| |

Miten leipoa ja kasata täydellinen korkea kakku?

Miten leipoa ja kasata täydellinen korkea kakku?

Viime viikonloppuna leivottiin kakkuja äidille ja kohta järjestellään juhlia valmistuville. Tämä postaus tulee varmasti ulos hyvään aikaan!

Hetken aikaa sitten jaoin Instagramissa keskeneräisen kakun kuvan.

Sain kysymystulvan ja aloin pohtia, että näitäkö asioita moni muukin pohtii?

 1. Miten kakusta saa näin tasaisen?
 2. Miten kokoan kakun?
 3. Mihin kokoan kakun?
 4. Miten mousse hyytyy kakun sisään eikä pursuile ulos?
 5. Miten täyteväleistä saa saman korkuiset?
 6. Miten korkeaa kakkua leikataan?

Tässä postauksessa vastaan kaikkiin näihin kysymyksiin ja muihinkin, joten jätä kommenttia alle jos jokin jää mietityttämään.


Miten leipoa ja kasata täydellinen korkea kakku?

Kakun kokoaminen:

 1. Leikkaa valmiiksi paistettu kakkupohja kolmeen kerrokseen.
  1. Vinkki! Kakkupohjan voi paistaa hyvissä ajoin ennakkoon ja vaikka pakastaa. Kohmeisen kakun leikkuu kerroksiin on helpompaa! Pakastettu sokerikakkupohja sulaa huoneenlämmössä alle tunnissa.
 2. Kasaa kakku kelmulla, reunakalvolla tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan eli vuokaan, jossa paistoit kakkupohjan.
 3. Kokoa näin: ensin pohja ja kevyt kostutus, sitten ohut kerros pyrettä tai hilloa ja sitten kakkumousse. Toista sama, kunnes kakku on koottu.
 4. Kostuta pohjat esimerkiksi mehulla tai vaniljamaidolla ennen moussen ja hillon lisäämistä (pieneen kakkuun noin 0.5-1 dl mehua kostutukseen).
 5. Vedä kootun kakun päälle kelmu ja laita kakku jääkaappiin ja anna maustua yön yli tai ainakin pari tuntia. Samalla kakku tekeytyy täydellisen tasaiseksi.
 6. Irrota kakku vuoasta kääntämällä vuoka ja tiputtamalla kakku kakkualustalle. Tai avaamalla irtopohjavuoan lukitus.
 7. Laita kakku aina suoraan kakkualustalle, jossa kakkua on helppo kreemittää, koristella ja siirtää.
 8. Aloita kreemitys. Kreemi tulisi levittää kakkupohjan päälle ensin niin tasaisesti kuin mahdollista, käyttää jääkaapissa ja toistaa levitys.
 9. Levitä siis kakkupohjan päälle ensin yksi ohut kerros ”murukerros” kreemiä ja käytä kakku jääkaapissa (n. 5-10min), jolloin kreemi kovettuu kakun pintaan. Kreemi kannattaa levittää palettiveitsellä tai raapalla.
 10. Sen jälkeen levitä kreemiä vielä toinen kerros ja kolmaskin, jos olet tarkka. Muista aina kovettaa jokainen kerros jääkaapissa.
 11. Valmista koristeet aina etukäteen, jotta ne ovat valmiina aseteltaviksi kakun päälle tässä vaiheessa.
  1. Vinkki! Pursottele mahdollisesti jäljelle jäänyttä kreemiä kakun päälle.
  2. Ripottele kakun päälle halutessasi myös sokerihelmiä ja nonparelleja.

Vinkki! Kakun moussekerroksista saa tasaiset esimerkiksi jakamalla moussen ennen lisäämistä kahteen samankokoiseen kulhoon. Tästä tulee hieman lisää tiskiä, mutta se kannattaa! Tee näin siis jos teet kaksi täyteväliä. 

Täydellisen kakun kokoamiseen tarvittavia välineitä:

 1. Laadukas kakkuvuoka
 2. Pyörivä kakkualusta
 3. Kakkualustat
 4. Palettiveitsi tai raappa
 5. Pursotinpussit ja metalliset tyllat
 6. Reunakalvo

Kakun leikkuu:

 1. Korkeat kakut leikataan ihan samalla tavalla kuin matalammat kakut. Yleensä vain hieman ohuempi pala, koska palalla on sitä korkeutta.
 2. Terävä veitsi on todella korkeille kakuille tylppää kakkulapiota parempi vaihtoehto.
 3. Halutessaan emäntä voi olla apuna kakun leikkuussa (ainakin alussa).
 4. Korkeat kerroskakut aloitetaan leikkamalla ja syömällä ensin päällimmäinen kakku.
 5. Älä huoli! Ei kakun tarvitse näyttää leikkauksen jälkeen yhtä upealta kun ennen leikkuuta! Maku ratkaisee.
Miten leipoa ja kasata täydellinen korkea kakku?
Monipuolinen Voikreemi
Ihana Vadelmakreemi (myös vegaanisena)

Toivottavasti tästä postauksesta oli monelle hyötyä ♥

Kerro ihmeessä millaisista tekniikoista haluaisit lukea lisää.

Kirjoitan mielelläni lisää ohjeita täydellisen kakun leipomisesta tekniikoista koristeisiin!


Lisää kakkutekniikoita löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

21 Kommenttia

 1. Täältä löytyy helposti apu niin tekemiseen kuin välineisiinkin, kiitos sulle Anni ihanainen. aurinkoa ja iloa päiviisi ja muista hengähtää välillä, tiedän että sulla nyt niin hektistä <3.

  1. Kiitos taas niin ihanasta kommentistasi Sari <3 Nollasin tilanteen enkä ota enää uusia prjekteja kahteen viikkoon 🙂 Nyt nautitaan. Ihania iloisia kesäpäiviä myös sinulle!

 2. Hanna sanoo:

  Moi Anni!! Kun tekee voikreemiä kakun pinnalle, pinta usein halkeilee tai lohkeilee kreemin osalta…. Miksi? Mitä pitäisi tehdä eri tavalla? Olen tehnyt voikreemin Sinun ohjeellasi…
  Kiitos avusta ?

 3. Hei Hanna, millaiselle alustalle kokoat kakun ja miten siirtelet sitä ennen kuin se päätyy tarjoilupöytään? Teetkö kreemiä lisäksi kuinka paksun kerroksen kakun päälle?

 4. Jessika sanoo:

  Moikka Anni! Kun tuossa mainitsit, että kakusta syödään ensin päällimäinen puoli, niin tarkoititko sillä että kakussa on välissä vielä jotain tukea? 🙂

  Ja sitten toinen kysymys, kun verkkokaupassasi on 27,5×10 korkea kakkuvuoka niin tuleeko siitä kuinka iso kakku? 🙂

  1. Hei Jessika,

   Kerroskakulla, josta leikataan päällimmäinen kakku ensin tarkoitin kakkua, jossa on siis monta kakkua päällekkäin. Esim:

   https://www.anninuunissa.fi/sitruuna-mustikkakakku/

   Näihin kakkuihin tulee yleensä tukikeppejä tms. jos ovat hyvin korkeita ja raskaita.

   Halkaisijaltaan 27.5 cm vuoka on todella iso. Suosittelen mittailemaan ihan mittanauhalla kokoa. Voit tehdä jopa 8-9 munan kakkutaikinan kyseiseen vuokaan. Täällä lisää munamääristä eri kokoisiin kakkuvuokiin:

   https://www.anninuunissa.fi/taydellinen-iso-kakkupohja-25cm-25hlo/

 5. Jenni sanoo:

  Hei Anni! Sellaista vielä kysyisin, että jos kakun kokoaa irtopohjavuokaan, niin kannattaako vuoan reunat ja leivinpaperi ottaa pois jo ennen kakun kääntämistä/kippaamista kakkualustalle vai vasta sen jälkeen? Tiedän, että selitit tästä vasta Instagram- stoorissasi, mutta jotenkin se meni ihan ohi ja yritin katsoa kaikki kohokohdatkin läpi jos olisit sen tallentanut… Kiitos jos vastaat ja hyvää kevään jatkoa! 🙂

  1. Hei Jenni, se on makuasia. Otan yleensä reunat pois ja leivinpaperin, jos se on korkeampi kuin kakku, jotta kääntö helpottuu. Laitan Stories klipit Instagramin etusivulle, josta ne voi katsoa uudestaan 🙂

 6. Heli sanoo:

  Hei Anni!
  Mulla on tosi täyteläisen herkullisen suklaakakun ohje, MUTTA sen leikkaaminen on erittäin haastavaa, koska kuorrutus on suklaata (1dl
  kuohukermaa, 200g tummaa suklaata ja nokare voita)
  Miten tästä kuorrutteesta saisi helpommin leikattavaa vai onko se edes mahdollista?

  1. Suklaa- ja voipohjaiset täytteet ja kreemit kovettuvat kylmässä. Ne taas pehmenevät huoneilmassa. Muuta vaihtoehtoa ei ole kun seisottaa kakkua hetki pöydällä ennen leikkuuta 🙂

 7. Jenna sanoo:

  Hei, kysyisin, että minkä kokoiseen ja korkuiseen vuokaan tämä kuvan pohja on leivottu? 🙂 Selailin noita PMEn kakkuvuokia 15 cm halkaisijaltaan, mutta korkeus on vain 10 cm vuoassa, eikö siitä silloin tule aika matala, vai saako noilla täytteillä niin paljon korkeutta? Eli kysyisinkin, minkä kokoista vuokaa korkeudeltaan ja halkaisijaltaan käytit tässä kuvan kakussa ja millä ohjeella teit pohjan 🙂 Entä onko ohjetta jossain, jos haluaisi samalla vuoalla suklaakakkupohjana tehdyn korkean kakkupohjan? Kiitos 🙂

  1. Kaikki postauksen kuvissa näkyvät kakut ovat leivottu halkaisijaltaan 15 cm ja korkeudeltaan 10 cm vuokaan. Reunakalvolla tai leivinpaperilla on mahdollisuus saada lisäkorkeutta (ks. kuva tässä postauksessa esimerkkinä). Pohjana on näissä kaikissa tavallinen sokerikakkupohja tai vaniljakakkupohja. Löydät ohjeet täältä:

   https://www.anninuunissa.fi/category/kakut/kakkupohjat/

 8. Wilma Mäntykangas sanoo:

  Moikka Anni! Kyselisin semmoista, että jos tekee mm kolmensuklaan juustokakun niin millä reunakalvon voisi korvata?

 9. Tarja saine sanoo:

  Heippa
  Olisin kysellyt ohjetta banaani nousseen ja se tulisi suklaa voikakkuun

 10. Kristiina sanoo:

  Hei.
  Kun haluan tehdä korkean kakun 20 henkilölle sitten minkä kokoinen vuoka olis riittävä? Kakkupohja olisi brownie eli vähän tukevampi pohja.

 11. Maria sanoo:

  Moi Anni, hyviä vinkkejä kiitos!
  Minulla on usein haasteita siirrellä kakkujen kerroksia niin ettei ne hajoaisi keskeltä palasiksi. Onko sinulla kerrospalojen siirtelyyn mitään vinkkiä?

  1. Sokerikakkupohja on hauras rikkoutumaan, varsinkin jos kakkupohja on kovin iso. Kannattaa leipoa välillä tiiviimpiäkin kakkupohjia. Itse myös pakastan pohjia ja leikkaan ne kohmeisina, jolloin kerroksista saa tasaiset ja ne eivät rikkoudu yhtä helposti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *