| |

Vappumunkkien paisto & maustaminen

Vappumunkkien paisto & maustaminen

Kaupallinen yhteistyö Apetit

Vappu lähenee ja munkkien tuoksun voi melkein jo tuntea. Mikään ei ole parempaa kuin itsepaistettu tuore munkki ja se kuuluu vappuun jos mikä!

Pääsin fiilistelemään vappua etukäteen, kun kuvasimme Apetitin kanssa yhteistyössä lyhyen videon, jossa jaan omat vinkkini munkkien paistoon ja maustamiseen. Tiesitkö, että voit maustaa munkkitaikinaa, paistoöljyä ja myös sokeria millä munkit kuorrutetaan? Nappaa ihanat vinkit parhaimpiin vappumunkkeihin, niiden paistamiseen ja maustamiseen tästä postauksesta ja video-ohjeelta!

Vappumunkkien paisto & maustaminen

Vuosittain tehdään erilaisia vertailuja siitä mitkä paistoöljyt sopivat parhaiten munkkien paistoon. Itse suosin rypsiöljyä. Valintaani vaikuttavia tekijöitä ovat nämä:

  • Rypsiöljyssä on mieto maku, josta ei tule sivumakua valmiiseen tuotteeseen eli munkkiin.
  • Rypsiöljy sisältää pehmeitä hyviä rasvoja, joten se on ravitsemuksen kannalta parempi valinta, kuin esimerkiksi kova kookosrasva.
  • Rasvahappokoostumukseltaan rypsiöljy on monipuolinen, sillä se sisältää sekä omega-6- että omega-3-rasvahappoja.
  • Paistoöljyn voi käyttää uudestaan jäähdyttämällä, siivilöimällä ja pullottamalla sen suppiloa hyväksi käyttäen. Säilytä jo käytetty rypsiöljy jääkaapissa ja käytä uudelleen se muutaman päivän sisällä. Jos et käytä öljyä uudestaan, pullota se ja hävitä sekajätteen kanssa.
  • Apetit rypsiöljy on kotimaista ja se puristetaan rypsin- ja rapsin siemenistä Kirkkonummen öljypuristamolla, jossa kaikkien ruokaöljyjen tuotanto tapahtuu puhtaasti ja luonnollisin menetelmin.
Vappumunkkien paisto & maustaminen

Moni pelkää rasvassa paistamista, mutta huoli on turha kun ottaa huomioon muutamat tärkeät seikat ja tarvikkeet. Alla tärkeimmät tarvikkeet munkin paistoon ja videolta löydät lisää konkreettisia ohjeita.

  1. Käytä aina paksupohjaista isoa kattilaa ja pidä kattilan kansi lähettyvillä koko paiston ajan. Jos sattuisi niin, että öljy syttyy palamaan nosta kansi kattilan päälle välittömästi.
  2. Mittaa öljyn lämpötila aina digitaalisella lämpömittarilla ja seuraa lämpötilaa koko paiston ajan. Täydellinen lämpötila öljylle on 175-180 astetta. Liian matalassa lämpötilassa munkki imaisee öljyn itseensä ja liian kuumassa munkki palaa.
  3. Reikäkauha on hyvä väline munkkien nostamiseen rasvaan ja sieltä pois.

Vappumunkkien paisto & Maustaminen

Ohje (noin 18 kpl)

  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g hiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 0,5 tl suolaa
  • noin 6,5 dl vehnäjauhoja
  • 50 g huoneenlämpöistä pehmeää voita
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva maitoon.
  2. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja sekoita.
  3. Lisää jauhot taikinaan vähän kerrallaan hiljalleen vaivaten.
  4. Lisää voi vaivauksen loppupuolella.
  5. Vaivaa taikina yleiskoneessa tai käsin (10 min), jolloin saat hyvän sitkon ja meheviä pullia.
    Vaivaa taikinaa niin kauan, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.
  6. Jätä taikina kohoamaan liinan alle noin 30 minuutiksi.
  7. Kaada taikina jauhoitetulle alustalle. Leivo taikina tangoksi ja jaa 18 palaan.
  8. Pyörittele paloista pullia ja jätä ne kohoamaan liinan alle lämpimään ja vedottomaan paikkaan vielä 45 minuutiksi.
  9. Paina kohonneihin munkkeihin sormella reikä ja suurenna reikää pyörittämällä munkkia sormen ympärillä varovasti. Tee tämä vasta juuri kun olet aloittamassa paiston.

Paistamiseen

  1. Kuumenna rypsiöljy isossa kattilassa tai padassa 175-180-asteiseksi. Käytä rypsiöljyn lämpötilan mittaamiseen digitaalista lämpömittaria.
  2. Nosta reikäkauhalla 2-3 munkkia kuumaan öljyyn ja paista munkkeja noin 1-2 minuuttia kummaltakin puolelta. Reikäkauha auttaa munkkien kääntämisessä.
  3. Nosta valmiit munkkirinkilät reikäkauhalla talouspaperilla vuoratun lautasen päälle jäähtymään.

Sokerointi

  • 1-2 dl erikoishienoa sokeria
  • lakujauhetta
  • marjajauhetta
  • kanelia
  1. Laita sokeri syvälle lautaselle.
  2. Kasta ja pyörittele hieman jäähtyneet, mutta vielä lämpimät munkkirinkelit sokerissa.

katso videolta munkin paiston tärkeimmät vaiheet


Muistilista

  • Öljyn paistolämpötila 175-180 astetta
  • Paista munkkeja 1-2 minuuttia per puoli riippuen koosta
  • Kaunis kullanruskea sävy kertoo munkin kypsyydestä
  • Paista noin 2-3 munkkia kerrallaan, niin että munkeilla on tilaa kellua rauhassa
  • Valuta munkit talouspaperin päällä paiston jälkeen
  • Sokeroi munkit lämpiminä, jolloin sokeri tarttuu helposti munkin pintaan
Vappumunkkien paisto & maustaminen
Vappumunkkien paisto & maustaminen
Vappumunkkien paisto & maustaminen

Maustoin kuvissa näkyvät munkit erilaisilla tavoilla. Laitoin munkkitaikinaan kardemummaa, yhtä hyvin sopisi sitruunan kuori tai vaniljatangon siemenet. Maustoin rypsiöljyn ennen paistoa vaniljatangoilla, videolta näet miten se tapahtuu. Lisäksi lisäsin sokerikuorrutukseen lakujauhetta, vadelmajauhetta ja kanelia. Perinteisiin munkkirinkilöihin saa siis makua helposti pienillä lisäyksillä!

Kannattaa tutustua Apetit reseptisivustolla myös Apetit kasvisruokamestarin suunnittelemiin hernemunkkeihin, porkkanamunkkeihin ja suolaisiin pinaattimunkkeihin! Ihania uusia makuja vappujuhliin löydät täältä.

Alla olevassa kuvassa on raikkaan täyteläiset vadelmajauheella maustetut vappumunkit, jotka voittivat meidän makuraadissa ensimmäisen paikan!

Vappumunkkien paisto & maustaminen

Herkullista viikonloppua ja vapun odottelua!

Ps. Muistathan laittaa myös siman ajoissa tulemaan? Löydät raikkaan vadelmasiman ohjeen täältä.

/Anni


Lisää vappuohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

4 Kommenttia

  1. Timde sanoo:

    Oliskos sinulla gluteenittomien munkkien ohjetta?

  2. Kirsi sanoo:

    Saako ohjeellasi isomman hyvän taikinan vain tuplaamalla ohjeen aineet? 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *