• Etusivu
  • Media ja Yhteistyöt
    • Yhteistyöt
  • Anni
  • Arkisto
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube

Annin Uunissa

  • Kakut
    • Kakkupohjat
    • Täytteet ja kuorrutukset
    • Koristeet
    • Tekniikat
    • Täytekakut
    • Kreemikakut
    • Sokerimassakakut
    • Juustokakut
    • Kuivakakut
    • Suklaakakut
    • Voileipäkakut
  • Pikkumakeat
    • Makeat piirakat
    • Donitsit
    • Brownie
    • Leivokset
    • Karkit
    • Keksit ja cookies
    • Kuppikakut
    • Kääretorttu
    • Macarons
    • Marengit
    • Muffinssit
    • Tartaletit
    • Pullat
  • Juhlat
    • Häähumua
    • Halloween
    • Isänpäivä
    • Itsenäisyyspäivä
    • Joulu
    • Uusivuosi
    • Runebergin Tortut
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Vappu
    • Äitienpäivä
    • Kevään juhlat
    • Juhannus
  • Suolaiset
    • Brunssi
    • Suolaiset piirakat
    • Leivät
    • Pataleipä
    • Pizza
    • Sämpylät
  • Arkiruoka
    • Pasta
    • Keitot
    • Kasvisruoka
    • Hemmottelua
  • Nopeat ja helpot
    • Pannukakut ja letut
    • Puurot
  • Mehut ja muut juomat
  • Ravintolat
  • Herkkumatkat
    • New York
    • Amsterdam
    • Ahvenanmaa
    • Espanja
    • Berliini
    • Italia
    • Kotimaa
    • Kreikka
    • Kroatia
    • Lontoo
    • Malediivit
    • Portugali
    • Saksa
    • Tukholma
    • Thaimaa
    • Viro
  • Jäätelö
  • Mökkiohjeet
  • Vauvanruoka
  • Erikoisruokavaliot
    • Gluteeniton
    • Vegaaninen
    • Ilman lisättyä sokeria
  • Koti & Remontti

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Täytekakut· Yhteistyöt

24 elo

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Yhteistyö: Yle Luonto

Mikä ihmeen kaarnikka? Kuulostaako variksenmarja tutummalta? No eihän se ole syötävä? Mitä vielä, onhan se! Ja se on jopa terveellisempi kuin paljon paremmin tunnettu mustikka!

Yle otti minuun yhteyttä kesäkuun alussa. Pari viikkoa myöhemmin he toimittivat kotiini 2 kiloa kaarnikkaa. Tehtävä oli yksinkertainen: ”Leivo kakku”, mutta myös haasteellinen: ”Kaarnikkakakun tulee olla myös upea, herkullinen ja sellainen, että sen voi leipoa kuka tahansa, missä tahansa, ihan tavallisilla keittiövälineillä.”

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Kaiken taustalla on Mennään Metsään -kampanja, jolla korostetaan ja kannustetaan suojelemaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään. Suomen luonnon päivä on 25.8.2018, mistä lähtien Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia. Kampanjan yhtenä tavoitteena on jokamiehenoikeuksien vieminen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Kerrottakoon vielä, että listalle pääsevät vain sellaiset tavat, joita kansalaiset arvostavat ja aktiivisesti käyttävät. Mennään Metsään -kampanjaan tarkemmin TÄSTÄ ja somessa #mennäänmetsään.

Otin haasteen vastaan, koska kampanjan tavoite on mielestäni tärkeä ja metsä hyvin lähellä meitä suomalaisia. Metsä on rauhoittava paikka. Meille kaikille suomalaisille hyvin tuttu. Metsään voi mennä ympäri vuoden ja kannattaakin, se lievittää stressiä ja on ilmaista. Parasta metsäaikaa on mielestäni syksy, kun metsästä löytyy eniten erilaisia syötäviä tuoksuja ja makuja. Tuttuja, uusia,  mielenkiintoisia sekä terveellisiä. Keräämällä syksyn satoa metsästä meistä jokainen voi hyödyntää jokamiehenoikeuksia. Ylen artikkelista poimittua: Metsän sadon voidaan sanoa olevan jokamiehenoikeuksien lahja.

Vaikka en päässyt matkalle pohjoiseen keräämään itse kaarnikoita metsästä kakkuuni, sain tutustua keittiössäni uuteen mielenkiintoiseen ja oikein käsiteltynä todella hyvänmakuiseen unohdettuun marjaan. Hassua oli myös se, että samalla viikolla kun kaarnikkakakkua leivottiin ja kuvattiin,kuvattiin ystäväni Matti poimi Saarijärvellä kaarnikkaa, koska se on uusi supermarja. Onko kaarnikan eli variksenmarjan tunnettuus jo lisääntynyt? Voit lukea lisää kaarnikasta TÄÄLTÄ.

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Mielestäni pohjoisessa kasvavassa kaarnikassa maistuu miedosti metsä. Marja ei ole sellaisenaan niin hyvän makuinen kuin esimerkiksi mustikka, mutta hillossa ja mehussa yhdistettynä esimerkiksi hapokkaaseen herukkaan maku muuttuu jopa taivaalliseksi. Paras uutinen kuitenkin on se, että kaarnikka on antioksidanttipommi! Marja sisältää paljon C-vitamiinia, kalsiumia, kuituja, flavonoideja ja antosyaniidejä. Mikä kauneusmarja! Näistä tiedoista viisastuneena meillä laitetaan kaarnikkaa aamuisin myös smoothieen!

Tässä kakussa yhdistin kaarnikan valkosuklaaseen, jota löytyy kakkupohjasta ja paahdettuna koristelusta. Metsäistä ”luontoteemaa” edustaa myös kakun koristelu: keräsin vanhempieni pihapiiristä syötäviä luonnonkukkia, jotka pääsivät koristamaan upeaa kakkua. Kakun päältä löytyy piharuusua, apilaa, hiirenvirnaa, kissankelloja, ahomansikan lehtiä, horsmaa, orvokkia ja päivänkakkaroita. Kukat ovat kakun päällä ennen kaikkea koristeena, halutessaan ne voi syödä, mutta jättää myös lautaselle. Kukkien koristelukäytössä tärkein kriteeri on, että ne ovat myrkyttömiä luonnostaan eikä kasvatuksessa ole käytetty torjunta-aineita. Noniin, mennään vihdoin siihen ohjeeseen ♥

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku


Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Riittoisuus noin 15 hlö.

Kakun pohjana on halkaisijaltaan 20 cm vuokaan leivottu valkosuklaakakkupohja. Ohjeeseen pääset tästä.  

Kaarnikkahillo:

  • 800 g kaarnikoita
  • 200 g mustaherukoita tai punaherukoita
  • 6 dl hillosokeria
  • 4 tl sitruunamehua
  • 1 tl kardemummaa tai vaniljatangon siemeniä
  1. Mittaa marjat kattilaan ja lisää hillosokeri.
  2. Anna kiehua noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä.
  3. Lisää puolessa välissä sitruuna ja kardemumma/vanilja.
  4. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta ja jäähdytä kunnolla.

Vinkki! Hilloa jää hieman yli. Käytä sitä muiden hillojen tavoin juustojen, puuron, jogurtin kanssa. 

Kaarnikkamehu:

  • 2 dl kaarnikoita
  • 3 dl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  1. Mittaa vesi ja kaarnikat kattilaan.
  2. Kiehauta marjat ja vesi kattilassa ja keitä muutama minuutti.
  3. Siivilöi mehu ja laita takaisin kattilaan.
  4. Lisää lopuksi sokeri ja kardemumma – sekoita.
  5. Anna sokerin sulaa ja jäähdytä mehua hetki.

Vinkki! Kakun kostutukseen riittää noin 1-1.5 dl valmista mehua. Nautiskele loput mehusta kylmänä jäiden kera. Valmista halutessasi mehua samalla isompi määrä!

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Rahkatäyte:

  • 4 dl vispikermaa
  • 200 g vaniljarahkaa
  1. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  2. Lisää rahka kääntelemällä sekaan.

Vinkki! Jos haluat rahkatäytteestä makeampaa lisää sekaan pari teelusikallista tomusokeria. 

Paahdettu valkosuklaa:

  • 50 g valkosuklaata
  1. Rouhi valkosuklaa pieneksi suoraan pellille.
  2. Lämmitä suklaata 175 asteessa noin 5 minuuttia.

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Koristeet:

  • luonnonkukkia (hiirenvirna, orvokki, kissankello, päiväkakkara, apila)

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Kakun kokoaminen:

  1. Valmista kaikki komponentit valmiiksi. Kakkupohjan, hillon ja mehun voit tehdä jo edellisenä päivänä.
  2. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
  3. Nosta alimmainen kakkupala tarjoilualustalle ja kostuta se kevyesti kaarnikkamehulla.
  4. Lisää päälle reilu desilitra hilloa, tasoita ja levitä päälle 1/3 rahkatäytteestä.
  5. Nosta päälle keskimmäinen pala ja toista kostutus ja täyttö.
  6. Nosta päälle päällimmäinen pala ja toista taas kostutus sekä täyttö.
  7. Lopuksi ripottele kakun päälle paahdettua valkosuklaata ja asettele syötäviä luonnonkukkia koristeeksi.
  8. Tarjoile kakku heti!

Mennään metsään: Ihastuttava KaarnikkakakkuMennään metsään: Ihastuttava KaarnikkakakkuMennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Mennään metsään: Ihastuttava Kaarnikkakakku

Lue Ylen oma artikkeli kaarnikkakaustani täältä.

Onko variksenmarja eli kaarnikka sinulle tuttu entuudestaan? Mitä sinä tekisit kaarnikasta? Tai mitä olet tehnyt?


Postauksen kuvat: Sara Vertanen

Lisää kakku-ohjeita löydät täältä.

Voit seurata minua Facebookissa tai Instagramissa.

Hae myös Inspiraatiota Pinterestissä.

4 Kommentteja

Edellinen artikkeli: « Ihana Tukholma – Herkkuvinkit matkalle
Seuraava artikkeli: Paistettu Daim-juustokakku (gluteeniton) »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Satu sanoo

    27.8.2018 19:41

    Näyttää todella herkulliselta. Kauniisti toteutettu ja kuvattu myös.
    Variksenmarjoja olen joskus lapsena maistanut. En tykännyt erityisemmin, jos nyt en inhonnutkaan.
    Varmasti noin tarjottuna ja laitettuna on herkullista!

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      28.8.2018 07:12

      Kiitos Satu ? Variksenmarjan maku ei tosiaan sellaisenaan ole mikään makuelämys. Mutta mehussa ja hillossa se pääsi ihanasti valloilleen! Mukavaa viikkoa sinulle! ?

      Vastaa
  2. Kaura sanoo

    29.8.2018 01:02

    Ihastuttava kakku. <3 Kaunis koristelu, ja niin näyttävä.

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      29.8.2018 06:18

      Kiitos Kaura 🙂 Kyllä tällä kakulla kehtaisi kakkukahvit järjestää!

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Etsi reseptejä

Tilaa kirjani tästä

Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan

Anni

Anni

Tervetuloa herkuttelemaan 🖤
Tämä on minun, sesonkeihin, reissaamiseen ja kuvaamiseen hurahtaneen yrittäjän, oma resepti- sekä matkapäiväkirja. Ohjeissani keskityn kauden parhaimpiin raaka-aineisiin, juhliin, ja oman elämäni herkullisiin hetkiin. Tutustu minuun lisää yläpalkissa ja somessa @anninuunissa. Kommentit piristävät aina, jätäthän terveisiä!

Ota yhteyttä: info(at)anninuunissa.fi

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Avainsanat

Arkiruoka Brunssi Cupcakes Gluteeniton Halloween Inspiraatio Inspiration Joulu Juhannus Juhlat Juustokakut Jäätelö Kakut Keksit ja muut makeat Kesä Kuppikakut Leivonta Leivät Letut ja Pannukakut Maidoton Makeat piirakat Makeiset Mansikka Matkustelu Mustikka Muut suolaiset tarjoiltavat Nopeat ja Helpot Oma elämä Omena Perinteiset Pullat Pääsiäinen Raparperi ravintolat Ruoka Sitruuna Sokeriton Suklaa Suolaiset piirakat Uusivuosi Vadelma Vappu Vauva Vege Yhteistyö

Arkistot

HERKKUMATKAT

HERKKUMATKAT

DESTINATION WEDDING

Häähumua

GLUTEENITON LEIVONTA

GLUTEENITON LEIVONTA

TEKNIIKAT

TEKNIIKAT

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa herkullinen uutiskirje!

  • Tietosuojalauseke
Kotimaiset Mansikat 🍓🫶🏻 Huomenna jaan tei Kotimaiset Mansikat 🍓🫶🏻 Huomenna jaan teille iiiiiihanan mansikkakakun, jota ette voi vastustaa! 

Meillä on lapsivapaa perjantai ja suunnataan nyt kohti Savonlinnaa sekä oopperajuhlia! Ihanaa viikonloppua 💋
Strawberries & Cream 🍓 Kesän ihanin mansikkaka Strawberries & Cream 🍓 Kesän ihanin mansikkakakku ❤️ löytyy aukeamaltani uusimmasta @unelmientalojakoti -lehdestä 🌸

📷 @satu_nystrom kuvasi ja pääsin itse taas käsimalliksi 👌🏻
Kesäilta Kakolassa 🥂 Turku-pullaa kauppahalli Kesäilta Kakolassa 🥂 Turku-pullaa  kauppahallissa, tarinoita ja kummituksia Turun-linnassa sekä Turun paras skagen ❤️ Kaikki tämä ja muut kesävinkit Turkuun löytyvät nyt blogin puolelta 👆🏻 linkki profiilissa #anninmatkat (Blogipostaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä @visitturku kanssa 🫶🏻)
Mökkiruokaa 🍓 Tässä 6 x meidän juhannuksen Mökkiruokaa 🍓 Tässä 6 x meidän juhannuksen suurinta herkkua: 

MANSIKAT
APEROL SPRITZ
UUDET PERUNAT, SKAGEN & LOHI
MELONI-FETASALAATTI
RAPARPERI-MURUPIIRAKKA
VOHVELIT

Mitä teillä herkuteltiin?
Juhannusvinkeille ei näy loppua! 🌸 Vaivaan tä Juhannusvinkeille ei näy loppua! 🌸 Vaivaan täällä pizzataikinaa ja leivon raparperipiirakkaa mökille. Samalla tulin vinkkaamaan teille, että paljon kyselty RAPARPERIJÄÄDYKE, löytyy nyt blogin puolelta. Teen ehtii vielä tehdä tänään pakkaseen. Koristeluun syötäviä kukkia luonnosta 🌱💗 Linkki ohjeeseen profiilissa 👆🏻 #anninuunissa
Vegaaninen Skagen 🫶🏻 OHJE alla 👇🏻Niin Vegaaninen Skagen 🫶🏻 OHJE alla 👇🏻Niin hyvää, ettei sitä melkein usko todeksi ja tarjoiluehdotus sai inspiraationsa mätidipistä 🧡

OHJE

1 pkt maustamatonta tofua 
½ luomu sitruunankuori 
2-3 rkl sitruunanmehua 
½ tl mustapippuria myllystä 
½ tl sormisuolaa 
1 kesäpunasipuli 
3 rkl tilliä 
1 ½ dl veg. majoneesia 
3 rkl kasvipohjaista ranskankermaa 
4 rkl punaista merilevämätiä (cavi-art) 
 1 pussi maalaissipsejä

Valuta ja kuivaa tofu. Leikkaa pieneksi tai murusta. Raasta sitruunan kuori ja purista sitruunamehu sekaan. Mausta lopuksi suolalla sekä pippurilla. 
Hienonna sipuli sekä tilli. Sekoita majoneesin, ranskankerman sekä merilevämädin kanssa. 
Yhdistä seokset ja kääntele tasaiseksi. Laita maustumaan jääkaappiin 30 minuutiksi. Nostele tarjolle ja koristele skagen merilevämädillä, sipulilla ja sipseillä. 

 #anninuunissa #skagen
Linkitin teille stoorien puolelle ihanimmat juhann Linkitin teille stoorien puolelle ihanimmat juhannuskakut ja muut ohjeet 🍓 Huomenna tulossa vielä yksi tajunnan räjäyttävä HELPPO raparperikakku-ohje sekä video 🌱 Karusellin viimeisenä pieni teaseri 🔥
TGIF 🧀🥂 Sen kunniaksi viinivinkki & herkulli TGIF 🧀🥂 Sen kunniaksi viinivinkki & herkullisten (antipasti) juustopalleroiden ohje 👇🏻

OHJE

150 g tuorejuustoa
1 dl raastettua parmesaania
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja pienenä paloina
0,5 dl pieniä kapriksia tai hienonnettua oliivia
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl sipulijauhetta
1 dl rouhittua pistaasipähkinärouhetta (tai muu pähkinärouhe)

Mittaa kaikki aineet (paitsi pähkinärouhe) kulhoon ja sekoita tasaiseksi.
Pyörittele tahnasta käsin palloja.
Kierittele pallot pistaasirouheessa.

Nautiskele ihanan Le Contesse Prosecco Rosén kanssa 🌸 Ihanaa viikonloppua!
Syreenit 💜 Pyyhkäise ja katso seuraava kuva. I Syreenit 💜 Pyyhkäise ja katso seuraava kuva. Ihanan syreenisokerin ohje alla 👇🏻Herkuttele vaikka muurinpohjalettujen päällä Juhannuksena 🌸

SYREENISOKERI

2 dl syreenin kukkia
2 dl sokeria

Kerää syreenin oksia maljakkoon omalta pihalta tai luonnosta.
Nypi kukat tertuista talouspaperin päälle, jotta ötökät poistuvat kukista.
Huuhtele kukat kunnolla ja nosta ne kuivumaan talouspaperin päälle.
Mittaa sokeria ja kukkia vuorotellen puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin. Sekoita ja jätä kansi auki.
Sekoittele sokeria vielä parin päivän ajan. Kun kukat näyttävät kuivahtaneen sokerin sekaan voit sulkea kannen. Voit myös tässä vaiheessa siivilöidä sokerin halutessasi.

SÄILYVYYS: Syreenisokeri säilytetään ja se säilyy yhtä pitkään kuin tavallinen sokeri.
Ihan hullua, kesä just alkoi ja me kuvattiin tän Ihan hullua, kesä just alkoi ja me kuvattiin tänään syksyä lautasella 🍠🍐Ihania vegaanisia leivontajuttuja tulossa 👌🏻suolaisena ja makeana. 

Nyt juhannusta suunnittelemaan! Mitä herkkua ilman ei keskikesää voi juhlia? 🌸🌿
Seuraa Instagramissa
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Copyright © 2022 Annin Uunissa 2017 Ulkoasu Georgia Lou Studios