
Mitäkö ikävöin matkalla? Leipomista tottakai. Tänään pääsin vihdoin leipomaan omassa keittiössäni, heti noustuani sängystä! Jauhot pöllysivät siis jo kello kuuden jälkeen ja olihan siinä taas toisella (avomiehelläni) ihmettelemistä mitä siellä keittiössä tapahtuu 😀 Aikaerosta johtuen unirytmi on mennyt hieman sekaisin, mutta se on tuntunut ihan kivalta tässä viime päivinä. Ihan parasta herätä aikaisin ja huomata kuinka paljon voi saada aikaan ennen kello yhdeksää!
Tämän mekukkaan päärynäkakun leivoin itseasiassa jo ennen lomia. Tänään aamulla kuitenkin muokkasin kakkupohjan ohjetta hiukan ja paistoin kakun uudelleen, jotta voisin jakaa teille sen täydellisen mehevän ohjeen tähän ihastuttavaan kakkupohjaan. Jos pidät porkkanakakusta, jatka lukemista nimittäin tulet rakastamaan tätä kakkua!
Päärynä ja valkosuklaa ♥ Testaamalla varmistettu makuyhdistelmä toimii. Päärynän maku on mieto ja se ei dominoi tässä kakussa liikaa. Päärynän makua voi lisätä ohjeeseen hillolla tai kostuttamalla kakkupohjat päärynämehulla. Tämä kakkupohja on kuitenkin niin mehevä, että kostutusta ei välttämättä tarvita ollenkaan. Voit käyttää kakkupohjassa valmista päärysäsosetta (Bonne) tai tehdä ihanan kypsistä päärynöistä soseen itse! Kumpikin toimii hyvin! Mutta tuo valkosuklaakreemi, ohje jonka jaoin reilu viikko sitten. Se sopii tähän kakkuun täytteeksi ja kuorrutteeksi – täydellisesti!
Herkullista viikonloppua!
Mehukas Päärynäkakku Valkosuklaakreemillä
Ohje:
- 5 dl vehnäjauhoja
- ripaus suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- ripaus kardemummaa (ei välttämätön voit korvata myös muulla mausteella)
- 200 g voita
- 3 dl fariinisokeria
- 3 isoa kananmunaa
- 2.5 dl päärynäsosetta (Bonne tai itsetehty)
- 1 tl Butter Vanilla aromia
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Pingota korkean halkaisijaltaan 18 cm kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoan reunat tai käytä reunaleivinpaperia.
- Mittaa jauhot, sooda ja suola isoon kulhoon ja sekoita kunnolla.
- Mittaa huoneenlämpöinen voi toiseen isoon kulhoon sokerin kanssa.
- Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi ja lisää kananmunat vaahtoon yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi vanilja-aromi.
- Lisää jauhoseosta ja päärynäsosetta vuorotellen voisokeriseokseen, kunnes taikina on tasaista. Sekoita aina välissä kunnolla.
- Jaa taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla noin reilu tunti (1h 20min).
- Tarkista kypsyys puutikulla, kun tikkuun ei jää taikinaa on kakku valmis.
- Jäähdytä kakku jäähdytysritilällä, jotta jäähtyy tasaisesti ja säilyttää mehevyytensä.
Vinkki! Voit paistaa kakun myös kahdessa vuoassa, silloin paistoaika on noin 35-40 min. Jos sinulla on vain yksi iso (22-24 cm) vuoka, voit paistaa kakun myös siinä, mutta kakusta tulee huomattavasti matalampi.
Vinkki! Mausta kakkupohjaa kanelilla tai kardemummalla, niin saat ihanaa syvyyttä kakkupohjaan!
Vinkki! Tämä kakkupohja paranee vanhetessaan! Kannattaa siis leipoa se pari päivää etukäteen!
Valkosuklaakreemi:
Valkosuklaakreemin ohjeen löydät täältä. Suosittelen tekemään kaksi annosta.
Kakun kokoaminen:
- Leikkaa kakku neljään kerrokseen.
- Kasaa kakku vuokaan, jossa paistoit sen.
- Kakkupohjia ei välttämättä tarvitse kostuttaa. Voit halutessasi sivellä pohjille vähän päärynämehua.
- Kasaa kakku kelmulla tai reunakalvolla vuorattuun vuokaan: ensin pohja sitten 1/4 kreemistä ja toista kahteen kertaan.
- Laita kakku jääkaappiin ja anna maustua yön yli tai pari tuntia.
- Irrota kakku vuoasta ja aseta se kakkualustalle.
- Levitä loput kreemistä kakun pintaan sekä päälle palettiveitsellä.
- Koristele kakku aidoilla kukilla.
Vinkki! Voit koota kakun myös suoraan tarjoilualustalle, jos jätät kakun tarkoituksella hieman rustiikkiseksi ja et levittele kreemiä koko kakun päälle. Katso esimerkikki porkkanakakusta, joka on upea nakukakku tyylilläkin!
Kuulostaa herkulliselta! Mitä luulet toimisiko tämä silleen että laittaisi valkosuklaakreemin ainoastaan päälle, ei väliin ollenkaan? 🙂
Hei Maarit, Kyllä varmasti toimii 🙂 Pelkkä kakkukin oli hyvää ja mehevää!
Riittääkö jos puolittaa ohjeen, kun ajattelin tehdä matalana ikäänkuin piirakkamuodossa? Vai millä suhteilla suosittelet kokeilemaan..
Hei Kaisu, riippuu minkä kokoisen piirakan teet tai jos teet pellille? En ole itse testannut taikinaa kuin tähän kakkuun, joten 100% suositusta riittoisuudesta en osaa antaa.
Ajattelin tehdä tämän kakun töihin. Kuinka monelle tästä riittää, mietin että pitäisikö tehdä hieman isompi satso🤔
Hei Anette, lisäsinkin sen tuonne reseptiin. Kakku on tosi tuhtia. Sanoisin, että riittää 12-15 hlö, ehkä jopa 20, jos otetaan pieniä paloja ja on muuta tarjottavaa. Kakusta tulee nimittäin myös korkea.
Minulla on tarve n 25 hengen kakkuun ja ajattelin testata tätä. Kotoa löytyy korkea 25 cm kakkuvuoka johon ajattelin leipoa tämän. Mittasuhteista: olisiko taikina kerrottava kahdella tämän kokoiseen kakkuun? Kakun ei tarvitse olla niin korkea mutta perinteiseen kolmeen osaan leikattavan korkea kylläkin.
Hei Saija,
Kokeilisin kaksinkertaisena tai 1.5 kertaisena. En osaa suoraan sanoa, koska en ole itse testannut. Otathan huomioon, että paistoaika saattaa pidentyä. Mukavaa uutta viikkoa! 🙂
Kakku on nyt kasattu,mutta mitä käy lopulle kreemille,kun sen laittaa yöksi jääkaappiin, ja vasta sitten levitetään kakun pinnalle?
Hei Annette, kreemi kovettuu jääkaapissa. Kannattaa ottaa se hyvissä ajoin ”sulamaan” ennen levitystä 🙂
Kiitos nopeasta vastauksesta. Ja kiitos hyvästä ohjeesta, maistelin tuota kreemiä eilen, jestas oli hyvää😊
Kiva kuulla. Ilo on puolellani! 🙂