|

Douron laakso – Portugali

Douron laakso - Portugali

*pr-matka Viinimaa kanssa

Douron laakso sijaitsee Portugalissa, Dourojoen varrella, joka virtaa läpi alueen. Tämä upea UNESCO:n maailmanperintökohde on yksi maailman vanhimmista laatuviinialueista ja tunnettu henkeäsalpaavista maisemistaan ja tunnelmallisista portviineistä. Pääsin vierailemaan Dourossa Quinta Vale Do Sabor -viinitilalla viime syyskuussa, parhaimpaan sadonkorjuu aikaan.

Majoituimme Portossa, josta oli noin 2 tunnin bussimatka Douroon. Teimme mukavan päiväreissun, johon mahtui elämyksiä pitkäksi aikaa sulateltavaksi.

Portviinin koti

Douro on ollut vuodesta 1756 asti maailman ensimmäinen laillisesti rajattu laatuviinialue, joka tunnetaan tänä päivänä portviinin synnyinsijana. Vuoristoisesta sisämaasta kotoisin oleva portviini sai kuitenkin nimensä Porton rannikkokaupungista, mistä portviinit lähtivät laivojen kyydissä ympäri maailmaa.

Douron laakso on paikka, joka tarjoaa upeita maisemia, historiallisia nähtävyyksiä sekä mahdollisuuden tutustua Portugalin viinikulttuuriin ja paikalliseen elämäntapaan.

KATSO VLOGI TÄÄLTÄ

Douron laakso - Portugali
Douron laakso - Portugali
Douron laakso - Portugali

Douron laakso – Portugali

Kaikki tärkeimmät asiat lyhyesti:

  • Portviinin lisäksi Douron alueella viljellään myös muita viinirypälelajikkeita, kuten Touriga Nacional ja Tinta Roriz.
  • Monet viinitilat tarjoavat vierailijoille mahdollisuuden osallistua viininmaisteluihin ja kierroksiin, joissa voi oppia lisää portviinin valmistuksesta ja maistella erilaisia viinejä. Tutustu täällä viinitilaan, jossa me vierailimme.
  • Douron laakso on ollut UNESCO:n maailmanperintökohde vuodesta 2001 lähtien. Tämä kertoo alueen kulttuurisesta ja historiallisesta merkityksestä sekä sen ainutlaatuisista maisemista.
  • Laakso on tunnettu upeista maisemistaan, joissa jyrkät rinteet kohtaavat Dourojoen. Alueella on myös monia vanhoja ja viehättäviä kyliä, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua perinteiseen portugalilaiseen elämäntapaan.
  • Dourojoella järjestetään risteilyjä, jotka tarjoavat mahdollisuuden ihailla laakson kauniita maisemia vesiltä käsin. Risteilyt ovat suosittuja tapoja tutustua alueeseen ja sen viinikulttuuriin. En itse ehtinyt, mutta ensi kerralla.
  • Douron laakso tarjoaa myös mahdollisuuksia erilaisiin ulkoilma-aktiviteetteihin, kuten patikointiin, pyöräilyyn ja maisemien ihailuun.
  • Monilla viinitiloilla viljellään myös oliiveja ja manteleita. Alueen ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen, ja vierailijat voivat nauttia paikallisista herkuista, kuten tuoreista kaloista, oliiviöljystä ja paikallisista juustoista.

Torre de Moncorvo

Viinitilalta matkasimme pieneen ihastuttavaan kylään, jossa söimme fantastisen aterian paikallisessa Tabernassa: Taberna do Carro. Ahh niin ihanaa oli kaikki oliiveista, leipään ja tomaatteihin.

Kurkkaa ravintola täältä.

Douron laakso - Portugali
Douron laakso - Portugali
Douron laakso - Portugali
Douron laakso - Portugali

Portviini & Sadonkorjuu

Douron laakso - Portugali
Douron laakso - Portugali

Mikä yllätys olikaan, että pääsimme polkemaan itse rypäleitä Quinta Vale Do Sabor -tilalla. Tämä oli elämys, joka ei heti unohdu. Yksi vuoden 2023 kohokohdista ehdottomasti.

Kesällä Dourossa on kuumaa ja kuivaa, mutta paikalliset rypäleet ovat sopeutuneet haastavaan ilmastoon ja liuskekivellä kyllästettyyn maaperään. Portviinin valmistukseen käytettävien rypälelajikkeiden kuoret ovat usein paksuja, jotka antavat portviinille ominaisen intensiivisen maku- ja värimaailmaan.

Sadonkorjuu tapahtuu Dourossa pääosin käsin, koska suurin osa viinitarhoista sijaitsee jyrkillä porrastetuilla penkereillä, minne traktoreilla ei ole mitään asiaa. Mekin pääsimme keräämään ihan itse rypäleitä. Ai, että minkä makuisia ne olivatkaan näin tuoreina. Pääosaa portviinissä esittää alkuperäiset rypälelajikkeet kuten Touriga Nacional, Touriga Francesa ja Tinta Barroca.

Sadonkorjuun jälkeen rypäleet viedään viinitilalle, missä ne edelleen poljetaan perinteisesti jaloin suurissa kivialtaissa. Douro on yksi harvoja paikkoja maailmassa, missä tätä ikivanhaa valmistusmenetelmää vielä käytetään laajalti. Ei kuitenkaan enää joka tilalla.

KATSO MUN REISSUVIDEO TÄÄLTÄ

Douron laakso - Portugali
Douron laakso - Portugali

Ihanaa viikon jatkoa!

/Anni

Lisää herkkumatkoja löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *