|

Leivonnaisten pakastus

Leivonnaisten pakastus

Moni painii tällä hetkellä juhlajärjestelyiden ja kiireiden keskellä. Muistan kuinka stressaantunut oma äitini oli ennen lakkiaisiani, vaikka en silloin ymmärtänyt miksi.

Olen antanut tänä keväänä haastatteluja useampaan mediaan ja toimittajat ovat kyselleet minulta paljon tärkeimpiä vinkkejä juhlien järjestämiseen ja niihin valmistautumiseen. ”Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty” on mottoni. Tuntuu melkein jo toistolta tämän postauksen aihe, mutta huomasin aiheelle olevan kysyntää, nimittäin leivonnaisten pakastus ja miten pakastamisella voi vähentää ”leivontastressiä”. Mitä enemmän voi valmistella etukäteen, sitä parempi eikö vain? Jos tämä koskettaa sinua niin jatka lukemista.


Leivonnaisten pakastus

Melkein kaikkea voi pakastaa, ilman että pakastettava tuote muuttaa koostumustaan, makua tai ulkonäköään. Pakastuksessa kuitenkin tärkeä seikka on se, että muistaa peitellä pakasteet hyvin, jotta ne eivät ota makuja ja hajuja muista pakasteista tai ettei niiden rakenne kärsi.

Kakkupohjat

Minulla on aina kakkupohjia pakastimessa. Kun otan viimeisen, laitan ylös merkinnän siitä, että muistan leipoa lisää. Leivon kakkupohjia pakastimeen silloin kun tuohuan muutenkin keittiössä tai sitten otan asiakseni leipoa kerralla monta pohjaa. Kakkupohjat säilyvät pakastimessa kelmuttuina tai pakastuspussissa hyvin peiteltynä jopa 3-4 kk. Sokerikakkupohja sulaa reilussa tunnissa leikattavaksi. Vinkki! Leikkaa kakkupohja kohmeisena, jolloin saat helpommin tasaiset kerrokset.

Leivonnaisten pakastus

Valmiit täytekakut

Sanotaan, että täytetty kakku säilyy pakastimessa 1-2 kuukautta. Itse pakastan aina vain pohjia, joskus olen pakastanut vuoassa valmiiksi täytetyn kakun, mutta en ikinä kreemitettyä ja koristeltua kakkua. Täysin valmista kakku on vaikea pitää kauniina, koska pakastus vaatii kunnollisen peittelyn. Jos pakastat täytekakun niin suosittelen tekemään sen täytettynä, niin että jätät koristelun juhlapäivälle.

Mutakakku eli Mud Cake (G)

(Kuiva-) Kahvikakut

Voit pakastaa myös kahvikakut, mutta itse leivon ne samalla viikolla kun juhlat ovat, koska kahvikakut paranevat vanhetessaan ja niitä voi säilyttää useamman päivän huoneenlämmössä. Jos pakastat kuivakakun, niin kääri se esimerkiksi kelmuun huolellisesti tai laita tarpeeksi isoon pakastepussiin, jonka suljet huolellisesti.

Esikoiskirjani julkkarit
Kuva Camilla Bloom

Juusto-hyydykekakut

Tiesitkö, että ammattilaisleipomoissa juustokakut tehdään useimmiten pakkaseen? Turhaan siis pelkäät juustokakkujen pakastusta. Juustokakut voi pakastaa ilman kiillettä ja koristeluja. Voit tehdä juustokakut pakastimeen useita viikkoja (suositus 2-4) etukäteen. Sulata juustokakku jääkaapissa, jolloin se sulaa tasaisesti ja koristele sulamisen jälkeen. Sulamiseen menee muutamia tunteja.

Vinkki! Pakasta juustokakku ensin vuoassa, johon olet sen tehnyt. Kun kakku on jäätynyt siirrä se pussiin tai kelmuta. 

Miten leipoa ja kasata täydellinen korkea kakku?

Keksit ja taikinat

Toinen mitä minulta löytyy aina pakastimesta on keksitaikina. Sokerikeksitaikina säilyy hyvin kelmuttuna tai pakastuspussissa usean kuukauden (noin 3 kk). Vaaleasta keksitaikinasta leipoo nopeasti kauniita täytekeksejä tai muita pikkuleipiä kevään ja kesän juhliin.

Valmiit keksit voi myös pakastaa esimerkiksi pakastepussissa ja ne säilyvät myös noin 3 kk hyvinä. Keksit säilyvät myös huoneenlämmössä ilmatiivissä rasiassa noin 3 viikkoa, joten voit leipoa keksit huoletta etukäteen.

Sugar Cookies - Sokerikeksit perusohje

Muffinssit

Itseasiassa muffinssejakin minulla on usein pakastimessa. Kun muffinssit pakastaa tuoreena ja sulattaa huoneenlämmössä ovat ne kuin uunituoreita taas. Muffinssit säilyvät pakastettuina samalla tavalla kuin kakkupohjat.

Omena-Muffinssit (vegaaninen)

Marengit

Marenkeja en pakastaisi, mutta tiesitkö, että ne kestävät hyvinä kuukausia! Minulla on kotona iso lasimalja aina täynnä marenkeja, joita käytän koristelussa ja muuten tarjolla juhlissa. Säilytä marengit siis ilmatiivissä rasiassa/kulhossa erilaisia projekteja ja tilaisuuksia varten.

Esikoiskirjani julkkarit
Kuva Camilla Bloom

Stressitöntä juhlahuumaa toivotellen!

Lisää vinkkejä juhlien valmisteluun löydät täältä.

♥ Anni


Lisää ohjeita juhliin ja kakkujen leivontaan löydät täältä.

Seuraatko jo herkkujani somessa?

Facebook

Instagram

Pinterest

Myös näillä sopii

Herkutella

19 Kommenttia

 1. Heli sanoo:

  Lisäisin vielä pakastusvinkin: teen sekä suolaisen että makean piirakan pohjataikinoita useampaan piirakkaan kerralla ja pakastan pyöreänä seuraavaa kertaa varten. Sulaa nopeasti jääkaapissa.

 2. Elisa sanoo:

  Moikka! Nimiäiset tulossa ja tämä postaus tuli enemmän kuin tarpeeseen! Oletko koittanut pakastaa vegaanisia juustokakkuja? Kärsiiköhän koostumus/maku?

  1. Moikka, hmm vegaanisia juustokakkuja en ole tainnut pakastaa koskaan, mutta uskon kyllä että säilyvät yhtä hyvin kuin tavalliset.

 3. Essi sanoo:

  Moikka..onko niin että jos meinaa pakastaa hyydykekakun niin se tarvii hyydyttää eka jääkaapissa? Jostain kuulin että jos kakun laittaa suoraan pakkaseen niin hyytyminen pysähtyy ja sulatessaan kakku ei pysy koossa.

  1. Minä en kyllä usko tähän 🙂 Hyytymistä voi myös nopeuttaa laitamalla kakun hyytymään pakastimeen, joten tuo ei voi pitää paikkaansa.

 4. S sanoo:

  Moikka 🙂

  Miten paljon aikasemmin sokerikakkupohja ja miksei muukin pohja tulee ottaa pakkasesta, ennen leikkaamista ja täyttämistä? Sulatellaanko jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

  Kiitos 🙂

  1. Hei,

   Sokerikakkupohja sulaa noin tunnissa-parissa huoneenlämmössä. Tuhdimmat pohjat vähän pidempään. Itse leikkaan pohjan usein jopa kohmeisena, jolloin pohjan leikkaaminen on helpompaa eikä murua synny yhtä paljon.

 5. Anette sanoo:

  Hei Anni. Teen kakkuihin voikreemiruusuja. Kakkuja tulee olemaan monta, joten ajattelin, että noin viikko ennen h-hetkeä teen ruusut valmiiksi ja laitan pakkaseen. Jos mä otan ne juhla-aamuna pakkasesta ja laitan kakun päälle, rupeavatko ne hikoilemaan tms.? Olen joskus tehnyt ruusut tuorejuusto-voikreemillä, ja se toimi! Mutten löydä enää reseptiä. Toimiiko pelkästä voikreemistä tehdyt kukat?

  1. Moikka Anette, nyt täytyy sanoa ettwn osaa tähän antaa 100% varmaa vastausta. En ole itse pakastanut voikreemiä tällä tavalla.

 6. Lakkiaisiin valmistautuva sanoo:

  Hei!
  Kuinka kauan kestää suolaisten piirakoiden sulatus pakkasesta? Voiko ne esim. ottaa edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan ennen juhlia? Ja kauanko niitä on hyvä lämmittää uunissa ja missä asteessa ennen vieraiden tuloa?

  1. Hei, hyvin voit ottaa edellisenä iltana jääkaappiin. Lämmittäisin 150-200 asteessa, kunnes on keskeltä lämmin.

 7. Laura sanoo:

  Hei,

  Voinko ottaa porkkanakakkupohjan kaksi päivää ennen juhlia huoneenlämpöön ja leikata samalla kerrokset, mutta täyttää ja koristella juhlia edeltävänä päivänä ilman, että maku ja tuoreus kärsii? Haluaisin varmistella onnistumista ja varata ylimääräisen päivän, jos kerroksiin leikkaaminen epäonnistuu ja täytyisi leipoa uusi pohja.

  1. Heippa, kyllä voit. Porkkanakakku on sellainen jo maustuu ja maistuu vaan paremmalta kun pohja on leivottu ajoissa. Huolellinen peittely vaan pakkasessa ja jääkaapissa.

 8. Amanda sanoo:

  Moikka Anni! Voiko paistetun juustokakun myös pakastaa ihan normaalisti? Onko siinä jotain mitä pitäisi tietää erikseen? 🙂

  1. Heippa, uskoisin, että onnistuu. Kaikessa pakastuksessa tärkeintä on aina kunnollinen peittely/pakkaus ettei leivonnaiset oma makuja ja hajuja muista tuotteista.

 9. Juulia sanoo:

  Hei,

  Säilyykö siis porkkanakakun pohja myös 3-4 kk pakkasessa kuten muutkin kakkupohjat? 🙂

 10. Juulia sanoo:

  Heippa,

  Säilyykö porkkanakakun pohja pakkasessa muiden kakkupohjien tavoin 3-4 kk? 🙂

  1. Kyllä. Näissä pakastus ja säilytysasioissa on tärkeää aina myös aistinvarainen arviointi ja huolellinen pakkaus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *