| | |

Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

 Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)  -resepti sai alkunsa ihan mielettömästä leivontakuumeesta. Voiko minulla olla sellaista? Voi totta kai. Vaikka näyttää siltä, että leivon koko ajan, niin samalla lista leivonnaisista, joita haluan kokeilla kasvaa koko ajan. Sesongit ovat lyhyitä ja haluan ehdottomasti ottaa sesongit huomioon reseptien suunnittelussa.

En ole kerennyt leipoa kakkuja niin paljon kuin oli tarkoitus tai kuin olen halunnut kesän aikana. Sitäkin enemmän on tullut tehtyä piirakoita, jäätelöä ja muita kesäkausiherkkuja. Suklaahammasta on kolottanut pahemman kerran ja nyt oli vihdoin aika kääriä hihat ja paistaa ihanan mehevä sekä täydellinen suklaakakku!

Halusin suunnitella suklaakakku -reseptin, joka sopii niin sekaaneille, vegaaneille ja keliaakikoille syötäväksi ja leivottavaksi. Eli tämä resepti sopii kaikille. Olen kirjoittanut vinkit erikoisruokavalioille reseptin loppuun ja ainesosaluetteloon. Vaihtamalla raaka-ainetta, voit leipoa kakun ihan saman ohjeen mukaan vegaaniseksi tai gluteenittomaksi.

Mmmm tiedättekö mikä on parasta? Tämä kakku odottaa vasta täyttöä, joten kuulette siitä vielä! Osaatko arvata mitä kakun väliin tulee? Entä koristeeksi? Mitä sinä yhdistäisit tähän herkulliseen, mehevään ja kosteaan suklaakakkuun? Marjoja kenties?


Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

Ohje:

  • 4 dl vehnäjauhoja (myös gluteeniton käy)
  • 4 dl sokeria
  • 3 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 2 tl leivontasoodaa eli ruokasooda (tai leivinjauhe 3-4 tl)
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl maitoa (kaura- tai soijamaito)
  • 0.75 dl kookosöljyä (tai auringonkukanöljyä tms.)
  • 2 kananmunaa (lue korvaava tuote alempaa)
  • 2 tl vanilja-aromia
  • 2 dl kuumaa kahvia (tai kuumaa vettä)
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita jauhot, sokeri, kaakao, sooda, suola isossa kulhossa.
  3. Sekoita toisessa kulhossa maito, öljy, kananmunat ja vanilja-aromi ja lisää hiljalleen jauhoseokseen koko ajan sekoitellen.
  4. Jatka sekoittamista ja lisää kuuma vesi tai kahvi hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on tasaista.
  5. Voitele kaksi halkaisijaltaan 18-20 cm kakkuvuokaa vuokaspraylla. Käytin tätä 20cm vuokaa.
  6. Laita pohjalle halutessasi leivinpaperi ja vuoraa reunat reunaleivinpaperilla. (näin kakku irtoaa helpommin vuoasta)
  7. Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista noin 30-35 minuuttia (jos paistat yhdessä vuoassa on paistoaika n. 1 tunti). Tarkista kypsyys puutikulla!
  8. Anna kakkujen tai kakun jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa sen jälkeen ritilälle jäähtymään.
  9. Ennen täyttöä tasoita kakkujen pinta ja leikkaa kakku kahteen kerrokseen. Jos leivoit yhden kakun saat 2-4 kerrosta riippuen vuoan koosta.

Vinkkejä! Öljyn sijasta voit käyttää reseptissä myös sulaa voita. Tummalla sokerilla leivottaessa kakku saa ihanan karamellimaisen vivahteen. Valitse halkaisijaltaan 18cm vuoka, jos haluat korkeamman kakun. Muista, että pienemmässä vuoassa paistoaika pitenee hiukan ja suuremmassa lyhenee. Tarkista kypsyys aina puutikulla – kun taikinaa ei jää tikkuun on kakku valmis. 

Leivo Gluteeniton Suklaakakku: Vaihda jauhot gluteenittomiin jauhoihin halutessasi.
Leivo Vegaaninen Suklaakakku: korvaa kananmunat esimerkiksi 2 dl makeuttamatonta omenapyrettä (tai banaanisosetta) ja käytä kaura-, manteli- tai soijamaitoa.

Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

Seuraa herkkujani myös Instagramissa ja Facebookissa.

Katso myös supersuosittu Mehevä Vaniljakakkupohja.

Myös näillä sopii

Herkutella

183 Kommenttia

  1. Eila sanoo:

    Hei!
    Tein kakun ohjeen mukaan gluteenittomana ja munattomana. Käytin 2 dl omenapyrettä munien sijaan. Pohjan alaosasta tuli liian tiivistä, sitkeää jollakin tavalla. Mietin olikohan syy kookosöljyssä. Tekikö se pohjan jankiksi.
    Oma öljypurkki on vasta avattu, ei siis vanhaa.
    T. Eila

    1. Hei Eila,

      Syitä voi olla monia. En osaa vastata suoraan mitä on voinut käydä. Tällaista ongelmaa ei ole kukaan muu vielä raportoinut. Jotenkin en usko, että kyse voi olla öljystä. Jauhot voivat vaikuttaa, omenasoseeen koostumus, paistoaika, uuninlämpötila, vuoan koko..

  2. Hanna sanoo:

    Hei! Voinko korvata munat siis ihan vain muussatuilla banaaneilla vai pitäisikö käyttää ihan valmista sosetta? Sosehan on varmasti hiukan nestemäisempää? Vaikuttaa hyvältä ohjeelta, pääsen huomenna kokeilemaan!

    1. Hei Hanna, voit tehdä soseen ihan itse muussaamalla banaanit 🙂 Kivat kun päädyit kokeilemaan tätä ohjetta!

  3. Hei, kiitos erilaisesta mehevästä kakkupohjaohjeesta! Testasin tätä ensimmäistä kertaa ja onnistui tosi hyvin. Paistoin kahdessa halkaisijaltaan n.18 cm:n vuoissa. Muutin ainoastaan sitä, että laitoin reilu puolet kaakaojuomajauhetta ja puolet makeuttamatonta kaakaojauhetta. Kakusta tuli silti suklainen ja tumma. Mukavaa syksyä sulle!

    1. Kiitos kommentistasi 🙂 Kiva kuulla, että kakkusi onnistui ja pidit siitä! Oikein mukavaa syksyä myös sinulle.

  4. Moikka Anni, kiitos ihanasta kakkuohjeestasi!
    Aika paljon on kommentoitu kakkupohjan nousemisesta, ajattelin laittaa mun kokemuksen tänne myös.
    Tällähetkellä 30. Suklaa-kakkupohja uunissa.
    Käytän aina 26cm vuokaa, tämä Annin ohje siihen ihan passeli.
    Minulla on kahvila johon kakkua leivon, joten saan tästä paremmat palat leikattua.
    Käytän myös aina gluteenitonta jauhoseosta.
    Kokeilujen ja asiakaspalautteen perusteella, vähensin kaakaojauhon määrän 3->2dl, lisäsin gluutenitonta jauhoseosta noin 2,5dl, lisäsin pohjaan myös noin 3 rkl vanilja aromia.
    Jos ei halua, että pohja pullistuu, kannattaa kokeilla, että laskee kiertoilmauunissa asteet 165, ja paistaa kakun uunin aivan alatasolla.
    Näin minulla ainakin pysyy pinta tasaisena. Eilen erehdyin paistamaan keskitasolla – ja taas oli tulivuori odottamassa 😂

    Mutta kaikki asiakkaat kehuu kakkua ja tämä toimii loistavasti kahvilassa, missä ei ole kylmävitriiniä ❤️🥰❤️

    Iloisia leivontahetkiä kaikille,

    1. Hei Johanna,

      Ihana kuulla, että olet löytänyt tästä hyvän reseptin kakkuun, jota tarjoilet kahvilassasi <3 Kiitos paljon vinkeistä, joista on varmasti hyötyä monelle muulle!

      Iloista leivontaa ja oikein mukavaa joulukuu alkua!

  5. Jenniferzebra sanoo:

    Olen tehnyt pohjan ksksi kertaa. Käytän 24 cm irtopohjavuokaa, paisto alatasolla kiertoilmauunissa max 175 ehkä vähän vähemmän. Nousee keskeltä, mutta pääseepä heti maistelemaan, kun leikkaa vähän vuorta pois.. Annan jäähtyä ihan kylmäksi jääkaapissa ja leikkaan 3-4 osaan. Pohja ei murene, on sellainen sponge cake-tyylinen, mehevä, ilmava, suklaisen makuinen ilman suklaata eli täydellinen!

    Ja ohjeesta poiketen, (kun en tarkkaan lukenut) oon reippaasti vatkannut sähkövatkaimella kuivat ja kosteat yhteen ja hyvin on onnistunut! En tiedä onko vatkaus salaisuus siihen, että koen enemmän ilmavaksi kuin raskaaksi pohjaksi!

    Eli kiitos ihanasta ohjeesta😍

    1. Kiitos Jenni, ihana kommentti! Olen ihan hämmentynyt kun tulee niin laidasta laitaan palautetta tästä 🙂 <3 Herkullista viikonloppua!

  6. Anu sanoo:

    Hei Anni!
    Voiko soodaa tilalla käyttää leivinjauhetta ? Ja onko kahvi kuinka maistuvaa kun tekisin vanilja- sekä mansikkamousse täytteet niin mietin että tuleeko vähän villi kombo jos vielä kahvi maistuu paljonkin

    1. Heips,

      Soodan voi korvata aina kaikissa resepteissä tuplamäärällä leivinjauhetta. Kahvi ei maistu läpi. Voit tehdä myös todella laihaa kahvia, jos se jännittää 🙂

  7. Mirre sanoo:

    Moi! Mahtuukohan koko taikina hyvin yhteen 20cm vuokaan?

    1. Hei, korkeaan vuokaan varmasti mahtuu. Suosittelen silti paistoa kahdessa vuoassa, jos haluat 4 kerrosta kakkua.

  8. Pquliina sanoo:

    Hei. Miten tämän voisi soveltaa pellille kun tartteis tehdä iso levykakku? Jos teen esim 3 pohjaa ja kokoan niistä.

  9. Jasmin sanoo:

    Mitä mieltä olet, onko liikaa jos laitan pohjaan 100 g maitosuklaata?

  10. Päivi sanoo:

    Hei Anni, millä korvaat kananmunan saadaksesi kakusta vegaanisen? Kananmuna on eläinkunnan tuote. Maitoon löytyikin korvaavat vaihtoehdot, mutta kananmunaan ei.

    1. Viimeinen rivi ohjeen lopussa:

      Leivo Vegaaninen Suklaakakku: korvaa kananmunat esimerkiksi 2 dl makeuttamatonta omenapyrettä (tai banaanisosetta) ja käytä kaura-, manteli- tai soijamaitoa.

  11. Suski sanoo:

    Voiko vehnäjauhot korvata perunajauhoilla?

    1. En ole ihan varma pysyykö kasassa pelkillä perunajauhoilla – testaamatta en voi suositella 100%

  12. Emmi sanoo:

    Pitääkö kanamuna, öljy ja maito vatkata vaahdoksi ja sitten vasta käännellä sekaan luova aineet, vai märät aineet vain sekoitetaan pikaisesti ja sitten kaikki sekaisin?

    1. Mitään ei vatkata. Seuraa ohjetta ja tee kuten siinä sanotaan 🙂 Kirjoitan ohjeisiini aina erikseen, jos aineita vatkataan vaahdoksi.

  13. Noora sanoo:

    Paistamisesta vois jotain mainita etttä millä tasolla kannattaa paistaa uunissa. Kakku oli alatasolla uunissa n.90min ja vieläkin on ihan raaka… tein siis yhteen kakkuvuokaan.

    1. Hei Noora, paistoaika on viitteellinen, koska uuneissa on aina eroja. Paistoitko koko taikinan kerralla? Minkä kokoisessa vuoassa?

      Ohjeissä, joissa ei mainita uunin tasoa on paisto yleisesti keskitasolla.

  14. Annika sanoo:

    Kestääkö taikina odottaa sen n.puolituntia, jos paistan ensin puolet ja sitten puolet, koska minulla on vain yksi vuoka?

    1. Sitä ei kyllä suositella, mutta olen tehnyt joskus itsekin – muffinssien kohdalla. Voit paistaa koko kakun myös yhdessä vuoassa, mutta paistoaika pitenee.

  15. Laura sanoo:

    Kiitos hyvästä ohjeesta! Tein pohjan sunnuntain gluteenittomista jauhoista halkaisijaltaan n.22cm reunavuoalla. Tuli mahtavan korkea kakku neljällä täytevälillä! Pohjan koostumus oli minusta todella hyvä, helppo käsitellä viidessäkin osassa. Voisin laittaa kuvan valmiista kakusta, jos vain tietäisin minne 😀 Onko Sinulla lukijoiden kakkukuville jotain paikkaa?

    1. Hei Laura, mikä ilo kuulla, että olet onnistunut näin loistavasti!

      Lukijat lähettävät ja lisäävät kakkukuviaan Instagramissa #anninuunissa tagin alle. Tagia voi seurata ja jaan Stories puollella onnistumisia säännöllisesti muiden nähtäväksi.

  16. Ninnu sanoo:

    Testattu täysin vegaanisena ja tuli niin TÄYDELLINEN KAKKU! Kiitos tästä taivaallisen suklaakakun ohjeesta!

  17. Outi sanoo:

    Tein tätä kakkua isänpäiväksi ja se maistui etenkin aikuisille oikein hyvin! Nyy tytär haluaa samanlaisen syntymäpäivilleen, mutta ei ihan niin ”väkevänä”. Osaisitko neuvoa, mihin voisin vaihtaa osan kaakaojauheesta, jotta maku olisi hieman miedompi? Kiitos ihanista resepteistä. Olen kokeillut useampaa kakkua ja ohjeet on aina tosi hyvät!

    1. Kiva kuulla, että kakusta pidettiin 🙂 Voit vaihtaa osan jauhoista vehnäjauhoihin ja kahvin voit vaihtaa vaikka kaakaoon tai kuumaan veteen. Mukavia juhlia!

      1. Outi sanoo:

        Kiitos nopeasta vastauksesta!

  18. Susa sanoo:

    Kiitos tästä reseptistä, sain tällä todella helposti onnistumaan elämäni toiset täytekakut!! Tein kahdessa 18cm vuoassa, ja pidensin paistoaikaa noin 40 minuuttiin. Kakut kohosivat keskeltä tosi korkeiksi, mutta käytin poisleikatun ”ylijäämäkakun” muuhun leivontaan (lue= söin puolet heti, koska maistui ihan joltain taivaalliselta brownielta). Kakusta tuli upea ja näyttävä nelitasoisena!

  19. Tiina sanoo:

    Toivottavasti et ole kellekään vegaanille tätä antanut sillä resepti ei ole vegaaninen. Kananmunat eivät kuulu vegaaniseen ruokavalioon.

    1. Lukisitko koko ohjeen kunnolla alusta loppuun. Ohjeessa annetaan ohjeet kananmunan korvaamiseen vegaanisessa versiossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *