Silkinpehmeä Sveitsiläinen Marenki

Silkinpehmeä sveitsiläinen marenki on ollut henkilökohtainen suosikkini jo siitä asti, kun ensimmäisen kerran sitä valmistin kirpeän Limepiirakan päälle. Sveitsiläisen marengin koostumus on silkinpehmeä, täyteläinen, sulava ja sen pursottaminen sekä levittäminen on helppoa. Sveitsiläinen marenki eroaa italialaisesta ja ranskalaisesta marengista sen valmistustavan suhteen. Valkuaiset ja sokeri kypsytetään vesihauteen päällä. Juuri tämä tekniikka vaikuttaa marengin ihastuttavan pehmeään koostumukseen. Valmistusta tai ohjetta ei kannata pelätä. Ohje ehkä saattaa kuulostaa aluksi hankalalta, mutta se ei ole sitä. Jos maltat vatkata valkuaisia 10 minuuttia, on kaikki aika sen arvoista. Lisäksi tämän marengin valmistuksen jälkeen osaat varmasti tehdä myös marenkivoikreemin, jonka suosio kakun kuorrutteena kasvaa koko ajan.
Sveitsiläinen marenkivoikreemi on lisäksi monipuolinen. Voit maustaa ja värjätä tätä pehmeää marenkia mielesi mukaan. Itse olen rakastunut aitoihin marja- ja hedelmäjauheisiin, joilla olen lähiaikoina maustanut marengit. Voit myös käyttää maustamiseen vahvoja nestemäisiä aromeja ja öljyjä. Marenki sopii niin kakun, piirakan kuin kuppikakkujen kuorrutteeksi. Lisäksi sveitsiläinen marenki toimii marenkivoikreemin pohjana täydellisesti. Voit myös tehdä rouskuvia marenkeja sveitsiläisestä marengista pursottamalla massaa leivinpaperille ja kuivattamalla marengit huoneenlämmössä. Katso alempaa reseptit, joissa itse olen käyttänyt sveitsiläistä marenkia.
Sveitsiläinen Marenki
- 4 valkuaista
- 2,5 dl hienoa sokeria
- 1-2 tippaa vahvaa aromia
- 2-3 rkl aitoa marjajauhetta
- Laita ison kattilan pohjalle vettä ja nosta liedelle.
- Erottele valkuaiset isoon lasi- tai metallikulhoon.
- Nosta kulho kattilan päälle niin ettei pohja kuitenkaan osu veteen.
- Kuumenna vettä kattilassa samalla kun vatkaat valkuaisia vaahdoksi.
- Lisää sokeri pienissä osissa marenkivaahtoon koko ajan vatkaten.
- Vatkaa marenkia niin kauan, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet tai marenki on noin 60 asteista (noin 10min).
- Nosta kulho pois kattilan päältä ja vatkaa marenkia vielä hetki, jotta se jäähtyy hiukan.
- Mausta marenki aidolla marjajauheella tai vahvoilla aromeilla halutessasi.
- Voit myös tässä vaiheessa värjätä marengin.
Vinkkejä! Voit tehdä sveitsiläisestä marengista myös rapeita marenkeja. Pursota valmis massa marengeiksi leivinpaperille ja anna marenkien kuivua huoneenlämmössä noin vuorokausi. Tarjoile sellaisenaan tai käytä kakun koristeena!
Katso missä resepteissä olen käyttänyt itse sveitsiläistä marenkia:


Marjajauhe teki sveitsiläisestä marengista ihastuttavan makuista. Marjajauheita löytyy isojen markettien kuivaosastoilta ja esimerkiksi Ruohonjuuresta.
Oletko kokeillut tehdä marenkia edellisenä päivänä jääkaappiin ja käyttää vasta seuraavana? Kestäisiköhän? 🤔
En tee marenkia koskaan etukäteen, koska sen käsiteltävyys (pursottaessa ja levittäessä) voi kärsiä.