| | | |

Joulun Paras Suklaa-Taatelikakku

Joulun Paras Suklaa-Taatelikakku

Tänään (vihdoinkin) leivontaohjelmassani MTV3-kanavalla klo 9.10 siirrytään joulureseptiikkaan! Leivomme yhdessä Samasta Padasta ruokakirjailija ja -toimittaja Outi Väisäsen kanssa heittämällä joulun herkullisimman suklaa-taatelikakun. Kakkureseptin (Joulun Paras Suklaa-Taatelikakku) pohjana on leivontakirjastanikin löytyvä maailman parhaan taatelikakun ohje, mutta tällä kertaa kakku leivotaan irtopohjavuokaan, leikataan kolmeen osaan ja täytetään silkkisen pehmeällä vaahdotetulla suklaaganachella. Lopputulos viimeistellään kimaltavalla syötävällä lehtikullalla. Joko kuola valuu?

Taatelikakku kuuluu vahvasti monen meistä joulutraditioihin. Kuulutko itse tähän joukkoon? Itse rakastan taatelikakkua sellaisenaan ja itse asiassa taatelikakku oli juuri se kakku, joka muistutti minua siitä, että kahvikakut voivat olla erityisen meheviä ja siksi niitä ei kuivakakuiksi saa koskaan kutsua! Taatelikakku sopii niin pikkujoulupöytään kuin joulupöytäänkin. Tähän kakkuun voi piilottaa myös suklaat joulun välipäivinä!

Suklaa ja taateli yhdistettynä on.. jumalaista. Pohdiskelin pitkään millä ohjeella joulujaksot startataan käyntiin. Istuin Frigilianassa 28 asteen helteessä ja suunnittelin joulureseptiikkaa seuraavalla viikolla kuvattaviin leivontaohjelmani jaksoihin. Muistaakseni pyörittelin mielessäni paljon erilaisia suklaayhdistelmiä, juustokakkuja ja sitten jostain tuli ajatus täydellisen suklaakakkuni ja taatelikakkuni yhdistämisestä. Kun pääsin kotiin testasin ohjeen ja rakastuin heti!

Joulun Paras Suklaa-Taatelikakku

Kuvausten jälkeen päätin leipoa tämän kakun vielä kerran kotona ja viime viikonloppuna saimme maistella ihanaa kakkua pikkujouluissa. Ohjeen kakkuun linkitän taas tähän alle. Se löytyy makuja.fi -sivustolta, jonne leivontaohjelmani reseptiikka kootaan. Tässä vielä muutamia  vinkkejä ja ethän unohda, että näet jakson jälkikäteen YouTube -kanavaltani!


Joulun Paras Suklaa-Taatelikakku

Riittoisuus noin 10-12 hlö.

Taatelikakku 

  • 200 g taateleita
  • 2 dl vettä
  • 200 g voita
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl tummaa muscovadosokeria
  • ripaus suolaa
  • 2 tl leivinjauhoa
  • 2.5 dl vehnäjauhoja
  • 0.5 dl kaakaojauhetta
  • 150 g ranskankermaa
  1. Suihki vuokaspraylla noin halkaisijaltaan noin 18 cm kakkuvuoka tai noin litran kahvikakkuvuoka. Voit myös vuorata vuoan leivinpaperilla.
  2. Laita taatelit kattilaan. Lisää kattilaan vesi ja keitä taatelit pehmeiksi (tähän menee muutama minuutti). Siirrä kattila pois levyltä ja lisää kuumaan seokseen voi. Anna voin sulaa ja seoksen jäähtyä hieman.
  3. Vatkaa kananmunat ja muscovadosokeri vaahdoksi yleiskoneessa tai käsivatkaimella.
  4. Sekoita keskenään kuivat aineet eli suola, leivinjauhe, vehnäjauho ja kaakaojauhe.
  5. Lisää taikina sekaan ranskankerma ja jauhoseos vuorotellen koko ajan sekoittaen.
  6. Lisää lopuksi taateli-rasvaseos nuolijalla käännellen varovasti taikinaan. Sekoita vain kunnes taikina on tasaista.
  7. Kaada taikina voideluun kakkuvuokaan. Paista kakkua 175 asteisessa uunissa noin tunti.
  8. Nosta kakku uunista ja anna olla noin 5-10 minuuttia vuoassa. Kippaa kakku jäähdytysritilälle

GLUTEENITON: halutessasi voit leipoa kakusta gluteenittoman vaihtamalla jauhot gluteenittomiin jauhoihin. Suosittelen lisäämään 1 tl psylliumia taikinaan.

Vaahdotettu suklaaganache

  • 4 dl vispikermaa
  • 400 g suklaata (puolet tummaa ja puolet maitosuklaata)
  1. Pilko suklaat kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen.
  2. Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja odota että suklaa sulaa. Sekoittele tasaiseksi. Jos suklaa ei sula kokonaan voit lämmittää seosta mikrossa 10 sekuntia kerrallaan.
  3. Siirrä valmis ganache jääkaappiin jäähtymään.
  4. Vatkaa ganache jääkaappikylmänä kuohkeaksi ja levitä kakun sisälle, päälle ja sivuille palettiveitsellä.
  5. Voit myös pursottaa ganachen kakun reunoille halutessasi.

Koristeet

  • lehtikulta

Kakun kokoaminen

  1.  Leikkaa kakku kolmeen kerrokseen.
  2. Aseta alimmainen kakkupala  tarjoilualustalle ja voitele pohja vaahdotettulla suklaaganachella. Toista sama seuraavaan kerrokseen.
  3. Laita päällimmäinen kakkupala paikoilleen ja kuorruta koko kakku lopulla ganachella.
  4. Koristele lehtikullalla tai muilla säihkyvillä koristeilla.
  5. Tarjoile kakku juhlapöydässä!

Vinkki! Tätä kakkua ei tarvitse kostuttaa, koska taikina itsessään on kostea ja mehevä. Muista tarkkailla paistoa, uuneissa on aina eroja. Tarkista kakun kypsyys puutikulla!

Video-ohjeen ohjelmassa leivottuun kakkuun löydät myös YouTube-kanavaltani eli täältä.

Joulun Paras Suklaa-Taatelikakku
Joulun Paras Suklaa-Taatelikakku
Joulun Paras Suklaa-Taatelikakku
Joulun Paras Suklaa-Taatelikakku

Ensi viikolla ohjelmassani vierailee minulle taas hyvin läheinen vieras ja itse asiassa osat vaihtuvat selkeästi! Kuka näyttää kenelle mitä leivotaan? Ja ensi kerralla leivotaan vaihteeksi taas suolaista herkkua.

Ihanaa uutta viikkoa!

♥ Anni

Kaikki ohjelman ohjeet löydät täältä.


Myös näillä sopii

Herkutella

29 Kommenttia

  1. Sari sanoo:

    Hei. Ihan kuin videossa olisi sanottu, että suklaita tulee 100g ja 100g. Ohjeessa taas lukee, että 200g ja 200g. Kumpi on oikea ja parempi vaihtoehto 🙂 ?

    1. Jopas on tarkkaavaista 🙂 Päätimme lähetyksessä kuorruttaa koko kakun ganachella, joten ohjeeseen sen määrä tuplattiin, että riittää varmasti 🙂 Seuraa siis ohjetta.

  2. Outi sanoo:

    Kuinka kauan pysyy hyvänä ja tarjottavana jos pitää jääkaapissa? Mietin, että jos sen leipoo tarjoilua edeltävänä päivänä….

    1. Taatelikakku perinteisesti paranee vanhetessaan 🙂 Eikä tuo kreemikään mene heti miksikään. Voit ehdottomasti leipoa päivää ennen. Pidä kakkua huoneenlämmössä hetki ennnen tarjoilua, jotta se ei ole jääkaappikylmää 🙂

      1. Outi sanoo:

        Kiitos vastauksesta 🙂 Aion yllättää työkaverit tällä kakulla vaikka ganachen tekeminen kyllä jännittää.

        1. Se onnistuu ihan hyvin. Suklaa ja kerma vaan sulatetaan toisiinsa, jäähdytetään ja vatkataan kylmänä kuten kerma. Älä käytä hirveän vahvaa tummaa suklaata – se voi vaikuttaa ganachen jämäkkyyteen.

  3. Janita sanoo:

    Testasin ohjetta viime viikonloppuna ja tuli kyllä oikein hyvä ja maukas kakku! Jäin miettimään noita taateleita kun itsellä ne jäi aika isoiksi paloiksi kakkuun että jos ne haluaisi huomaamattomammaksi osaksi kakkua miten ne kannattaisi pieniä? Taatelikakuista ei ole aiempaa kokemusta. 🙂

    1. Hei Janita, kiva kuulla, että pidit kakusta 🙂 Taatelit tulee keittää niin pehmeiksi, että ne hajoavat. Niiden ei pitäisi jäädä isoiksi paloiksi taikinaan, jos niitä on keitetty tarpeeksi. Jotkut taatelit ottavat kauemmin kuin toiset (kuivat vs. tuoreet). Voit myös pilkkoa na valmiiksi kattilaan, jolloin niitä ei tarvitse keitellä ihan yhtä kauan 🙂

  4. Katja sanoo:

    Kohtasin kakun tekemisessä sellaisen ongelman, että ganache oli vaahdottamisen jälkeen todella jämäkkää, niin jämäkkää ettei meinannun levitys nätisti onnistua. Mietin siis, että voiko ganachea vaahdottaa liikaa vai johtuuko se tosta ylempää bongatusta asiasta, että ei kannata käyttää liian tummaa suklaata? Puolet käyttämästäni oli 70% tummaa suklaata. Onneksi maku oli kuitenkin ihan mieletön!

    1. Luulen, että jämäkkyys johtuu suklaasta. Muutamalla muullakin oli ollut sama ongelma. Itse käytin kakussa 50% tummaa suklaata ja maitosuklaata – sillin koostumus oli täydellinen. Harmi, ettei ohjeeseen tullut tuo % ilmoitettua. Pelkästä tummasta suklaasta en suosittele tekemään saman syyn takia. Onneksi maku oli teillä kohdillaan! Suklaa ja taateli <3

  5. Sofia sanoo:

    Moikka!

    Kiitos ihanasta reseptistä! Yritin äsken tehdä kakkua mutta pari asiaa meni pieleen:

    – Kakkupohja ei noussut niin paljon että olisi voinut leikata kolmeen osaan.
    – mun suklaa ganache ei ollenkaan jäykistynyt, jonka tietty huomasin mutta kaadoin silti kakun päälle ja sehän pilasi kaiken xD!

    Maku on kuitenkin oikein hyvä eli haluaisin kokeilla joskus tehdä kannua uudestaan, mikä mahtoi mulla mennä pieleen?

    1. Kysyn nyt ihan ensin oliko sinulla käytössä saman kokoinen vuoka eli 18 cm halkaisijaltaan? Jos vuoka on isompi se vaikuttaa heti kakun korkeuteen.

      Mitä suklaata käytit ganacheen ja teitkö juuri kuten ohjeessa neuvottiin? Sulatit kermaan, jäähdytit kunnolla ja sitten vasta vatkasit? Vaahdotettu ganache on kuin kermaa vatkaisi. Jokin on mennyt vikaan valmistuksessa jos se ei vaahtoudu.

  6. Kaisa sanoo:

    Voiko tätä kakkua pakastaa?

    1. Taatelikakun voi pakastaa ja se säilyy pitkään myös huoneenlämmössä ja itseasiassa paranee. Kreemiä en pakastaisi, sen koostumus voi kärsiä. Jos kakkua jää yli ja haluat pakastaa niin varmasti voit tehdä niin. Käytännössä mitä tahansa leivonnaisia voi pakastaa hyvin peiteltynä ja sopivan ajan. Kreemit, suklaa yms. ovat herkkiä koostumuksen muutoksille.

  7. Elina sanoo:

    Hei! Tein jouluksi kakun ja se oli erittäin hyvän makuista sekä helppo tehdä! Kiitos reseptistä! 🙂 Seuraavana olisi vuorossa ristiäiset ja kyselenkin, pystyykö taatelit jättämään pois tai korvaamaan jollakin? Taatelia en haluaisi ristiäiskakkuun nimittäin.

  8. Anni sanoo:

    Tarvitsisin kakun 18 hengelle, joten tekisin kakun 24cm vuokaan. Jos teen kakun 1,5 kertaisena, niin tulisiko siitä suurin piirtein saman korkuinen kuin tämä vai pitäisikö tehdä kaksinkertaisena? Löysin puolukkamoussen ohjeen ja ajattelin testata sitä tämän kakun väliin ja kuorruttaa sitten tuolla suklaaganachella. Sopisikohan?

    1. Kakun korkeuteen vaikuttaa myös moussen määrä eli täytekerroksien korkeus. Varmasti sopii puolukka tämän kanssa 🙂 24 cm vuoka on melko paljon isompi. Kakku saattaa jäädä hiukan matalammaksi ellei ne moussekerrokset ole todella paksut.

  9. Maarit sanoo:

    Moi! Löysin juuri tämän ohjeen. Aion kokeilla. Onko kakku maukas ilman tuota kuorrutetta?

  10. Mervi sanoo:

    Hei.
    Missä vaiheessa kakkuun olisi hyvä lisätä psyllium kun teen gluteenittomana? Tämä kuulostaa niin ihanalta! 😊

    1. Hei, voit sekoittaa psylliumin esimerkiksi ranskankerman sekaan ennen sen lisäämistä taikinaan 🙂 Tämä on IHANAA! Lupaan 🙂

      1. Mervi sanoo:

        Kiitos avusta! 😊 innolla odotan että pääsen maistamaan tätä jouluna ❤

  11. Molli sanoo:

    Hei, Ymmärsinkö oikein että ganache kaadetaan ensin jäähtyneen kakun päälle ja vasta sitten leikataan kolmeen osaan ja täytetään? Ohje ainakin menee tässä järjestyksessä.

    1. Taisit ymmärtää väärin. Kakku ja ganache valmistetaan ensin erikseen ja sitten aloitetaan kokoaminen. Tässä ohjeet kopioituna tekstistä:

      Leikkaa kakku kolmeen kerrokseen.
      Aseta alimmainen kakkupala tarjoilualustalle ja voitele pohja vaahdotettulla suklaaganachella. Toista sama seuraavaan kerrokseen.
      Laita päällimmäinen kakkupala paikoilleen ja kuorruta koko kakku lopulla ganachella.
      Koristele lehtikullalla tai muilla säihkyvillä koristeilla.
      Tarjoile kakku juhlapöydässä!

      Jos on vielä epäselvä niin katsotko videon 🙂

  12. Susanna sanoo:

    Hei! Voiko muscovado- sokerin vaihtaa tavalliseen tai fariinisokeriin? Kiitos! ☺️

  13. Tuomas sanoo:

    Hei! Mitäs luulet, jos puolitan ohjeen ja teen pienemmässä vuoassa, niin onnistuisikohan? Lyhyemmällä paistoajalla tietysti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *