolloin kerroksista saa helposti tasaiset.

9. Ripaus rakkautta leivontaan!


Kuvissa näkyvät tuotteet löydät juuri avatusta kaupasta: Annin Uunissa Verkkokauppa

Aurinkoista Loppuvikkoa!

36 kommenttia:

  1. Heippa! Sormet ristissä toivon että ehdit vastaamaan. Kyselisin tuosta 2014 julkaisemastasi sliders hampparisämpyläohjeesta, että voisinkohan tehdä nyt taikinan ja jättää yöksi kohoamaan, aamulla pyöritellä kohottaa ja paistaa? Pitäisi huomenna illalla tarjota slidersejä mutta välissä pitää nukkua ja käydä töissäkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Henna, nyt pakko sanoa etten ole 100% varma miten onnistuu, koska en ole itse kylmä kohottanut tätä taikinaa. Mutta luulen, että voisi onnistua, jos kohotat jääkaapissa.

      Kerro miten kävi jos testaat :)

      Poista
  2. niin täydellinen! <3 ja hyvä muistilista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni :) Hyvältä näytti sinunki kakkusi ;)

      Poista
  3. Kiitos tästä postauksesta :). Onnistuukohan tuolla kakkuvuoalla moussetäytteiset kakut, jolloin kakku kasataan vuokaan moussen hyytymisen ajaksi? Olen tähän mennessä käyttänyt vain irtopohjavuokaa tuohon tarkoitukseen ja hermot mennyt sen kanssa jo ajat sitten. Inhottavinta se, kun teflonista saattaa tulla makua kakkuun :(.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Miuku, onnistuu kyllä. Tein juuri viikonloppuna yhden. Vuoraan tämän vuoan aina kelmulla ja kasaan kakun normaalisti vuokaan. Kelmun avulla kakun saa kätevästi nostettua vuoasta. Voit myös koota kakun ilman kelmua ja kipata valmiin kakun vuoasta ulos. Veistä voi käyttää apuna jos mousse on hieman tarttunut renunoille. Suosittelen tätä alumiinista vuokaa vilpittömästi. Itse en enää vaihtaisi :)

      Poista
  4. Hei, minua aina mietityttää että pitäisikö kakkupohja paistaa kiertoilmalla vaiko ylä-alalämmöllä? Kummalla sinä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Susanna, paistan kakun aina alatasolla ja ylä-sekä alalämmöllä. En ole oikein tottunut käyttämään kiertoilmaa, vaikka sellainen löytyykin.

      Poista
    2. Hei Susanna, paistan kakun aina alatasolla ja ylä-sekä alalämmöllä. En ole oikein tottunut käyttämään kiertoilmaa, vaikka sellainen löytyykin.

      Poista
  5. Hei! Minulla on nyt pari kertaa kakku jämähtänyt kiinni tähän vuokaan ja en oo millään saanut sitä ulos siististi?

    T. Tiinuskaf

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ikävää kuulla, että kakkusi ei ole onnistunut. Kuulostaa todella oudolta, että kakku on jäänyt kiinni vuokaan. Oikein tehdyn sokerikakkupohjan pitäisi irrota vuoasta kippaamalla. Olethan voidellut vuoan tai käyttänyt vuokaspraytä? Ethän myöskään ole pessyt vuokaa astianpesukoneessa? Astianpesukone pilaa alumiinivuoan pinnan. Millainen taikina sinulla on ollut? Näitä asioita kysyisin ensi hätään. En ole saanut keneltäkään palautetta siitä ettei kakku irtoaisi.

      Poista
    2. Varmaan laitoin liian vähän rasvaa, kun voitelin vuoan. Tein nimittäin tänään 4 täytekakkupohjaa ja kaksi ekaa juuttui kiinni ja kaksi seuraavaa lähti siististi irti vuoasta. Olen pessyt vuoat käsin ja astianpesuaineella. Saahan astianpesuainetta käyttää tätä vuokaa pestessä? Olen kyllä muuten ollut tyytyväinen näihin korkeisiin vuokiin. Taikinan olen tehnyt tuolla samalla ohjeella mitä tässä sulla on; täydellinen sokerikakkupohja.

      T. Tiinuskaf

      Poista
    3. No se oli varmaan se voitelu sitten. Ikävää silti. Onneksi sait 2 täydellsitä pohjaa. Tavallisissa isommissa marketeissa myydään vuokasprayta, suosittelen kokeilemaan myös sitä. Käytän itse tämän vuoan kanssa aina vuokasprayta.

      Vuoan saa pestä käsin astianpesuaineella.

      Mukavaa kesää! :)

      Poista
  6. Hei! Mikähän mahtaa olla vikana kun olen nyt tällä vuoalla paistanut 2 pohjaa ja kummatkin on lässähtänyt ja ihan olen ohjeen mukaan tehnyt? Muilla vuoilla samanlaisella ohjeella tehden ei ikinä ole lässähtänyt.

    VastaaPoista
  7. Niin, siis pohja on lässähtänyt jo uunissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mari! Harmi kuulla, että kakkupohjasi lässähtää. Jos taikinapohja lässähtää jo uunissa on taikinassa joku vika ei vuoassa. Alumiinisissa vuoissa on parempi lämmönjohtaminen kuin tavallisissa, mikä vaikuttaa tasaiseen kohoamiseen. On vaikea sanoa mikä on vikana, koska en ole näkemässä kun teet taikinan. On tullut paljon positiivista palautetta tästä ohjeesta ja vuoasta, joten sillä kyllä pitäisi onnistua. Nyt on ollut eilen ja tänään todella kosteaa ja ukkosta, joka (vaikka hassulta kuulostaakin) vaikuttaa kakkupohjien tulokseen.

      Poista
  8. Hei Anni ja kiitos reseptin jakamisesta. Olen joskus kuullut, että munasokerivaahto voi olla myös liian kovaa. Oletko kuullut sellaisesta? Ja vielä toinen kysymys, "kopautatko" sinä kakun kun otat sen uunista?

    VastaaPoista
  9. Hei Anni ja kiitos reseptin jakamisesta. Olen joskus kuullut, että munasokerivaahto voi olla myös liian kovaa. Oletko kuullut sellaisesta? Ja vielä toinen kysymys, "kopautatko" sinä kakun kun otat sen uunista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anu, ole hyvä :) Olen kuullut liian kovasta munasokerivaahdosta, mutta en ole itse törmännyt siihen ongelmaan, enkä siksi ehkä usko sitä iha täysin :) En kopauta kakkua, siitäkin olen kuullut, mutta ei ole ollut tarvetta. Tässä reseptissä on kaikki vinkit mitä käytän :)

      Poista
  10. Kokeilin tätä pohjaa ja laitoin taikinan 16cm irtopohjavuokaan. Tilavuus lienee kuitenkin eri, kuin tuossa mainitsemassasi vuuassa, sillä tursuilee uunissa jo yli.. :( Ehkä saan sen jotenkin pelastettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Marika, harmi, että kakkupohjasi ei ole onnistunut. Huomasithan, että reseptissä minulla on erikoissyvä 15cm vuoka käytössä, mistä syystä tilavuus on varmasti eri. Tämä resepti soveltuu muihinkin vuokiin, mutta kanamunien määrä vaihetee riippuen vuoan koosta. Irtopohjavuoat ovat yleensä 5-6cm syviä, mikä on puolet tästä vuoasta.

      http://www.anninuunissa.com/alumiininen-kakkuvuoka-korkea-15cm-10cm-p-455.html

      Poista
  11. Minulla oli erikoissyvä irtopohjavuoka, korkeus 11cm. Mutta täytyy hankkia parempi vuoka ja kokeilla uudelleen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitten tämä on mysteeri :O Teen aina tähän 15cm kolmen munan taikinan ja hyvin mahtuu! Mukavaa päivää sinulle! :)

      Poista
  12. Hei, mitähän tein väärin, kun pohja ei noussut keskeltä ollenkaan? Reunoilta nousi upeasti, mutta keskelle jäi kuoppa. Ihan ohjeen mukaan mitattu ja 10min vatkattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäksi pinta on kuiva ja kova

      Poista
    2. Hei, on niin monta asiaa jotka vaikuttavat sokerikakkupohjan onnistumiseen: 1. Liian tuoreet kananmunat voivat olla syy, että pohja lässähtää 2. Liikaa leivinjauhetta saattaa lässäyttää myös 3. Kulhon kopsahdus tai liian rivakka taikinan kääntely lässäyttää pohjan.

      Kuulostaa siltä, että sinun taikina on jossain vaiheessa lässähtänyt ja lisäksi uuneissa on eroja, joten olisiko voinut olla liian kuuma lämpötila. Kokeile kokonaan ilman leivinjauhetta ja hieman vähemmän lämpötilaa uunissa. Laita leivinpaperi kukkupohjan päälle paiston loppuvaiheessa. Ehkä näistä on apua. Vuoka on myös tärkeä - suosin itse näitä alumiinisia, koska ne johtavat lämpöä hyvin ja tasaisesti.

      Poista
    3. kiitos avusta. Juuri tuota 15cm alumiini vuokaa käytinkin. Pitääpä seuraavaksi alentaa uunin lämpötilaa

      Poista
    4. Ok, käy muistitilsta vielä läpi ja kokeile tosiaan ilman leivinjauhetta. 10 minuutin vatkauksella sitä ei välttämättä tarvitse :) Varo kaikkia kopsahduksia, kuohkeaa taikinaa pitää käsitellä silkkihansikkain :)

      Poista
  13. hEI MISTÄ OLET LÖYTÄNYT NOIN KORKEA VUOKAN KUN 15C TIEDOSTA KIITOLLINEN

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Tämä vuoka on halkaisijaltaan 15cm ja korkeudelta 10cm. Vuoka on verkkokaupastani, josta löydät myös 12cm korkean irtopohja vuoan. Linkki alapuolella:

      http://www.anninuunissa.com/kakkuvuoat-muffinipellit-c-9_23.html

      Poista
  14. Tällä ohjeella tuli kyllä tosi hyvä pohja. Käytän jatkossakin tätä ohjetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Kiitos mukavasta palautteesta :)

      Poista
  15. Hei �� ehkä tyhmä kysymys, mut kysyn kuitenkin. Minkä verran on 90% jauhoja ja 10% perunajauhoja? Mitä määriä olet käyttänyt desilitroina?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, lasitekniikalla tehdessä ensin yhteen lasiin mitataan munia sen verran kun haluaa ja muita aineita mitataan samankokoisiin laseihin yhtä paljon :) Lasitekniikassa ei voi käyttää desiä mittana. Voit tehdä kakkupohjan kokonaan vehnäjauhoilla, mutta pehmeämmän koostumuksen saa, jos lisää hiukan perunajauhoja mukaan. Jotkut laittavat mitattavasta jauhomäärästä määrästä 10% ja jotkut jopa 30%. Silmämääräisesti katson tämän kun mittaan jauhot lasiin. Toivottavasti vastaukset auttoivat. :)

      Poista
    2. Kiitos �� kyllä auttoivat. Mukavaa alkavaa kesää sinulle ja kiitos neuvoista.

      Poista

Kiitos kommentistasi!