| | |

Ihastuttava Vadelmasima

Ihastuttava Vadelmasima

Vapputerveisiä! Olen syönyt liikaa munkkeja ja olo on ollut ähky nyt vuorokauden ajan, heh onneksi vappu on vain kerran vuodessa (ja munkitkin on nyt loppu). Miten teillä on mennyt?

Tein viime vuonna passionsimaa ja on ollut ilo huomata kuinka moni teistä on tehnyt sitä tänä vuonna! Kiitos kaikista viesteistä ja kuvista, joita olette jakaneet! Lupasin, että tänä vuonna laitan tulemaan taas makusimaa. Teki mieli kääntyä passionsiman kannalle (olihan se niin törkeän herkullista), mutta lopulta päädyin kokeilemaan marjasuosikkiani siman maustajana eli tämän vuoden makusima on ihastuttava vadelmasima, jonka viimeistelin rosmariinin oksilla!

Siman tekeminen on muuten todella helppoa. Tarvitset vain viisi raaka-ainetta, mittaat ne kulhoon, odotat, pullotat ja odotat. Voit tehdä siman myös pikana kolmessa vuorokaudessa kun annat siman tekeytyä huoneenlämmössä. Anna siman olla kulhossa 24 tuntia ja pullota se sitten. Anna pullotetun siman käydä vielä vuorokausi huoneenlämmössä. Kun rusinat nousevat pintaan on sima valmista. Tämä ohje tuli ehkä hiukan liian myöhään ennen vappua, mutta ehkä innostut vaaleasta vadelmasimasta jo vaikka äitienpäivänä? Ja miten ihanaa vadelmasima olisikaan juhannuksena?


Ihastuttava Vadelmasima

2 litraa valmista simaa

  • 2 litraa vettä
  • 250 g taloussokeria
  • 2 dl vadelmia
  • 1 sitruuna
  • herneen kokoinen nokare tuorehiivaa (tai 1 tl kuivahiivaa)
  • (rusinoita)

HUOM! Jos teet siman kuivahiivaan lisää hiiva noin 40 asteiseen nesteeseen.

Koristeeksi/mausteeksi

  • rosmariinia
  • jääpaloja
  1. Mittaa sokeri, vadelmat (käytin suomalaisia pakastevadelmia) ja litra vettä kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri sulaa.
  2. Pese sitruuna ja raasta sen kuori kulhoon, purista myös mehu kulhoon.
  3. Kaada päälle vadelmaliemi ja kaada toinen litra vettä kylmänä sekaan.
  4. Kun seos on kädenlämpöistä lisää sekaan pieni herneen kokoinen nokare hiivaa.
  5. Sekoita, peittele kelmulla ja jätä tekeytymään huoneenlämpöön.
  6. Noin 24 tunnin päästä siivilöi sima ja pullota se pulloihin joiden pohjalla on 1 tl sokeria ja rusina tai kaksi.
  7. Laita pullot jääkaappiin. Sima on valmista noin 6 päivän päästä, kun rusinat nousevat pintaan.
  8. Valmis sima säilyy hyvänä noin viikon.

Vinkki! Sima valmistuu nopeammin huoneenlämmössä, jopa kolmessa vuorokaudessa! 

Vinkki! Varmista pullonkorkkien olevan kunnolla kiinni, että simaan muodostuu happoa! Jos pelkäät että pullot poksahtavat voit päästää ilmaa ulos avaamalla korkkeja varovasti, mutta sulje ne sitten uudestaan. Eli ilmaa pulloja jos ne näyttää pullistuvan tai jos rusinat nousevat pintaan jo hyvissä ajoin. 

Ihastuttava Vadelmasima Ihastuttava Vadelmasima

Lauantaina blogissa korkataan grillikausi!

Mukavaa loppuviikkoa!

♥ Anni


Lisää Vappu-ohjeita löydät täältä.

Seuraatko jo herkkujani somessa?

Facebook

Pinterest

Instagram

Myös näillä sopii

Herkutella

12 Kommenttia

  1. Katja sanoo:

    Hei,
    Voi miten ihana näköistä vadelmasimaa! Paljonkohan pitäisi noin 50 hlölle tehdä?
    Ja ongelma numero yksi: kun ei ole paljoa kylmää tilaa, miten siman saisi toteutettua, että olisi kylmää simaa tarjoiltavana juhlapäivänä?

    1. Hei Katja, tällä ohjeella tulee kaksi litraa simaa, tuplaamalla 4 litraa jne. En tiedä kuinka paljon ja millaisia laseja tarjoat viidelle kymmenelle 🙂 Siman voi antaa käydä huoneenlämmössä, mutta se pitää tarjoilla viileänä, joten siihen tarvitsee kyllä kylmätilaa 🙂

  2. Eeva-Liisa sanoo:

    Heippa!Vielä tarkennusta reseptistä.Kun kaadat vadelmamehun sitruunankuorien ja-mehun joukkoon,oletko siivilöinyt pois vadelmat siinä vaiheessa?

  3. Salla sanoo:

    Eli siis jos haluan pikana siman niin jätänkö pullot huoneenlämpöön 3 päiväksi pullotuksen jälkeen? Ja sitten 3 päivän päästä valmista juotavaksi?

    1. Yleinen ohjeistus on, että sima valmistuu noin viikossa jääkaapissa ja huoneen lämmössä noin kolmessa vuorokaudessa (kun pullotettu). Tähän vaikuttaa lämpötila ja hiivan määrä. Kun rusinat nousevat pintaan on sima valmista 🙂

      1. Laura sanoo:

        Hei! Olen tekemässä vadelmasimaa ja vappuna kokeilin passionsimaa (viime vuonna taas tavallista). Olen ymmärtänyt, että kestää huoneen lämmössä 3vrk alusta loppuun. Mutta siis vääntäisitkö rautalangasta kestääkö valmistuminen vielä 3vrk pullottamisen jälkeen ? Voipi olla, että en nyt hoksaa jotain tämän kommentin sanamuodosta (kun pullotettu).
        Toinen mahdollisesti hassu aikakysymys ihan uteliaisuudesta: tässä neuvotaan pullottamaan 48h jälkeen (kun tekee huoneenlämmössä), oon tainnut aiemmissa pullottaa 24h kohdalla, onko tässä ainesosissa joku syy tälle pidemmälle ajalle? Hyvää juhannusta teille! 🙂

        1. Siman valmistusaika on aina viitteellinen – siihen vaikuttaa mittakäsi sokerin ja hiivan suhteen sekä lämpötila, jossa sima käy. Valmistusaika lasketaan pullottamisen jälkeen. Postauksen tekstissä on virhe, hyvä kun huomasit, korjaan sen – 48 h -> 24 h kuten ohjeessa on. Eli siman valmistus 24h + pullotus noin 3 vuorokautta huoneenlämmössä = valmis sima.

  4. Moi Anni😊. Voiko sitruunan jättää pois? Maistuuko vadelman läpi paljon sitruunan maku? Ihanan näköistä juomaa❤

    1. Moikka, sitruuna on olennainen osa simaa ja vaikuttaa hapokkuuteen. Ei sitä minusta erikseen maista. Tässä versiossa eniten maistuu vadelma 🙂

  5. Sari sanoo:

    Hei, siivilöitkö vadelman siemenet pois ennen kuin yhdistit aineet?

  6. Hei, kohdassa 6 siivilöidään:

    Noin 24 tunnin päästä siivilöi sima ja pullota se pulloihin joiden pohjalla on 1 tl sokeria ja rusina tai kaksi.

    🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *