| | |

Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

 Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)  -resepti sai alkunsa ihan mielettömästä leivontakuumeesta. Voiko minulla olla sellaista? Voi totta kai. Vaikka näyttää siltä, että leivon koko ajan, niin samalla lista leivonnaisista, joita haluan kokeilla kasvaa koko ajan. Sesongit ovat lyhyitä ja haluan ehdottomasti ottaa sesongit huomioon reseptien suunnittelussa.

En ole kerennyt leipoa kakkuja niin paljon kuin oli tarkoitus tai kuin olen halunnut kesän aikana. Sitäkin enemmän on tullut tehtyä piirakoita, jäätelöä ja muita kesäkausiherkkuja. Suklaahammasta on kolottanut pahemman kerran ja nyt oli vihdoin aika kääriä hihat ja paistaa ihanan mehevä sekä täydellinen suklaakakku!

Halusin suunnitella suklaakakku -reseptin, joka sopii niin sekaaneille, vegaaneille ja keliaakikoille syötäväksi ja leivottavaksi. Eli tämä resepti sopii kaikille. Olen kirjoittanut vinkit erikoisruokavalioille reseptin loppuun ja ainesosaluetteloon. Vaihtamalla raaka-ainetta, voit leipoa kakun ihan saman ohjeen mukaan vegaaniseksi tai gluteenittomaksi.

Mmmm tiedättekö mikä on parasta? Tämä kakku odottaa vasta täyttöä, joten kuulette siitä vielä! Osaatko arvata mitä kakun väliin tulee? Entä koristeeksi? Mitä sinä yhdistäisit tähän herkulliseen, mehevään ja kosteaan suklaakakkuun? Marjoja kenties?


Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

Ohje:

  • 4 dl vehnäjauhoja (myös gluteeniton käy)
  • 4 dl sokeria
  • 3 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 2 tl leivontasoodaa eli ruokasooda (tai leivinjauhe 3-4 tl)
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl maitoa (kaura- tai soijamaito)
  • 0.75 dl kookosöljyä (tai auringonkukanöljyä tms.)
  • 2 kananmunaa (lue korvaava tuote alempaa)
  • 2 tl vanilja-aromia
  • 2 dl kuumaa kahvia (tai kuumaa vettä)
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita jauhot, sokeri, kaakao, sooda, suola isossa kulhossa.
  3. Sekoita toisessa kulhossa maito, öljy, kananmunat ja vanilja-aromi ja lisää hiljalleen jauhoseokseen koko ajan sekoitellen.
  4. Jatka sekoittamista ja lisää kuuma vesi tai kahvi hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on tasaista.
  5. Voitele kaksi halkaisijaltaan 18-20 cm kakkuvuokaa vuokaspraylla. Käytin tätä 20cm vuokaa.
  6. Laita pohjalle halutessasi leivinpaperi ja vuoraa reunat reunaleivinpaperilla. (näin kakku irtoaa helpommin vuoasta)
  7. Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista noin 30-35 minuuttia (jos paistat yhdessä vuoassa on paistoaika n. 1 tunti). Tarkista kypsyys puutikulla!
  8. Anna kakkujen tai kakun jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa sen jälkeen ritilälle jäähtymään.
  9. Ennen täyttöä tasoita kakkujen pinta ja leikkaa kakku kahteen kerrokseen. Jos leivoit yhden kakun saat 2-4 kerrosta riippuen vuoan koosta.

Vinkkejä! Öljyn sijasta voit käyttää reseptissä myös sulaa voita. Tummalla sokerilla leivottaessa kakku saa ihanan karamellimaisen vivahteen. Valitse halkaisijaltaan 18cm vuoka, jos haluat korkeamman kakun. Muista, että pienemmässä vuoassa paistoaika pitenee hiukan ja suuremmassa lyhenee. Tarkista kypsyys aina puutikulla – kun taikinaa ei jää tikkuun on kakku valmis. 

Leivo Gluteeniton Suklaakakku: Vaihda jauhot gluteenittomiin jauhoihin halutessasi.
Leivo Vegaaninen Suklaakakku: korvaa kananmunat esimerkiksi 2 dl makeuttamatonta omenapyrettä (tai banaanisosetta) ja käytä kaura-, manteli- tai soijamaitoa.

Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

Seuraa herkkujani myös Instagramissa ja Facebookissa.

Katso myös supersuosittu Mehevä Vaniljakakkupohja.

Myös näillä sopii

Herkutella

183 Kommenttia

  1. Emilia sanoo:

    Kiitos ihanasta blogista Anni! Täällä on tullut seikkailtua jo parin vuoden ajan harva se päivä ❤️
    Testasin tänään tätä kakkupohjaa, ja se onnistui täydellisesti! En kyllä muuttaisi ohjeessasi mitään 😊
    Ihanaa joulun odotusta sinulle ja koko perheelle, teidän kuulumisia on niin mukava seurata ❤️

    1. Kiitos sulle ihanasta kommentista! <3 Tällaista palautetta on aina ihana saada. Miten kiva kuulla myös että kakku onnistui sinullakin täydellisesti. Ihanaa joulun odotusta myös sinne 🙂 Monta ihanaa vinkkiä on muuten tulossa! <3

  2. Cecilia sanoo:

    Mitä gluteenittomia jauhoja kannattaisi käyttää? Niissäkin paljon eroja…

    1. Itse teen sekoituksen usein peruna- ja riisijauhoista sekä psylliumista. Valmiista sekoituksista suosin Finmixiä tai Virtasalmen viljatuotetta. Usein kaikilla on oma suosikki, joka löytyy testailemalla 🙂

  3. Tiia sanoo:

    Hei! Onnistuuko pohja kaura- ja perunajauhoilla?

    1. Teet varmaan näistä sekoituksen?` Lisäisin myös hiukan psylliumia. Onnistuu kyllä 🙂

  4. Kirsi sanoo:

    Hei, olikos tässä yli kolme vuotta vanhassa ohjeessa se täytteen ohje mainittu jossain? En ainakaan löytänyt. Vai maistuuko sellaisenaan ilman täytettä?

  5. Epa sanoo:

    Hei Anni!
    En ole tehnyt täytekakkuja juurikaan koska ne ei meinaa onnistua. Nyt ajattelin haastaa itseäni ja kokeilla tätä suklaakakkua 😊 Minulla on yksi 20cm kakkuvuoka ja ajattelin paistaa koko pohjan siinä. Vai puolittaisinko ohjeen ja tekisin kahdessa erässä?

    1. Kyllä kakku onnistuu yhdessä vuoassakin, mutta siitä on vaikeampi saada kerroksia leikattua, kun kohoaa päältä hiukan. Ole tarkkana paistoajan kanssa. Se on hiukan pidempi. Tarkista kakun kypsyys puutikulla. Taikinan puolitus on aina riski, jos ei ole kokenut leipoja.

  6. Onerva sanoo:

    Heii! Jos teen yhteen 16cm vuokaan niin puolitanko ohjeen? Vai 3/4 ohjetta? 🙂

    1. Riippuu myös vuokasi korkeudesta. Kakun koostumus voi myös muuttua, jos taikinaa lähdetään puolittelemaan. Tekisin koko taikinan ja paistaisin muffinsseja yli jäävästä taikinasta 🙂

  7. Helmiina sanoo:

    Moi! Minulta löytyy 3 kappaletta 26 senttimetriä halkaisijaltaan olevia irtopohjavuokia ja yksi 22 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka. Miten suosittelisit toimimaan? Mitä vuokaa/vuokia kannattaa käyttää? 🙂 Haluaisin, että kakusta tulee mahdollisimman helposti leikattava eli ei kauhean matalaa, jota en osaa leikata osiin 😀

  8. Maarit sanoo:

    Hei! Tätä pohjaa on kehuneet kaikki leipovat ystäväni, joten mäkin haluan kokeilla 😍 Mun pitäis tehdä kakku 12 hlölle, voitko auttaa minkä kokoiseen vuokaan ja missä suhteessa taikinan tekisin? Ja voiko tehdä PME:n vuokiin?
    Kiitos jos ehdit vastaileen.

    1. Heippa, kakun riittoisuus riippuu myös täytteistä ja muusta tarjoiluista. Ohjetta ei kannata lähteä kovasti muuttelemaan tai voi olla ettei kakku onnistu. PME-vuoka on loistava valinta. Tekisin tällä ohjeella tai puolikkaana, jotta sen koostumus ei ala kärsiä muutoksista.

  9. Maarit sanoo:

    Suurkiitos nopsaata vastauksesta! Täytteeksi ajattelin vadelmamoussea ja suklaamoussea, sinun ohjeilla nekin 😊

  10. Janika sanoo:

    Moikka! Voiko kokosöljyn korvata perus rypsiöljyllä?

    1. Voi korvata, vaikka kookosöljy ei maistu tässä läpi – lisäksi nykyään myydään ns. mautonta kookosöljyä 🙂

  11. Terhi sanoo:

    Moikka!

    Minulla on ehkä höntti kysymys, mutta jos leivon kakun edellisenä päivänä, niin laitanko yön yli säilöön jääkaappiin vai annanko olla pöydällä? Tuolla kyllä luki, että säilyy kakkukuvun alla…mutta miten pitkiä aikoja? 🙂

  12. Terhi sanoo:

    Moikka!

    Minulla on ehkä höntti kysymys, mutta jos leivon kakun kreemeineen edellisenä päivänä, niin laitanko yön yli säilöön jääkaappiin vai annanko olla pöydällä? Tuolla kyllä luki, että säilyy kakkukuvun alla…mutta miten pitkiä aikoja? 🙂

  13. minea sanoo:

    missä asteessa ja millä tasolla kakku tulee paistaa?

    1. 175 asteisessa uunissa, kuten ohjeen alussa lukee 🙂 Keskitasolla paistetaan (aina näin jos ei toisin mainita minun ohjeissani).

  14. Sanni sanoo:

    Hei. Oon tehnyt monesti kakun (aivan ihana ohje),mutta ongelmana on se että kakku paistuu aina ns pallomuotoon. Eilen tein tarkoituksella 1.5kertaisena taikinan jotta saan paljon korkeammam kakun. Kohosi palloksi jälleen ja kun sen leikkasi pois oli kakku saman kokoinen kun normi taikinamäärällä. Mikä tähän auttaisi? Ei kohoa vain hieman keskeltä vain runsaasti.

    1. Heippa, valitettavasti tämäntyyppinen taikina kohoaa helposti päältä ja käy kuten mainitsit. Suosittelen koittamaan taikinan paistoa kahdessa vuoassa, jolloin paisto on lyhyempi ja kakku jää tasaisemmaksi.

  15. Kati sanoo:

    Hei. Olen pari kertaa tehnyt tällä ohjeella gluteenittoman version. Jauhoina Fin mix. Ekalla kerralla kakku oli tosi kuiva ja päätin, että seuraavalla kerralla kostutan kerrokset. Ja näin tein. Kakkupalat murenivat täysin leikatessa. Syödessä eivät olleet märkiä vaan juuri sopivan syömiskosteita. Olisiko joku neuvo tuohon murenemiseen ja vaikuttaako kostutus siihen jollain tavalla vai mistä mahtaa johtua?

    1. Vaihtaisin jauhoja, tekisin vaikka jauhoseoksen itse ja lisäisin psylliumia. Lyhyempi paisto voi myös auttaa. Uuneissa ja niiden tehoissa on aina eroja.

  16. Katja sanoo:

    Mitä gluteenitonta jauhoa käytät? Onko niissä eroja?

    1. Teen seoksen itse tai käytän esim. Finmixiä – niissä on eroja, jotka huomaa sitten itse leipoessa.

  17. Veera sanoo:

    Hei! Voinkohan tehdä tämän kakkupohjan tänään, täyttää perjantaina ja tarjoilla lauantaina? Missä tässä tapauksessa säilyttäisin kakkupohjaa huomiseen perjantaihin kun ei vielä täytetty? Kiitos hirveesti jos kerkeät vastata!!

    1. Kakkupohjat kannattaa tehdä aina ennakkoon, jota ne ehtivät maustua ja jäähtyä kunnolla ennen täyttöä. Tekisin itse juuri tuossa järjestyksestä. Kääri pohja kunnolla kelmuun ettei se kuivu.

  18. Lotta-Riina sanoo:

    Hei, olen tekemässä tämän ohjeen kakkupohjan joko ma tai ti. Kakun täytän saman viikon pe ja sitä syödään la. Missä säilytän pohjaa ma/ti-pe?

  19. Emma sanoo:

    Miten saa kakusta paistettua mahdollisimman tasaisen? Nyt kun paistoin näyttää enemmänkin vuorelta.

    1. Paistamalla taikinan kahdessa vuoassa. Tällainen raskaampi kakkupohja nousee aina jonkun verran päältä, tsoitan itse pohjan leikkaamalla kummun pois.

  20. Sanni sanoo:

    Heippa! Olen leiponut pariin otteeseen tällä ohjeella ja aina on tullut älyttömän hyvää. Myös gluteenittomana on onnistunut Semperin Fin mix -jauhoseoksella. Nyt olis taas hetki leipoa synttärikakku tällä ohjeella☺️🎉 Mietin tässä, että kun mainitset tuossa ”Vinkkejä” kohdassa että tummalla sokerilla saa aikaan karamellimaisen maun, niin tarkoittaako se sitä, että normisokeri korvataan täysin esim fariinisokerilla? Vai tarkoitatko ruokosokeria?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *