|

Erilaiset sokerit leivonnassa

Erilaiset sokerit leivonnassa

Kaupallinen yhteistyö Dansukker – Suomen sokeri

Jos leivot paljon on sokeri sinulle tuttuakin tutumpi raaka-aine keittiössä. Sokeri on yksi leivonnan perusaineista jauhojen ja rasvan ohella. Mutta kuinka hyvin tunnet kaikki erilaiset sokerit ja tiedätkö millaisia eroja niiden välillä on? Sokeri ei nimittäin ole pelkästään makeuttaja leivonnassa, vaan se on myös tärkeässä roolissa kun tarkastellaan leivonnaisen makua, tekstuuria ja ulkonäköä. Sokerilla voi myös säilöä marjoja ja hilloa, sillä voi alentaa jäätymispistettä esimerkiksi jäätelön teossa ja hiivan kanssa sillä saa aikaan käymisprosessin.

Olen jo pitkään halunnut kirjoittaa teille sokerista. Tutkia ja testailla itse hiukan enemmän, vaikka sokereista ja niiden käytöstä koen tietäväni paljon. Olen innoissani, että voin yhteistyössä Suomen Sokerin kanssa kertoa teille enemmän sokerista!

Kyselin teiltä Instagramin puolella sokereista ja keräsin tähän postaukseen yleisimmät kysymykset, joita lähetitte minulle. Aloitetaan niilllä!

Erilaiset sokerit leivonnassa

Yleisiä kysymyksiä

Mitä sokeri on?

Sokeri on luonnollinen raaka-aine, jota tehdään täällä meillä päin sokerijuurikkaasta ja muualla sokeriruo’osta. Kemialliselta nimeltään puhutaan sakkaroosista. Parhaiten sokeri mielletään makeuttajaksi, mutta sokerilla on myös monta muuta tärkeää tehtävää, minkä ansiosta se on yksi monipuolisimmista raaka-aineista keittiössä. Sokerin avulla mm. leivästä tulee kuohkeampaa, pulla saa kauniin paistovärin ja pakastettavien marjojen väri, maku ja C-vitamiini säilyvät paremmin.

Löydät kattavan paketin tietoa sokerista myös dansukkerin sivuilta. Tutustu täällä.

Erilaiset sokerit leivonnassa

Voiko sokerin korvata toisella?

Yksi yleisin kysymys ohjeissani on ”voiko sokerin korvata toisella?”. Käytän esimerkiksi välillä tummaa sokeria suklaaleivonnaisissa, koska tavoittelen syvempää ja paahteisempaa makua. Porkkanakakkuun ja muihin mausteisiin kakkuihin sopivat myös tummat sokerit hyvin. Vastaus kysymykseenne on, että yhden sokerin voi aina korvata toisella. Leivonnainen onnistuu varmasti, mutta maku muuttuu aina hiukan. Lue aiheesta lisää kunkin sokerin kohdalla ja suosituksia vaihtoihin. Sokerin korvaamisessa kannattaa myös käyttää maalaisjärkeä. Tomusokeri on yksi sokereista jota saattaa olla hankalampi korvata, esimerkiksi koristelussa tai silkinpehmeän kreemin tavoittelussa.

Kuinka kauan sokeri säilyy?

Kuivassa ja huoneenlämmössä hygieenisesti säilytettynä sokeri säilyy lähes rajattomasti, siksi siihen ei lain mukaan tarvitse merkitä parasta ennen -päivämäärää.

Onko sokeri gluteenitonta ja vegaanista?

Kyllä, sokeri on täysin gluteenitonta ja vegaanista (Dansukkerin sokerit).

Mitä on ulkomaisissa ohjeissa käytetty ”brown sugar”?

Useimmiten brown sugar on ulkomaisissa ohjeissa fariinisokeria. Voit kokeilla myös ruoko- ja muscovadosokeria tummana sokerina. Maistele millaisia eroja saat ja valitse suosikkisi!

Onko ruskea sokeri terveellisempää kuin valkoinen?

Mitä tummempi sokeri on, sitä vähemmän sitä on puhdistettu. Tummemmat sokerit sisältävät myös enemmän melassia ja luonnollisia kivennäis- ja hivenaineita. Tällä ei ole kuitenkaan ravitsemuksellista merkitystä, kun sokerin päivittäiset käyttömäärät ovat pieniä.

Paljon kysellään myös sitä mikä sokeri on terveellisintä? Mistään sokerista ei saa terveellistä, vain sokerin määrällä voi vaikuttaa siihen onko leivottu herkku hieman terveellisempi. Tummemmat sokerit usein mielletään terveellisimmiksi juuri puhdistamattomuuden takia, mutta kuten ylempänä totesin tällä ei ole ravitsemuksellista merkitystä. HUOM! Myös sokerin vähentäminen ohjeissa saattaa vaikuttaa leivonnaisen koostumukseen.

Vielä vähän sokerista ja terveellisyydestä

Sokerin kulutus on laskenut Suomessa viime vuosina. Terveys, terveellinen ruokavalio ja -ruoka-aineet ovat olleet pitkään pinnalla. Sokeri mielletään yleisesti suoraan epäterveelliseksi ja pahaksi. Mielestäni sokerin terveellisyyttä ja kulutusta pohtiessa on syytä katsella kokonaisuutta eli kaikkia ruokatottumuksia ja elämäntapoja. Monipuolinen ja vaihteleva ruokavalio voi sisältää herkkuhetkiä eli myös sokeria, kun muistetaan kohtuus kaikessa.

Makeat leivonnaiset eivät kuulu päivittäiseen ruokavalioon. Joskus, esimerkiksi näin satokauden ollessa parhaimmillaan leivon itse todella paljon. Huolehdin siitä, ettemme syö liikaa sokeria päivittäin siksi saatan puolittaa sokerin määrän sopivissa ohjeissa tai korvata sen esimerkiksi pienellä määrällä hunajaa tai vaahterasiirappia.

Erilaiset sokerit leivonnassa

Erilaiset sokerit leivonnassa

Käsittelen tässä postauksessa vain Dansukkerin sokereita. Vastaukset perustuvat myös samoihin sokereihin eli sokereihin, jotka on tehty sokerijuurikkaasta tai -ruo’osta. Voit tutustua sokerivalikoimaan myös täällä.

Taloussokeri

Taloussokeri on meille kaikille tutuin sokeri, joka sopii ihan kaikkeen leivontaan, makeutukseen ja säilöntään sekä ruoanlaittoon. Tämä yleissokeri löytyy yleensä jokaisesta kodista. Dansukkerin taloussokeri on valmistettu 100% suomalaisesta sokerijuurikkaasta, joten se on markkinoiden ainoa täysin kotimaisesta raaka-aineesta kotimaisella työllä valmistettu sokeri.

Kun ohjeissa puhutaan sokerista on lähes poikkeuksetta kyse taloussokerista. Se sopii ihan tosiaan ihan kaikkeen leivontaan ja voit aina käyttää ohjeissani tavallista sokeria, vaikka olisin itse valinnut tummemman sokerin tiettyyn reseptiin.

Erilaiset sokerit leivonnassa
Siro erikoishieno sokeri

Siro Erikoishieno sokeri on taloussokeria, jonka kiteet ovat erikoispienet.

Erikoishieno sokeri sopii täydellisesti munkkien sokeritukseen, jättäen pinnan kauniiksi pienien kiteiden ansiosta. Koska erikoishieno sokeri sulaa nopeammin vaahdotettaessa, vaahtoutuu nopeammin ja tekee leivonnaisista kuohkeita kannattaisi se valita marenkien ja vaahdotettavien taikinoiden tekemiseen. Voit käyttää tätä sokeria täysin samoin kuin taloussokeria.

Vinkki! Käytä tätä sokeria myös koristeiden kandeeraukseen ja kääretortun pintaan! Joulupipareihin saat kauniin huurteisen pinnan siro sokerilla.

Erilaiset sokerit leivonnassa
Tomusokeri

Tomusokeri on yksinkertaisesti hienoksi jauhettua sokeria, jota joskus kutsutaan myös pölysokeriksi. Tomusokeri sisältää hiukan perunatärkkelystä, jotta sokeri ei paakkuuntuisi niin helposti.

Tomusokerilla voi koristella ja viimeistellä leivonnaisia, mutta sillä kannattaa myös makeuttaa kermavaahto. Suosittelen tomusokeria ehdottomasti kaikkiin kuorrutteisiin, kuten voikreemeihin. Tomusokerista tehdään myös pikeeri, jolla koristellaan piparit jouluna.

Tomusokeria on vaikea korvata muilla sokereilla esimerkiksi kreemeissä tai koristelussa. Tämä onkin melkein ainoa esittelemistäni sokereista, jota ei voi korvata suoraan toisella.

Uutuutena Dansukkerilla on nyt Luomutomusokeri.

Erilaiset sokerit leivonnassa
Fariinisokeri

Fariinisokeri on ehkä tunnetuin tumma sokeri. Oikeastaan kyseessä on tavallinen taloussokeri, johon on sekoitettu ruokosokerisiirappia mikä tekee siitä kosteaa ja tummaa. Fariinisokerin maku on aromikkaampi ja väri tumman kinuskinen. Makua voi kuvailla näin: nekku, paahteinen ja savu.

Fariinisokeri sopii melkein kaikkiin leivonnaisiin ja tuo makua myös suolaisiin ruokiin, kuten kastikkeisiin ja marinadeihin. Keitän itse kinuskin aina fariinisokerista ja monelle muulle fariinisokeri tuo mieleen siman! Sima saa ruskean sävynsä tästä sokerista. Mausteisiin kakkuihin ja suklaaleivonnaisiin kannattaa kokeilla fariinisokeria.

Voit korvata fariinisokerin ohjeissani aina myös tavallisella sokerilla. Jos korvaat valkoista sokeria fariinilla niin voit laittaa sitä hiukan vähemmän, itse korvaan yleensä 1:1 ja aina olen onnistunut. Olen vatkannut vaahtoa fariinisokerista, se ei vaahtoudu ihan yhtä hyvin kuin taloussokeri, mutta sillä saa maukkaan kakun aikaiseksi. Fariinisokerilla saa myös karamellimaista tahmeutta esimerkiksi kekseihin.

Kostea fariinisokeri kovettuu herkästi paketin avaamisen jälkeen. Kannattaa säilyttää paketti tiiviisti suljettuna, ehkä jopa pakastepussin sisällä tai jääkaapissa. Jos fariinisokeri kovettuu, saat sen pehmeäksi lisäämällä pussiin tilkan vettä ja odottamalla muutaman tunnin.

Uutuutena Dansukkerilla on nyt Luomufariinisokeri, joka on perinteistä fariinisokeria hieman vaaleampaa ja miedompaa.

Erilaiset sokerit leivonnassa
Ruokokidesokeri

Ruokokidesokeri on aromikas, kuiva, tumma kidesokeri, jonka kiteet ovat selvästi isoja sekä erottuvia. Ruokokidesokeri sisältää pieniä määriä sokeriruo’on kivennäis-, hiven- ja aromiaineita. Minulla löytyy tätä sokeria aina kaapista. Ruokokidesokerin aromeja voidaan kuvata näin: hedelmäinen ja kermatoffee.

Aloin käyttämään ruokosokeria ihan ensimmäisenä maailman parhaimman porkkanakakun taikinaan. Voit käytää suurikiteistä ruokokidesokeria myös koristeluun. Isot kiteet näyttävät kauniilta leivonnaisten pinnalla. Jos katsot tarkkaan näet croissantvanukkaani pinnalla kauniita kultaisia sokerikiteitä.

Ruokokidesokeri on maultaan hienojakoisempaa Luomuruokosokeria voimakkaampaa ja Fariinisokeria miedompaa. Ruokokidesokeri sopii kaikkeen ruoanlaittoon, jälkiruokiin, leivontaan, juomiin ja säilöntään. Voit korvata tällä sokerilla ohjeissa taloussokerin, fariinisokerin ja toisinpäin.

Kokeile myös ihanaa hienojakoisempaa Luomuruokosokeria, jota voit käyttää taloussokerin tavoin, mutta saat hieman syvempää makua leivonnaisiin. Tätä minulla on aina kaapissa!

Erilaiset sokerit leivonnassa
tumma muscovadosokeri

Tumma Muscovado ruokosokeri on raakaruokosokerista valmistettua kosteaa, hienokiteistä sokeria. Muscovadon väri ja upea lakritsimainen aromi tulee ruokosokerin sisältämästä melassista. Myös Muscovado sisältää ruokosokerin tavoin luonnollisia kivennäis- ja hivenaineita.

Ihastuin tähän voimakkaan paahteiseen ja lakritsilta maistuvaan sokeriin viime jouluna kun leivoin siitä ihanan maukkaan suklaa-taatelikakun. Muscovado toimii todella hyvin maustekakuissa ja suklaaleivonnaisissa makeuttajana ja mehevöittäjänä. Voit käyttää sitä myös ruokien valmistukseen ja kastikkeiden ja marinadien maustamiseen.

Muscovadosokeri kovettuu herkästi paketin avaamisen jälkeen. Kannattaa säilyttää paketti tiiviisti suljettuna, ehkä jopa pakastepussin sisällä tai jääkaapissa. Jos muscovado kovettuu, saat sen pehmeäksi lisäämällä pussiin tilkan vettä ja odottamalla muutaman tunnin.

Voit korvata fariinisokerin muscovadolla ja testailla sitä muihinkin leivonnaisiin. Muscovado muuttaa leivonnaisen makua varmasti sen ollessa maultaan vahvin sokeri.

Vinkki! Kokeile keittää muscovadosta kinuskia ja lisää sitä kaakaoon! NAM!

Erilaiset sokerit leivonnassa
Vaniljasokeri

Dansukkerin vaniljasokeri on tomusokeria, johon on lisätty aitoa vaniljaa, jonka tunnistaa pienistä mustista pisteistä. Käytä vaniljasokeria kuten maustetta leivonnaisissa ja jälkiruoissa.

Voit korvata vaniljatangon ohjeissa aina vaniljasokerilla tai toisinpäin. Käytän itse myös paljon vanilja-aromia. Voit korvata aromit myös vaniljasokerilla. Tätä sinulla täytyy aina olla kaapissa!

Vinkki! Vaniljasokeria on helppo tehdä itse sekoittamalla vaniljatangon siemeniä tomusokeriin.

Erilaiset sokerit leivonnassa

Jäikö jokin painamaan mieltäsi? Jätä kysymys alle tai Instagramin puolelle.

Ihanaa päivää!

/Anni


SEURAATKO JO HERKKUJANI SOMESSA?

FACEBOOK

PINTEREST

PINTEREST

Myös näillä sopii

Herkutella

14 Kommenttia

  1. Johanna sanoo:

    Luin jostain hyvän ohjeen, että kun laittaa palasokerin palan fariinisokerin sekaan, niin se pysyy kosteana. Ja se toimii, vaikka olin epäluuloinen 🙂

  2. Mimosa sanoo:

    Hei, kandisokeri olisi ollut vielä mielenkiintoinen lisä tähän! Haaveilen että onnistuisin joku päivä leipoamaan itse kahvikeksejä kuten LU Bastogne keksit, jotka ilmeisesti saavat makunsa nimenomaan kandisokerista! Nam!

    1. Hei, tuo kandisokeri on kyllä kiinnostava. Päätin keskittyä tässä postauksessa kuitenkin yleisemmin leivonnassa käytettäviin sokereihin. Kandisokeria taitaa ainakin ulkomailla saada myös pienikiteisempänä ja siirappina, jolloin se soveltuu paremmin leivontaan myös.

  3. Marja sanoo:

    Mitä on intiaanisokeri ja mitkä ovat parhaat käyttövinkit? Itse käytän esim. omenapiirakassa.

    1. Intiaanisokeri on vaaleaa muscovadosokeria, sen käytön suhteen voit katsoa vinkit tumman muscovadosokerin kohdalta. Tässä postauksessa käsittelin ainoastaan Dansukkerin sokereita tällä kertaa ja niistä minulla onkin eniten kokemusta 🙂

  4. Satu Södergren sanoo:

    Voiko talosokerin korvata tomusokerilla?

    1. Se riippuu vähän ohjeesta, kaikissa ei voi 1:1. Kuten tekstissä mainitsin niin tomusokerin ja sillä korvaaminen on hiukan haastavampaa.

  5. Jussi sanoo:

    Käytän nykyisin aina kun mahdollista kookossokeria makeuttajana. Tänään tein gluteenittoman ja kanamunattoman mutakakun, johon käytin tavallisen sokerin sijaan kookossokeria. Kakusta tuli muuten saman makuista kuin tavallisella sokerilla tehty, ei ihan yhtä makean makuista mutta ei haitannut, koska kaakaon karvas maku nousi enemmän esiin. Granolaan olen myös käyttänyt kookossokeria, siihenkin sopii oikein hyvin, kun ei tarvitse olla kovin makeaa. Lisäksi yksi plussa tässä sokerissa, GI arvo 35 kun tavallisella sokerilla 90.

  6. Pirjo Repo sanoo:

    Tiedätkö mikä sokeri ei tummu sulattaessa? Jossakin ohjelmassa tekivät ikkunoita sokerista niin sanoi sen nimen , mutta ei muista enää 😟
    Tv. Piparkakkutalon ikkunat

    1. Heippa, se on isomaltoosia eli kondiittorin sokeria ja sitä saa vain leivonnan erikoisliikkeistä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *