|

Helppo Marjamousse (korkean kakun täytteeksi)

Helppo Marjamousse (korkean kakun täytteeksi)

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.

Täyttelen täällä näin aamutuimaan muutaman kakun. Täytteitä pohtiessani päätin kirjotella teille vinkkejä kakun täyttämiseen ja julkaista samalla luotto- kakkumousseohjeeni, joka on ollut minulla käytössä ihan leipomisen alkuajoista lähtien. Korkeat moussekerrokset ovat olleet pitkään muodissa ja usein niistä kyselläänkin: Miten mousse pysyy kakun välissä, kuinka paljon moussea yhden kerroksen väliin? Tässä postauksessa teille vastauksia ja ihana muuntautuva marjamoussen ohje.

Itselläni kakun suunnittelu lähtee koristelusta ja ulkonäöstä. Toteutusta miettiessä alan pohtimaan täytteitä. Usein ainakin toiseen kerrokseen pääsee vaniljainen marjamousse, jonka voi yhdistää suklaamoussen tai valkosuklaamoussen kanssa. Kaksi marjakerrostakaan ei ole huono, jos kaipaa pirteyttä. Tykkään tästä ohjeesta, koska se on yksinkertainen ja muuntautuva. Voin vaihtaa joka kerta marjat ja muuten ohje pysyy samana. Lisäksi tämä mousse on superherkullista!

LAADUKKAAT TARVIKKEET LEIVONTAAN LÖYDÄT TÄÄLTÄ*


Helppo Marjamousse (korkean kakun täytteeksi)

  • 150 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 liivatetta + tilkka vettä
  • 1,5-2 dl kermaa
  • 2-3 dl marjoja (mustikka, punaherukka, mustaherukka, vadelma tms.)
  1. Vaahdota kerma ja vaniljakastike kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi.
    1. HUOM! Osalla ollut ongelmia saada kerma ja vaniljakastike vaahtoutumaan yhdessä. Välttääksesi tämän, vatkaa vaahdot erikseen ja yhdistä. 
  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (noin 5 minuuttia).
  3. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri keskenään.
  4. Soseuta tai paseeraa tuoreat marjat tai sulatetut pakastemarjat.
  5. Lisää soseutetut marjat edelleen vatkaten tuorejuustoseokseen.
  6. Liota puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä.
  7. Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
  8. Kääntele tai vatkaa lopuksi sekaan kerma-vaniljavaahto.
  9. Täytä kakku moussella mielellään heti valmiiksi leikatun kakun väliin – mousse hyytyy jääkaapissa.

Vinkki ja riittoisuus: Punaherukan ja vadelman ja muutkin marjat voit myös paseerata soseutuksen sijaan eli painele siivilän läpi niin, että siemenet jäävät siivilään. Tällä ohjeella tulee 1 kerros halkaisijaltaan 18-20cm kakkuun tai kaksi moussekerrosta halkaisijaltaan 15cm kakkuun.

HUOM! Kakkumoussella täytetty kakku kannattaa täyttää aina päivää ennen koristelua, jotta mousse jähmettyy ja tekeytyy vielä paremman makuiseksi jääkaapissa. Kakkumousse ei ole jämäkkää täyttövaiheessa. Liivatteet jämäköittävät sen.

HUOM! Pakastemarjat käyvät oikein hyvin sulatettuna! Käytän itse talvella aina pakastemarjoja ja kesällä tuoreita tähän mousseen.

Helppo Marjamousse (korkean kakun täytteeksi)
Mustikkamousse + vadelmamousse eri kerroksissa halkaisijaltaan 20cm kakussa.
Helppo Marjamousse (korkean kakun täytteeksi)
Valmis hyytynyt marjamousse
Helppo Marjamousse (korkean kakun täytteeksi)

Vinkkejä moussen maustamiseen ja kiireisen leipurin tuote

  1. Voit myös maustaa ja lisätä makua kakkumousseihin monella eri tavalla. Itse käytän usein aitoja marja/hedelmäjauheita, joista suosikkini on vadelma- sekä sitruunajauheet. Jauheita löydät isompien markettien kuivaosastolta kuivattujen hedelmien läheisyydestä. Myös Ruohonjuuri ja muut nettikaupat myyvät marjajauheita.
  2. Vahvoilla aromeilla voit myös vahvistaa moussen makuja varsinkin, jos sinulla on joku erikoisempi täyte. Käytän itse aromeja paljon, löydät niitä leivonnan erikoistarvikeliikkeistä.
  3. Lopuksi vinkkaan vielä kiireiselle leipojalle mahtavan vinkin: hyydykejauheet, joihin lisätään vain tilkka vettä ja vaahdotettu kerma! Hyydykejauheilla valmistat hetkessä maistuvan kakkumoussen. Makuvaihtoehtoja löytyy useita: banaani, vadelma, mansikka, suklaa, sitruuna, päärynä,passion ja kirsikka. Itse testasin vähän aikaa sitten suklaapohjan kanssa banaanimoussea. Oli ihanaa nam! Hyydykejauheita löydät leivonnan erikoistarvikeliikkeistä.
Helppo Marjamousse (korkean kakun täytteeksi)

Lisää tekniikoita kakkujen täyttöön löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

160 Kommenttia

  1. Jonna J sanoo:

    Hei, minkä koon liivatteita käytät? Paljonko tuo neljä liivatetta on grammoina että tulee yhtä hyytynyt kuin sinulla tuo mousse. Kiitos jo etukäteen!

    1. Käytän ihan marketeista saatavia liivatteita (Meira tai Oetker). En ole huomannut niiden toiminnassa eroja ja en ole punninnut liivatelehtiä 🙂

      1. Jonna J sanoo:

        Kiitos vastauksestasi 🙂

  2. Jonna J sanoo:

    Kysyisin vielä riittääkö tuo mousseohje 1 cm kerrokseen 24 halkaisijaltaan kakkuun, riittääkö jos 1,5 kertaistan sen x 3 että tulee kolme väliä 1cm kerroksia moussea? Käytän pohjana sinun mehevää suklaakakkupohjaa niitä tulee ohjeesi mukaan neljä kerrosta pohjaa. Vieraita on 40 hlö ja teen yhden 20 halkaisijaltaan ja yhden 24 halkaisijaltaan kakut. Mielipidettä kaipaisin omiin laskelmiin 🙂 tälläistä korkeampaa kakkua en ole ennen tehnyt.

    1. Koska en ole kokeillut moussen riittoisuutta itse tällä tavalla en voi sanoa 100% varmasti riittääkö. Uskoisin, että kyllä riittää. Kokeilemalla se selviää tai sitten kerrokset ovat vähän matalampia. Haittaako se? Kun moussea tulee kolmeen väliin, se varmasti maistuu. Mukavaa leivontaa!

      1. Jonna J sanoo:

        Kiitos neuvoista ja mielipiteestä, totta sekin että haittaako matalampi väli kun isompi kakkukin.

  3. Heli Malmi sanoo:

    Tein juuri vaniljainen marjamoussen mansikoista. Se oli melkolailla pehmeää. Toivotaan, että yön aikana hyytyy🙈 Ajattelin, että mansikat voisivat vaatia enemmän liivatetta. Oletko tehnyt tuolla liivatemäärällä (4) mansikoista onnistuneen moussen?

    1. Kakkumousse saattaa olla täyttövaiheessa todella valuvaa. Idea on juuri siinä, että se hyytyy kakun väliin liivatteiden ansiosta. Minulla on aina riittänyt tuo 4 liivatetta. Aina voi laittaa enemmän, jos haluaa jämäkämmän lopputuloksen.

      Ensimmäisessä kuvassa on tällä ohjeella tehty mansikkamousse kakun väliin. Testaan kyllä ohjeet aina ennen niiden julkaisua 🙂

  4. LahjatontaLeivontaa sanoo:

    Kauheasti houkuttaisi tehdä raparperi-mansikkakakku. Miten tätä moussea voisi hyödyntää?

    Mansikkamoussena + raparperihilloke vai raparperimousse + mansikat siivuina?

    Jos raparperimousse, miten valmistaisit? 🥰

  5. Heidi sanoo:

    Hei,
    Poika on toivonut synttärikakkuun mauiksi mansikkaa ja valkosuklaata. Ajattelin tehdä pohjaksi levykakkupohjan ja yhteen väliin marjamoussen mansikoista ja toiseen valkosuklaamoussen (24cm kakkuvuoka). Asumme kuitenkin ulkomailla eikä täältä saa vaahtoutuvaa vaniljakastiketta, joten mietin, onnistuisikohan jos korvaisin vaniljakastikkeen ihan vain 1dl kermavaahtoa? Voisikohan vaahtoa maustaa vaniljasokerilla tai -tahnalla?

  6. Maria sanoo:

    Moikka!

    Onko kuvan marjamousse tehty tavalliseen sokerikakku pohjaan? 🙂
    Ps. ihania ja maukkaan näköisiä reseptejä sinulla!

    1. Moikka, kyllä kaikissa kuvissa näkyvissä kakuissa on tavallinen sokerikakkupohja. Ohje löytyy kategorian ”kakkupohjat” alta. Kiitos <3

  7. Karoliina sanoo:

    Minun pitäisi tehdä suklaakakku johon tulisi täytteeksi 2 väliin täydellinen suklaamousse ja sitten yhteen väliin tulisi tämä marjamousse mansikasta. En ole aikaisemmin tehnyt suklaakakku pohjasta (painaa kuitenkin enemmän kuin normi sokerikakkupohja) kakkua joten luuletko että marjamousse sekä suklaamousse kestävät kakun sisällä lysähtämättä vai pitäisikö liivatteen määrää marjamoussessa lisätä? Vai onko sinulla vinkkiä/ ohjetta kevyempään Suklaa pohjaan mikä nämä täytteet kestäisi 😊

    Yhden kakun lysähtämään saaneena jännittää 😬😬

  8. Sanni sanoo:

    Oon tekemässä korkeaa kakkua juhliin. Laitan tuota vadelma moussea väliin ja mietin, että voiko tuota valkosuklaamoussea käyttää kuorrutteena?

    1. Moikka,

      Tekisin itse kuitenkin kreemin, siitä saa siistimmän ja kestävämmän, mutta varmasti toimii myös mousse kuorrutteena. Olen itse käyttänyt tavallista suklaamoussea usein kuorrutteena.

  9. RiikkaL sanoo:

    Hei,
    En löytänyt aikaisempaa kysymystä kommenteista:
    Käytätkö vispi- vai kuohukermaa?

  10. kia sanoo:

    Heippa:) en tiedä onko tyhmä kysymys, mutta en löytänyt vastausta. Kun täytän kakun, täytyykö se tehdä niin että irtopohjavuuan reunat ovat kakun ympärillä vai pysyykö täyte kakussa ihan normaalisti kun kakku täyttäisi? 🙂

  11. Ilona sanoo:

    Hei!

    Ajattelin tehdä kuusikymmentävuotisjuhliin tällaisen kakun, jossa on tavallinen sokerikakkupohja, yhteen väliin kyseisen ohjeesi mukaan vadelmatäyte ja toiseen väliin valkosuklaatäyte. Onko sinulla ohjetta, josta tulisi valkosuklaatäytettä suunnilleen yhtä paljoin kuin tätä täytettä tulee, jotta kerrokset näyttävät kauniin yhtäkorkeilta ja josta tulisi suunnilleen yhtä jämäkkää, ettei toinen täyte ole esimerkiksi huomattavasti pehmeämpää kuin toinen? Super herkullisen näköinen tämä sinun ohje.

    1. Moikka,

      Kiitos ja ihania juhlia <3

      Tällaisen löysin:

      150 g tuorejuustoa
      0,5 dl sokeria
      1 tl vaniljasokeria
      2 dl kermaa
      150 g valkoista suklaata

      Sulata suklaa mikrossa. Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi kulhossa. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri toisessa kulhossa. Vatkaa sula suklaa tuorejuustoseokseen. Lopuksi vatkaa kerma joukkoon.

      Vinkki! Lisää 1-2 liivatetta, jos haluat jämäkämmän moussen.

  12. Katri sanoo:

    Hei, voiko marjamoussen pakastaa myöhempää käyttöä varten?

    1. En kyllä pakastaisi jos menee kakun väliin. Mousse on tarkoitus hyydyttää suoraan kakun väliin, siksi siinä on liivatetta. Ei onnistu täyttö enää yhtä hyvin, jos mousse on hyydytetty ja pakastettu.

  13. Bea sanoo:

    Moikka,
    Mietin pystynkö käyttämään kyseistä marjamoussea pursoitettavana?
    Olen tekemässä 1v juhliin tämän hetkistä ”hitti kakkua” eli numeron muotoista naked cake kakkua. Kakku leikataan kahteen osaan ja väliin sekä päälle pursoitetaan isolla pyöreällä päällä palloja/pisaroita.

    1. Tämä mousse hyytyy kakun väliin eli on heti tekemisen jälkeen löysää. Ainakin siis mousse olisi hyydytettävä. Pursotusta en ole itse kokeillut, joten en sitä voi heti suositella.

  14. Henna sanoo:

    Hei! Onnistuuko mousse ilman liivatteita? Tai voisiko sen korvata jollain?

    1. Valitettavasti tämä mousse hyytyy kakun väliin eli ei ole moussea sellaisenaan. Liivatteen voi korvata halutessa agar agarilla.

      1. Minna sanoo:

        Moikka! Osaatko antaa arviota esim. tämän https://meira.fi/tuote/agar-agar-hyyteloimisjauhe/ agar agarin määrästä ylläolevaan reseptiin, jos käytetään pakastevadelmia? Haaveena olisi tehdä sun Ihanan Mehevä valkosuklaa kakkupohja ja täyttää se vadelmamoussella. Kakun tulisi riittää 25 hengelle, joten ajattelin tehdä pohjan 1,5 kertaisena 24cm vuokaan ja tämän täytteen 3 kertaisena (kahteen väliin). Lähtisikö siitä, että 1tl agar agaria vastaa yhtä liivatetta?

        Kiitos, jos ehdit auttaa pähkäilyissäni!

        1. Lähtisin tuosta Meiran omasta suosituksesta ja ehkä laittaisin hieman extraa. Agarin kanssa ei ole aina niin helppoa kuin liivatteen, joten etukäteen testaaminen on suositeltavaa.

          1. Veera sanoo:

            Moikka! Agaria olen laittamassa, mutta se pitäisi laittaa hyydytettävään massaan heti kun on keittänyt. Jos keittelen sen marjojen kanssa, niin kestääkö tuorejuustoseos sen kuuman nätisti? Siinä sitä kuumaa massaa on aika paljon enemmän kuin pelkkä tilkka liivatteilla.

  15. Jenna sanoo:

    Hei! Onnistuuko marjamoussella ja valkosuklaamoussella täyttäminen jo paria päivää ennen ja kuorrutus tarjoilupäivänä?

  16. Kristiina sanoo:

    Hei.
    Minulla on pakastimessa valmista mansikka sosetta. Osatko sanoa, että paljon valmis sosetta mene, noin?

  17. Vera sanoo:

    Moikka, kuinka paljon laittaisin liivatetta, kun mousse menee pohjakerrokseen, pohjat tehty ”mehevä vaalea vaniljakakkupohja” ja kerrosvälejä siis 2. Oon tätä paristi tehnyt ja unohtanut lisätä ohjeeseen liivatteita ja sieltähän se on alempi kerros lähtenyt pursuamaan, kun vaniljakakkupohja sen verran painavampi 🙈😄

  18. Susanna sanoo:

    Kiitos erinomaisesta mousseohjeesta! Mitä ajattelet alan ammattilaisena – toimisiko tämä brownie-pohjan päällä?

  19. Mirka sanoo:

    Hei! Oisin kysynyt kun olen tekemässä pojan synttäreille kakkua niin kumpi olisi parempi vadelmamoussea kumpaankin väliin vai toiseen väliin valkosuklaatäyte? Päälle minulla tulee vohvelinen kakkukuva. Tai mustikkamousse ja valkosuklaamousse?

    Kiitos jo etukäteen 🙂

  20. Mirka sanoo:

    Hei! Oisin kysynyt kun olen tekemässä pojan synttäreille kakkua niin kumpi olisi parempi vadelmamoussea kumpaankin väliin vai toiseen väliin valkosuklaatäyte? Päälle minulla tulee vohvelinen kakkukuva. Tai mustikkamousse ja valkosuklaamousse?

    Kiitos jo etukäteen 🙂

    1. Hei, tämähän on täysin makuasia 🙂 mistä tykkäät eniten tai mistä poikasi tykkää? Kakku on varmasti herkullinen, mitä tahansa päätät sisälle laittaa. Työmäärä kasvaa, jos teet kaksi moussea, toki silloin kakussa on enemmän makuja. Itse täytän nykyään usein vain yhdellä moussella 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *