Nyt on taas paistetun juustokakun aika. Minulla valmistuu tänään keittiössä uusi paistettu juustokakku -versio, mutta oli ihan pakko muistuttaa teitä tästä ihanuudesta!
Joka vuosi elokuun viimeisenä viikonloppuna meillä syödään paistettua juustokakkua kahdesta syystä:
- On muruseni syntymäpäivä ja hän saa valita kakun, jonka minä leivon.
- Hän valitsee aina paistetun juustokakun.
Paistettu juustokakku on amerikkalaistyyppinen juustokakku, jonka täytteeseen tulee tuorejuustoa, ripaus jauhoja, sokeria, kananmunaa, sitruunamehua ja ranskankermaa. Perinteisesti kakku leivotaan vain näistä raaka-aineista ja syödään esimerkiksi vadelmamelban tai marjojen kanssa. Tämä perinteinen paistettu juustokakku tunnetaan nimellä New York Cheesecake. Löydät minun NYC juustokakun reseptin täältä.
Koska leivon paistetun juustokakun joka vuosi, olisi tylsää, jos kakku olisi joka kerta samanlainen. Viime vuonna laitoin kakkuun mustikkaa ja sitä edellisenä vuonna raparperia. Tänä vuonna kakusta tuli kinuskinen daim-juustokakku! Luulin jo valinneeni suosikkini, mutta nyt voiton kaikista paistetuista juustokakuista vei ehdottomasti tämä jumalainen daim-elämys.
Rakastan itse kinuskia (kuten ehkä jo tiedätte) siitä syystä myös Daim on ollut yksi suosikkisuklaistani lapsuudesta asti. Daimia löytyy tästä kakusta
- Gluteenittomasta mantelipohjasta
- Täyteläisestä täytteestä
- Herkullisesta koristelusta
Lisäksi keitin päälle suolakinuskia, jota söin kakun koristelun aikana puolet lusikalla. Mantelijauhoista tehty mantelipohja sopii täydellisesti daimin makumaailmaan ja samalla pohjasta tulee gluteeniton. Vakuutuitko jo? Tätä sinun täytyy kokeilla!
Paistovinkki! Paistetut juustokakut paistetaan yleensä irtopohjallisessa reunavuoassa. Vuoka saattaa usein valuttaa rasvaa pitkän paistoajan aikana uunin pohjalle. Tämä aiheuttaa epämiellyttävää hajua ja siivoamista. Tästä syystä käytin aina ennen kestoleivinpaperia uunin pohjalla (kestoleivinpaperi on helpompi pestä kuin pinttynyt tahra uunissa). Nyt minulla on käytössä uusi irtopohjavuoka, jossa on näppärät reunat pohjassa. Reunallinen pohja estää rasvan valumisen täysin! Näppärää! Tuhdit rasvaiset kakkupohjat saattavat valuttaa rasvaa myös, mutta tällä kakkuvuoalla sekin ongelma on korjattu!
Paistettu Daim-juustokakku (gluteeniton) (n. 8-10 hlö)
Pohja:
- 2 rkl voita
- 2 dl mantelijauhoja
- 1 rkl fariinisokeria
- 30 g daimia
- Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (18cm).
- Asettele reunaleivinpaperi vuoan reunoille.
- Sulata voi kattilassa ja lisää sekaan mantelijauhot, sokeri ja murskattu daimrouhe.
- Sekoittele ja lämmittele aineksia hetken kattilassa miedolla lämmöllä.
- Painele seos, jossa suklaa on hiukan sulanut ja tuoksu on kinuskimainen irtopohjavuoan pohjalle.
- Laita pohja jääkaappin vetäytymään sillä aikaa kun valmistat täytteen.
Vinkki! Voit halutessasi tehdä myös ihan tavallisen digestive- tai kaurakeksipohjan kakulle.
Täyte:
- 600 g tuorejuustoa
- 1.5 dl fariinisokeria
- 2 rkl maizenaa (myös peruna- tai vehnäjauho käy)
- 4 kananmunaa
- 150 g ranskankermaa
- 1 rkl sitruunamehua
- n. 200 g daimeja rouhittuna
- Vatkaa tuorejuusto, fariinisokeri ja maizena keskenään sileäksi.
- Lisää kananmunat yksi kerrallaan vatkaten massaan.
- Lisää ranskankerma ja sitruunamehu, vatkaa vielä hetki.
- Kääntele sekaan daimrouhe.
- Kaada massa mantelipohjan päälle vuokaan.
- Paista juustokakkua uunin keskitasolla 160 asteessa noin 1,5 tuntia. Avaa uunin luukku ja anna kakun olla uunissa jälkilämmöllä vielä tunti.
- Jäähdytä kakku huoneenlämmössä ja siirrä kakku jääkaappiin yöksi tai muutamaksi tunniksi.
Salted Caramel:
- 1 dl fariinisokeria
- 2 tl vettä
- 1.5 dl kuohukermaa
- sormisuolaa
- Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Lämmitä seosta kunnes sokeri sulaa.
- Lisää kerma hiljalleen seokseen koko ajan sekoitellen.
- Keitä kinuskia 15-20 minuuttia koko ajan sekoittaen.
- Lisää lopuksi sormisuolaa hyppysellinen.
- Anna kinuskin jäähtyä hieman.
- Tarjoile kakku lämpimän kinuskin kanssa!
Vinkki! Voit testata kinuskin olevan valmista tiputtamalla tipan kinuskia lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos tippa pitää muotonsa eikä liukene, on kinuski valmista. Jos haluat kinuskia enemmän, tuplaa ohje ja valmista täysin samalla tavalla.
Vakuutuin, on ihan varmasti hävyttömän herkullinen 🙂
Kiitos kommentistasi Sari 🙂 Ei kun leipoen!
Mitä luulet, onnistuisiko kakku laktoosittomana esim. Brunbergin laktoosityomalla suklaalla?
Hei Miina,
en keksi miksi ei onnistuisi. Minullakin parhaimmat reseptit syntyvät niin, että saan idean ja kokeilen 🙂 Eli testaamaan! Hyvää viikonloppua!
Voi ihanuus taas kerran. MÄ haluaisin teidän kaffepöytään <3
Voi että tuu sä tänne kahville niin mä tuun sinne illalliselle 🙂 <3 Kiitos Peggy. Ihanaa viikonloppua!
Oioioi, näyttää hyvälle 🙂
Kiitos Nelli 🙂
Voi ja ui, miten alkoi tehdä mieli tuota kakkua! Voiko mantelijauhot vaihtaa, kun olen allerginen?
Hei Minna,
Kiitos kommentista 🙂 Kakku oli todella herkullista. Voit tehdä pohjan myös kaura- tai digestivekekseistä. Se lukeekin ohjeessa 🙂
Oi oi oi mitä herkkua! Testiin menee :). Ihanaa viikonloppua!
Hei Heini,
Kiitos kommentista 🙂 Kakku oli kyllä ihanaa! Hyvää viikonloppua!
Oli ihan pakko tulla kommentoimaan tätä. Tämä on nimittäin ihan älyttömän herkullisen näköinen kakku! Daim on yksi mun lempikarkeista, joten tämä maistuisi taatusti paremmin kuin hyvin. Tosi ihanat kuvatkin jälleen <3
Kiitos käynnistä ja kommentista Suklaapossu 🙂 Sulla on hyvä maku! Minäkin tosiaan rakastan Daimia! Kiitos tätä oli kiva leipoa, syödä ja kuvata! Hyvää viikonloppua!
Jääkö nuo daim-palaset kovaksi? Jotka siis kakun täytteessä 🙂
Hei Helene,
Eivät jää. Daim rakeet sulavat pitkän paiston aikana kakun massaan 🙂 Ripottelin kakun päälle koristeksi lisää rakeita, että saimme myös nauttia rouskuvista Daim-paloista.
Teen tätä ystäväni häihin ❤️ kohta kuusi jäi kuitenkin hieman epäselväksi. Pitääkö uunin luukku avata jälkilämmön ajaksi kokonaan vai vaan hetkellisesti? Ja pitääkö uuni ottaa pois päältä? Teen kakun 24cm vuokaan. Tekisitkö ohjeen siis 1,5 kertaisena? Myös kinuskin?
Hei Emilia,
Ihanaa kun päätit leipoa tämän kakun! 🙂 Tässä selvennys:
Paista kakkua 1.5 h 160 asteessa. Laita uuni pois päältä ja avaa luukku raolleen. Anna kakun olla näin vielä tunti uunissa ja nosta sitten pöydälle 🙂
Tekisin kakun ainakin 1,5 kertaisena 24 cm vuokaan. Kakusta voi silti tulaa vähän matalampi Kinuskia voit tehdä enemmän halutessasi. Makuasia 🙂 itse rakastan kinuskia yli kaiken, joten mitä enemmän sen parempi!
Huh miten herkullisen näköinen kakku! Tämä lähtee testaukseen viikonloppuna! 🙂
Kiitos Sonja! Mahtavaa kun resepti pääsee käyttöön 🙂
Hei! Voiko Maizenan korvata vehnä- tai perunajauholla? En viitsisi ostaa kokonaista purkkia, kun en muuten käytä sitä mihinkään.
Hei! Kyllä voit käyttää myös vehnä- tai perunajauhoja 🙂
Lisäsin epähuomiossa ranskankerman samaan aikaan kun tuorejuuston, jäi aika löysäksi ? uuniin kuitenkin meni, toivottavasti ei mee pilalle ?
Hei Juuli, massa on melko löysää uunin mennessään muutenkin, ei ollut ratkaiseva virhe. Onnistuihan kakkusi? 🙂 Hyvää viikonloppua!
Heippa Anni! Mietiskelin tässä, että voikohan ranskankerman mahdollisesti korvata esim. piimällä? 🙂
En voi suositella kokeilematta. Piimässä ei ole sama koostumus 🙁 Ranskankerma kunon paksua ja rasvaisempaa.
Heippa! Millä määrillä siis tekisit tuon pohjan, jos tekee sen digestiveistä? 🙂
Hei Jenna,
Linkitän tähän alle uunissa paistetun kakun ohjeen, johon käytin digestivejä 🙂 Voit tehdä sen mukaan:
https://www.anninuunissa.fi/new-york-cheesecake-kesan-marjoilla/
Heippa Anni! Onko liian aikasta tehdä tämä kakku esim.ke ilatana jos se tarjotaan perjantaina?
Kiitos ja Hyvää Joulunodotusta
Hei Nanna, minusta ei ole 🙂 Maustuu ihanasti siihen mennessä. Ihanaa joulunodotusta myös sinulle!
Hei Anni!Teen tämän kakun 24cm:n vuokaan, kuinka paljon paistoaika pitenee?
Kiitos ihanista ohjeista!
Hei Heta, en ole varma piteneekö tällä ohjeella hirveästi. Kakusta tulee matalampi, mutta se kypsyy varmasti samassa ajassa kun pienempikin. Sinuna tekisin niin, että tarkkailisin vähän paistoa 🙂
Tein tämän kakun ohjeen mukaan ja pakko kyllä ilmaista pettymykseni. Daimin maku ei tullut ollenkaan esiin ja kinuskikastiketta sai lisätä runsaasti jotta kakun outo kitkeryys peittyi. Harmi juttu, olin povannut tästä juhlien menekkiä mutta vieraat eivät saaneet edes ensimmäistä syötyä. Toinen samanlainen vielä jääkaapissa.
Hei,
Kuulostaa oudolta, että kakun maku on ollut kitkerä – sen ei pitäisi olla kitkerää. Onkohan valmistuksessa mennyt kaikki oikein?
Tämä ohje on ollut tosi suosittu ja monen kehuma. Tottakai meillä kaikilla on oma maku, eivätkä kaikki tykkää kaikesta. Harmi kuulla kuitenkin, että olit pettynyt.
Hei!
Voiko kinuskin tehdä etukäteen ja lisätä kakun päälle vasta ennen tarjoilua? Eli kovettuuko kinuski tai saako siitä esim. hieman lämmittämällä taas juoksevampaa? Kakku pitäisi kuljettaa linja-autossa kohteeseen, joten koristelut olisi helpompi laittaa päälle vasta paikan päällä. Kinuskin keittely juhlapaikalle ei kuitenkaan houkuttele, että päästään heti kakun kimppuun.
Hei Maisa,
Voit tehdä ja juuri lämmittämällä uudestaan saat kinuskista taas juoksevaa. Älä kuumenna kinuskia liikaa ettei tule liian tönkköä (minun oma vinkki) 🙂
Hei Anni! En tiedä onko väliäkään mutta varmistaisin että tarkoitetaanko tässä daim suklaalla niitä patukoita vai maraboun daim-suklaalevyä? 🙂
Moi Anna,
Mä olen käyttänyt tässä ihan perinteisiä Daim-patukoita tai karkkeja. Toki suklaalla onnistuu varmaan myös. Tulee vaan suklaisempi <3
Näyttääpäs koukuttavan muhkealta, taatusti vie kielen ja pikkurillit mennessään 😅.
Kun olen käyttänyt oman irtopohjavuokani loppuun, koklasin klikata jokaisesta irtopohja-linkkiä kirjoituksestasi ja enää se ei vie perille. Ehtisitkö laittaa sen tänne, sillä juur mainitsemasi ja testaamasi reunuksellinen irtopohjavuoka olis kyllä hieno löytö!
Hei, tämä kakku on kyllä herkullista! Jos tykkää tuhdeista kinuskisista leivonnaisista 🙂 Linkit veivät aikoinaan omaan verkkokauppaani, jota ei enää ole. Siksi ne eivät toimi. Heirolilta löytyy laadukkaita korkeita irtopohjavuokia 🙂
Siis NAM, miten hyvän näköinen kakku! Ehdottomasti täytyy kokeilla, kunhan keksin jonkun tekosyyn tehdä kakun! 😛
Onneksi aina löytyy hyviä syitä <3 Kiitos kommentista.
Moi,
Kuinka onnistuisi myös laktoosittomana?
Valitsemalla laktoosittomat tuotteet tietenkin 😀 Daimia ei tosin saa laktoosittomana, mutta voit tehdä sen itse.
Aion tehdä isänpäiväksi tämän. Koskaan en ole tehnyt paistettavaa juustokakkua, ja otan vielä sellaisenkin riskin, että aion laittaa tuorejuuston ja ranskankerman kaurapohjaisina. Haluan vähentää lehmänmaidon käyttöä. Onko Annilla kokemusta miten kauratuotteilla onnistuu tämä? Ainakin ei paistettavat juustokakut on onnistunut kauratuotteilla hyvin.
Valitettavasti minulla ei ole kokemusta paistetuista juustokakuista ja kauratuotteista. Osa kasvipohjaisista maitotuotteista ei kestä kuumennusta ja saattavat muuttaa koostumustaan, joten on riski, että kakku ei onnistu. Jos päätät kokeilla niin kuulisin mielelläni lopputuloksesta.
Hei! Tein suunnitelman mukaan tämän eli korvasin tuorejuuston ja ranskankerman vastaavilla kauratuotteilla. Minulla ei tietysti ollut vertailukohdetta eli en tiedä miltä kakun kuuluisi maistua juuri sinun reseptilläsi tehtynä, mutta ei tuo kauraversio huono ollut! Koostumus ja ulkonäkö oli varsin hyvät. Päivänsankarin arvosana tästä oli 8/10 eli ei paha.
Hei, kiitos kommentista. Mahtavaa, täytyy itse myös kokeilla ja verrata tuohon alkuperäiseen. Tosi mahtava juttu, että onnistui!
Hei! Tein ohjeesi mukaan kokeilumielessä, mutta täyte jää pannukakkumaiseksi. Kylmänä vähän parempaa. Vaatii kyllä tuon kinuskikastikkeen. Olen tehnyt tätä kakkua sillä tavoin että täytteeseen tulee lisäksi sulatettua suklaata reilusti. Muistelisin että olen laittanut suklaalevyllisen! Silloin se on täydellinen eikä kaipaa enää kinuskia. Makea.
Hmmm erikoista, jos täytteestä tuli pannukakkumainen. Paistetut juustokakut ovat aina parempia seuraavana päivänä, kun saavat vetäytyä ja leikkauskin onnistuu silloin paremmin 🙂
Moikka Anni!
Onko täytettä tarkoitus vatkata kuinka paljon? Olen tehnyt tätä paristi (juuri otin uunista kommannen tekeleen) ja maku on ollut hyvä, mutta koska täyte on löysää, painuvat Daimit aina pohjalle. Olisi kiva jos daimia olisi täytteessä, eikä niin että koko Daim-massa pakkautuu sinne pohjan päälle ja sitten on täyte:) Yritin tällä kertaa murskata vielä pienemmäksi suklaata ja vatkasin hieman enemmän täytettä, saa nähdä onko eroa aiempiin.
Moikka,
Ei täytetty tarvitse vatkata kuin sen verran että kaikki on sekaisin. Itse asiassa tämä täyte menee vaan löysemmäksi mitä enemmän sitä vatkaa. Minun daim oli aika pintä rouhetta auttaisiko se?
Hei! Voisiko pohjan mantelijauhot vaihtaa kaurajauhoon? 🙂
Kyllä voi 🙂