|

Helppo Pikeeri eli Royal Icing

Helppo Pikeeri eli Royal Icing

Huomenta! Keittiössä tuoksuu ihana jouluinen piparkakkutaikinan aromi. Tänään aamuni alkoi nimittäin pipareita leipomalla. Juuri leipomani piparkakut tulevat pakastimessa hyytyvän joulukakun koristeeksi. Kuulette tuosta kakusta myöhemmin lisää. Helpon piparkakkutaikinani ohjeen löydät täältä.

Piparkakut voi ja kannattaa leipoa hyvissä ajoin etukäteen. Koristelu tulee aloittaa vasta kun piparkakut ovat kokonaan jäähtyneet ja pikeerin eli tuon tutun koristeluaineen tulee kuivua hyvin, jotta se jämähtää piparin pintaan kunnolla. Piparkakkuprojekti kannattaa aloittaa siis ajoissa. Leivon itse aina piparkakut etukäteen ja koristelen esimerkiksi seuraavana päivänä.

Olen käyttänyt useina vuosina piparkakkujen ja muiden keksien koristeluun valmista pikeeriainetta tai Royal Icing jauhetta, joka vatkataan veteen. Huomasin kuitenkin, että täältä blogista puuttuu tavallinen pikeerin eli koristeluaineen ohje. Pikeerillä voi koristella ja myös liimata piparkakkutalon osia yhteen. Voit käyttää sitä myös kakun koristelussa. Englannissa sokerimassan pintaan pursotetaan kauniita koristeita pikeerillä. Lisäksi voit pursottaa pikeeristä koristeita leivinpaperille, kuivattaa ne ja nostaa koristeeksi kakkuihin, piparkakkutaloon tms.

Pikeeri valmistetaan kananmunan valkuaisista ja tomusokerista. Sen taika on siinä, että sitä on helppo pursottaa ja se kovettuu nopeasti. Sen tekeminen on helppoa ja itse tekemällä säätelet helposti myös pikeerin paksuutta. Jos pikeerin tekeminen on tuntunut aina vaikealta suosittelen kokeilemaan tuota valmista Royal Icing jauhetta, jonka tekemiseen tulee tarkat ohjeet paketin mukana.


Helppo Pikeeri eli Royal Icing

Ohje

 • 1 kananmunan valkuainen (L-koko)
 • noin 3 dl tomusokeria
 • 1 tl sitruunamehua
 1. Vatkaa valkuaista hetki sähkövatkaimella tai monitoimikoneessa ja lisää sitruunamehu.
 2. Lisää tomusokeria vähitellen ja koko ajan vatkaten, kunnes pikeeri on kuohkeaa ja tarpeeksi paksua. (tähän menee noin 3 minuuttia)
 3. Värjää pikeeri halutessasi pastaväreillä.

Vinkkejä

 • Lisää tomusokerin määrää hiukan, jos haluat kovempaa pikeeriä, halutessasi löysempää pikeeriä lisää sitruunamehua tai vähennä tomusokerin määrää.
 • Paksummalla ja kovalla pikeerillä tehdään kaikki ohuet ja tarkat koristelut. Löysemmällä pikeerillä voit ”värittää” ja täyttää koristeltavia alueita. 
 • Pikeeri alkaa kovettua huoneenlämmössä, joten peittele se estääksesi kovettumisen. Peitä myös pursotinpää, jos pidät taukoa koristelusta. 
 • Voit säilyttää pikeeriä muutaman päivän ilmatiivissä rasiassa jääkaapissa. 

Helppo Pikeeri eli Royal IcingHelppo Pikeeri eli Royal Icing

ARVONTA

Olethan muuten osallistunut jo #minunpikkujoulu arvontaan Instagramissa?

Jaa herkkukuvasi #anninuunissa #minunpikkujoulu @anninuunissa_kauppa ja olet mukana joulupaketin arvonnassa. Osallistua voi 30.11. asti.

Ihanaa sunnuntaita!

♥ Anni


Katso lisää Joulu-reseptejä.

Ihanaa viikonloppua!

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

8 Kommenttia

 1. Minunkin pitäisi ottaa tuo sama perinne, että ensimmäisenä päivänä leipoo piparit ja toisena vasta koristelu. Jaksaa keskittyä koristeluun paremmin ja piparit paranoo 🙂

  1. Joskus ei malta odottaa 😀 Tiedän tunteen. Meinasin aloittaa koristelun itsekin heti tänään, mutta päätin malttaa. Ihanaa sunnuntaita Peggy!

 2. Sanna sanoo:

  Moi! Voiko sitruunamehun jättää pois/korvata jollain jos on allerginen sitruunalle?

  1. Voit jättää pois halutessasi. Sitruunalla ei ole niin suurta merkitystä 🙂 on ajateltu, että sitruunan lisääminen vaikuttaa säilyvyyteen, mutta tästä ei ole mitään ”todisteita”.

 3. Pp sanoo:

  Sitruunanmehu auttaa kuivumisessa. Pikeeri kuivuu nopeammin kun siinä on sitruunaa.

 4. JK sanoo:

  Hei! Minkä kokoinen tylla on kuvissa ollut käytössä?

  1. 1 mm tylla on mielestäni hyvä tällaisiin koriste-pursotuksiin 🙂 taitaa olla kuvissa juuri se koko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *