• Etusivu
  • Media ja Yhteistyöt
    • Yhteistyöt
  • Anni
  • Arkisto
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube

Annin Uunissa

  • Kakut
    • Kakkupohjat
    • Täytteet ja kuorrutukset
    • Koristeet
    • Tekniikat
    • Täytekakut
    • Kreemikakut
    • Sokerimassakakut
    • Juustokakut
    • Kuivakakut
    • Suklaakakut
    • Voileipäkakut
  • Pikkumakeat
    • Makeat piirakat
    • Donitsit
    • Brownie
    • Leivokset
    • Karkit
    • Keksit ja cookies
    • Kuppikakut
    • Kääretorttu
    • Macarons
    • Marengit
    • Muffinssit
    • Tartaletit
    • Pullat
  • Juhlat
    • Häähumua
    • Runebergin Tortut
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Vappu
    • Äitienpäivä
    • Kevään juhlat
    • Juhannus
    • Halloween
    • Isänpäivä
    • Itsenäisyyspäivä
    • Joulu
    • Uusivuosi
  • Suolaiset
    • Brunssi
    • Suolaiset piirakat
    • Leivät
    • Pataleipä
    • Pizza
    • Sämpylät
  • Arkiruoka
    • Pasta
    • Keitot
    • Kasvisruoka
    • Hemmottelua
  • Nopeat ja helpot
    • Pannukakut ja letut
    • Puurot
  • Mehut ja muut juomat
  • Ravintolat
  • Herkkumatkat
    • New York
    • Amsterdam
    • Ahvenanmaa
    • Espanja
    • Berliini
    • Italia
    • Kotimaa
    • Kreikka
    • Kroatia
    • Lontoo
    • Malediivit
    • Portugali
    • Saksa
    • Tukholma
    • Thaimaa
    • Viro
  • Jäätelö
  • Mökkiohjeet
  • Vauvanruoka
  • Erikoisruokavaliot
    • Gluteeniton
    • Vegaaninen
    • Ilman lisättyä sokeria
  • Koti & Remontti

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Koristeet· Tekniikat

22 heinä

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Syötävistä kukista ja kukkien käytöstä kakkujen ja muiden syötävien herkkujen koristeena kysellään jatkuvasti. Miten käsitellä vain koristeeksi tulevat kukat? Voiko kukkakaupasta ostaa kukkia kakun koristeiksi? Mitä kukkia ylipäätänsä voi syödä? Voiko kukkakaupan myrkyttömiä kukkia syödä? Mitä kukkia voi kerätä koristeeksi tai syötäväksi luonnosta? Päätin kirjoitella tästä ihan oman postauksen selkeyttääkseni aihetta.

Käytin muuten leivontakirjassani paljon kukkia kakkujen koristeena ja siitä syystä kirjasta löytyy myös kappale syötävistä kukista erikseen. Kirjan kappaleessa kerron syötävistä kukista enemmän ja esittelen myös omat suosikkini. Käytin myrkyttömiä kukkia myös maustamiseen ja kirjasta löytyy kukkasokerin ohje. Aihe on siis lähellä sydäntäni. Rakastan käyttää luonnonantimia ruoanlaitossa ja varsinkin leivonnaisten koristelussa.


Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Tässä lista suomalaisista luonnonkukista, jotka ovat täysin syötäviä ja kelvollisia kakkujen koristeluun. Lista on varmasti vielä pidempi, mutta itse olen käyttänyt näitä kukkia eniten. Näitä kukkia ei tarvitse käsitellä mitenkään ennen käyttöä. Tietenkin on suotavaa kerätä kukat paikalta, joka ei ole saastunut tai muuten epäilyttävä.

  • syreeni
  • orvokki
  • ruusu
  • lemmikki
  • päivänkakkara
  • hiirenvirna (kukat)
  • ruiskaunokki
  • apilat
  • siankärsämö
  • horsma
  • kissankello
  • mansikankukat
  • mustikankukat ja -varret
  • puolukankukat ja -varret
  • hunajankukka
  • tillinkukka

Vain itsekasvatetut, luonnonkukat ja erikseen syötäväksi puutarhalla kasvatettu kukat ovat turvallisia syötäviä. 

Tässä vielä lista muutamista puutarhalla kasvatetuista myrkyttömistä kukista

  • samettikukka
  • rautayrtti
  • leimunkukka
  • orkidea
  • verenpisara
  • pelargonia
  • kurkunkukka
  • neilikka

Alla syyreeneillä koristeltu kasvisvoileipäkakku viime keväältä. Ohjeen löydät täältä.

Välimerellinen Kasvisvoileipäkakku

Alla olevassa kuvassa on vanhempieni luota Pusulasta kerättyjä villikukkia, joilla koristelin ihastuttavan kaarnikkakakun Ylelle viime elokuussa. Upean näköinen vai mitä? Luonnonkukilla saa kakuista helposti näyttäviä. Vaikka nämä luonnonkukat ovat kaikki syötäviä, itse ohjeistan vieraita niin, että kukkia voi syödä muttei tarvitse. Jätän itsekin usein lautasen reunalle isoimmat kukat. Eihän sokerimassakoristeitakaan usein oikeasti syödä.

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Säilytys

Luonnonkukat ja muutkin kukat kannattaa säilyttää keräämisen jälkeen suljetussa rasiassa viileässä esimerkiksi jääkaapissa, jossa ne säilyvät hyvinä muutaman päivän. Koristelen itse kukkakakut vasta aina ennen tarjoilua etteivät kukat nuupahda kakun päälle etukäteen.

Kukkakaupan kukkien käsittely koristeeksi

Meidän hääkakussa oli koristeena muun muassa hortensiaa ja pionia, samoja kukkia, joita löytyi myös hääkimpustani. Nämä kukat tulivat samalta floristilta, joka teki kaikki muutkin kukat häihimme. Kun kukkia käytetään tällä tavalla koristeina ei niitä ole tarkoitettu syötäväksi ja ne tulisi suojata oikein ennen koristekäyttöä. Kukkakauppojen myrkyttömissäkin kukissa on luultavasti torjunta-aineita, jonka vuoksi niitä ei suositella syötäviksi.

Kakun koristeeksi tulevat kukat käsitellään oikeaoppisesti ennen niiden laittamista kakun päälle. Tärkeää on peittää kukan leikkuupinta tai muu kosketuspinta kakkuun. Tämän voi tehdä leivontatarvikekaupoista ostettavilla kukkaputkilla tai aineella, joka muodostaa suojaavan kerroksen kukan varteen. Kotona voit käyttää myös foliota peittääksesi leikkuupinnan ja kukan kosketuspinnan kakkuun.

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Kuva Camilla Bloom

Luonnonkukkia ei tarvitse käsitellä, ne voi asetella kakun päälle sellaisenaan. Myös isommissa marketeissa ja tukussa myydään erilaisia syötäviä kukkia. Kotipellon puutarhalta tulevat syötävät kukat ovat suosikkejani talviaikaan, olen käyttänyt niitä jo vuosia. Mimiksen kukilla saa upeita kakkuja aikaan ja valikoima on laaja. Voit tilata kukkia myös suoraan puutarhalta.

Alla olevassa vegaanisessa suklaajuustokakussa käytin koristeena rauttayrttiä ja leimunkukkaa. Kuva on viime keväältä, kun luonnonkukkia ei ollut vielä saatavilla. Niin kaunis!

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Kuva Camilla Bloom

Saan usein todella tarkkoja kysymyksiä siitä mitä kukkia, miten ja mistä olen ostanut kakkujen koristeeksi. On hyvä muistaa mielummin nämä yllä annetut ohjeet kuin katsella inspiraatiokuvia ja koittaa miettiä niissä näkyviä koristeita kirjaimellisesti. Itse käytän kuvissa stailaukseen usein kukkakaupan kukkia tai jopa marketkukkia, jotka otan heti kuvien ottamisen jälkeen pois kakun päältä, jos kakku on vielä tarkoitus syödä. Vastuu oikeaoppisesta käsittelystä kasvaa kun kakkuja tehdään tilauksesta muille. Omaan käyttöön leipoessa ja koristeltaessa on arvioitava vaan omaa käyttöä ja vastuuta.

Moni teistä on myös sanonut, että osa kukkakauppiaista ei suostu myymään kukkia kakkujen koristeeksi. Oma kukkakauppiaani on sitä mieltä, että kukkien käyttö on turvallista ja jopa vahingon sattuessa myrkytyksen saaminen on todella harvinaista. Moni kukkakauppias ei ehkä tiedä välineistä, joita myydään kukkien käsittelyyn ja ymmärtää ehkä väärin, että kukat ovat tulossa syötäväksi. Kannattaa kysellä rohkeasti ja myös kertoa uusista ohjeistuksista.

On hyvä miettiä tarjoiluja myös vieraiden puolesta. Millaista kakkua haluat heille tarjota turvallisesti? Ilmoitathan kaikille syöjille mitkä kukat eivät ole syötäviä ja että halutessaan myös syötävät kukat voi jättää lautasen reunalle.

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Kuvasimme Camilla Bloomin kanssa kesäkuussa ihanaa kakkubuffetia, missä kaikki kakut oli koristeltu vain kukilla ja valkoisella kreemillä. Kukat saatu Home In Garden Kauniainen.

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Kuva Sofia Tietäväinen

Kirjastani löytyy muuten ihana sitruuna-laventelikakku, jonka tunnistat myös kirjan kannessa! Laventeli on hurmaava koriste sekä mauste, joka tuo leivonnaisiin aistillisuutta. Tämä kakku on kirjan erikoisimmista ohjeista ja yksi oma suosikkini. Odotan innolla näkeväni teidän versioita tästä ihanuudesta!

Syötävät kukat kakkujen koristelussa

Tämäkin postaus syntyi lukijan toiveesta. Jos sinulla on postausten suhteen toiveita, jätä kommenttia alle. Tai jos unohdin jotain tästä postauksesta, niin kysy ihmeessä!

Ihanaa uutta viikkoa!

♥ Anni


Seuraatko jo herkkujani somessa?

Facebook

Pinterest

Pinterest

30 Kommentteja

Edellinen artikkeli: « Brunssivinkki Tukholmaan – STHLM Brunch Club
Seuraava artikkeli: Täydellinen Focaccia »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Miia sanoo

    22.7.2019 21:36

    Mustikanvarpuja yms. poimiessa on hyvä muistaa, että siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Metsästä saa kerätä jokamiehenoikeuden puitteissa ainoastaan marjoja ja maahan pudonneita risuja ja käpyjä.

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      23.7.2019 08:36

      Hyvä selvennys. Kiitos siitä 🙂

      Vastaa
  2. Veera sanoo

    23.7.2019 09:09

    Olen tehnyt kakkuun tulevan kukkakaupan koristeen paksun muovipillin sisään. Saa helposti aseteltua kakkuun. 🙂

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      23.7.2019 09:38

      Hei Veera! Kiitos kun kerroit, hyvä idea käyttää jo kotona olevia materiaaleja suojaukseen 🙂

      Vastaa
  3. Stiina sanoo

    16.8.2019 09:09

    Moi Anni!

    Tuo kukkienkäsittelyaine on ilmeisesti verkkokaupastasi loppu, koska linkki ei toimi. Mikähän tuote mahtaa olla kyseessä? Onko sitä tulossa lisää?

    S

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      16.8.2019 12:40

      Hei Stiina,

      Kyseinen tuote on valitettavasti myyty loppuun eikä sitä ole tulossa myyntiin enää. Lisätietoja saat verkkokaupan asiakaspalvelusta.

      Vastaa
  4. Maaria sanoo

    20.8.2019 20:42

    Mistä sireeninkukkia saa ostettua? 😊

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      20.8.2019 20:51

      Sireeninkukat eivät ole nyt sesongissa. Niitä saa keväällä kukkakaupoista ja alku kesästä ihan luonnosta 🙂

      Vastaa
  5. Madeleine sanoo

    6.4.2020 22:43

    Heippa! Voitko kertoa, mistä kukkienkäsittelyainetta saa nyt kun verkkokauppasi on suljettu, tai mistä samanlaista olisi mahdollista hankkia? 🙂

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      7.4.2020 08:07

      Moikka, en tiedä tarkalleen kuka myy suoja-ainetta tällä hetkellä. Googlettamalla löydät varmasti parhaiten vastauksen. Kukkaputkia pitäisi olla useimmissa leivontatarvikekaupoissa 🙂

      Vastaa
  6. Liisa sanoo

    4.7.2020 06:14

    Voinko käyttää kakun koristeena otvokkeja, mitkä ovat siementyneet edellisien vuosien kukkaistutuksista? Niitä on pihamaalla siellä täällä ja kauniita ovat.

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      4.7.2020 18:14

      Minä ainakin käytän! Orvokit ovat aina myrkyttömiä ja syötäviä silloin kun ne kasvavat luonnossa tai siementyvät itse pihalla ilman lannoitetta jne. Ne sopivat oikein hyvin leivonnaisten koristeeksi, salaatteihin tai jääpaloihin.

      Vastaa
  7. Päivi sanoo

    26.7.2020 15:44

    Hiirenvirna on hieman myrkyllinen, että sen laittaminen kakkun päälle on riskialtista.

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      28.7.2020 09:18

      Tätä on hiukan ristiriitaista tietoa. Kukat ovat joidenkin lähteiden mukaan syötäviä, mutta siemenet lievästi myrkyllisiä.

      Vastaa
      • Päivi sanoo

        30.7.2020 08:47

        Jos on vähänkin epäilyä myrkyllisyydestä niin eikö varmin keino ole silloin välttää kyseistä kasvia?

        Vastaa
        • Anni Paakkunainen sanoo

          31.7.2020 08:25

          HUS:in sivuilta löytyy hyvä listaus myrkyllisiksi luokitelluista kasveista:

          https://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/kasvit/Sivut/default.aspx

          Näissä ohjeistuksissa voi käyttää toki omaa harkintakykyään. Itse tarkistan kasvit aina tuolta listalta ja siellä hiirenvirnan kukat on luokiteltu myrkyttömiksi. Samoin kuin mistä kerää ja miten kukkia tarjoilee (koristeena vai syötäväksi) on kotikeittiössä aina aistinvaraista toimintaa.

          Vastaa
  8. Helena sanoo

    31.5.2021 15:32

    Voiko kukkia laittaa juustokakun taikinan sekaan koristeeksi ja mausteeksi?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      1.6.2021 05:55

      Syötäviä ja myrkyttömiä luonnonkukkia tai elintarvikkeeksi kasvatettuja kukkia voit käyttää ihan miten vain leivonnassa, vaikka taikinassa ja täytteissä.

      Vastaa
      • Helena sanoo

        1.6.2021 11:41

        Ajattelin surauttaa pihamaalla kasvavia syreenejä ja laittaa sekaan. Kiitos vastauksesta! ❤️

        Vastaa
        • Anni Paakkunainen sanoo

          1.6.2021 17:29

          Kuulostaa ihanalta! 🙂

          Vastaa
          • Anni Paakkunainen sanoo

            1.6.2021 17:30

            Hei sellainen vinkki tuli että huuhtele/upota kukkia kylmässä vedessä ensin muutamaan kertaan, että ötökät uivat niistä pois <3

  9. Perhejuhlat tulossa sanoo

    14.6.2021 17:02

    Hei.
    Puolukan kukasta olisin kiinnostunut :)! Miten olet sitä käyttänyt koristelussa? Mistään en löytänyt infoa, onko kakun koristelussa ok.. Yllätyin positiivisesti että olet testannut sitä 🙂
    Kaunis kukka.

    Vastaa
  10. Mervi sanoo

    25.5.2022 04:48

    Hei,

    Miten pioni kestää kakun päällä? Nuupahtaako nopeasti?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      25.5.2022 05:45

      Jos on tuore niin kestää kyllä. Kannattaa pitää kukka viileässä (jääkaappi) ennen koristelua 🙂

      Vastaa
  11. Milla sanoo

    11.6.2022 19:49

    Hei, tässä oli käytetty yhteen kakkuun leimunkukkaa, onko kuvassa olevat kukat siis syysleimua? Käykö samalla tavalla kaikki leimut, esim. sammalleimu, varmaan kaikki ovat sitten myrkyttömiä? Ostin juurakoita Viherpeukaloilta, niihin kasvavia kukkia siis voi käyttää kakkuihin sellaisenaan ilman erillista suojausta?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      11.6.2022 21:06

      Moikka, kuvassa olevat kukat ovat elintarvikekäyttöön kasvatetuja leimunkukkia:

      http://www.mimis.fi/fi/tuotteet/syotavat-kukat/leimunkukka

      En tiedä sen tarkemmin leimuista tai niiden eri lajikkeista joten en voi vahvistaa kaikkien olevan myrkyttömiä. Täältä voi tarkistaa:

      https://www.hus.fi/haku/myrkytystietokeskus

      Luomuna ilman lannoitteita ja muita myrkkyjä kasvatetut myrkyttömät kukat sopivat kakkujen koristeluun sellaisenaan.

      Vastaa
  12. Tuula sanoo

    9.7.2022 17:33

    Hei ja mayday!
    Tyttäreni protujuhlassa viikon päästä on kukkateema. Hän aikoo leipoa keksejä, joiden päälle tulee painettuna kiinni sarviorvokin kukka. Kysymys kuuluu: kuinka kauan aikaisemmin tuollaiset keksit voi tehdä? Miten päällä oleva kukka säilyy??

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      10.7.2022 05:52

      Hei, ihana teema <3 Valitettavasti en ole kokeillut noita kukkakeksejä, joten en osaa sanoa miten ne käyttäytyvät. Olisikohan ohjeessa, jota käytätte vinkkejä?

      Vastaa
  13. Kates Mae sanoo

    16.8.2022 20:59

    Do you have a lavender cake recipe! Your website looks amazing!!!!

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      17.8.2022 09:15

      Yes it is in my book 🙂 Thank you.

      https://www.adlibris.com/fi/kirja/annin-uunissa-9789510436950?gclid=Cj0KCQjwgO2XBhCaARIsANrW2X0V_rsc4WWDH5VfqqOvSOMIhOHkq05Wjg8-QCCjyubD9foX7se6_PEaAj7nEALw_wcB

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Etsi reseptejä

Tilaa kirjani tästä

Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan

Anni

Anni

Hei ihana! 🖤 Perustin leivontablogini 2013, kun kaipasin luovaa tekemistä analyyttisen päivätyöni rinnalle. Opettelin leipomaan kakkuja, kuvaamaan ja kirjoittamaan. Parin vuoden kuluttua harrastuksesta tuli työ. Nykyään keskityn sesonkeihin, kauden parhaimpiin raaka-aineisiin, herkkumatkoihin, juhliin, ravintoloihin ja oman elämäni herkullisiin hetkiin.

Somesta löydät minut @anninuunissa.

Ota yhteyttä: info(at)anninuunissa.fi

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Avainsanat

Arkiruoka Brunssi Cupcakes Gluteeniton Halloween Inspiraatio Inspiration Joulu Juhannus Juhlat Juustokakut Jäätelö Kakut Keksit ja muut makeat Kesä Kinuski Kuppikakut Leivonta Leivät Letut ja Pannukakut Maidoton Makeat piirakat Makeiset Mansikka Matkustelu Mustikka Muut suolaiset tarjoiltavat Nopeat ja Helpot Oma elämä Omena Perinteiset Pullat Pääsiäinen Raparperi Ruoka Sitruuna Sokeriton Suklaa Suolaiset piirakat Uusivuosi Vadelma Vappu Vauva Vege Yhteistyö

Arkistot

HERKKUMATKAT

HERKKUMATKAT

DESTINATION WEDDING

Häähumua

GLUTEENITON LEIVONTA

GLUTEENITON LEIVONTA

TEKNIIKAT

TEKNIIKAT

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa herkullinen uutiskirje!

Evästevalinnat
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Copyright © 2023 Annin Uunissa 2017 Ulkoasu Georgia Lou Studios