Moni painii tällä hetkellä juhlajärjestelyiden ja kiireiden keskellä. Muistan kuinka stressaantunut oma äitini oli ennen lakkiaisiani, vaikka en silloin ymmärtänyt miksi.
Olen antanut tänä keväänä haastatteluja useampaan mediaan ja toimittajat ovat kyselleet minulta paljon tärkeimpiä vinkkejä juhlien järjestämiseen ja niihin valmistautumiseen. ”Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty” on mottoni. Tuntuu melkein jo toistolta tämän postauksen aihe, mutta huomasin aiheelle olevan kysyntää, nimittäin leivonnaisten pakastus ja miten pakastamisella voi vähentää ”leivontastressiä”. Mitä enemmän voi valmistella etukäteen, sitä parempi eikö vain? Jos tämä koskettaa sinua niin jatka lukemista.
Leivonnaisten pakastus
Melkein kaikkea voi pakastaa, ilman että pakastettava tuote muuttaa koostumustaan, makua tai ulkonäköään. Pakastuksessa kuitenkin tärkeä seikka on se, että muistaa peitellä pakasteet hyvin, jotta ne eivät ota makuja ja hajuja muista pakasteista tai ettei niiden rakenne kärsi.
Kakkupohjat
Minulla on aina kakkupohjia pakastimessa. Kun otan viimeisen, laitan ylös merkinnän siitä, että muistan leipoa lisää. Leivon kakkupohjia pakastimeen silloin kun tuohuan muutenkin keittiössä tai sitten otan asiakseni leipoa kerralla monta pohjaa. Kakkupohjat säilyvät pakastimessa kelmuttuina tai pakastuspussissa hyvin peiteltynä jopa 3-4 kk. Sokerikakkupohja sulaa reilussa tunnissa leikattavaksi. Vinkki! Leikkaa kakkupohja kohmeisena, jolloin saat helpommin tasaiset kerrokset.
Valmiit täytekakut
Sanotaan, että täytetty kakku säilyy pakastimessa 1-2 kuukautta. Itse pakastan aina vain pohjia, joskus olen pakastanut vuoassa valmiiksi täytetyn kakun, mutta en ikinä kreemitettyä ja koristeltua kakkua. Täysin valmista kakku on vaikea pitää kauniina, koska pakastus vaatii kunnollisen peittelyn. Jos pakastat täytekakun niin suosittelen tekemään sen täytettynä, niin että jätät koristelun juhlapäivälle.
(Kuiva-) Kahvikakut
Voit pakastaa myös kahvikakut, mutta itse leivon ne samalla viikolla kun juhlat ovat, koska kahvikakut paranevat vanhetessaan ja niitä voi säilyttää useamman päivän huoneenlämmössä. Jos pakastat kuivakakun, niin kääri se esimerkiksi kelmuun huolellisesti tai laita tarpeeksi isoon pakastepussiin, jonka suljet huolellisesti.

Kuva Camilla Bloom
Juusto-hyydykekakut
Tiesitkö, että ammattilaisleipomoissa juustokakut tehdään useimmiten pakkaseen? Turhaan siis pelkäät juustokakkujen pakastusta. Juustokakut voi pakastaa ilman kiillettä ja koristeluja. Voit tehdä juustokakut pakastimeen useita viikkoja (suositus 2-4) etukäteen. Sulata juustokakku jääkaapissa, jolloin se sulaa tasaisesti ja koristele sulamisen jälkeen. Sulamiseen menee muutamia tunteja.
Vinkki! Pakasta juustokakku ensin vuoassa, johon olet sen tehnyt. Kun kakku on jäätynyt siirrä se pussiin tai kelmuta.
Keksit ja taikinat
Toinen mitä minulta löytyy aina pakastimesta on keksitaikina. Sokerikeksitaikina säilyy hyvin kelmuttuna tai pakastuspussissa usean kuukauden (noin 3 kk). Vaaleasta keksitaikinasta leipoo nopeasti kauniita täytekeksejä tai muita pikkuleipiä kevään ja kesän juhliin.
Valmiit keksit voi myös pakastaa esimerkiksi pakastepussissa ja ne säilyvät myös noin 3 kk hyvinä. Keksit säilyvät myös huoneenlämmössä ilmatiivissä rasiassa noin 3 viikkoa, joten voit leipoa keksit huoletta etukäteen.
Muffinssit
Itseasiassa muffinssejakin minulla on usein pakastimessa. Kun muffinssit pakastaa tuoreena ja sulattaa huoneenlämmössä ovat ne kuin uunituoreita taas. Muffinssit säilyvät pakastettuina samalla tavalla kuin kakkupohjat.
Marengit
Marenkeja en pakastaisi, mutta tiesitkö, että ne kestävät hyvinä kuukausia! Minulla on kotona iso lasimalja aina täynnä marenkeja, joita käytän koristelussa ja muuten tarjolla juhlissa. Säilytä marengit siis ilmatiivissä rasiassa/kulhossa erilaisia projekteja ja tilaisuuksia varten.

Kuva Camilla Bloom
Stressitöntä juhlahuumaa toivotellen!
Lisää vinkkejä juhlien valmisteluun löydät täältä.
♥ Anni
Lisäisin vielä pakastusvinkin: teen sekä suolaisen että makean piirakan pohjataikinoita useampaan piirakkaan kerralla ja pakastan pyöreänä seuraavaa kertaa varten. Sulaa nopeasti jääkaapissa.
Kiitos Heli tästä lisäyksestä 🙂
Moikka! Nimiäiset tulossa ja tämä postaus tuli enemmän kuin tarpeeseen! Oletko koittanut pakastaa vegaanisia juustokakkuja? Kärsiiköhän koostumus/maku?
Moikka, hmm vegaanisia juustokakkuja en ole tainnut pakastaa koskaan, mutta uskon kyllä että säilyvät yhtä hyvin kuin tavalliset.
Moikka..onko niin että jos meinaa pakastaa hyydykekakun niin se tarvii hyydyttää eka jääkaapissa? Jostain kuulin että jos kakun laittaa suoraan pakkaseen niin hyytyminen pysähtyy ja sulatessaan kakku ei pysy koossa.
Minä en kyllä usko tähän 🙂 Hyytymistä voi myös nopeuttaa laitamalla kakun hyytymään pakastimeen, joten tuo ei voi pitää paikkaansa.
Moikka 🙂
Miten paljon aikasemmin sokerikakkupohja ja miksei muukin pohja tulee ottaa pakkasesta, ennen leikkaamista ja täyttämistä? Sulatellaanko jääkaapissa vai huoneenlämmössä?
Kiitos 🙂
Hei,
Sokerikakkupohja sulaa noin tunnissa-parissa huoneenlämmössä. Tuhdimmat pohjat vähän pidempään. Itse leikkaan pohjan usein jopa kohmeisena, jolloin pohjan leikkaaminen on helpompaa eikä murua synny yhtä paljon.