Liukuvärikakku: Mustikkamousse, Valkosuklaamousse ja Sveitsiläinen voikreemi
Pari viimeistä viikkoa ja varsinkin viikonloppua ovat olleet hyvin leivonnan täytteisiä. Olen leiponut kauden marjoista, jopa pienellä paniikilla, jotta saan ihanat mustikat, vadelmat ja mansikat käytettyä ja maisteltua tehokkaasti. Tämä sesonki on kuitenkin niin lyhyt, että siitä pitää nauttia. Tänään vietimme ravintolapäivää ja siitä aion kirjoteilla teille lisää ensi viikolla. Kaiken tämän lisäksi olen tehnyt kakkuja ja kuppikakkuja ystävien ja perheen juhliin viime viikkoina.
Tässä on kakku viime viikonlopulta. Kakulla juhlittiin pienen Evanin nimiäisiä. Sain kakun tekoon vapaat kädet ja yleensä silloin haluan kokeilla jotain uutta. Päätin lopulta leipoa tämän sveitsiläisellä voikreemillä kuorrutetun liukuvärikakun, jonka koristelin yksinkertaisesti omalla pienellä viirillä ja nonparelleillä.
Kakkupohjana tässä kakussa oli kaksi 3 munan sokerikakkupohjaa, jotka paistoin 20 cm alumiinisessa vuoassa ja leikkasin täyttöä varten kahteen osaan. Koko kakun kostutukseen käytin noin 1,5 dl vaniljamaitoa. Täytteenä kakussa oli yksi kerros valkosuklaamoussea ja kaksi kerrosta mustikkamoussea. Kakun päälle levitin sveisiläisen voikreemin palettiveitsellä.
Liukuvärikakku: Mustikkamousse, Valkosuklaamousse ja Sveitsiläinen voikreemi
Valkosuklaamousse:
- 150 g tuorejuustoa
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 dl kermaa
- 150 g valkoista suklaata
Sulata suklaa mikrossa. Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi kulhossa. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri toisessa kulhossa. Vatkaa sula suklaa tuorejuustoseokseen. Lopuksi vatkaa kerma joukkoon.
Vinkki! Lisää 1-2 liivatetta, jos haluat jämäkämmän moussen.
Mustikkamousse:
- 150 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- 0,5 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 5 liivatetta + tilkka vettä
- 1,5 dl kermaa
300 g soseutettuja mustikoita
Soseuta mustikat sauvasekoittimella sileäksi. Vaahdota kerma ja vaniljakastike keskenään monitoimikoneeessa. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri keskenään. Lisää soseutetut mustikat edelleen vatkaten tuorejuustoseokseen. Liota puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä ja kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen. Kääntele lopuksi sekaan kerma ja vaniljavaahto.
Sveitsiläinen voikreemi:
- 150 g valkuaista
- 250 g sokeria
- 300 g voita (mielellään suolatonta tai vähäsuolaista)
- Vihreää ja sinistä pastaväriä
1. Aloita valmistamalla sveitsiläinen marenki eli kuumenna valkuaisia ja sokeria koko ajan vatkaamalla niitä kulhossa vesihauteen päällä (kattila, jonka pohjalla on hiukan kiehuvaa vettä). Muista lisätä sokeri pienissä erissä ja vatkaa marenkia niin kauan, kunnes se on noin 60 asteista ja sokeri on sulanut kokonaan.
2. Siirrä marenki monitoimikoneeseen ja jatka vatkaamista, niin kauan kunnes marenki on kädenlämpöistä (38 asteista). Tähän menee ainakin 5 minuuttia.
3. Vaihda monitoimikoneen vispilä lapavatkaimeen ja aloita lisäämään pehmennyt voi, joka on vielä hiukan viileää. Lisää voi pienissä paloissa yksi kerrallaan ja vatkaa kreemiä miedolla teholla. Huom! Jos marenki on vielä liian lämmintä, voi sulaa ja kreemi menee pilalle, joten ole huolellinen.
4. Jatka vatkaamista, kunnes koostumus on tasaista. Jossain vaiheessa kreemi voi alkaa näyttää kokkareiselta, se kuuluu asiaan. Jatkamalla vatkaamista koostumus tasaantuu. Valmis kreemi on pehmeää ja sileää.
5.Värjää kreemi lopuksi. Jaa kreemi kolmeen kulhoon. Lisää kreemin joukkoon elintarvikeväriä ja sekoita se kunnolla. Pastellivärit eivät tarviste paljon väriä. Kreemi on valmis kakun kuorruttamiseen heti.
Selvä. Yritän noilla vinkeillä seuraavaksi. Kiitoksia paljon Anni!
Kaupassa on ilmeisesti mustikkasosetta valmiina (kuten mangoa ) n. 300 ml purkissa. Sopisikohan se soseutetun mustikan sijasta? Kiitos sinulle.
Tein aiemmin ohjeellasi marjatäytteen ja onnistui hyvin. Nyt tekisi mieli kokeilla mustikkaa, mutta mietin ettei jää liian miedoksi maku.
En ole löytänyt mustikkasosetta valmiina. Teen sen itse pakastemustikoista. Maun sopivuus itselle selviää vain maistelemalla 🙂