|

Äidin Raparperipiirakka (pellillinen)

Äidin Raparperipiirakka (pellillinen)

Äidin Raparperipiirakka (pellillinen) on luotto-ohjeeni ja tuttu minulle jo mummolasta.

Sain juhannustuliaisina äidin puutarhasta jättimäisiä raparpereja. Osa oli yli metrin mittaiseksi kasvaneita. Omat raparperini käytin jo alkukesästä kun tein tätä aivan ihanaa Raparperi-juustokakkua. Nyt on aika leipoa jotain perinteistä ja nappasinkin äidiltä lapsuudesta tutun ohjeen siihen tarkoitukseen. Tämä piirakka valmistuu nopeasti; jopa 45 minuutissa!

Tämä pellillinen ihanan pehmeää ja mehevää rapaperipiirakkaa kannattaa tarjoilla vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Leivot tämän piirakan kaiken lisäksi myös gluteenittomaksi vaihtamalla jauhot gluteenittomiin!

Äidin Raparperipiirakka (pellillinen)

EDIT: Ohjetta on selkeytetty pyynnöstä 12.6.2018. 

Ohje

  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl sokeria
  • 250 g sulaa voita
  • 1 tl soodaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  1. Sekoita kaikki aineet keskenään ja siirrä 1/3 taikinasta toiseen kulhoon (piirakan päälle tuleva murukerros) ja jätä sivuun. Lisää suurempaan puolikkaaseen seuraavat aineet:
  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 kananmuna
  1. Sekoita kananmuna ja kermaviili hyvin keskenään ja lisää taikinaan – sekoita.
  2. Levitä taikina pellille, jossa on leivinpaperi. Käytä jauhoa apuna, jos taikina tarttuu sormiin
  • 500 g raparperia (pohjan päälle)
  1. Pese ja pilko raparperit. Kotimaisia ei tarvitse kuoria!
  2. Lisää raparperit pohjan päälle.
  3. Lisää taikinamuruseos päällimmäiseksi.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 30min.

Vinkki! Tämä piirakka on tehty 32 x 40 cm kokoiselle pellille. Jos sinulla on isompi pelti tai haluat paksumman piirakan älä levitä taikinaa koko pellille – piirakka pysyy kyllä kasassa. Toinen vaihtoehto on tehdä ohje 1.5 kertaisena. 

GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen ja lisää sekaan 1 tl psylliumia.

Äidin Raparperipiirakka (pellillinen)

Ihanaa kesäkuuta!

/Anni


Lisää raparperireseptejä löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

110 Kommenttia

  1. Anonyymi sanoo:

    Piirakka oli tosi hyvää, vieraatkin kehuivat kovasti, vaikka teinkin pakastetuista raparperin paloista.

  2. Tuntematon sanoo:

    Oletko tehnyt tätä gluteemittomana? Meille tulossa gluteeniton viera ja haluaisin tarjota tätä myös hänelle

    1. En ole valitettavasti kerennyt kokeilla piirakkaa gluteenittomana. Luulisin kyllä, että pohjan voisi tehdä gluteenittomiin jauhoihin. Kokeilemalla se selviää. Laitan itsellenikin sen listalle 🙂

      1. Jauhopeukalo sanoo:

        Muuttaa vaan jauhot gluteenittoman ja lisää 2tl psylliumia niin ohje toimii!

    2. Jaana sanoo:

      Mie tein piirakan niin että korvasin vehnäjauhot (olivat päässeet loppumaan, mitä ihmettä) kaurajauhoilla, pohja mureni hieman tavallista helpommin mutta päällä oleva muru oli ehkä vehnäjauhoversiotakin herkullisempaa 🙂

  3. Linda sanoo:

    Piirakka oli erittäin hyvää, työkaverit kehuivat kovasti.

    1. Ihana kuulla 🙂 Mukavaa kesää! Kiitos kommentista.

  4. Anonyymi sanoo:

    Piirakka näyttää todella hyvältä! Selkeä ohje, aion kokeilla tuota tänään! 🙂

    1. Kiitos kommentistasi 🙂 Toivottavasti piirakka maistuu! kohteessa Pellillinen Äidin Raparperipiirakkaa
      vastauksena tekstiin Piirakka näyttää todella hyvältä! Selkeä ohje, aion kokeilla tuota tänään! 🙂 , jonka kirjoitti Anonyymi.
      Poista sisältö | Poista | Roskaposti
      Annis
      15.6.2017

  5. Mia sanoo:

    Ikinä en ole näin hyvää raparperipiirakkaa syönyt, kiitos Anni jälleen yhdestä luottoreseptistä <3

    1. Kiitos Mia pelastit päiväni 🙂 Ihana kommenttisi oli parasta lukea heti aamusta!

  6. Johanna sanoo:

    Tää oli niin hyvää! Tosin laitoin puolet vähemmän sokeria ja juoksevaa rasvaa puolet ja rypsiöljyä puolet rasvamäärästä. Mutta hurjan hyvää!!!

    1. Hei Johanna! Eli äitini vanha resepti toimii noinkin! Mahtavaa, kiitos kun kävit jättämässä kommentin 🙂

  7. Cathrine sanoo:

    Laitanko kermaviili ja muna taikinan päälle, ja sen päälle raparperi? Vai sekoitetaanko kermaviili ja muna taikinaan? Ja sitten raparperi..

    1. Hei Cathrine,

      Lue ohje uudestaan huolella. Muna ja kermaviili sekoitetaan taikinaan ja sen päälle lopuksi raparperi ja muruseos 🙂

  8. Mira sanoo:

    Tulipa hyvää! 1,5 kertainen ois vaan pitäny taikinan olla jotta ois saanu paksumman ja koko pellillisen kokoisen. Nyt tein vajaan pellin ja taikina hieman levisi ja reunat kuivui.
    Mutta todella hyvänmakuinen, suosittelen!

    1. Hei Mira, kiitos kommentistasi 🙂 Voisin lisätä tuon vinkkisi ohjeeseen. Uunipeltejä tosin on eri kokoisia ja itselläni ehkä standardia hieman pienempi. Mutta ihana kuulla, että maistui 🙂

  9. Jonna sanoo:

    Tämä raparperipiirakka oli pienoinen pettymys kaikkien noiden ylistävien kommenttien takia. Seurasin ohjetta, mutta mielestäni piirakasta tuli kuiva ja turhan makea. Raparperin ihanuus hukkui murujen sekaan. Vaniljajäätelö on ihan välttämätön piirakan kanssa muuten tosiaan kuivakka sokeripiirakka. En sano, että tämä on pahaa, mutta en valitettavasti aio leipoa tätä uudestaan.

    1. Hei Jonna,

      Harmi ettei sinun piirakkasi onnistunut. Paistolämpötila voi vaikuttaa piirakan kuivuuteen – uuneissa on aina hieman eroja. Toki meillä kaikilla on hiukan eri maku 🙂 jokin toinen piiraakka on varmasti sinun makuusi sitten parempi.

      1. Henna sanoo:

        Mun makuun on myös turhan makea, vaikka en laittanut edes ohjeen mukaista määrää. Muuten on kyllä aivan ihana piirakka, todella mehevä vaikka ohueksi jäikin! Ensi kerralla vähennän sokerin määrän puoleen 🙂

        1. Hei Henna, meillä on kaikilla erilainen maku. Kannattaa tosiaan vähentää sokeria, jos itselle tuntuu liian makealta. Jos peltisi on isompi niin tee taikina 1.5 kertaisena ettei jää matalaksi! 🙂

  10. Kiitos ohjeesta!
    Tuli todella hyvää piirakkaa, perhe tykkäsi! 😉

    1. Kiitos mukavasta kommentista 🙂 Kiva kuulla, että piditte ohjeesta. Aurinkoista kesää!

  11. Milla sanoo:

    Tein tällä ohjeella tänään piirakan. Tuli todella hyvää, hiukan muokkasin ohjetta ja laitoin rapareien alle maitorahaa kerroksen jonka olin maustanut vanilijalla. Tuli tosi kiva lisä hyvään peruspiirakkaan, suosisttelen molempia, joko Annin ohjetta tai mun inan muokattua.

    1. Hei Milla 🙂 kuulostaa hyvältä tuunaukselta. Pitääkin kokeilla 🙂 Aurinkoista päivää!

  12. Kristiina sanoo:

    Maukas piirakka. Vieläkin paremman saat, kun hörytät raparperejä, ja käytät 2 purkkia kermaviiliä, sekä 2 kananmunaa.

    terveisin Tiina

  13. Tuli ihan törkeen hyvää 😮
    Kiitos ohjeesta!!!

      1. Kepa sanoo:

        Hyvää oli mutta taisin tehdä vähän vasemmalla kädellä.Kaadoin munakermaviiliseoksen kerralla jauhoseoksen päälle ja oli aika hankalaa saada kaikki paakut tasaiseksi.Onko joku vinkki?

        1. Hei Kepa, en täysin ymmärrä missä sinulla tuli virhe. Suosittelen lukemaan reseptin vielä kerran huolella. Sitä on hiukan selkeytetty nyt.

  14. Eija Ekberg sanoo:

    Ensimmäistä Annin piirakkaa mutustelen paraikaa…mutten viimeistä!
    Eipä uskoisi että voi olla noin helppo ja silti herkullinen.
    Ihan mun suosikkiohjeeksi pääsi.
    -Eija-

    1. Hei Eija 🙂 Olipas mukava lukea kommenttisi. Kiitos kun jätit sen minulle. Makoisaa kesäkuuta!

  15. Sanna sanoo:

    Erinomaista piirakkaa tulee ,nam?

  16. Marko sanoo:

    Voin kertoa että mieheltäki. Onnistui tämä resepti ja oli todella hyvää piirakkaa. ?

    1. Voi miten kiva kuulla positiivista palautetta ohjeesta myös mieheltä 🙂 Herkullista Juhannusta!

  17. pirjo marja vaakanainen sanoo:

    Tänään tein rapamperi-mustikka piirakan tällä ohjeella tuli oiken hyvää.

  18. Minna sanoo:

    Kiitos resptistä 🙂 Ainakin tosi helppo resepti ja nopea tehdä. Piirakka meni juuri uuniin joten makua en vielä tiedä. Sokerina käytin intiaanisokeria niin väriltään tummempaa ja makukin varmasti hiukan erilainen. Toista aloin tekemään johon laitan vaniljatuorejuustoa raparperien alle. Pian selviää maut yms.

    1. Hei Minna 🙂 Kiva kun piirakka maistui. Tein tätä tänään taas itsekin. On se niin herkkua! Toimii varmasti vaniljatuorejuustolla myös <3

  19. Hanna sanoo:

    Kiitokset herkullisesta ja äärimmäisen helposta reseptistä! Tästä tuli mun lemppari tälle kesälle!

  20. Kiitos !
    Hyvää tuli ja helppo ohje.
    Onnistui tällaiselta vähän leipojaltakin.
    Hyvää Juhannusta kaikille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *