Armas aika – Nautiskelijan kesä (kirja-arvostelu)

Armas aika - Nautiskelijan kesä (kirja-arvostelu)

Apua melkein unohdin julkaista teille tämän kirja-arvostelun, joka on nyt jo vähän myöhässä. Olen tainnut olla hiukan kesähuumassa. Sain toukokuun lopussa arvostelukappaleen kirjasta Armas aika, nautiskelijan kesä. Kirjan takana ovat lahjakkaat: kuvataiteilija Paavo Halonen (kauneus), tietokirjailija Antti Kauppinen (teksti) ja valokuvaaja Ulla Kokki (kuvat). Kustantaja S&S.

Halusin ehdottomasti vinkata tästä keittokirjasta tai kirjasta, jossa tutkitaan sitä miten kesä pelastetaan nautinnoille, koska jo kirjan alkusanat ja kuvat herkistivät minut pieniin kyyneliin. Miksi? Koska kauniit kesämuistot tulvivat mieleeni liian vahvasti. Kuten joka ilta, luin tätäkin kirjaa iltalukemisiksi ja inspiroiduin seuraavaa kesäpäivää varten. Suomen kesä tuo mieleen niin paljon muistoja, jotka saattavat kulkea kylminä väreinä pitkin ihoa ja lämpiminä muistoina mielessä. Kesä alkaa kun suvivirsi soi ja sen ajattelu tuo mieleen lapsuuden kesät sekä ilon ja jännityksen tunteen, jonka edessä oleva kesäloma vatsanpohjaan toi.

”Kesä on aurinkoa. Se on lempeää tuulta iholla. Linnunmaitoa.” (Armas aika -herkuttelijan kesä, 6, S&S).

Armas aika - Nautiskelijan kesä (kirja-arvostelu)

Kirjassa kuvataan kauniisti Suomen kesää ja sen kiihkeyttä luonnon tarjoamien raaka-aineiden kautta huhtikuun villiyrtteistä syksyn vihannessatoon. Reseptiikka on hyvin perinteistä – ei niin yllättävää. Minut kirjassa sytytti enemmänkin kauniit tunnelmalliset kuvat ja kesän jaottelu kappaleisiin alkukesästä syksyyn ja samalla ruokailuhetkiin, jotka tapahtuvat pitkin kesää: aamulla, retkellä, tulella, mökillä..  Jaottelu antaa inspiraatiota kattauksiin, tunnelmaan ja erilaisiin kesähetkiin juhlista mökkeilyyn. Lukisin kirjaa mielelläni esimerkiksi kesämökillä ja toteuttaisin päivän ruokalistaa sen avulla. Erityistä plussaa kirja saa myös vegaanien huomioimisesta!

”Kesäaamiainen on parhaimmillaan pitkää valossa kylpevää yhdessäoloa ja ajatusten kanssa seurustelevaa onnellista yksinäisyyttä.” (Armas aika -herkuttelijan kesä, 9, S&S).


Kirjasta löytyi ehdottomasti kokeiltavia reseptejä. Yllättäen valintani ovat melko makeita.

Näitä kokeilen:

  • Kotijogurtti
  • Sitruunajuoma
  • Uunijuusto kalalle
  • Pistaasitahna letuille
  • Syrnikit (rahkaletut)
  • Viskikastike Banaanikakulle
  • Viinivaahto mansikoille

Kesä on meillä Suomessa niin lyhyt ja lisäksi sen tarjoamat antimet jaksollisesti vielä lyhyempiä. Valkovuokko, tuomenoksa ja kielo, kaikki kukkivat vain hetken ja paras mansikka-aika riippuen kesästä saattaa olla huomaamatta ohi. Raparperiakin saamme vain alkukesästä. Kaikista näistä hetkistä on nautittava täysillä ja juuri silloin kun aika on. Suosittelen selaamaan tämän kirjan alkukesästä (mutta vieläkin kerkeää!) ja tekemään listan asioista, herkuista sekä retkistä, joita täytyy vielä kokeilla tämän kesän aikana.

Armas aika - Nautiskelijan kesä (kirja-arvostelu)

Armas aika, nautiskelijan kesä tarjoaa makumuistoja, täydellisen kesäillan lempeitä ähkyjä ja oppaan kesäkahvitteluun sekä vinkkejä juhannuksen viettoon kaupungissa sekä maalla. Voin suositella kirjaa nautiskelijoille ja Suomen kesää rakastaville!

”Kesällä valon määrä on suorastaan silmiä huumaava. Mitään aamua ei oikeastaan olekaan, sillä yötä ei kunnolla tule.” (Armas aika -herkuttelijan kesä, 9, S&S).

Minkälaisia asioita sinä yhdistät kesään? Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja mistä et luovu? Entä mitä kaikkea aiot vielä tänä kesänä tehdä?

Armas aika - Nautiskelijan kesä (kirja-arvostelu)

Armas aika - Nautiskelijan kesä (kirja-arvostelu)

Lisää arvosteluja löydät täältä.

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *