| |

Raikas ja Mehevä Sitruuna-Vadelmakakku

Raikas ja mehevä sitruuna-vadelmakakku

Raikas ja mehevä sitruuna-vadelmakakku oli nimensä arvoinen! Mehevää vaniljaista kakkupohjaa täydentää kakun sisällä ihanasti kirpeä sitruunamousse ja kotimaiset vadelmat. Sitruuna ja vadelma sopivat loistavasti yhteen niin makujen kuin värienkin puolesta! Ihana sitruunainen pehmeä kuorrute ja kasa marjoja kakun päällä hurmasi synttärisankarin, joka rakastaa vadelmia. Kaunis vaaleanpunainen pioni pääsi vielä koristamaan pientä kakkua.

Peitin pionin varren tällä kertaa kukkaputkella. Välillä tulee leikittyä folion kanssa ja täytyy sanoa, että uudelleen pestävä ja helppokäyttöinen kukkaputki vie voiton. Kukkaputkilla siis voit suojata aitojen kukkien varret, niin etteivät ne ole kosketuksissa kakun kanssa.


Raikas ja Mehevä Sitruuna-Vadelmakakku

Tämä kakku on noin 10-12 hengelle.

Kakkupohjana tässä kakussa on 15 cm korkeaan vuokaan tehty ja kolmeen kerrokseen leikattu vaniljakakkupohja, joka ei välttämättä tarvitse kostutusta. Kostutin itse tätä kakkua kevyesti sitruunamehulla. Kostutukseen meni mehua noin 2-3 rkl.

Täyte

  • 2.5 dl kerma
  • 60 g sitruunahyydykejauhetta
  • noin 1 dl tuoreita vadelmia
  1. Valmista sitruunamousse hyydykejauhepaketin ohjeiden mukaan:
  2. Vatkaa kerma kuohkeaksi, sekoita jauhe veteen, yhdistä ja kääntele kuohkeaksi.
  3. Puolikkaasta purkista jauhetta riittää moussea kakun (15cm) molempiin kerroksiin.

TAI tee sitruunamousse itse. Katso resepti täältä.

Kakun kokoaminen

  1. Leikkaa kakku kolmeen kerrokseen
  2. Kokoa kakku vuokaan, jossa paistoit sen (vuoraa leivinpaperilla reunat ja pohja).
  3. Kostuta halutessasi ja lisää puolet moussesta ja muutamia vadelmia pohjakerroksen päälle.
  4. Toista sama seuraavaan kerrokseen ja laita kakku tekeytymään jääkaappiin (mielellään yön yli).

Kuorrutus

  • 50 g voita
  • 1 rkl kylmää maitoa
  • 3 dl stomusokeria
  • 100 g tuorejuustoa
  • keltaista pastaväriä
  • 1-2 tippaa sitruuna aromia
  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi.
  2. Lisää tomusokeria pienissä erissä voin joukkoon koko ajan vatkaten.
  3. Lisää ruokalusikallinen maitoa sekaan, jotta sokeri sekoittuu paremmin.
  4. Lisää kylmä tuorejuusto ja vatkaa kunnes juusto on kokonaan sekoittunut voin ja tomusokerin sekaan.
  5. Vatkaa vähintään 5 minuuttia, niin kauan kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa.
  6. Lisää pastaväriä halutun verran vatkauksen loppuvaiheessa.
  7. Levitä kreemi kakun päälle palettiveitsellä huolettomasti.

Huom! Varo vatkaamasta kuorrutusta liikaa ettei seos juoksetu. Voit käyttää kuorrutukseen myös tavallista tomusokeria ja maustaa kreemin aromeilla tai sitruunankuorella. Anna kuorrutuksen olla hetki jääkaapissa jähmettymässä ennen kuin kuorrutat kakun. 

Koristelu

  • vadelmia
  • iso pionin kukka (+ kukkaputki)
  1. Leikkaa pionin varsi sekä lehdet pois ja pujota kukan varsi kukkaputkeen.
  2. Pistä kukkaputki kakun sisälle, niin että pioni jää kauniisti kakun päälle.
  3. Ripottele vadelmia pionin viereen.
  4. Tarjoile kakku!

Vinkki! Kukkaputket suojaavat kakkua turvallisesti kukkien varsilta. Kukkaputken sisällä kukka kestää kauniina jopa vuorokauden!  Jos varsi on liian paksu kukkaputkeen, voit ohentaa sitä veitsellä. Käytin M-kokoista kukkaputkea. 


Raikas ja mehevä sitruuna-vadelmakakku
Raikas ja mehevä sitruuna-vadelmakakku

Seuraa myös Instagramissa.


Myös näillä sopii

Herkutella

51 Kommenttia

    1. Kiitos Elli 🙂 Kakku oli niiiiin herkkua!

  1. Cakeangel sanoo:

    Aivan ihanan näköinen! Raikkaat ja ihanat värit! Vadelma ja sitruuna on kyllä ihana makupari.

    1. Kiitos paljon 🙂 Rakastuin tähän väriyhdistelmään ja makuun todella!

  2. Kaunis kakku! Kuinka monelle tästä riittää? Tekisin mielelläni tällaisen noin 20 hengen juhliin. Riittääkö taikina, kuorrute ja täyte, jos teen sen matalampaan 24cm vuokaan?

    1. Kiitos Kia 🙂 Ohjeen kakku on noin 8-10 hengelle. Eli sinuna 24 vuokaan ja 20 hengelle tuplaisin kaikki: kakkupohja, täyte ja kuorrute. Muistatahan, että paistoaika pitenee isommassa kakussa. Koska vuokasi on matala ja en ole testannut tuplataikinaa siihen, en tiedä mahtuuko koko taikina kerralla vuokaan vai onko parempi paistaa kakku kahdessa osassa. Hyydykejauhetta tarvitset yhden purkin, käytin puolikkaan tähän reseptiin. Mukavaa sunnuntaita!

  3. Aivan ihastuttava kakku! <3 Maistaisin mielelläni…

    1. Hei Roosa 🙂 Kiitos paljon, kutsuisin kakkupalalle, mutta kaikki syötiin jo 😉

  4. Ankkuli sanoo:

    Hei! Voi miten mahtavan näköinen kakku!
    Mitenkähän kakun valmistus onnistuisi 25×10 PME vuokaan? Tai mikä olisi mielestäsi fiksuin tapa lähteä valmistamaan 120 hengelle kyseistä kakkua. Esim voiko useampaa kakkua paistaa samaan aikaan kiertoilmauunissa?

  5. Hei Ankkuli,

    Minun kakkuni on noin 10 hengelle tuolla 15 cm halkaisijalla. 25 cm vuoassa riittoisuus on noin 25 hengelle. Kakkuja voi paistaa samaan aikaan kiertoilmassa useamman, mutta tämä kakkupohja, joka kakussa on – on haastava paiston osalta. Tarkkailin paistoa huolellisesti ettei kakku jää raaáksi Itse tekisin kaikki kakkupohjat erikseen vaikka pakkaseen eli aloittaisin siitä 🙂 Sitten vaan tuplailemaan täytteitä ja kuorrutteita.

  6. Sonja sanoo:

    Hei! Jos teen täytteen itse (vinkkaamasi sitruunamoussen), onko määrä ohjeen mukainen eli 600 tuorejuustoa, 8 dl vispikermaa, 6 dl sitruunatomusokeria jne.? Vai riittääkö vähempi määrä eli esim. puolet tästä?

    1. Hei Sonja,

      Kiitos kommentistasi. Luulisin, että puolikas riittää hyvin pienempään kakkuun 🙂

      1. Tiina sanoo:

        Hei! jos teen tuon sitruunamoussen itse, tuleeko moussea puolitetulla ohjeella liian paljon tähän kakkuun? Kun vertaa, minkä verran kermaa menisi tuohon valmiin hyydykejauhe-täytteen ohjeeseen, kuulostaa itse tehdyn sitruunamoussen määrä puolitettunakin suurelta.

        Toinen kysymykseni koskee vadelmia. Voiko kakun väliin laittaa kotimaisia vadelmia jäisinä? Jos voi, onko väliä pistetäänkö ne moussen alle vai päälle? Olen vainoharhainen, enkä mielellään syö ulkomaisia marjoja tuoreeltaan … 😀

        1. Moikka Tiina, voit tehdä sitruunamoussen myös jakamalla ohjeen kolmeen osaan. Kotimaisia vadelmia voi syödä pakastettuina ja tuoreina pesemättä. Ei ole suurta väliä mihin ne laitat. Itse painelisin vadelmat moussen päälle 🙂

  7. Hanna sanoo:

    Hei taas Anni! Ajattelin kokeilla tätä kakkua leipoa. Vinkkejä miten toimitaan vadelmien kanssa näin talvella? Pakasteena ?

    1. Hei Hanna 🙂 Ulkomaisia tuoreita vadelmia voit käyttää ilman keittämistä koristeena ja kakun sisällä. Pakasteet suositellaan keitettävän, jos on ulkomaisia. Näin ainakin itse toimin 🙂

  8. Jutta sanoo:

    Onko tämä ohje Baka med Manuela- ohjelmasta ilman marsipaania?

    1. Hei Jutta,

      Kaikki ohjeet ovat omiani ellen toisin mainitse. Mainitsen reseptien lähteet aina reseptien yhteydessä, jos lainaan, jonkun muun ohjetta suoraan tai osittain. Eli ei tämä ohje ei ole Baka med Manuela ohjelmasta 🙂 Aurinkoista päivää!

      1. Jutta sanoo:

        Okei, kysyin, koska olen etsinyt kyseistä ohjetta, mutta en ole löytänyt. Tämä vaikutti samanlaiselta, joten taidan kuitenkin testata tämän 🙂

        1. Ok, kiva jos testaat! 🙂 Tästä reseptistä on tykätty paljon. Aurinkoista viikonloppua!

          1. Jutta sanoo:

            Testattu ja oli ihan taivaallista ❤️ Ei tarvi enää etsiä sitä toista reseptiä, tämä on just sellainen, millaiseksi sen kuvittelin mielessäni. Kiitos ja ihanaa kesää ?

  9. Emppu sanoo:

    Moi ! Voikohan kuorrutteen antaa olla myös yönyli jääkaapissa ? 🙂

    1. Moi Emppu. Itse teen kreemit aina ennen kakun kuorrutusta. Voipohjaiset kreemit kovettuvat jääkaapissa ja ne pitää usein vatkata uudestaan. aurinkoista päivää!

  10. Lilli sanoo:

    Moikka!
    Tuleeko täytteestä vetinen, jos laittaa jäisiä vadelmia vai voinko huoletta napata kaupasta pakastevadelmapussin? 🙂

    1. Hei Lilli, käytän itse vain kotimaisia vadelmia pakasteesta (ulkomaiset tulee keittää). Ei täytteestä liian vetinen tule, mutta en laittaisi pakastevadelmia kauheasti 🙂

  11. Sari sanoo:

    Hei,
    kuinka kauan itse tehty sitruunamousse säilyy jääkaapissa?
    Tein ohjeen mukaan, jolloin moussea tuli ”hieman” liikaa.
    Tarkoitus tehdä sunnuntaiksi myös samanlainen kakku,jos tämä kakku onnistuu 🙂

    1. Moikka,

      Mousse säilyy noin 2-4 päivää. Aistinvarainen arviointi tässäkin asiassa 🙂

  12. Jane sanoo:

    Jotenkin ei järki riitä nyt 😅 minulla on 16cm korkea säädettävä vuoka. Minkä kokoiseksi säädän vuoan halkaisijan tällä ohjeella? 😊

  13. EmmiK sanoo:

    Heippa Anni! Toimiiko tämä ohje nakukakkuna jos jätän kuorrutteen pois? Jääkö reunoista kuivat? Vai pitäisikö kuorrutteesta tehdä esim puolikas annos värjäämättä pastavärillä ja kevyesti reunat peittää sillä? Vai toimiiko kuitenkin paremmin täysin ilman kuorrutetta..? Tarkoitus saada kakusta mieluummin valkoinen sävyltään, kuin keltainen/kellertävä. Kiitos vastauksestasi! 🙂

    1. Heippa Emmi, voit tehdä myös nakukakun – makuasia on se laitatko kuorrutetta vai et. Nakukakkuna vaikutelma ei kyllä ole valkoinen. Testaamalla itse varmasti selviää millaisen haluat. Voithan tehdä nakuversion ja jos et pidä siitä tee kreemi päälle?

  14. Julia sanoo:

    Hei! Onkohan reseptin lämpötilat kiertoilmauunin mukaan? Olen nyt kaksi kertaa tehnyt tämän kakun eri uunilla, ja kakku on todella raaka sisältä ja hyllyy vielä siinä kohtaa, kunnse pitäisi reseptin mukaan ottaa pois uunista. Vai voiko ero johtua silikonivuoan käyttämisestä?

    1. Paistoajat ovat aina viitteellisiä, koska uuneissa ja niiden tehoissa on eroa. Käytän aina tasalämpöä ohjeissa, jos en muuta mainitse, kaikilla ei ole kiertoilmaa. En käytä silikonivuokia itse, saattaa hyvin johtua myös vuoasta.

  15. Annika sanoo:

    Olen koti harrastajaleipuri. Ystäväni tilasin multa ristiäiskakkua, valkosuklaa- mustikka. Hän halusi nimenomaan valksouklaamoussea väliin missä kokonaisia mustikoita. Ja mustikka tomusokerista kuorrute. Tein koekakun tän kakun pohjalta. Koemaistissa pohja oli kuulemma liian tiivis… mutta maku taivaallinen. Onko sulla antaa jotain neuvoa, mitä mun kannattais tehdä? Itse kakku oli kuulemma erittäin hyvää, mutta tiivispohja sai huonoa palautetta 😕

    1. Voipohjaiset raskaammat kakut ovat aina vähän tiiviimpiä. Pitäisikö sinun kokeilla sokerikakkupohjaa tai sokerikakkupohjaa johon tulee myös hieman voita?

  16. Isabella sanoo:

    Moi!
    Tein kakkua tällä reseptillä. Kuorrutteen ohjeessa lukee, että ”lisää kylmä tuorejuusto”. Seos juoksettuu sillä sekunnilla, kun kylmä juusto sekoittuu muihin, huoneenlämpöisiin aineksiin. Löysin toisen ohjeesi, jossa on samankaltainen kreemi. Tässä ohjeessa sanotaan, että ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä kaikkien.

    Harmittaa, että noudatin kylmän juuston reseptiä, sillä kuorrute juoksettui täysin. Olisi kiva, jos reseptissä ei käskettäisi lisätä kylmää juustoa, sillä se pilaa kuorrutteen heti. Kaikissa löytämissäni reseptissä painotetaan, että tällaisissa kreemeissä ainesten tulee olla samaa lämpötilaa. Kiitos.

    1. Voi ei, se harmittaa aina kun leipoessa jokin osa epäonnistuu. Tässä kreemissä tuorejuusto vatkataan sekaan kylmänä. Kun kreemi vatkaan ohjeen mukaisessa järjestyksessä – se ei juoksetu. Olen tehnyt tällä ohjeella itse moni kymmeniä kreemejä.

  17. Maaria sanoo:

    Hei,
    Tein kakkua ja se oli taivaallista!
    Jäin miettimään miten kakku olisi mahdollista toteuttaa vegaanisena viikonlopun juhliin?
    Mukavaa kesää!

  18. Jemina sanoo:

    Hei, kakkuvuoan linkki ei toimi. Saisiko siis kuvaa minkälaiseen vuokaan on tehty? Laitoin kyselyä aiemmin Ig puolella, mutta vielä en ole saanut vastausta. Ilmeisesti irtopohjavuoka ei sovi tähän? Lisäksi se olisi meillä 18cm. Täytyy ennen viikonloppua lähteä ostoksille. Toivottavasti tämä riittää noin 14 hengelle. Kiitos jos ehdit vastata.

    1. Moikka, linkit ovat nyt poistettu kokonaan. Ne olivat vanhoja verkkokauppaani ohjaavia linkkejä, mutta kauppaa ei enää ole. Kakku on tehty halkaisijaltaan 15 cm alumiiniseen korkeean vuokaan. Voit käyttää myös irtpopohjavuokaa. Jos teet 18 cm vuokaan tulee kakusta hieman matalampi. se ei haittaa. Tämän ohjeen kakku on mitoitettu noin 10-12 hengelle. Riittoisuuteen vaikuttaa tosin myös muu tarjoilu, juhlien ajankohta ja vieraat (lapsia vai aikuisia kaikki).

      1. Jemina sanoo:

        Heippa!

        Iso kiitos, kun vastasit! Minua houkuttelisi nimenomaan korkean näköinen kakku. Kakkuja täytyy tehdä kaksi, kun juhlat porrastetaan. Mietin vain sitäkin, että entä jos tekisi 18cm vuokaan yhteensä kolme kertaa pohjan ja jakaisi ne kahteen kakkuun, voisikohan tämä toimia? Sitten täytyisi varmaan tehdä täytettä myös sen mukainen määrä kahteen kakkuun. Minulla olisi valmiina irtopohjavuokia 18 tai 24cm. Osaatko sanoa paistoaikaa tuolle 18cm, onko kovin paljon vähemmän?

        Mietin tässä myös, että saisiko tämän tehtyä gluteiinittomana? Jos niin mitä jauhoa suosittelet, joku gluteiiniton jauhoseosko?

        Kananmunatonta versiota tästä ei taida saada tehtyä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *