perjantai 8. heinäkuuta 2016

Täydellinen Iso Kakkupohja 25cm - 25hlö


Sokerikakkupohja - se jokaisen täydellisen kakun alku! Sokerikakkupohjan leipominen saattaa tuntua niin tavalliselta, helpolta ja  arkiselta. Mutta sitä se ei ole - täydellisen kakkupohjan leipomiseen tarvitaan hyvä ohje ja toimivat välineet.

Kirjoitin teille aikaisemmin postauksen, jossa oli kootusti vinkkejä sokerikakkupohjan onnistumiseen. Yllätyin postauksen ja ohjeen saamasta suosiosta sekä huomiosta. Sain lisäksi paljon kysymyksiä alumiinisista kakkuvuoista ja niiden käytöstä. Kysymyksiä nousi esiin: kuinka suuria sekä monen hengen kakkuja vuoilla tehdään? Moni kiitteli, kun oli itsekin onnistunut. Näitä onnistumisia on niin mukava kuulla! Ja teidän kuvia kakuista!Postasin aikaisemmin pienen 15cm kakun ohjeen. Tällä kertaa leivoin ison 25cm kakun, johon tulee 7 kananmunaa, jotta näette miten vuoka ja taikina käyttäytyvät kun sitä on tuplana. Tästä kakusta tuli myös täydellinen, kuten kuvista kertovat.

Postauksen lopusta löytyy myös ohjeistusta kaikkien alumiinisten vuoka-kokojen munamääriin. Vastaan edelleen mielelläni kysymyksiin, jos jokin mietityttää. 

Ohje: (25cm vuokaan):
7 kananmunaa
sokeria
1 tl vaniljasokeria
erikoisvehnäjauhoja 90% tai 70%
perunajauhoja 10% tai 30%
0,5 tl leivinjauhoa

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. 

2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran. (Huom! Perunajauhoja laitan 10% jauhojen kokonaismäärästä ja vehnäjauhoja 90%, jotkut pitävät enemmän suhteesta 70/30% - valitse sinulle sopivin tapa). 

3. Mittaa lopuksi vaniljasokeri sokerin sekaan ja leivinjauho jauhojen sekaan. (Vinkki! Sanotaan ettei kunnolla vatkattu taikina kaipaa leivinjauhoa, itse olen tottunut laittamaan aina vähän)

4. Kaada munat ja sokerit monitoimikoneeseen ja vatkaa aluksi keskiteholla 1 minuutti, lisää tehoa ja jatka vatkaamista noin 10 minuuttia, kunnes munasokerivaahto on todella vaaleaa ja kuohkeaa. 

5. Sillä aikaa, kun munat ja sokeri vaahtoavat voitele kakkuvuoka. (Huom! Jauhotusta ei tarvita, itse käytän vuokasprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)

6. Lisää jauhot kolmessa erässä siivilän läpi ja kääntele varovasti nuolijalla vaahtoon pohjaa myöten. Kun kyseessä on iso taikina niin joudut kauhoa pohjalta asti.  
(Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)

7. Kun taikina on tasaista kaada se varovasti voideltuun kakkuvuokaan.  (Huom! Sokerikakkutaikina lässähtää herkästi, jos kulho kopsahtaa tms. Ole varovainen.)

8. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. (Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 5-7 munaa (20-25cm) 45 minuuttia. Uuneissa on eroja, tarkkaile pohjaa.)

9. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle vuoasta. 
(Alumiinisessa vuoassa paistetun kakun pitäisi tipahtaa ritilälle itsestään. Oikein paistettu kakku ei jää kiinni pohjaan. Huom! Jäähdytysritilä on näppärä ja tarpeellinen. Kakku jäähyy tasaisesti jokapuolelta, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää myös alakautta!)

Muistilista:
 • Aina huoneenlämpöiset kananmunat!
 • Lasitekniikka: mittaa munia, jauhoja ja sokeria saman verran! Osa käyttää 70/30 suhdetta perunajauhojen kanssa ja osa pienempää 90/10%. Testaa mikä sinulle on paras.
 • Paisto uunin alatasolla 175 asteessa (keskilämpö) Muista lämmittää uuni valmiiksi!
 • Vähintään 10 minuutin vatkaus taikinalle takaa kuohkeuden!
 • Lisää jauhot erissä siivilän läpi, jotta taikinan kääntely onnistuu helposti ja tasaisesti! 
 • Sanotaan ettei leivinjauhetta tarvita, jos on kunnon vatkaus. Itse lisään aina ripauksen.
 • Älä availe uunia kesken paiston! Voit avata uunin siinä vaiheessa, kun kakun pinta on hiukan tummunut (paistoaikaa on mennyt yli puolet) ja jos haluat lisätä päälle leivinpaperin tummumisen estämiseksi.
 • Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5-10 minuuttia ja kippaa se sitten ritilälle jäähtymään. Ritilällä kakku jäähtyy tasaisesti, kun ilma kiertää myös alta! Tämä vaikuttaa myös koostumukseen!
 • Itse teen kakkupohjan aina ajoissa, yleensä edellisenä päivänä. Joskus jopa pakastan sen ja leikkaan hieman jäisenä, jolloin kerroksista saa helposti tasaiset.
 • Ripaus rakkautta mukaan!

Tässä vielä ohjeistuksia munamääriin eri vuoissa (huomioitahan, että tämä ohjeistus on suuntaa antava - kananmunatkin ovat eri kokoisia, joten testaamalla tulee paras tulos): 

10cm vuoka *** 2 munaa
15cm vuoka *** 3 munaa
20cm vuoka *** 4-5 munaa 
22.5cm vuoka *** 5-6 munaa
25cm vuoka *** 6-7 munaa
30cm vuoka *** 8-10 munaa

Katso myös:
Nuolija

Mukavia leivontahetkiä!

10 kommenttia:

 1. Hei, olen tottunut käyttämään irtopohjavuokia, joten kysyisin lähteekö kakku hyvin irti vuoasta? Ja yleensä täytän kakun myös irtopohjavuokaan. Onnistuuko täyttäminen näissä vuoissa yhtä hyvin kuin irtopohjavuoissa? Kiitos avusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, vastaukseni on kyllä molempiin kysymyksiin :) Kun vuoan voitelee kunnolla ja paistaa oikein kakkupohja valuu vuoasta itsestään ulos, kun sen kääntää. Täytän kakun aina myös näihin vuokiin vuoraamalla sen kelmulla ensin. Samaan tyyliin kippaan kakun sitten ulos. En vaihda itse enää vanhaan vuokaani. Kakut paistuvat niin täydellisesti alumiisisessa ja kun kaikki muukin onnistuu samalla tavalla :)

   Poista
 2. Heippa!
  Pohdin täällä, että tilaanko tuon 20cm vai 22,5cm kakkuvuoan.. kuinka monelle henkilölle näistä suurinpiirtein riittää, osaatko sanoa? :) Niin ja jos tänään tilaan tuolta verkkokaupasta, niin onko kuinka pian perillä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :)

   Verkkokauppa tilaukset lähtevät aina samana päivänä, jos tilaus on tehty ennen klo. 14.00 ja sen jälkeen tehdyt seuraavana päivänä. Joten ihan 1-2 päivässä saat vuoan tilauksesta!

   Koska näillä kakkuvuoilla tulee korkeita kakkuja, niin riittää kyllä isommallekin porukalle hyvin pienemmästäkin vuoasta. Sanoisin että 20cm 10-15 hlö ja 22.5 15-20hlö kakkuja :)

   Mukavaa alkanutta viikkoa! Jos sinulla on vielä kysyttävää niin sotia tai meilaa verkkokaupan asiakaspalveluun, josta saat vastauksen nopeammin.

   Huomastihan, että saat reseptin kakkupohjaan vuoan mukana myös!

   Poista
  2. Jee, tänään tulikin jo viesti, että tilaus on matkalla! Päädyin tuohon isompaan vuokaan, kun se niin houkuttelevasti oli tarjouksessakin ;) Sitten vaan heti testaamaan!

   Kiitos nopeasta vastauksesta ja mukavaa alkanutta viikkoa :)

   Poista
  3. Kiitos tilauksesta ja mukavia leivontahetkiä! :) Kiitos ja mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Moi! Olen tehnyt tällä ohjeella pari kertaa kakkupohjan ja olen molemmilla kerroilla törmännyt seuraavaan ongelmaan: Paistaessa kakun pinta tulee todella rapeaksi, vähän sellaiseksi marenkimaiseksi. Rakenne on tällainen ehkä reilun sentin matkalta pinnasta. Kun pohjaa leikkaa sitten osiin niin kakku murtuu ja halkeilee todella paljon päältä. Missähän voisi olla vika?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista.

   Uuneissa on paljon eroja, joten yksi ongelma voi olla, että sinulla uuni on liian kuuma. Koittaisin paistaa hieman alhaisemmassa lämpötilassa. Lisäksi paiston loppupuolella voi laittaa leivonpaperin kakun päälle, jotta se ei tummu ja paistu liikaa. Jotkut leipurit myös leikkaavat kakun pinnan pois, koska se tottakai on koostumukseltaan aina rapempi kuin muu kakku, koska on paiston aikana vuoan ulkopuolella. Olisikohan näistä apua? :)

   Poista
 4. Toisinaan sama käy minulle. Itse olen ajattelut, että tuo johtuu siitä, että jauhot eivät ole sekoittuneet tasaisesti taikinaan (tämän huomaa, kun taikinaa kaataa vuokaa ja sekoituskulhon pohjalta löytyy löysempää taikinaa). Olen tällöin yrittänyt varovasti vielä paistovuoassa vähän sekoitella taikinaa, mutta olen huomannut, että usein paistopinta jää tuollaiseksi rapeaksi. Olen olettanut, että vähäjauhoisempi ja kevyempi taikina nousee pinnalle ja siitä tulee pienemmän jauhomäärän vuoksi tuollaista enemmän marenkimaista. Mielestäni vaikein vaihe on juuri jauhojen sekoitus: vaikka yritän olla todella huolellinen, jauhot tuppaavat jäämään ilmakupliin paakuiksi. Siivilöintikään ei itselläni ole tähän pulmaan auttanut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kakun pinnan rapeutumista voi välttää laittamalla paiston loppuvaiheessa leivinpaperin uuniin kakun päälle. Tuo rapea pinta muodostuu helposti uunissa kakun pintaan kun se osa kakusta on näkyvissä, mutta ei siitä ole haittaa. Käännän itse aina kakun täyttövaiheessa ylösalaisin ja rapea pinta jääpohjalle, jolloin se myös pehmenee.

   Taikina tosiaan pitää käännellä huolellisesti pohjalta asti sekaisin. Nuolijalla kääntelen itse kevyin ja pitkin vedoin alhaalta ylös ja uudestaan. Siivilöinti kyllä parantaa jauhojen koostumusta sitä lisättäessä - suosittelen laittaa noin kolmessa osassa. Mitä enemmän jauhoja laittaa kerralla, sitä helpommin tulee "paakkuja".

   Tämä niin "helppo" ja yksinkertainen kakkupohja on itseasissa aika haastava. Paljon leipomalla oppii omat niksit :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!