|

Äidin Raparperipiirakka (pellillinen)

Äidin Raparperipiirakka (pellillinen)

Äidin Raparperipiirakka (pellillinen) on luotto-ohjeeni ja tuttu minulle jo mummolasta.

Sain juhannustuliaisina äidin puutarhasta jättimäisiä raparpereja. Osa oli yli metrin mittaiseksi kasvaneita. Omat raparperini käytin jo alkukesästä kun tein tätä aivan ihanaa Raparperi-juustokakkua. Nyt on aika leipoa jotain perinteistä ja nappasinkin äidiltä lapsuudesta tutun ohjeen siihen tarkoitukseen. Tämä piirakka valmistuu nopeasti; jopa 45 minuutissa!

Tämä pellillinen ihanan pehmeää ja mehevää rapaperipiirakkaa kannattaa tarjoilla vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Leivot tämän piirakan kaiken lisäksi myös gluteenittomaksi vaihtamalla jauhot gluteenittomiin!

Äidin Raparperipiirakka (pellillinen)

EDIT: Ohjetta on selkeytetty pyynnöstä 12.6.2018. 

Ohje

  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 4 dl sokeria
  • 250 g sulaa voita
  • 1 tl soodaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  1. Sekoita kaikki aineet keskenään ja siirrä 1/3 taikinasta toiseen kulhoon (piirakan päälle tuleva murukerros) ja jätä sivuun. Lisää suurempaan puolikkaaseen seuraavat aineet:
  • 2 dl kermaviiliä
  • 1 kananmuna
  1. Sekoita kananmuna ja kermaviili hyvin keskenään ja lisää taikinaan – sekoita.
  2. Levitä taikina pellille, jossa on leivinpaperi. Käytä jauhoa apuna, jos taikina tarttuu sormiin
  • 500 g raparperia (pohjan päälle)
  1. Pese ja pilko raparperit. Kotimaisia ei tarvitse kuoria!
  2. Lisää raparperit pohjan päälle.
  3. Lisää taikinamuruseos päällimmäiseksi.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 30min.

Vinkki! Tämä piirakka on tehty 32 x 40 cm kokoiselle pellille. Jos sinulla on isompi pelti tai haluat paksumman piirakan älä levitä taikinaa koko pellille – piirakka pysyy kyllä kasassa. Toinen vaihtoehto on tehdä ohje 1.5 kertaisena. 

GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen ja lisää sekaan 1 tl psylliumia.

Äidin Raparperipiirakka (pellillinen)

Ihanaa kesäkuuta!

/Anni


Lisää raparperireseptejä löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

110 Kommenttia

  1. Kylläpä harmittaa.
    Jäi vanijasokeri pois piirakasta.
    Mutustelin tuossa syödä ja mietin, että jotain puuttuu.
    Kyllä se näköjään pitää kaikki aineet kerätä pöydälle , mitä siihen leivonnaiseen tulee.
    Käydä sitten läpi , että varmasti laitoin.
    Noo, vaniljakastiketta päälle, niin hyvää tulee.
    Hyvää muuten tuli.

  2. Ilona sanoo:

    Tää on ihan paras ohje. Niin nopea ja helppo. En ole tänä kesänä piirakkaa muilla ohjeilla tehnytkään.

    Mä tykkään painella vielä nuo raparperipalat pohjan sisään vähäsen, niin tulee vielä mehukkaampi. Näin ei tule pelkkää pohjaa niin paljoa.

    1. Kiitos Ilona! Kiva kun pidät ohjeesta ja olet tuunannutkin sitä 🙂 Kannattaa kokeilla tätä myös marjoilla ja omenalla. Tulee ihanaa! Ihanaa kesää!

  3. Päivi sanoo:

    Kiitos mahtavasta ohjeesta! Tein 2 pellillistä tarjottavaksi kahdelle koripallojoukkueelle jälkkäriksi ja menestys oli valtava…
    Sen verran poikkesin alkuperäisestä, että ripottelin raparperien päälle hieman sokeria ja kanelia, mutta nämähän ovat makuasioita, vai mitä ??

    1. Hei Päivi! Hyvä leipuri soveltaa aina vähän itse 😉 Kiva kun tykkäsit ja tykkäsitte!

  4. Kaisa sanoo:

    Moi!

    Kokeilin tätä ohjetta tänään gluteenittomana, ja se toimi erityisen hyvin! Laitoin 6 dl Semper fin mixiä ja 2 dl Semper grov mixiä. Grov mix on kuitupitoista, eli en lisännyt psylliumia erikseen. Yleensä gluteenittomia taikinoita on tosi vaikea käsitellä, mutta tämä levittyi hyvin pellille lastan avulla. Lopputulos ei ollut kuiva, vaan juuri sopivan kostea ja pysyi ihan hyvin kasassa, kun siirteli paloja kakkulapion kanssa (tunnustan: oikeasti käytin kotoisammin juustohöylää). 🙂

    Kiitos ohjeesta ja hyvää kesää!

    Kaisa

    1. Moi Kaisa,

      Kiitos vinkeistä 🙂 Näistä ohjeista on varmasti hyötyä muille leipureille. Oikein hyvää kesää myös sinulle!

  5. Salla sanoo:

    Ihan superihana ohje! Oon tehny tätä jo nyt kolme kertaa parin viikon sisään ja aivan taivaallista, ihana peruspohja varmasti myös muidenkin kuin raparperin kanssa.

    Kysymys kuuluukin, olen tehnyt tätä tosiaan kolme kertaa tuoreesta raparperista, mutta huomenna joudun käyttämään pakasteraparperia, tuleekohan piirakasta sitten vettynyt? Laittaisinko raparperinpalat jäisinä vai sulana ennen paistoa?

    Kiitos!

    1. Hei Salla,

      Kiva kuulla, että pidät ohjeesta 🙂 En ole käyttänyt itse pakasteraparperia, joten en ole varma miten se käyttäytyy. Laittaisin itse jäisenä . Toivottavasti piirakasta tulee yhtä herkullinen kuin tuoreellakin raparperilla! Kivaa viikkoa sinulle!

  6. Ritu sanoo:

    Ihanan simppeli, mutta herkullinen piirakka! Kiitos ohjeessa! Olen tehnyt jo kaksi kertaa tänä kesänä!

  7. Katja sanoo:

    Hei! Soodaa ei juuri nyt kaapista löydy, niin voikohan sen korvata leivinjauheella?

    1. Hei Katja,

      Voit korvata kaikissa leivonnaisissa ruokasoodan leivinjauheella. Leivinjauhetta tarvitaan kaksinkertainen määrä ruokasoodaan verrattuna (2 tl leivinjauhetta = 1 tl ruokasoodaa). 🙂

  8. Sari sanoo:

    Hei Anni!
    Laitan sulle postia eka kerran, vaikka olen leiponut sun sivuilta ennenkin. Leivoin tätä piirakkaa gluteenittomana, ilman psylliumia. Pellin koko on 40×40. Piirakasta tuli muhkea, pelkäsin tuleeko yli reunojen. Toivottavasti saan osan pakkaseen asti. Maistui ihanalta ja helppo tehdä tällä helteellä.
    Kiitos maistuvasta ohjeestä ja kaunista kesää!

    1. Hei Sari,

      Kiito mukavasta kommentista. On kiva kuulla, että pidit ohjeesta 🙂 Oikein mukavaa kesän jatkoa sinulle!

  9. Pirjo sanoo:

    Paras raparperipiirakka ikinä 🙂 KIitos ohjeesta Anni.

  10. Pirjo Hyväri sanoo:

    Kiitos ohjeesta.. Käytin raastettua omenaa mutta muuten noudatin ohjetta ja tein vai 1/2 annoksen.. Pyöreään vuokaan.. Hyvin onnistui ja meheä tuli.. Terv. Pirjo

    1. Kiitos Pirjo kivasta kommentistasi 🙂 Hyvä tietää, että puolikas menee pyöreään vuokaan. Mukavaa alkavaa kesää!

  11. Suurkiitos ohjeesta! Tein puolitoistakertaisena ja se oli juuri sopiva määrä koko pellilliseen. Ehdottomasti paras resepti, jonka olen löytänyt netin syövereistä.

  12. Riitta sanoo:

    Mitä mahtaa tapahtua jos jättää kananmunan pois ?

    1. Piirakasta tulee ehkä vähän murenevaisempi. En ole testannut, joten en voi varmuudella tietää.

  13. Heidi sanoo:

    Kiitos, tämän kesän ensimmäinen raparperipiirakka. Maistui aivan ihanalta! Tämän ohjeen talletan uusia leipomuksia varten. Kyllä oli helppo tehdä.

  14. Viivi sanoo:

    Todella maukas raparperipiirakka. Ja niin helppo! Piiras oli mehevä ja jos jonkun mielestä kuiva epäilen, että on vähentänyt raparperien määrää. Vaatii ainakin ohjeessa sanotun 500g ja mielellään rapiat. Pidin uunissa täsmälleen 30 minuuttia ja oli juuri hyvä.

    1. Kiitos kommentistasi Viivi 🙂 Ihana kuulla, että pidit piirakasta ja ohjeesta. Raparperien määrä on tärkeä koostumuksen suhteen, kuten sanoit.

  15. Marjatta sanoo:

    Hyvää on,mutta voinko korvata kermaviilin Turkkilaisella jukurtilla?
    T. Vuosikausia ohjettasi käyttänyt!

  16. Hanna sanoo:

    Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta! Nopea ja helppo valmistaa. Lisäsin raparperien sekaan vähän mansikkaa ja sopi hyvin.

    1. Kiitos kommentistasi 🙂 Mansikka sopii loistavasti tähän piirakkaan raparperin lisänä. Mukavaa sunnuntaita!

  17. Jaakko sanoo:

    Kuinka kauan piirakka säilyy mehevänä? Kun pitäisi ainakin 2 päivää ennen syömistä valmistaa.

    1. Hei, kyllä piirakka pysyy mehevänä useamman päivän. Varsinkin, jos sitä hieman lämmittää lisää ennen tarjoilua. Säilyttäisin jääkaapissa hyvin peiteltynä 🙂

  18. Mari sanoo:

    Voiko piirakkaresepti olla näin yksinkertainen ja riemastuttavan helppotekoinen? Ja lopputulos on vielä huippuherkullinen. Olen tehnyt piirakan kaksi kertaa, viimeksi nyt juhannukseksi raparperi-mansikkatäytteellä, enkä voi kuin ihmetellä tekemisen helppoutta, nopeutta ja hyvää makua. Tuhannet kiitokset <3

    1. Ihana kommentti, kiitos 🙂 Tämä äidin piirakka-ohje on kyllä loistava. Koita syksyllä myös omenoista <3

  19. Maria sanoo:

    Tuli niin hyvänmakuinen piirakka. Tein gluteenittoman version. Kiitos mahtavasta reseptistä.

    1. Ihana kuulla! Tämä tosiaan onnistuu loistavasti myös gluteenittomana 🙂 Herkullista kesää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *