
Tiedättekö sen yrttivoipatongin, joka on niin ihanaa? Maustevoi mehevöittää leivän sisusta ja varmistaa sen, ettei leivälle tarvitse laittaa mitään muita täytteitä. Tämä äidin mehevä sämpyläkuusi on vähän kuin se, mutta vielä parempaa! Ja tätä ihanuutta leivotaan tänään Huomenta Suomi Extrassa leivontaohjelmassani klo 9.10. Vieraanani on oma ihana äitini, joka näyttää miten sämpylät pyöräytellään oikeaoppisesti.
Vaarana tässä herkussa on se, että koko kuusen ahmii uunituoreena yksin. Minun oli vaikea kuvata kuusta, koska se tuoksui niin hyvältä, etten malttanut pitää näppeäni erossa siitä. Söinkin heti kuvien ottamisen jälkeen neljä sämpylää ja myöhemmin vielä toiset neljä. Mutta mikäs siinä, sämpyläkuusi on parhaimmillaan leivontapäivänä ja etenkin uunituoreena.
Kuusen muotoiset leivonnaiset ovat olleet hitti jo monena jouluna. Itse olen tehnyt lähinnä jätti-joulukuusipipareita ja seurannut huvittuneena kuusitorttuja sun muita innovaatioita. Myönnän, että innostuin lopulta kokeilemaan tällaista isoa suolaista kuusileivonnaista. Olin nimittäin aluksi skepinen, mutta tästä tuli niin kaunis, että se hurmaisi varmasti jokaisen joulupöydässä. Ja mikä tärkeintä: se maku ja mehevyys. Yhteen paistuneet sämpylät pysyvät erityisen kuohkeina ja pehmeinä. Tämä kuusi saa erityistä mehevyyttä jokaisen sämpylän sisään piilotetuista yrttivoinapeista. Koko ihanuus voidellaan vielä voisulalla paiston jälkeen ja koristellaan sisältäkin löytyvillä yrteillä ja mausteilla.
ÄIDIN MEHEVÄ SÄMPYLÄKUUSI
Noin 23-24 sämpylää.
Ohje
Sämpyläkuusen ohjeen löydät täältä.
Video-ohjeen ohjelmassa leivottuun sämpyläkuuseen löydät myös YouTube-kanavaltani eli täältä.
KUVAUKSISSA ÄIDIN KANSSA
”Ei, ei, ei, en mä uskalla TV:ssä esiintyä.” Äidin ensimmäiset sanat kun pyysin häntä vieraakseni ohjelmaani. Sitten lähdimme Espanjaan. Siellä hän tottui ajatukseen, kun keskustelimme paljon ohjelmasta ja reseptiikasta. Pian oli kalenterista pyyhitty eläkeläisten kokous kuvauspäivältä, kampaajakin varattu sekä sämpyläkuusi harjoiteltu varmuuden vuoksi.
Suunnittelin reissussamme reseptiikkaa ja kyselin äidiltä paljon neuvoja. Jaksoon, johon haluttiin kuusen muotoinen leivonnainen suunnittelimme yhdessä äidin kanssa hänen mehevän sämpyläkuusensa uudestaan. Yleensä äiti on laittanut sämpylöiden sisälle juustoa sisälle ja voidellut kuusen valkosipulivoilla. Kyllä vain, niin ihanaa! Mutta niin tuli tästä maustevoiversiostakin.
Meillä oli kuvauksissa niin hauskaa. Äiti oli niin kaunis ja kertoi myöhemmin ettei olisi halunnut pestä Suviannin loihtimaa meikkiä illalla pois. Uskon, että jokaisella vieraalla on ollut spesiaali olo kuvauksissa. Se on jotenkin hemmottelevaa kun saa loistaa tähtenä. Äiti oli tämän jakson tähti ehdottomasti. Kuvausryhmä sanoi, että olin näissä kuvauksissa rennoimmillani. Tottahan se varmasti on. Niin monesti olemme äidin kanssa leiponeet, että se sujuu itsestään.
Ensi viikolla juhlitaan Itsenäisyyspäivää ja leivotaan juhlaa mukaillen sinivalkoinen kakku!
Ihanaa viikkoa!
♥ Anni
Niin kauniin jouluinen, niin ihanan herkullinen. Oli taas upea jakso, upeine leivottavineen.
Äitilläsi on tekniikka hallussa. Tuli muistoja mieleen omilta kotitalouskoulu ajoilta, kun opeteltiin pyörittelemään pullia molemmilla käsillä samanaikaisesti.
Kiitos Sari! Oi meille ei koulussa enää tätä opetettu 😀 Ei siis ihme etten sitä osaa hah. Ensi viikolla taas uudet kujeet ohjelmassa!
Meneekö ihan pieleen jos ei ole yleiskonetta…🙈
Yleiskone helpottaa leipomista, mutta taikinan voi tottakai vaivata myös käsin 🙂