• Etusivu
  • Media ja Yhteistyöt
    • Yhteistyöt
  • Anni
  • Arkisto
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube

Annin Uunissa

  • Kakut
    • Kakkupohjat
    • Täytteet ja kuorrutukset
    • Koristeet
    • Tekniikat
    • Täytekakut
    • Kreemikakut
    • Sokerimassakakut
    • Juustokakut
    • Kuivakakut
    • Suklaakakut
    • Voileipäkakut
  • Pikkumakeat
    • Makeat piirakat
    • Donitsit
    • Brownie
    • Leivokset
    • Karkit
    • Keksit ja cookies
    • Kuppikakut
    • Kääretorttu
    • Macarons
    • Marengit
    • Muffinssit
    • Tartaletit
    • Pullat
  • Juhlat
    • Häähumua
    • Runebergin Tortut
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Vappu
    • Äitienpäivä
    • Kevään juhlat
    • Juhannus
    • Halloween
    • Isänpäivä
    • Itsenäisyyspäivä
    • Joulu
    • Uusivuosi
  • Suolaiset
    • Brunssi
    • Suolaiset piirakat
    • Leivät
    • Pataleipä
    • Pizza
    • Sämpylät
  • Arkiruoka
    • Pasta
    • Keitot
    • Kasvisruoka
    • Hemmottelua
  • Nopeat ja helpot
    • Pannukakut ja letut
    • Puurot
  • Mehut ja muut juomat
  • Ravintolat
  • Herkkumatkat
    • New York
    • Amsterdam
    • Ahvenanmaa
    • Espanja
    • Berliini
    • Italia
    • Kotimaa
    • Kreikka
    • Kroatia
    • Lontoo
    • Malediivit
    • Portugali
    • Saksa
    • Tukholma
    • Thaimaa
    • Viro
  • Jäätelö
  • Mökkiohjeet
  • Vauvanruoka
  • Erikoisruokavaliot
    • Gluteeniton
    • Vegaaninen
    • Ilman lisättyä sokeria
  • Koti & Remontti

ÄIDIN MEHEVÄ SÄMPYLÄKUUSI

Joulu· Leivät· Leivontaohjelma· Sämpylät

25 marras

ÄIDIN MEHEVÄ SÄMPYLÄKUUSI

Tiedättekö sen yrttivoipatongin, joka on niin ihanaa? Maustevoi mehevöittää leivän sisusta ja varmistaa sen, ettei leivälle tarvitse laittaa mitään muita täytteitä. Tämä äidin mehevä sämpyläkuusi on vähän kuin se, mutta vielä parempaa! Ja tätä ihanuutta leivotaan tänään Huomenta Suomi Extrassa leivontaohjelmassani klo 9.10. Vieraanani on oma ihana äitini, joka näyttää miten sämpylät pyöräytellään oikeaoppisesti.

ÄIDIN MEHEVÄ SÄMPYLÄKUUSI

Vaarana tässä herkussa on se, että koko kuusen ahmii uunituoreena yksin. Minun oli vaikea kuvata kuusta, koska se tuoksui niin hyvältä, etten malttanut pitää näppeäni erossa siitä. Söinkin heti kuvien ottamisen jälkeen neljä sämpylää ja myöhemmin vielä toiset neljä. Mutta mikäs siinä, sämpyläkuusi on parhaimmillaan leivontapäivänä ja etenkin uunituoreena.

Kuusen muotoiset leivonnaiset ovat olleet hitti jo monena jouluna. Itse olen tehnyt lähinnä jätti-joulukuusipipareita ja seurannut huvittuneena kuusitorttuja sun muita innovaatioita.  Myönnän, että innostuin lopulta kokeilemaan tällaista isoa suolaista kuusileivonnaista. Olin nimittäin aluksi skepinen, mutta tästä tuli niin kaunis, että se hurmaisi varmasti jokaisen joulupöydässä. Ja mikä tärkeintä: se maku ja mehevyys. Yhteen paistuneet sämpylät pysyvät erityisen kuohkeina ja pehmeinä. Tämä kuusi saa erityistä mehevyyttä jokaisen sämpylän sisään piilotetuista yrttivoinapeista. Koko ihanuus voidellaan vielä voisulalla paiston jälkeen ja koristellaan sisältäkin löytyvillä yrteillä ja mausteilla.


ÄIDIN MEHEVÄ SÄMPYLÄKUUSI

Noin 23-24 sämpylää.

Taikina 

  • noin 7,5 dl vehnäjauhoa
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 3 dl maitoa tai kaurajuomaa
  • 100 g voita tai margariinia
  • 50 g sulaa voita tai margariinia voiteluun
  • koristeeksi basilikaa ja punaista chiliä
  • kuivattuja syötäviä kukkia

Chilivoi

  • 50 g pehmeää voita
  • puolikas keltainen ja punainen chili
  • 1 tl maissijauhoja
  1. Mittaa voi kulhoon ja anna pehmentyä kunnolla.
  2. Hienonna chili ja sekoita maissijauhon kanssa kunnolla voin joukkoon.
  3. Muotoile voi pötköksi, kääri kelmuun ja laita pötkö pakkaseen.

Basilikavoi

  • 50 g pehmeää voita
  • 1 ruukku basilikaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl maissijauhoja
  1. Mittaa voi kulhoon ja anna pehmentyä kunnolla.
  2. Hienonna basilika sekä valkosipuli ja sekoita maissijauhon kanssa kunnolla voin joukkoon.
  3. Muotoile voi pötköksi, kääri kelmuun ja laita pötkö pakkaseen.

HUOM! Valmista maustevoit ensin.

  1. 1. Mittaa kaikki kuivat aineet keskenään isossa kulhossa (myös kuivahiiva).
  2. Sulata voi ja jätä sivuun.
  3. Lämmitä maito/kaurajuoma noin 37 asteiseksi. Lisää neste kuiviin aineisiin kahdessa erässä ja vaivaa noin 5 minuuttia yleiskoneessa.
  4. Lisää sulatettu voi taikinaan vaivauksen puolessa välissä.
  5. Jätä taikina kohoamaan peiteltynä lämpimään paikkaan noin puoleksi tunniksi.
  6. Kumoa taikina jauhoitetulle alustalle ja jaa kahteen osaan.
  7. Tee kaksi tankoa, joista molemmista leikataan 12 taikinapalaa.
  8. Pyöritä taikinapalat kiinteiksi palloiksi.
  9. Leikkaa pakastetusta maustevoitangoista reilun sormenpään kokoisia paloja.
  10. Venytä taikinapalloa ja paina maustevoi taikinapallojen pohjalle ja nipistele pohja kiinni. Aseta pallot kuusen muotoon pellille, jätä hieman tilaa jokaisen pallon väliin, koska sämpylät kohoavat.
  11. Kohota sämpyläkuusta noin 20-30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  12. Paista sämpylöitä noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.
  13. Voitele sämpylät heti paiston jälkeen sulalla voilla ja ripottele päälle chili- sekä basilikasilppua. ​​​​​

Video-ohjeen ohjelmassa leivottuun sämpyläkuuseen löydät myös YouTube-kanavaltani eli täältä.

ÄIDIN MEHEVÄ SÄMPYLÄKUUSIÄIDIN MEHEVÄ SÄMPYLÄKUUSI

KUVAUKSISSA ÄIDIN KANSSA

”Ei, ei, ei, en mä uskalla TV:ssä esiintyä.” Äidin ensimmäiset sanat kun pyysin häntä vieraakseni ohjelmaani. Sitten lähdimme Espanjaan. Siellä hän tottui ajatukseen, kun keskustelimme paljon ohjelmasta ja reseptiikasta. Pian oli kalenterista pyyhitty eläkeläisten kokous kuvauspäivältä, kampaajakin varattu sekä sämpyläkuusi harjoiteltu varmuuden vuoksi.

Suunnittelin reissussamme reseptiikkaa ja kyselin äidiltä paljon neuvoja. Jaksoon, johon haluttiin kuusen muotoinen leivonnainen suunnittelimme yhdessä äidin kanssa hänen mehevän sämpyläkuusensa uudestaan. Yleensä äiti on laittanut sämpylöiden sisälle juustoa sisälle ja voidellut kuusen valkosipulivoilla. Kyllä vain, niin ihanaa! Mutta niin tuli tästä maustevoiversiostakin.

Meillä oli kuvauksissa niin hauskaa. Äiti oli niin kaunis ja kertoi myöhemmin ettei olisi halunnut pestä Suviannin loihtimaa meikkiä illalla pois. Uskon, että jokaisella vieraalla on ollut spesiaali olo kuvauksissa. Se on jotenkin hemmottelevaa kun saa loistaa tähtenä. Äiti oli tämän jakson tähti ehdottomasti. Kuvausryhmä sanoi, että olin näissä kuvauksissa rennoimmillani. Tottahan se varmasti on. Niin monesti olemme äidin kanssa leiponeet, että se sujuu itsestään.

Maustevoilla täytetty sämpyläkuusiÄIDIN MEHEVÄ SÄMPYLÄKUUSIÄIDIN MEHEVÄ SÄMPYLÄKUUSI

Ensi viikolla juhlitaan Itsenäisyyspäivää ja leivotaan juhlaa mukaillen sinivalkoinen kakku!

Ihanaa viikkoa!

♥ Anni


Voit jatkossa katsoa kaikki ohjelmaan tulevat ohjeet täältä.

Jouluohjeita löydät täältä.

Seuraatko jo herkkujani somessa?

Facebook

Pinterest

Instagram

4 Kommentteja

Edellinen artikkeli: « Portugalin helmet: Lissabon & Lagos
Seuraava artikkeli: Ihastuttava Piparkakkukaupunki (sis. kaavat) »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Sari Spåra sanoo

    28.11.2019 11:32

    Niin kauniin jouluinen, niin ihanan herkullinen. Oli taas upea jakso, upeine leivottavineen.
    Äitilläsi on tekniikka hallussa. Tuli muistoja mieleen omilta kotitalouskoulu ajoilta, kun opeteltiin pyörittelemään pullia molemmilla käsillä samanaikaisesti.

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      28.11.2019 16:04

      Kiitos Sari! Oi meille ei koulussa enää tätä opetettu 😀 Ei siis ihme etten sitä osaa hah. Ensi viikolla taas uudet kujeet ohjelmassa!

      Vastaa
  2. Hanna sanoo

    2.12.2019 21:30

    Meneekö ihan pieleen jos ei ole yleiskonetta…🙈

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      3.12.2019 10:35

      Yleiskone helpottaa leipomista, mutta taikinan voi tottakai vaivata myös käsin 🙂

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Etsi reseptejä

Tilaa kirjani tästä

Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan

Anni

Anni

Hei ihana! 🖤 Perustin leivontablogini 2013, kun kaipasin luovaa tekemistä analyyttisen päivätyöni rinnalle. Opettelin leipomaan kakkuja, kuvaamaan ja kirjoittamaan. Parin vuoden kuluttua harrastuksesta tuli työ. Nykyään keskityn sesonkeihin, kauden parhaimpiin raaka-aineisiin, herkkumatkoihin, juhliin, ravintoloihin ja oman elämäni herkullisiin hetkiin.

Somesta löydät minut @anninuunissa.

Ota yhteyttä: info(at)anninuunissa.fi

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Avainsanat

Arkiruoka Brunssi Cupcakes Gluteeniton Halloween Inspiraatio Inspiration Joulu Juhannus Juhlat Juustokakut Jäätelö Kakut Keksit ja muut makeat Kesä Kinuski Kuppikakut Leivonta Leivät Letut ja Pannukakut Maidoton Makeat piirakat Makeiset Mansikka Matkustelu Mustikka Muut suolaiset tarjoiltavat Nopeat ja Helpot Oma elämä Omena Perinteiset Pullat Pääsiäinen Raparperi Ruoka Sitruuna Sokeriton Suklaa Suolaiset piirakat Uusivuosi Vadelma Vappu Vauva Vege Yhteistyö

Arkistot

HERKKUMATKAT

HERKKUMATKAT

DESTINATION WEDDING

Häähumua

GLUTEENITON LEIVONTA

GLUTEENITON LEIVONTA

TEKNIIKAT

TEKNIIKAT

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa herkullinen uutiskirje!

Evästevalinnat
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Copyright © 2023 Annin Uunissa 2017 Ulkoasu Georgia Lou Studios