| |

Täydellinen Focaccia

Täydellinen Focaccia

Leivoin meille mökillä ”välipalaksi” ihanaa focacciaa. En voi uskoa, että näinkin pitkä aika on edellisen focaccian leipomisesta, eikä ohjettani löydy edes täältä blogista! Tämä italialainen leipä on nimittäin yksinkertaisuudessaan aivan fantastista! Monta kertaa olen sen jo todennut, mutta paras ruoka tulee Italiasta – niin myös tämäkin.

Italiassa focaccia syödään sellaisenaan tai alku- ja pääruoan lisukkeena. Roomassa focacciaa syödään täytettynä ja melkein joka kadun kulmasta löytyykin ”voileipäbaareja”, tai miksi niitä voisi kutsua, josta ostaa ihania täytettyjä focaccia-leipiä. Söimme äidin kanssa viime syksynä monesti lounaaksi juuri näitä täytettyjä versioita Campo di Fiorin aukiolla. Ja ai että ne olivatkin hyviä!

Teimme focaccian tyyppistä leipää myös Italiassa pizzakurssilla (lue lisää täältä). Umberto tosin sanoi, että tietyillä alueilla Italiassa focaccia valmistetaan erityisellä menetelmällä ja saatetaan myös ajatella, ettei oikein valmistettu focaccia ole aitoa focacciaa. Tuosta ohjeesta en osaa enempää sanoa, mutta kurssillamme valmistettiin paksua Roomalaista pizzaa ja Umberton mielestä saman pizzataikinan voi leipoa myös focacciaksi. Päälle vain oliiviöljy ja yrtit!

Focaccian voi hiivan sijasta leipoa myös taikinajuureen. Minun juureni on edelleen matkalla, mutta heti kun saan uuden (Pia Lyhyenä hetkenä on minulle sen jo luvannut) aion kokeilla juuri-pizzaa ja juuri-focacciaa. Juurta odotellessa, tässä teille perinteinen ohje!


Täydellinen Focaccia

12 muhkeaa palaa (enemmän jos leivot ohuemman)

Ohje

  • 3,5 dl vettä
  • noin 30 g hiivaa
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl merisuolaa
  • 0.5 dl laadukasta oliiviöljyä (+ lisää vuoan voiteluun)
  • rosmariinia
  • sormisuolaa
  • halutessasi myös oliiveja tai tomaatteja
  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää 2 dl jauhoja, sekoita ja lisää vasta sitten suola.
  2. Lisää loput jauhoista hiljalleen taikinaa sekoitellen ja lisää lopuksi oliiviöljy.
  3. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia käsin tai koneella.
  4. Peitä kulho liinalla ja kohota puolesta tunnista tuntiin vedottomassa paikassa.
  5. Taputtele taikina runsaalla oliiviöljyllä valeltuun uunivuokaan (minun vuoka on 28 x 18 cm).
  6. Sivele öljyä vielä taikinan päälle runsaasti. Kohota focacciaa vielä 20 minuuttia.
  7. Paina peukalolla taikinaan ”koloja” ja täytä ne rosmariinilla sekä ripottele päälle sormisuolaa.
  8. Paista focacciaa 225 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.

Vinkki! Pidempi kohotus – parempi tulos! 

Täydellinen Focaccia
Täydellinen Focaccia
Täydellinen Focaccia

Herkullista hellettä!

♥ Anni


Lisää arkiruokavinkkejä löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

57 Kommenttia

  1. Marion sanoo:

    Hei, kiitos paljon reseptista. Oli niin märkä taikinä että lisäsin reilusti vehnäjauhoa lisää jotta voisin vaivata. Oliko kenelle muu vastaava kokemus? Kiitos kommenteista. Terv

    1. hmmm kuulostaa vähän siltä, että olisi mennyt jotain taikinassa pieleen. En ole saanut vastaavaa palautetta, päinvastoin – tämä ohje on hyvin ylistetty.

  2. Meeri Anttila sanoo:

    Hei! Haluaisin tehdä tätä pellillisen tai parikin, kannattaako tehdä silloin kaksinkertainen taikina vai riittääköhän tämä yhteen pellilliseen, tulis vaan ohuempi? ☺️

    1. Lopullinen vastaus selviää vain testaamalla. Itse tuplaisin ettei tule liian ohut ja kuiva 🙂

  3. Marko Lähteenmäki sanoo:

    Loistava ja helppo resepti, satoja pizzoja paistanut enkä ole aiemmin tajunnut tehdä samoista aineksista focacciaa, kiitos!

  4. Oona sanoo:

    Tää on mun vakkari foccaciaresepti! Oon kohottanut yön yli jääkaapissa myös ja superhyvää tulee!

  5. Anriitta sanoo:

    Jauhoja oli nippa nappa puolikkaaseen leipään mutta wau!
    Teen yleensäkin hyvää leipää, tämä vei kielen mennessään!
    hyvä ja helppo ohje!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *