Raikas ja mehevä sitruuna-vadelmakakku oli nimensä arvoinen! Mehevää vaniljaista kakkupohjaa täydentää kakun sisällä ihanasti kirpeä sitruunamousse ja kotimaiset vadelmat. Sitruuna ja vadelma sopivat loistavasti yhteen niin makujen kuin värienkin puolesta! Ihana sitruunainen pehmeä kuorrute ja kasa marjoja kakun päällä hurmasi synttärisankarin, joka rakastaa vadelmia. Kaunis vaaleanpunainen pioni pääsi vielä koristamaan pientä kakkua.
Peitin pionin varren tällä kertaa kukkaputkella. Välillä tulee leikittyä folion kanssa ja täytyy sanoa, että uudelleen pestävä ja helppokäyttöinen kukkaputki vie voiton. Kukkaputkilla siis voit suojata aitojen kukkien varret, niin etteivät ne ole kosketuksissa kakun kanssa.
Raikas ja Mehevä Sitruuna-Vadelmakakku
Tämä kakku on noin 10-12 hengelle.
Kakkupohjana tässä kakussa on 15 cm korkeaan vuokaan tehty ja kolmeen kerrokseen leikattu vaniljakakkupohja, joka ei välttämättä tarvitse kostutusta. Kostutin itse tätä kakkua kevyesti sitruunamehulla. Kostutukseen meni mehua noin 2-3 rkl.
Täyte:
- 2.5 dl kerma
- 60 g sitruunahyydykejauhetta
- noin 1 dl tuoreita vadelmia
- Valmista sitruunamousse hyydykejauhepaketin ohjeiden mukaan:
- Vatkaa kerma kuohkeaksi, sekoita jauhe veteen, yhdistä ja kääntele kuohkeaksi.
- Puolikkaasta purkista jauhetta riittää moussea kakun (15cm) molempiin kerroksiin.
TAI tee sitruunamousse itse. Katso resepti täältä.
Kakun kokoaminen:
- Leikkaa kakku kolmeen kerrokseen
- Kokoa kakku vuokaan, jossa paistoit sen (vuoraa leivinpaperilla reunat ja pohja).
- Kostuta halutessasi ja lisää puolet moussesta ja muutamia vadelmia pohjakerroksen päälle.
- Toista sama seuraavaan kerrokseen ja laita kakku tekeytymään jääkaappiin (mielellään yön yli).
Kuorrutus:
- 50 g voita
- 1 rkl kylmää maitoa
- 3 dl sitruunatomusokeria tai vadelmatomusokeria (myös tavallinen käy)
- 100 g tuorejuustoa
- keltaista pastaväriä
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi.
- Lisää tomusokeria pienissä erissä voin joukkoon koko ajan vatkaten.
- Lisää ruokalusikallinen maitoa sekaan, jotta sokeri sekoittuu paremmin.
- Lisää kylmä tuorejuusto ja vatkaa kunnes juusto on kokonaan sekoittunut voin ja tomusokerin sekaan.
- Vatkaa vähintään 5 minuuttia, niin kauan kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa.
- Lisää pastaväriä halutun verran vatkauksen loppuvaiheessa.
- Levitä kreemi kakun päälle palettiveitsellä huolettomasti.
Huom! Varo vatkaamasta kuorrutusta liikaa ettei seos juoksetu. Voit käyttää kuorrutukseen myös tavallista tomusokeria ja maustaa kreemin aromeilla tai sitruunankuorella. Anna kuorrutuksen olla hetki jääkaapissa jähmettymässä ennen kuin kuorrutat kakun.
Koristelu:
- vadelmia
- iso pionin kukka (+ kukkaputki)
- Leikkaa pionin varsi sekä lehdet pois ja pujota kukan varsi kukkaputkeen.
- Pistä kukkaputki kakun sisälle, niin että pioni jää kauniisti kakun päälle.
- Ripottele vadelmia pionin viereen.
- Tarjoile kakku!
Vinkki! Kukkaputket suojaavat kakkua turvallisesti kukkien varsilta. Kukkaputken sisällä kukka kestää kauniina jopa vuorokauden! Jos varsi on liian paksu kukkaputkeen, voit ohentaa sitä veitsellä. Käytin M-kokoista kukkaputkea.
Ah mikä ihana kakku!! 🙂
Kiitos Elli 🙂 Kakku oli niiiiin herkkua!
Aivan ihanan näköinen! Raikkaat ja ihanat värit! Vadelma ja sitruuna on kyllä ihana makupari.
Kiitos paljon 🙂 Rakastuin tähän väriyhdistelmään ja makuun todella!
Kaunis kakku! Kuinka monelle tästä riittää? Tekisin mielelläni tällaisen noin 20 hengen juhliin. Riittääkö taikina, kuorrute ja täyte, jos teen sen matalampaan 24cm vuokaan?
Kiitos Kia 🙂 Ohjeen kakku on noin 8-10 hengelle. Eli sinuna 24 vuokaan ja 20 hengelle tuplaisin kaikki: kakkupohja, täyte ja kuorrute. Muistatahan, että paistoaika pitenee isommassa kakussa. Koska vuokasi on matala ja en ole testannut tuplataikinaa siihen, en tiedä mahtuuko koko taikina kerralla vuokaan vai onko parempi paistaa kakku kahdessa osassa. Hyydykejauhetta tarvitset yhden purkin, käytin puolikkaan tähän reseptiin. Mukavaa sunnuntaita!
Kiitos ja mukavaa sunnuntaita sinullekin! ?
Aivan upea kakku jälleen, kuten aina! ♥
Voi kiitos ihana 🙂
Aivan ihastuttava kakku! <3 Maistaisin mielelläni…
Hei Roosa 🙂 Kiitos paljon, kutsuisin kakkupalalle, mutta kaikki syötiin jo 😉
Hei! Voi miten mahtavan näköinen kakku!
Mitenkähän kakun valmistus onnistuisi 25×10 PME vuokaan? Tai mikä olisi mielestäsi fiksuin tapa lähteä valmistamaan 120 hengelle kyseistä kakkua. Esim voiko useampaa kakkua paistaa samaan aikaan kiertoilmauunissa?
Hei Ankkuli,
Minun kakkuni on noin 10 hengelle tuolla 15 cm halkaisijalla. 25 cm vuoassa riittoisuus on noin 25 hengelle. Kakkuja voi paistaa samaan aikaan kiertoilmassa useamman, mutta tämä kakkupohja, joka kakussa on – on haastava paiston osalta. Tarkkailin paistoa huolellisesti ettei kakku jää raaáksi Itse tekisin kaikki kakkupohjat erikseen vaikka pakkaseen eli aloittaisin siitä 🙂 Sitten vaan tuplailemaan täytteitä ja kuorrutteita.
Hei! Jos teen täytteen itse (vinkkaamasi sitruunamoussen), onko määrä ohjeen mukainen eli 600 tuorejuustoa, 8 dl vispikermaa, 6 dl sitruunatomusokeria jne.? Vai riittääkö vähempi määrä eli esim. puolet tästä?
Hei Sonja,
Kiitos kommentistasi. Luulisin, että puolikas riittää hyvin pienempään kakkuun 🙂
25cm pohjaankin? vai tarkoitatko 15cm pohjaan?
25 cm kakkuun tekisin moussen yksinkertaisena. Yllä annan vinkkejä pieneen kakkuun.
Hei! jos teen tuon sitruunamoussen itse, tuleeko moussea puolitetulla ohjeella liian paljon tähän kakkuun? Kun vertaa, minkä verran kermaa menisi tuohon valmiin hyydykejauhe-täytteen ohjeeseen, kuulostaa itse tehdyn sitruunamoussen määrä puolitettunakin suurelta.
Toinen kysymykseni koskee vadelmia. Voiko kakun väliin laittaa kotimaisia vadelmia jäisinä? Jos voi, onko väliä pistetäänkö ne moussen alle vai päälle? Olen vainoharhainen, enkä mielellään syö ulkomaisia marjoja tuoreeltaan … 😀
Moikka Tiina, voit tehdä sitruunamoussen myös jakamalla ohjeen kolmeen osaan. Kotimaisia vadelmia voi syödä pakastettuina ja tuoreina pesemättä. Ei ole suurta väliä mihin ne laitat. Itse painelisin vadelmat moussen päälle 🙂
Hei taas Anni! Ajattelin kokeilla tätä kakkua leipoa. Vinkkejä miten toimitaan vadelmien kanssa näin talvella? Pakasteena ?
Hei Hanna 🙂 Ulkomaisia tuoreita vadelmia voit käyttää ilman keittämistä koristeena ja kakun sisällä. Pakasteet suositellaan keitettävän, jos on ulkomaisia. Näin ainakin itse toimin 🙂
Onko tämä ohje Baka med Manuela- ohjelmasta ilman marsipaania?
Hei Jutta,
Kaikki ohjeet ovat omiani ellen toisin mainitse. Mainitsen reseptien lähteet aina reseptien yhteydessä, jos lainaan, jonkun muun ohjetta suoraan tai osittain. Eli ei tämä ohje ei ole Baka med Manuela ohjelmasta 🙂 Aurinkoista päivää!
Okei, kysyin, koska olen etsinyt kyseistä ohjetta, mutta en ole löytänyt. Tämä vaikutti samanlaiselta, joten taidan kuitenkin testata tämän 🙂
Ok, kiva jos testaat! 🙂 Tästä reseptistä on tykätty paljon. Aurinkoista viikonloppua!
Testattu ja oli ihan taivaallista ❤️ Ei tarvi enää etsiä sitä toista reseptiä, tämä on just sellainen, millaiseksi sen kuvittelin mielessäni. Kiitos ja ihanaa kesää ?
Moi ! Voikohan kuorrutteen antaa olla myös yönyli jääkaapissa ? 🙂
Moi Emppu. Itse teen kreemit aina ennen kakun kuorrutusta. Voipohjaiset kreemit kovettuvat jääkaapissa ja ne pitää usein vatkata uudestaan. aurinkoista päivää!
Moikka!
Tuleeko täytteestä vetinen, jos laittaa jäisiä vadelmia vai voinko huoletta napata kaupasta pakastevadelmapussin? 🙂
Hei Lilli, käytän itse vain kotimaisia vadelmia pakasteesta (ulkomaiset tulee keittää). Ei täytteestä liian vetinen tule, mutta en laittaisi pakastevadelmia kauheasti 🙂