• Etusivu
  • Media ja Yhteistyöt
    • Yhteistyöt
  • Anni
  • Arkisto
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube

Annin Uunissa

  • Kakut
    • Kakkupohjat
    • Täytteet ja kuorrutukset
    • Koristeet
    • Tekniikat
    • Täytekakut
    • Kreemikakut
    • Sokerimassakakut
    • Juustokakut
    • Kuivakakut
    • Suklaakakut
    • Voileipäkakut
  • Pikkumakeat
    • Makeat piirakat
    • Donitsit
    • Brownie
    • Leivokset
    • Karkit
    • Keksit ja cookies
    • Kuppikakut
    • Kääretorttu
    • Macarons
    • Marengit
    • Muffinssit
    • Tartaletit
    • Pullat
  • Juhlat
    • Ystävänpäivä
    • Laskiainen
    • Pääsiäinen
    • Vappu
    • Häähumua
    • Äitienpäivä
    • Kevään juhlat
    • Juhannus
    • Halloween
    • Isänpäivä
    • Itsenäisyyspäivä
    • Joulu
    • Uusivuosi
    • Runebergin Tortut
  • Suolaiset
    • Brunssi
    • Suolaiset piirakat
    • Leivät
    • Pataleipä
    • Pizza
    • Sämpylät
  • Arkiruoka
    • Pasta
    • Keitot
    • Kasvisruoka
    • Hemmottelua
  • Nopeat ja helpot
    • Pannukakut ja letut
    • Puurot
  • Mehut ja muut juomat
  • Ravintolat
  • Herkkumatkat
    • New York
    • Amsterdam
    • Ahvenanmaa
    • Espanja
    • Berliini
    • Italia
    • Kotimaa
    • Kreikka
    • Kroatia
    • Lontoo
    • Malediivit
    • Portugali
    • Saksa
    • Tukholma
    • Thaimaa
    • Viro
  • Jäätelö
  • Mökkiohjeet
  • Vauvanruoka
  • Erikoisruokavaliot
    • Gluteeniton
    • Vegaaninen
    • Ilman lisättyä sokeria
  • Koti & Remontti

Silkinpehmeä Sveitsiläinen Marenki

Marengit· Täytteet ja kuorrutukset

27 kesä

Sveitsiläinen marenki

Silkinpehmeä sveitsiläinen marenki on ollut henkilökohtainen suosikkini jo siitä asti, kun ensimmäisen kerran sitä valmistin kirpeän Limepiirakan päälle. Sveitsiläisen marengin koostumus on silkinpehmeä, täyteläinen, sulava ja sen pursottaminen sekä levittäminen on helppoa. Sveitsiläinen marenki eroaa italialaisesta ja ranskalaisesta marengista sen valmistustavan  suhteen. Valkuaiset ja sokeri kypsytetään vesihauteen päällä. Juuri tämä tekniikka vaikuttaa marengin ihastuttavan pehmeään koostumukseen. Valmistusta tai ohjetta ei kannata pelätä. Ohje ehkä saattaa kuulostaa aluksi hankalalta, mutta se ei ole sitä. Jos maltat vatkata valkuaisia 10 minuuttia, on kaikki aika sen arvoista. Lisäksi tämän marengin valmistuksen jälkeen osaat varmasti tehdä myös marenkivoikreemin, jonka suosio kakun kuorrutteena kasvaa koko ajan.

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on lisäksi monipuolinen. Voit maustaa ja värjätä tätä pehmeää marenkia mielesi mukaan. Itse olen rakastunut aitoihin marja- ja hedelmäjauheisiin, joilla olen lähiaikoina maustanut marengit. Voit myös käyttää maustamiseen vahvoja nestemäisiä aromeja ja öljyjä. Marenki sopii niin kakun, piirakan kuin kuppikakkujen kuorrutteeksi. Lisäksi sveitsiläinen marenki toimii marenkivoikreemin pohjana täydellisesti. Voit myös tehdä rouskuvia marenkeja sveitsiläisestä marengista pursottamalla massaa leivinpaperille ja kuivattamalla marengit huoneenlämmössä. Katso alempaa reseptit, joissa itse olen käyttänyt sveitsiläistä marenkia.


Sveitsiläinen Marenki

  • 4 valkuaista
  • 2,5 dl hienoa sokeria
  • 1-2 tippaa vahvaa aromia
  • 2-3 rkl aitoa marjajauhetta
  1. Laita ison kattilan pohjalle vettä ja nosta liedelle.
  2. Erottele valkuaiset isoon lasi- tai metallikulhoon.
  3. Nosta kulho kattilan päälle niin ettei pohja kuitenkaan osu veteen.
  4. Kuumenna vettä kattilassa samalla kun vatkaat valkuaisia vaahdoksi.
  5. Lisää sokeri pienissä osissa marenkivaahtoon koko ajan vatkaten.
  6. Vatkaa marenkia niin kauan, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet tai marenki on noin 60 asteista (noin 10min).
  7. Nosta kulho pois kattilan päältä ja vatkaa marenkia vielä hetki, jotta se jäähtyy hiukan.
  8. Mausta marenki aidolla marjajauheella tai vahvoilla aromeilla halutessasi.
  9. Voit myös tässä vaiheessa värjätä marengin.

Vinkkejä! Voit tehdä sveitsiläisestä marengista myös rapeita marenkeja. Pursota valmis massa marengeiksi leivinpaperille ja anna marenkien kuivua huoneenlämmössä noin vuorokausi. Tarjoile sellaisenaan tai käytä kakun koristeena!

Katso missä resepteissä olen käyttänyt itse sveitsiläistä marenkia:

Lime-Marenkipiiras

Marenkivoikreemi

Mustikkajuustokakku

Mustikka-Sitruunakakku

Sveitsiläinen marenki Sveitsiläinen marenki

Aito marjajauhe teki sveitsiläisestä marengista ihastuttavan makuista. Marjajauheita löytyy isojen markettien kuivaosastoilta ja esimerkiksi Ruohonjuuresta.


Lisää marenki-reseptejä löydät täältä.

Seuraathan herkkujani myös Instagramissa ja Facebookissa?

40 Kommentteja

Edellinen artikkeli: « Rapeat Juustovohvelit
Seuraava artikkeli: Ihanat Jogurtti-Mansikkakakut »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Sari sanoo

    27.6.2017 14:43

    Ihanat kuvat Anni! Ja kiitos vinkistä, kokeilen marjajauhetta seuraavaksi tähän.

    Vastaa
    • Anni sanoo

      27.6.2017 15:18

      Kiitos Sari 🙂 En voi ottaa kunniaa kuvista, kun esiinnyn niissä itse 😉 Minulla oli hyvä kuvaaja. Kannattaa kokeilla, marengista tulee ihanaa!

      Vastaa
  2. mari sanoo

    29.6.2017 22:58

    Moikkelis! Kauan ja missä sveitsiläisestä marengista tehtyjä huoneenlämmössä kuivatettuja marenkeja voi säilyttää? Kivaa loppuviikkoa! 🙂

    Vastaa
    • Anni sanoo

      30.6.2017 07:09

      Moikka Mari, kannattaa säilyttää marengit leivosrasiassa tai muussa rasiassa, jonka saa suljettua. Huoneenlämpö ja pois kosteudesta pitää marengit hyvänä ja rapeina. Marengit säilyvät monta viikkoa. Käytän koristeina todella pitkäänkin, jopa kuukausia. Pelkästään syötävissä voi huomata, että maku heikkenee ja marengit hiukan kuivuvat. Tässä aistinvarainen arviointi kannattaa ottaa käyttöön 🙂 Mukavaa viikonloppua!

      Vastaa
  3. JM sanoo

    10.7.2017 20:31

    Hei! Jos tahdon marenkivoikreemiin kinuskin makua niin miten kannattaisi tehdä? Käyttää sokerina jotain tummaa, inkkari/palmu/fariinisokeria? Onnistuuko ihan niin vain vaihto? Kiitos etukäteen ☺

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      11.7.2017 08:15

      Hei! Luulen, että voit vaihtaa sokerin, onnistuu se niin muissakin marenkkiohjeissa. Käyttäisin itse pienikiteisempää esim. fariini. Voit myös maustaa marenkivoikreemiä aromeilla:

      https://WWW.ANNINUUNISSA.COM/VAHVA-ENGLANTILAINEN-TOFFEE-AROMI-37ML-P-789.HTML

      https://WWW.ANNINUUNISSA.COM/VAHVA-CARAMEL-AROMI-37ML-P-569.HTML

      Mukavaa päivää!

      Vastaa
      • JM sanoo

        11.7.2017 12:27

        Kiitos! Harmi ettei tilaus ehtisi verkkokaupasta enää ajoissa kakun tekoon ☹ mutta kokeilen fariinisokeria!

        Vastaa
        • Anni sanoo

          11.7.2017 17:29

          Koska sinulla on tarve saada tuotteet? Meillä tilaukset lähtevät aina samana päivänä, jos tilaus tehty klo. 14.00 mennessä. Toimitus on 1-2 arkipäivää 🙂 Kuitenkin mielelläni kuulen miten onnistui kreemi fariinisokerilla 🙂

          Vastaa
  4. Christa sanoo

    13.7.2017 15:49

    Mun marengista tuli ihan liian tahmeaa pursotettavaksi. Osaatko sanoa mikä meni vikaan?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      13.7.2017 16:41

      Hei Christa! Tuliko marengista kuitenkin kuohkeaa vaahtoa? Jos ei vaahtoutunut, vaan jäi löysäksi ja tahmeksi voi vikana olla joku näistä:

      – keltuaista päässyt mukaan
      – rasvaiset välineet (kulho, vatkain tms.)
      – liian vähän vatkattu

      Tarkista, että teit kaikki vaiheet oikein. Vatkaus 10min, jne.

      Vastaa
      • Christa sanoo

        14.7.2017 15:09

        Tuli kuohkeaa vaahtoa ja mittasin lämpötilan ihan mittarillakin. Mahdoinko vatkata liian vähän jäähtymisen jälkeen..

        Vastaa
        • Anni Paakkunainen sanoo

          14.7.2017 15:31

          Hei, kuulostaa todella erikoiselta, en oikein näin viestien perusteella osaa sanoa mikä meni vikaan tai mikä koostumuksessa on väärin. Jos vaahto on kuohkeaa olisi sitä helppo pursottaa. Marenki on tottakai tahmeaa, koska on todella sokerista, mutta aina helposti pursotettavaa. Onko sinulla metallityllat käytössä?

          Vastaa
          • Christa sanoo

            17.7.2017 20:06

            Joo, on =) Varasuunnitelma, eli ruusupursotus onnistui jotenkin Wiltonin 1M:llä, mutta yritin kokeilla ensin uutta tulppaanityllaa – ei toivoakaan =(

  5. Anni sanoo

    18.7.2017 07:16

    Ok no nyt ymmärrän paremmin. En usko että tämä marenki valitettavasti onnistuu ruusutyllilla pursotettavaksi. Russian Tip tyllat on kehitetty ensisijaisesti voikreemin pursotukseen ja kaunista jälkeä ei saa kermalla tai marengilla. Se on harmi 🙁

    Vastaa
  6. Rebekka sanoo

    26.7.2017 10:20

    Moi Anni! Onnistuuko marenki niin, että teen sen perjantaina, mutta pursotan juustokakun päälle vasta lauantaina? Entäs millainen huoneenlämmössä kuivatettu marenki on sisältä, hieman tahmainen edelleen?

    Vastaa
    • Anni sanoo

      27.7.2017 08:43

      Moi Rebekka, valitettavasti en suosittele tekemään marenkia pursotettavaksi etukäteen. Koostumus saattaa muuttua ja pursotus vaikeutua, vaikka itse marenki kakun päällä pysyykin hyvänä muutaman vuorokauden. Huoneenlämmössä kuivatetut marengit ovat hiukan erilaisia koostumukseltaan. Ei tule samalla tavalla tahnamaisia, mutta tosi hyviä kuitenkin 🙂 Marengin rapeus riippuu kuivatusajasta. Kannattaa maistella välissä.

      Vastaa
  7. Satu sanoo

    9.5.2018 20:35

    Hei!

    Ajattelin kokeilla tehdä sveitsiläistä marenkia,mutta käyttäisin makutomusokeria..miten paljon tätä laittaisin ja missä vaiheessa :O??

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      9.5.2018 20:55

      Heippa Satu,

      en ole itse tehnyt sveitsiläistä marenkia tomusokeriin, mutta lähtisin kokeilemaan ihan samalla ohjeella, korvaalla sokerin suoraan 🙂

      Vastaa
  8. Satu sanoo

    10.5.2018 06:34

    Kiitos neuvoista ?, kokeillaan!

    Vastaa
  9. Tiina sanoo

    5.4.2019 19:25

    Ekaa kertaa tekemässä. Oki hieno ja kuohkea vaahto siihen saakka että nakkasin marjajauhetta sekaan. Höh 😀

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      6.4.2019 14:21

      Hei Tiina, erikoista, että vaahtosi lässähti jauheen lisäämisen jälkeen! Yleensä nestemäiset aineet saattavat juoksettaa marengit, mutta ei jauho. En osaa sanoa mitä kävi 🙁 Harmi.

      Vastaa
  10. Heidi sanoo

    18.4.2019 13:11

    Loistava ohje, jolla onnistuin. Mittaria en käyttänyt, tein soveltaen vedenkeittimen kanssa ja onnistui täydellisesti! 😊

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      18.4.2019 14:40

      Hienoa! Kiitos kommentistasi 🙂

      Vastaa
  11. Jaana sanoo

    22.5.2019 07:57

    Voiko kakkua laittaa enää uuniin jos haluaa marenkiin väriä. Tohotinta kun ei omista 🙂

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      22.5.2019 08:03

      En laittaisi hyydytettyä juustokakkua uuniin 🙁 Vai onko kyseessä jokin muu kakku?

      Vastaa
  12. Marita sanoo

    9.1.2020 10:30

    Hei Anni voiko marengin kuivattaa uunissa, siis pursotetut pikkumarengit 😊

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      9.1.2020 12:47

      Hei Marita, tottakai voi. Löydät kuivatettujen marenkien ohjeita täältä:

      https://www.anninuunissa.fi/category/pikkumaket/marengit/

      Vastaa
  13. Suvi sanoo

    2.8.2020 17:49

    Kuivuuko sveitsiläinen marenki näin kesäkosteudessa huoneenlämmössä vai onko turha edes yrittää? Olen tehnyt 2 eri kertaa normi marengit ja kuivattanut uunissa, ja ovat olleet täydellisiä. Jo pienen hetken oltuaan huoneenlämmössä ovat muuttuneet tahmeaksi… mitähän olen tehnyt väärin? Ajattelin vielä kokeilla kerran tätä sveitsiläistä marenkia, mahtaako olla tuhoon tuomittu?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      3.8.2020 09:57

      Kosteus on haaste tällä hetkellä ja huoneilmassa kuivattaminen saattaa kestää päiviä. Kuivattaisin uunissa ja säilyttäisin marengit kosteutta pitävässä astiassa. Ilmankosteus saattaa vaikuttaa nyt myös uunimarenkeihin.

      Vastaa
  14. Jaana sanoo

    16.8.2020 11:50

    Ihana resepti, kiitos! Me käytettiin tohottimen sijasta askillisen tulitikkuja 😂. Hyvin saatiin väri niilläkin!

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      17.8.2020 07:20

      Hyvä idea! Tohotinta ei siis välttämättä tarvita 🙂

      Vastaa
  15. Heidi sanoo

    29.8.2021 19:01

    Moikka! Yritin tehdä marenkia ohjeen mukaan lasikulhossa, metallista kun en omista. Kuumensin vettä, iso lasikulho kattilan reunoja vasten ja vatkasin samalla, kun yhtäkkiä lasikulho rätsähti kolmeen osaan. Pohja ei koskenut veteen.
    Jäi marenki nyt tällä haavaa tekemättä, pitäisikö tällaisessa tilanteessa olla joku tietynlainen lasikulho?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      30.8.2021 06:28

      Moikka, voi harmi että lasikulhosi ei kestänyt kuumaa höyryä. Astioissa on aina eroja sen suhteen miten kestävät. Marengin teossa lasi- ja teräskulhoja suositellaan, koska niissä vaahto vatkautuu paremmin kuin muovisessa. Ja muovista ei voi kuuman veden kanssa suositella. Tärkeää on, että ovat tarpeeksi isoja ja tosiaan kuuman höyryn takia valitsisin mahdollisimman ison kulhon ja suosin itse teräksisiä, koska lasi voi haljeta kuumuudesta.

      Vastaa
  16. Anna sanoo

    20.10.2021 14:15

    Tein tällä ohjeella muutama vuosi sitten tikkareita, jotka jonkin verran muuttivat muotoaan uunissa. Paisuivat siis ja jäivät osittain ontoiksi sisältä. Onneksi oli kummituksia ja muodolla ei niin väliä, mutta nyt haluisin tehdä nättejä 🤭 menikö mulla joku pieleen viimeeksi? Olisko turvallisinta kuivattaa ilman uunia?

    Vastaa
    • Anna sanoo

      21.10.2021 21:21

      No kokeilin uudestaan, mutta pienemmällä lämmöllä: onnistui ihan hyvin, turposi kyllä jonkun verran, mutta muoto säilyi. Puolet on kuivamassa ilman uunia, vuorokaudessa ei ole kuivuneet, mutta on mun mielestä miellyttävämpi koostumus ja maku.

      Vastaa
      • Anni Paakkunainen sanoo

        22.10.2021 07:05

        Koska sveitsiläinen marenki on kypsennetty erikseen valmiiksi vesihauteessa se toimii hiukan eri tavalla. Samaan aikaan marenkien teko on haastavaa ja pienikin virhe ohjeessa voi vaikuttaa koostumukseen. Toivottavasti marenkisi onnistuivat nätisti tällä kertaa. Kuivattamalla olen itse saanut kauniita, mutta koostumus eroaa uunissa paistetuista. Uunissa paistettaviin käytän tätä ohjetta:

        https://www.anninuunissa.fi/minttusuklaan-makuiset-haamumarengit/

        Vastaa
  17. Julia sanoo

    6.11.2021 22:17

    Heippa!

    Osaatko sanoa miten tämä marenkivaahto käyttäytyis täytekakun päällä? Voiko käyttää kaku kuorrutukseen, pysyyköhän hyvänä?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      7.11.2021 13:35

      Moikka,

      Tässä olen käyttänyt marenkia kuorrutukseen. Hyvin pysyy hyvänä 🙂

      Vastaa
  18. Johanna sanoo

    3.1.2022 12:52

    Hei,

    Ajattelin kuorruttaa kakun marengilla. Voiko kakun kuorruttaa jo edellispäivänä ja säilyttää kakku jääkaapissa, vai onko parempi tehdä marenki ja kuorrutus vasta tarjoilupäivänä? 🙂

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      4.1.2022 09:17

      Itse kuorrutan marengilla aina vasta tarjoilupäivänä, jolloin marenki on parhaimmillaan 🙂

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Etsi reseptejä

Tilaa kirjani tästä

Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan

Anni

Anni

Hei ihana! 🖤 Perustin leivontablogini 2013, kun kaipasin luovaa tekemistä analyyttisen päivätyöni rinnalle. Opettelin leipomaan kakkuja, kuvaamaan ja kirjoittamaan. Parin vuoden kuluttua harrastuksesta tuli työ. Nykyään keskityn sesonkeihin, kauden parhaimpiin raaka-aineisiin, herkkumatkoihin, juhliin, ravintoloihin ja oman elämäni herkullisiin hetkiin.

Somesta löydät minut @anninuunissa.

Ota yhteyttä: info(at)anninuunissa.fi

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Avainsanat

Arkiruoka Brunssi Cupcakes Gluteeniton Halloween Inspiraatio Inspiration Joulu Juhannus Juhlat Juustokakut Jäätelö Kakut Keksit ja muut makeat Kesä Kinuski Kuppikakut Leivonta Leivät Letut ja Pannukakut Maidoton Makeat piirakat Makeiset Mansikka Matkustelu Mustikka Muut suolaiset tarjoiltavat Nopeat ja Helpot Oma elämä Omena Perinteiset Pullat Pääsiäinen Raparperi Ruoka Sitruuna Sokeriton Suklaa Suolaiset piirakat Uusivuosi Vadelma Vappu Vauva Vege Yhteistyö

Arkistot

HERKKUMATKAT

HERKKUMATKAT

DESTINATION WEDDING

Häähumua

GLUTEENITON LEIVONTA

GLUTEENITON LEIVONTA

TEKNIIKAT

TEKNIIKAT

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa herkullinen uutiskirje!

Evästevalinnat
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Copyright © 2023 Annin Uunissa 2017 Ulkoasu Georgia Lou Studios