| |

Gluteenittomat Runebergintortut

Gluteenittomat Runebergintortut

Otin varaslähdön Runebergin päivään jo pari viikkoa sitten. Olin tulossa palaverista, jo matkalla kotitoimistolle, kun kävelin houkuttelevan torttutiskin ohi. Hetken mielijohteesta kävelin suoraan tiskille ja tilasin yhden tortun mukaan otettavaksi. Junassa avasin rasian ja söin mehevän herkun mukaan pakatulla muovihaarukalla. Vuoden ensimmäinen runebergintorttu maistui taivaalliselta. Lounas oli jäänyt väliin ja verensokeri oli alhaalla. Herkkuhetki oli melko täydellinen, vaikka yleensä arvostan herkkuhetkissä posliinilautasia, seuraa ja kahvia.

Alkuvuodesta minua houkuttavat suuresti runebergintortut ja laskiaispullat. Johtuuko se sesongista ja siitä, että näitä herkkuja näkee joka puolella? Vai siitä, että niitä saa vain kerran vuodessa? Kaikki nämä vaikuttavat varmasti, mutta fiilistelen myös makumuistoja ja perinteitä. Muistan tortut ja pullat lapsuudesta. Saimme herkutella niillä kerran vuodessa ja näitä hetkiä odotettiin aina.

Minusta on ihana vaalia perinteitä ja tehdä niistä erityisiä myös meidän yhteiseen arkeen mieheni kanssa. Eilen katoin posliinimukit ja lautaset pöydälle ja vietimme herkullisen Runebergin kahvihetken kotona. Näin teemme yleensä joka vuosi. Tänä vuonna poikkeuksellisesti pari päivää ennen virallista juhlapäivää.

Nappasin kahvihetkestämme kuvat ja päätin jakaa teille gluteenittomien torttujen ohjeen, koska sitä aina välillä kysellään. Ohje on täysin sama, jota käytän perinteisiin runebergintorttuihin, mutta gluteenittomiin jauhoihin sovellettuna. Gluteenittomat runebergintortut olkaa hyvät.

Gluteenittomat Runebergintortut

GLUTEENITTOMAT RUNEBERGINTORTUT

noin 6 kpl

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 iso kananmuna
  • 1,5 dl kaurajauhoja
  • 0,5 dl gluteenitonta keksimurskaa tai gluteenitonta korppujauhoa
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 tl psylliumia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus kardemummaa
  • 1 dl kermaa
  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään.
  2. Lisää muna voimakkaasti vatkaten sekaan.
  3. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
  4. Sekoita kuivat aineet vuorotellen kerman kanssa taikinaan.
  5. Voitele ja jauhota torttuvuoka tai muffinipelti.
  6. Annostele taikina vuokiin 2/3 tilavuudesta.
  7. Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Kostutus:

  • 6 rkl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl rommia tai punssia
  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Vinkki! Jos et halua käyttää alkoholia, voit kostuttaa tortut vaikka omenamehulla!

Koristelu

  • vadelmahilloa
  • tomusokerikuorrute (sekoita kiinteä kuorrute tomusokerista ja vedestä)
  1. Kumoa tortut jäähtyneinä alustalle ja sivele ne rommilla tai punssilla maustetulla sokerivedellä. Lusikoi kostuketta vielä torttujen päälle.
  2. Lusikoi jokaisen tortun päälle nokare vadelmahilloa.
  3. Koristele kuorrutteella pursottamalla kuorrutteesta rengas hillon ympäri.

Vinkki! Tuplaa taikinaohje niin saat enemmän torttuja. Tarkista tortun kypsyys myös puutikulla, paistoaika riippuu vuoasta ja uunista. 

Gluteenittomat Runebergintortut
Gluteenittomat Runebergintortut

Mukavia torttuhetkiä ja toivottavasti myös aurinkoista päivää!

♥ Anni

Myös näillä sopii

Herkutella

11 Kommenttia

  1. Heidi sanoo:

    Hei, jos käyttää kertakäyttömuffinivuokia (paperisia), niin riittääkö taikina 6 kappaleeseen amerikan muffinivuokia vai onko parempi käyttää tavallisen kokoisia muffinivuokia?

    1. Heidi sanoo:

      Ehdin jo tehdä 😀 Käytin amerikan muffinivuokia ja oli hyvä valinta. Taikina riitti seitsemään vuokaan. Kiitos ohjeesta!

  2. Hanna sanoo:

    Mistä nuo ihanat kupit? 😊

  3. Maria sanoo:

    Hyvä ohje! Kiitos!

  4. peran sanoo:

    Hei kuinka psylliumia käytetään ?
    Itse tein niin, että turvotin sitä maidossa noin 10 minuuttia, ja sekoitin turvonneen maitoseoksen munan ja voin sekaan.
    Tosin omassa ohjeessani oli joitakin muitakin eroavuuksia ohjeeseesi nähden.
    Oma ongelmani on ollut gluteenittomissa Runebergin tortuissa, että rakenne on varsin lähellä gluteenitonta sokerikakkua. (Toki eihän sokerikakku ole huono, mutta Runebergin torttun pitäisi olla Runebergin tortun makuinen). Konkreettisin ero siihen tulee kostukkeena olevasta tummasta rommista.

  5. Teppo sanoo:

    Tälle ohjeelle täydet pisteet, tulee maistuvia ja kuohkeita. Keksinä käytin jo itsessään herkullisia Gullón Gluten Free Digestivekeksejä, ja sen verran säädin kosteutusta, että laitoin jallua kun ei muuta ollut, ja lisäyksenä ruokalusikallinen sitruunamehua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *