Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen) -resepti sai alkunsa ihan mielettömästä leivontakuumeesta. Voiko minulla olla sellaista? Voi totta kai. Vaikka näyttää siltä, että leivon koko ajan, niin samalla lista leivonnaisista, joita haluan kokeilla kasvaa koko ajan. Sesongit ovat lyhyitä ja haluan ehdottomasti ottaa sesongit huomioon reseptien suunnittelussa.
En ole kerennyt leipoa kakkuja niin paljon kuin oli tarkoitus tai kuin olen halunnut kesän aikana. Sitäkin enemmän on tullut tehtyä piirakoita, jäätelöä ja muita kesäkausiherkkuja. Suklaahammasta on kolottanut pahemman kerran ja nyt oli vihdoin aika kääriä hihat ja paistaa ihanan mehevä sekä täydellinen suklaakakku!
Halusin suunnitella suklaakakku -reseptin, joka sopii niin sekaaneille, vegaaneille ja keliaakikoille syötäväksi ja leivottavaksi. Eli tämä resepti sopii kaikille. Olen kirjoittanut vinkit erikoisruokavalioille reseptin loppuun ja ainesosaluetteloon. Vaihtamalla raaka-ainetta, voit leipoa kakun ihan saman ohjeen mukaan vegaaniseksi tai gluteenittomaksi.
Mmmm tiedättekö mikä on parasta? Tämä kakku odottaa vasta täyttöä, joten kuulette siitä vielä! Osaatko arvata mitä kakun väliin tulee? Entä koristeeksi? Mitä sinä yhdistäisit tähän herkulliseen, mehevään ja kosteaan suklaakakkuun? Marjoja kenties?
Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)
Ohje:
- 4 dl vehnäjauhoja (myös gluteeniton käy)
- 4 dl sokeria
- 3 dl tummaa kaakaojauhetta
- 2 tl leivontasoodaa eli ruokasooda (tai leivinjauhe 3-4 tl)
- 1 tl suolaa
- 2 dl maitoa (kaura- tai soijamaito)
- 0.75 dl kookosöljyä (tai auringonkukanöljyä tms.)
- 2 kananmunaa (lue korvaava tuote alempaa)
- 2 tl vanilja-aromia
- 2 dl kuumaa kahvia (tai kuumaa vettä)
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Sekoita jauhot, sokeri, kaakao, sooda, suola isossa kulhossa.
- Sekoita toisessa kulhossa maito, öljy, kananmunat ja vanilja-aromi ja lisää hiljalleen jauhoseokseen koko ajan sekoitellen.
- Jatka sekoittamista ja lisää kuuma vesi tai kahvi hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on tasaista.
- Voitele kaksi halkaisijaltaan 18-20 cm kakkuvuokaa vuokaspraylla. Käytin tätä 20cm vuokaa.
- Laita pohjalle halutessasi leivinpaperi ja vuoraa reunat reunaleivinpaperilla. (näin kakku irtoaa helpommin vuoasta)
- Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista noin 30-35 minuuttia (jos paistat yhdessä vuoassa on paistoaika n. 1 tunti). Tarkista kypsyys puutikulla!
- Anna kakkujen tai kakun jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa sen jälkeen ritilälle jäähtymään.
- Ennen täyttöä tasoita kakkujen pinta ja leikkaa kakku kahteen kerrokseen. Jos leivoit yhden kakun saat 2-4 kerrosta riippuen vuoan koosta.
Vinkkejä! Öljyn sijasta voit käyttää reseptissä myös sulaa voita. Tummalla sokerilla leivottaessa kakku saa ihanan karamellimaisen vivahteen. Valitse halkaisijaltaan 18cm vuoka, jos haluat korkeamman kakun. Muista, että pienemmässä vuoassa paistoaika pitenee hiukan ja suuremmassa lyhenee. Tarkista kypsyys aina puutikulla – kun taikinaa ei jää tikkuun on kakku valmis.
Onko tämä mureneva? Itse olen kokenut ongelmaksi suklaakakuissa, että jos ne ovat meheviä niin sitten ne ovat myös kauhean murenevia. Jos taas rakenne on kiinteä (kun käyttää taikinassakin suklaata) niin sitten kakku on helposti liiankin kova.
Suklaakakku on ongelma 😀 Kokeilen kuitenkin nyt tätäkin ohjetta
Hei Susanna, kiitos kommentistasi. En huomannut ajatella murenevaisuutta ennen kysymystäsi. Nyt kun täytin kakun niin tarkastelin pohjaa tarkemmin. Se on hiukan murenevainen, mutta tämän kakkupohjan kuuluukin olla, koska ei ole niin tuhti ja painava kun jos laittaa voita ja oikeaa suklaata 🙂 Kannattaa kuitenkin leipoa ja tarkastella pohjaa itse. Makuasioitahan nämä murenevaisuudetkin on 😀 Kiva jos kokeilet!
Pohjan rakenne oli oikein hyvä, ja kakku oli maukas. En jaksanut odottaa kreemin ohjetta tähän aamuun vaan tein kreemin omasta päästä ja laitoin siihen n. 150 g voita, 300 g tuorejuustoa, 250 g tomusokeria ja n. 100 g sulatettua suklaata. Mausteeksi pikakahvijauhetta. Tuli herkullinen kakku aikuiseen makuun. Tosi tuhti tosin, kuten suklaakakut yleensäkin.
Mahtavaa Susanna 🙂 Kreemisi resepti kuulostaa todella hyvältä 🙂 Tuhti oli kakku meilläkin. Eilen sitä maisteltiin ja tänään lisää. Onneksi suklaakakkua ei tule leivottua niin usein ja sen kerran kun sitä leipoo niin pitää sen olla sitten tosiaan TODELLA suklaista!
Leivontasooda??? Siis… Mitä???
Hei Camilla,
Tässä vastaus sinulle: ruokasooda, sooda, leivontasooda kaikki samaa ainetta eri nimillä 🙂 Viimeksi kirjoitin reseptiin vain sooda ja siihen kysyttiin tarkennusta, joten tällä kertaa näin. Kaikki tunnemme tutut tuotteet vähän eri nimillä 🙂
Sooda ja ruokasooda ovat eri asioita; sooda on natriumkarbonaatti, kun ruokasooda on natriumbikarbonaatti.
Leivonnassa käytetään vain ruokasoodaa 🙂 jaa siitä puhun reseptiikassa, vaikka nimeä lyhentäisin.
Olisin kysynyt tuosta kaakaojauhosta, onko kyse siis siitä tummasta ”leivonta”kaakaosta vai kaakaojuomajauheesta..? Oli niin iso määrä että halusin varmistaa ?
Hei Marjo, kyse on tummasta makeuttamattomasta kaakaojauheesta, jota käytetään leivonnassa. Korjasin myös reseptiin 🙂 Mukavaa leivontaa!
Mielettömän mehevän näköinen kakku ja pistän korvan taakse, tuttavani kyläilyä varten.
Kiitos Peggy 🙂 Tätä kakkua tuli leikattaessa kerroksiin maisteltua aika paljon! Niin hyvää, Nyt alan kuorrutushommiin. Hyvä viikonloppua!
Millä täytit kakun? Itse olen leiponut tuolla sara la fountainin ohjeella aina tämmösen kakun ja ohjeesta en poikkeavuuksia nähnyt kuin että öljy on eriä. Kakku on herkullista!
Hei Krista, täytin ja kuorrutin kakun (itseasiassa juuri äsken) silkinpehmeällä suklaakreemillä, jonka tein voista, suklaasta ja tuorejuustosta. Päälle laitan marjoja. Resepti tulee myöhemmin blogiin 🙂
Kakkujen leipomisess ausein tuleekin ongelmaksi se, että kuka ne kakut oikein syö 😀 Täällä ainakin leipomisinspiraatio ois korkeella, mutta maha ei vedä ihan niin paljon.
Kätevä resepti kyllä! Suklaakakkupohja maistuu aina 🙂 Etenkin juuri tuo kahvi kakkutaikinassa on tosi hyvä lisä!
Moi Jenni 🙂 Näinhän se on. Eilen kiikutettiin täytetty suklaakakku äidin luo. Siellä oli enemmän syöjiä ja kakun sai maistelun jälkeen jättää sinne hyvällä omalla tunnolla 🙂 Toi kahvi oli muuten se taika! Hyvää viikonloppua!
Minulla on iso halk.n.30cm oleva kakkuvuoka, jos teen taikinaa tuplaten, niin tuleeko siitä liian raskas vai jaksaisiko paistua kuitenkin hyvin?
Gluteenittomana ajattelin tehdä, syntymäpäiviä varten 🙂
Hei Minna, kyllä tuplataikinakin paistuu, mutta paistoaika pitenee runsaasti, varsinkin jos teet yhteen vuokaan. Kannattaa tarkkailla ja testata kypsyys puutikulla. Toinen vahtoehto on, että teet kahdessa erässä 30 cm vuokaan 🙂
Niin hieman ajattelinkin, teenpä siis kahdessa erässä, niin varmasti onnistuu 🙂 kiitos!
Minkä kokoista vuokaa käyttäisit jos käyttäisit vain yhtä vuokaa? Itselläni suurin on 28cm vuoka ja syöjiä ehkä 11 lasta+6 aikuista. Olisiko yksinkertainen annos sopiva sinusta?
Hei johanna, voit tehdä minkä kokoiseen vuokaan tahansa taikinan kokonaisena silloin paistoaika pitenee. Jos suurennat vuoan halkaisijaa tulee kakusta tosin matala. 28 cm vuokaan saat ehkä kaksi ohutta kerrosta kakkua kun olet tasoittanut päältä kohonneen osan. Samalta se maistuu, mutta kakku näyttää erilaiselta 🙂
Aaa, saadaksesi korkean kakun olit valinnut pienen vuuan. Monelleko lasket tästä kakusta riittävän?
Riippuu mitä laitat kakun väliin. Alla linkki minun valmiiseen täytettyyn kakkuun, joka on noin 20 hengelle:
https://www.anninuunissa.fi/taydellinen-suklaakakku/
Riittävyys riippuu toki mielestäni aina muusta tarjoilusta, juhlan laadusta ja vieraiden nälkäisyydestä 🙂
Hei, kannattaako kakku koota täyttäessä takaisin nimenomaan suljettuun irtopohjavuokaan vai tiukentaa vuoka vasta kakun ympärille? Kiitos mahtavista reseptistä!
Kokoamisvaiheessa kakku kootaan aina umpinaiseen vuokaan. Täällä ohjeita:
https://www.anninuunissa.fi/kakun-taytto-ja-kokoaminen-nain-onnistut/
Hei!
Kauanko pohja säilyy ja kärsiikö pakastuksesta?
Hei,
kyllä voi pakastaa kuten kaikki muutkin kakkupohjat ja säilyy 3-6 kk kun kunnolla pakattu ja suojattu esim. kelmuun.
Tein puolillaanpa ja nyt on uunissa 🙂 ohje vaikuttaa juuri sellaiselta ihanalta joka aiheuttaa mahdollisimman vähän tiskiä!
Kiitos kommentistasi Jonsku 🙂 parasta resepteissä on myös se, jos sotkua tulee vähän! Toivottavasti tykkäät kakusta!
Heips, ihanan kuuloinen kakku. Aioin tehdä tällä ohjeella mutta suorakulmaisen kakun eli teen kaksi uunipellillistä pohjaa ja kokoan niistä kakun neljäkerroksiseksi. Osaatko sanoa millä suhteelle teen takinan yhteen uunipellilliseen vai sopeisiko sen tehdä noilla alkuperäisillä määrillä? Kiitos 🙂
Hei Katja,
Kiitos kommentistasi 🙂 Tämä kakku on ihanaa!
Uunipellien koko vaihtelee ja on kyllä todella paljon isompi halkaisijaltaan, kuin käytätämäni vuoka. Testaisin yhdellä taikinalla ensin ja muuntelisin reseptiä sen mukaan ehkä 1.5 kertaiseksti, jos yksi taikina on pellille liian pieni. Valitettavasti en osaa antaa tarkempaa arviota kokeilematta itse ensin.
Mukavaa leivontaa!
Kiitos vastauksesta, kokeilen ensin tehdä normaalin ja teen lisää jos ei riitä 🙂
Tekisin samoin 🙂 Mukavaa leivontaa! Toivottavasti kakku onnistuu ja vieraat pitävät siitä <3
Moi Anni! Tuleeko tuohon todella noin paljon 3dl kaakaojauhetta? Tuntuu kovin paljolta?
Hei Jenni,
Kyllä tulee 🙂 Kakku on todella suklainen ja suklaata ei tule muussa muodossa. Kaakaojauhe korvaa osan osan jauhoista myös. Kakkupohjasta tulee todella tumma, melkein musta ja osa syynä on tuo kaakaojauhe 🙂
Kiitos vastauksesta! ? Vielä sellainen kysymys että voiko tuossa käyttää tavallista maitoa kauramaidon/soijamaidon sijasta, esim.rasvaton? Ajattelin tehdä tämän kakun ensi viikonloppuna tyttäremme ristiäisiin ja siksi tarkastelen, kun en ehkä ehdi tehdä koeversiota ?
Mikä tahansa maito käy taikinaan 🙂 Soija- ja kauramaidot olivat vaan vinkkinä ohjeessa, jos sen tekee vegaanisena. Annan vielä muutaman vinkin paistoon, jos et tee testikakkua. Paisto on koettu hankalaksi varsinkin, jos poikkeaa reseptistä vuoan tai taikinan koon mukaan. Uuneissa ja niiden tehoissakin on eroja. Tarkista aina kypsyys kakun keskeltä puutikulla. Jos käytöt halkaisijaltaan isompaa vuokaa tulee kakusta reilusti matalampi. Otathan sen huomioon. Mukavaa leivontaa!
Teen kyllä 20cm vuokaan, mutta taidan senkin taikinan paistaa kahdessa erässä kuten olet neuvonut ?
Heippa
Voiko omena tai banaani pyreen( soseen) korvata jollain muulla maulla vegaani versiossa?
Jotkut tekevät pellavan siemenistä hyytelön, joka korvaa kananmunaa. Itselläni ei ole valitettavasti siitä enempää kokemusta tässä ohjeessa. En voi antaa tarkempia ohjeita kokeilematta 🙂
Hienoa 🙂 Mukavaa leivontaa! 🙂
Toimisiko tämä taikina cupcakeseissa?
Hei Karoliina, toimii kyllä. Paisto on silloin noin 25 minuuttia (normaali kokoiset muffinssit muffinipellillä paistettaessa) 🙂
Hei! Ihana ohje, mutta voiko vanilja aromin korvata vaniliinisokerilla, ja jos voi, kuinka paljon sitä kannattaisi käyttää? En malta odottaa että pääsen leipomaan tämän!
Hei Laura,
Kiva kun inspiroiduit tästä. Voit korvata vaniljasokerilla (1 tl) tai lisätä yhden vaniljatangon siemenet vaihtoehtoisesti 🙂 Mukavaa leivontaa!
Voiko laittaa suklaata kaakaon sijasta?
Hei Kirsi,
koska kaakaojauhoja tulee 3 dl korvaa se jauhojen määrää myös osittain. En uskalla kokeilematta suositella vaihtoa suklaaseen valitettavasti. Jos testaat niin kerro ihmeessä miten onnistui 🙂 Mukavaa viikonloppua!
Hei,
Voisitko korjata tuon ”vegaaninen” -merkinnän, kun ohje sisältää kananmunaa ( = eläinkunnan tuote = ei vegaaninen).
Hei Saara,
Et tainnut lukea reseptiä ihan loppuuna asti 🙂 Perusreseptin lopussa kerron miten kakun voi leipoa vegaanisena:
Leivo Vegaaninen Suklaakakku: korvaa kananmunat esimerkiksi 2 dl makeuttamatonta omenapyrettä ja käytä kaura-, manteli- tai soijamaitoa.
Mukavaa viikonloppua!
Hei Katju, joko teit uunipellillä ? kiinnostaisi tietää miten kävi ja mitkä suhteet ? viikonloppuna 50 v juhlat, ajattelin myös tehdä pellillä , koska vieraita lähes 40.
Hei minulla on vain yksi 20cm halkaisijaltaan oleva vuoka, voiko loppuosa taikinasta odotella sillä aikaa kun ensimmäinen erä paistuu vai kannattaako tehdä taikina kahdessa erässä?
Hei, tekisin kahdessa osassa, ettei taikina kärsi. Voit myös paistaa yhdessä vuoassa koko kakun, mutta silloin paistoaika pitenee ainakin tuntiin. Tarkista kypsyys puutikulla (paina kakun keskelle ja kun taikinaa ei jää tikkuun on kakku kypsä). Mukavaa leivontaa! 🙂
Eipä muuten oo vegaaninen tuo ohje, kananmunat ei kuulu vegaanin ruokavalioon.
Hei,
Et tainnut lukea reseptiä ihan loppuuna asti ? Perusreseptin lopussa kerron miten kakun voi leipoa vegaanisena:
Leivo Vegaaninen Suklaakakku: korvaa kananmunat esimerkiksi 2 dl makeuttamatonta omenapyrettä ja käytä kaura-, manteli- tai soijamaitoa.
Mukavaa viikkoa!
Mitenköhän tämä onnistuisi paistettuna levynä eli kääretorttuna?
Hei Heidi, en kyllä uskalla suositella kokeilematta. Voi olla ettei tästä tehty ”kääretorttupohja” kestä käärimistä (eli halkeilee), kun ei ole kääretorttupohjan kaltainen ohje 🙂 Jos kokeilet niin kerro miten onnistuit!
Hei,
mietinpä tässä, että tuskin juuri tuon halkeilevuuden takia edes alan kokeilla levyä tästä. Ajatukseni ei ollut tehdä tästä kääretorttua, vaan mietin, että olisiko levystä saanut täyttikseen siistimmät kerrokset kuin kokonaista leikattaessa.
Yritän tehdä tämän kaikettomana, ja valitettavasti on sellaisenaan niin mahdottoman mureneva etten saa leikattua kerroksia siitä. Kaikissa kaikettomissa, joita olen kokeillut, on sama haaste. Päätin siis tehdä tämän ja yksinkertaisesti paistaa kerros kerrallaan jolloin ei tarvitse halkaista mitään.
Kaikettomista ohjeista tämä on parhaimman makuinen!
Hei Heidi,
Ymmärsin sitten väärin, luulin että aiot kääriä kakkupohjan 🙂 Levykakkuna tämän pitäisi kyllä onnistua. Joku lukijoistani sanoi kokeilleen 🙂 Paras vaihtoehto on juurikin paistaa kaikki kerrokset erikseen. Tämä tietenkin vaatii monta samankokoista vuokaa. Jenkeissä ja Englannissa kakkupohjat paistetaan aina näin – eri vuoissa kerrokset ja niitä ei sitten pahemmin leikellä. Kiitos vielä palautteesta! Tämä on minun oma suosikkipohjani suklaisista pohjista 🙂
Hei. Voiko tuon maidon korvata vedellä? Tai jollain muulla?
Hei Niina, voit korvata maidon millä tahansa nesteellä: vesi, kauramaito, soijamaito jne. Mukavaa viikonloppua! 🙂
Kiitos loistavasta reseptistä! Tein tällä ohjeella anopille 70 v. kakun ja laitoin väliin appelsiinituorejuustosta ja vaahdotetusta vaniljakastikkeesta tehdyn täytteen. Päälle tuli tummasuklaaganache. Oli todella hyvää!
Ai niin, olihan välissä myös aprikoosihilloa ☺
Hei Piia! Olipa mukava lukea positiivinen kommenttisi heti aamusta. Kiva kun pidit reseptistä ja sinun käyttämät täyteet kuulostavat mahtavalta ja toimivalta makuyhdistelmältä 🙂 Ihanaa viikonloppua!
Hei, Anni! Kiitos ohjeesta! Tein suklaakakun siskoni valmistujaisiin viime lauantaina. Sai hyvää palautetta. Jumala on antanut sulle paljon lahjoja. Teet näitä reseptejä ja otat kauniita kuvia 🙂
Niina! Miten ihana kommentti <3 Kiitos paljon. Toivotan sinulle ja perheellesi oikein mukavaa joulun odotusta. Tervetuloa inspiroitumaan tänne uudestaankin 🙂
Hei! Käykö öljyksi myös rypsiöljy vai olisiko sulatettu margariini varmempi? Mulla nämä kaapissa.
Hei Anna, kumpi vaan käy – en osaa sanoa kumpi on maultaan parempi, koska en ole testannut ja makuasioitahan ne ovat 🙂 Mukavaa leivontaa!
Hei, kuulostaa hyvältä ohjeelta. Oletko koskaan pakastanut kakkua täytteineen ja vasta sen jälkeen tehnyt ”putouksen”?
Hei Erja, en ole pakastanut kakkua täytteineen. Jos pakastan niin yleensä vain pohjan. Kreemit voi pakastaa, mutta koostumus voi kärsiä. Mitä tarkoitat ”putoksella”?
Hei. Kävisikö sinun mielestäsi jos laittaisi yhteen väliin suklaakreemin ja toiseen vaikka vadelmamoussen sopisiko ne mielestäsi yhteen ? kiitos vastauksesta
Heips 🙂 Erittäin hyvin käy! Vadelma sopii suklaan kanssa täydellisesti!
Hei
Olen vasta aloittelija leipomisessa ja tämä on varmaan tyhmä kysymys, mutta mietin että pitäisikö tuo suklaakakun taikina vatkata käsin vai vatkaimella?
Kiitos jo etukäteen avusta?
Moikka 🙂
Itseasiassa tätä kakkua ei vatkata vaan kuivat ja kosteat ainekset sekoitetaan eri kulhoissa ja sitten yhdistetään nuolijalla käännellen. Kirjoitan aina erikseen, jos vatkataan ja vatkauksen voi suorittaa käsivatkaimella tai yleiskoneella oman maun mukaan.
Hei!
Jos teen kakun 22,5 cm levyiseen kakkuvuokaan kaksinkertaisen taikinan niin onko se liian paljon? Vai riittäkö 1,5 kertaisena? Kun haluan
korkeamman kakun. Tarkoitus on tehdä näitä 22,5 cm kakkuja 2 kpl kun vieraita tulee sellainen 40 henkeä.
Hei, ei ehkä mahdu tuplataikina vuokaan. Kokeilisin 1.5 kertaisena ensin. Otathan huomioon, ettei vinkkini ole testattuja vaan oletuksia 🙂 Tällaiset asiat yleensä selviävät aina testaamalla. Mukavaa leivontaa!
Hei, onko tuo pohja tarpeeksi jämäkkä jos teen tosi korkean kakun? Ajattelin laittaa kakkuun vaniljakakkupohjaa ja tätä suklaapohjaa vuorotellen ja täyttää valkosuklaakreeemillä ja mustikkahillolla, luuletko pysyykö muodossaan?
Hei Outi,
Kyllä tämä pohja on sokerikakkupohjaa jämäkämpi. Kakun halkaisija vaikuttaa myös kasassa pysymseen. Sinuna koittaisin kyllä 🙂 Kuulostaa nimittäin ihanalta. Mukavaa Pääsiäistä!
Heippa Anni! Ajattelin leipoa tämän kakun tulevana viikonloppuna poikani 1-vuotissyntymäpäiville ja tilasin sitä varten korkeareunaisen 20cm kakkuvuoan ja nyt vasta huomasin että ohjeessahan sanotaan että kakku olisi hyvä paistaa kahdessa irtopohjavuoassa. Mahtuukohan kakku paistumaan tässä yhdessä vuoassa vai pursuaako yli? Olen siis ostanut sen sinun verkkokaupastasi :). Ps. Paistoaika lienee lähellä sitä tuntia? Pelkään sörkkiä kakkuja kesken paiston jos ne sitten lässähtää sen takia.
Hei Anna,
Tämä kakku ei kohoa uunissa, koska kyseessä on raskas taikina – kakku ei myöskään lässähdä samasta syystä kuten sokerikakkupohja. Uuneissa on paljon eroja ja siksi suosittelen aina kypsyyden tarkistamista puutikulla. Voit tehdä sen siinä tunnin paikkeilla. Tarkaa paistoaikaa ei ole antaa juuri uunien eroavaisuuksien takia . Rohkeasti kokeilemaan 🙂
Ahaa, no sitten ei liene ongelmaa :D. Kiitos paljon vastauksesta!
Tein tällä reseptillä juuri elämäni toisen täytekakun (gluteenittomana), ja on kyllä ihanan suklainen ja herkullinen pohja! + Helpot ohjeet! ?
Kiitos Vilma kommentistasi 🙂 Ihana kuulla! Mukavaa kevättä!
Voihan kökkökakku! Mikähän mulla meni vikaan, kun kumottuani kakun se ”repesi” neljään osaan… Puolitin kylläkin ainemäärät ja tein tavallaan vain yhden pienen kakun, mutta en ymmärä miksi se noin repesi. Ja annoin levätä sen 10 min ennen kumoamista. Saa nähdä miten saan täytettyä.
Hei Kirsi,
Tätä kakkua on leivottu paljon ja kertaakaan en ole kuullut samanlaisesta ongelmasta. Veikkaan, että kakku on jäänyt raa-aksi. Uuneissa on erija ja siksi paistoaika saattaa aina hiukan vaihdella. Suosittelen kokeilemaan kypsyyden aina puutikulla.
Jos kumosit sen nurinperin pöydälle, eli kohonnut kukkura kannatteli koko kakun painoa, niin se aiheuttaa repeämisen. Ilmaan jäävät reunat alkavat painua kohti pöytätasoa. Suosittelen kumoamisen sijaan irroittamaan reunat tai leikkaamaan kohonneen osan pois ennen kumoamista.
Hei, onko sinulle hyvää ehdotusta vegaanisesta täytteestä tälle kakulle? Joku marjainen, raikas..? Kiitokset jo etukäteen!
Tekisin varmaan tämän tyyppisen täytteen eli tuo juustokakkumassa moussena kakun väliin 🙂
https://www.anninuunissa.fi/silkinpehmea-mansikkajuustokakku-vegaaninen-liivatteeton/
Moi. Kiitos reseptistä. Toteutin sen juhliemme ruoka-ainerajoitteisille saman tien sekä vegaanisena että gluteenittomana. Kakkupohja maistui yllättävän maukkaalta. Kahvi taittoi kivasti banaanin äitelän maun. Aion täyttää kakun (muiden juhlissa tarjottavien kakkujen tapaan) sacher-kakuksi. Kostutus rommisokerivedellä ja kakkupohjan puolikkaiden väliin paksu kerros puolikuivista, n. tunnin liotetuista aprikooseista tehtyä sosetta. Päälle vegaaninen suklaakuorrutus tummasta suklaasta, voista ja mantelimaidosta. Saadaanpa nähdä kuinka käy.
Ole hyvä Anu 🙂 Kuulostaa erittäin herkulliselta . Olen varma, että onnistut! Mukavia juhlia teille!
Moikka! Mahtuuko tämä satsi yhteen 16-18cm vuokaan?
Hei Ilona, minkä korkuinen vuokasi on? Se riippuu siitä. Tekisin kyllä mielummin 18 cm kuin 16 cm.
Ongelma ratkesi kun paistoin kakun varmuuden vuoksi kahdessa erässä. 🙂 Olisi saattanut käydä huonosti, jos olisin tunkenut kaiken taikinan tuohon pieneen vuokaan.
Hieno juttu 🙂 Kaksi vuokaa oli hyvä ratkaisu, pohjistakin tulee sillä tyylillä tasaisempia!
Mä en vaa saa tätä onnistumaan ? ei pysy vuuassa. Tulee jotenkin kauhean litkua ja valuu irtopohja välistä. Noudatin ohjetta mutta selkeästi teen jotain väärin.
Hei Alexandra, nyt suosittelisin tarkistamaan vuoan, jos valuu välistä taikinat. Näin ei pitäisi olla laadukkaan kakkuvuoan kohdalla. Itse suosittelen myös alumiinisia vuokia, jotka ovat umpinaisia ja niissä lämpö johtaa tasaisesti koko pohjaan, jolloin tulee tasaisesti paistunut kakku. Tämä on yksi suosituimmista ohjeistani, jolla todella monet ovat onnistuneet. Varmasti sinäkin kun löytyy syy miksi nyt epäonnistuu.
https://www.anninuunissa.com/alumiininen-kakkuvuoka-korkea-20cm-10cm-p-454.html
Mä en saa tätä kyllä onnistumaan millään, kolmeen otteeseen koittanut 🙁 En tiedä mitä teen tän kanssa väärin, ainoa koskaan yrittämäni joka ei vaan onnistu!
Lähtee aina nousemaan vuoreksi vuoassa, paistoi erissä tai kaikki kerralla, kohoaa keskeltä kun mount everest ja joutuu tasoittamaan niin paljon ettei pohjaa jää nimeksikään.
Millaisessa vuoassa paistat kakun? Suosittelen alumiinista, jossa lämpö jakautuu tasaisesti. Oletko vähentänyt paistolämpötilaa? Uuneissa on aina eroja. Kokeile myös paistaa uunin alimmalla tasolla. Kun kakku tulee uunista. Kippaa se ylösalaisin jäähtymään, jolloin kohonnut osa painuu hiukan sisään.
Hei! Kauanko kakkupohja säilyy jääkaapissa ?
Hei, aistinvarainen arviointi näissä säilyvyysasioissa. Sanoisin 2-3 pv jotta on vielä mehevä.
Kiitos! Mitä mieltä olisit kakusta, jonka kahdessa välissä olisi sinun valkosuklaakreemi ja yhdessä marjamoussen ohjeella tehty mansikkatäyte ? Kakkupohjana olisi tämä suklaapohja. 🙂
Varmasti herkkua 🙂
Hei!
Tein kakun ohjeen mukaan gluteenittomana ja munattomana. Käytin 2 dl omenapyrettä munien sijaan. Pohjan alaosasta tuli liian tiivistä, sitkeää jollakin tavalla. Mietin olikohan syy kookosöljyssä. Tekikö se pohjan jankiksi.
Oma öljypurkki on vasta avattu, ei siis vanhaa.
T. Eila
Hei Eila,
Syitä voi olla monia. En osaa vastata suoraan mitä on voinut käydä. Tällaista ongelmaa ei ole kukaan muu vielä raportoinut. Jotenkin en usko, että kyse voi olla öljystä. Jauhot voivat vaikuttaa, omenasoseeen koostumus, paistoaika, uuninlämpötila, vuoan koko..
Hei! Voinko korvata munat siis ihan vain muussatuilla banaaneilla vai pitäisikö käyttää ihan valmista sosetta? Sosehan on varmasti hiukan nestemäisempää? Vaikuttaa hyvältä ohjeelta, pääsen huomenna kokeilemaan!
Hei Hanna, voit tehdä soseen ihan itse muussaamalla banaanit 🙂 Kivat kun päädyit kokeilemaan tätä ohjetta!
Hei, kiitos erilaisesta mehevästä kakkupohjaohjeesta! Testasin tätä ensimmäistä kertaa ja onnistui tosi hyvin. Paistoin kahdessa halkaisijaltaan n.18 cm:n vuoissa. Muutin ainoastaan sitä, että laitoin reilu puolet kaakaojuomajauhetta ja puolet makeuttamatonta kaakaojauhetta. Kakusta tuli silti suklainen ja tumma. Mukavaa syksyä sulle!
Kiitos kommentistasi 🙂 Kiva kuulla, että kakkusi onnistui ja pidit siitä! Oikein mukavaa syksyä myös sinulle.
Moikka Anni, kiitos ihanasta kakkuohjeestasi!
Aika paljon on kommentoitu kakkupohjan nousemisesta, ajattelin laittaa mun kokemuksen tänne myös.
Tällähetkellä 30. Suklaa-kakkupohja uunissa.
Käytän aina 26cm vuokaa, tämä Annin ohje siihen ihan passeli.
Minulla on kahvila johon kakkua leivon, joten saan tästä paremmat palat leikattua.
Käytän myös aina gluteenitonta jauhoseosta.
Kokeilujen ja asiakaspalautteen perusteella, vähensin kaakaojauhon määrän 3->2dl, lisäsin gluutenitonta jauhoseosta noin 2,5dl, lisäsin pohjaan myös noin 3 rkl vanilja aromia.
Jos ei halua, että pohja pullistuu, kannattaa kokeilla, että laskee kiertoilmauunissa asteet 165, ja paistaa kakun uunin aivan alatasolla.
Näin minulla ainakin pysyy pinta tasaisena. Eilen erehdyin paistamaan keskitasolla – ja taas oli tulivuori odottamassa 😂
Mutta kaikki asiakkaat kehuu kakkua ja tämä toimii loistavasti kahvilassa, missä ei ole kylmävitriiniä ❤️🥰❤️
Iloisia leivontahetkiä kaikille,
Hei Johanna,
Ihana kuulla, että olet löytänyt tästä hyvän reseptin kakkuun, jota tarjoilet kahvilassasi <3 Kiitos paljon vinkeistä, joista on varmasti hyötyä monelle muulle!
Iloista leivontaa ja oikein mukavaa joulukuu alkua!
Olen tehnyt pohjan ksksi kertaa. Käytän 24 cm irtopohjavuokaa, paisto alatasolla kiertoilmauunissa max 175 ehkä vähän vähemmän. Nousee keskeltä, mutta pääseepä heti maistelemaan, kun leikkaa vähän vuorta pois.. Annan jäähtyä ihan kylmäksi jääkaapissa ja leikkaan 3-4 osaan. Pohja ei murene, on sellainen sponge cake-tyylinen, mehevä, ilmava, suklaisen makuinen ilman suklaata eli täydellinen!
Ja ohjeesta poiketen, (kun en tarkkaan lukenut) oon reippaasti vatkannut sähkövatkaimella kuivat ja kosteat yhteen ja hyvin on onnistunut! En tiedä onko vatkaus salaisuus siihen, että koen enemmän ilmavaksi kuin raskaaksi pohjaksi!
Eli kiitos ihanasta ohjeesta😍
Kiitos Jenni, ihana kommentti! Olen ihan hämmentynyt kun tulee niin laidasta laitaan palautetta tästä 🙂 <3 Herkullista viikonloppua!
Hei Anni!
Voiko soodaa tilalla käyttää leivinjauhetta ? Ja onko kahvi kuinka maistuvaa kun tekisin vanilja- sekä mansikkamousse täytteet niin mietin että tuleeko vähän villi kombo jos vielä kahvi maistuu paljonkin
Heips,
Soodan voi korvata aina kaikissa resepteissä tuplamäärällä leivinjauhetta. Kahvi ei maistu läpi. Voit tehdä myös todella laihaa kahvia, jos se jännittää 🙂
Moi! Mahtuukohan koko taikina hyvin yhteen 20cm vuokaan?
Hei, korkeaan vuokaan varmasti mahtuu. Suosittelen silti paistoa kahdessa vuoassa, jos haluat 4 kerrosta kakkua.
Hei. Miten tämän voisi soveltaa pellille kun tartteis tehdä iso levykakku? Jos teen esim 3 pohjaa ja kokoan niistä.
Mitä mieltä olet, onko liikaa jos laitan pohjaan 100 g maitosuklaata?
Hei Jasmin, siis lisäisitkö pohjaan muiden aineiden lisäksi maitosuklaata?
Hei Anni, millä korvaat kananmunan saadaksesi kakusta vegaanisen? Kananmuna on eläinkunnan tuote. Maitoon löytyikin korvaavat vaihtoehdot, mutta kananmunaan ei.
Viimeinen rivi ohjeen lopussa:
Leivo Vegaaninen Suklaakakku: korvaa kananmunat esimerkiksi 2 dl makeuttamatonta omenapyrettä (tai banaanisosetta) ja käytä kaura-, manteli- tai soijamaitoa.
Voiko vehnäjauhot korvata perunajauhoilla?
En ole ihan varma pysyykö kasassa pelkillä perunajauhoilla – testaamatta en voi suositella 100%
Pitääkö kanamuna, öljy ja maito vatkata vaahdoksi ja sitten vasta käännellä sekaan luova aineet, vai märät aineet vain sekoitetaan pikaisesti ja sitten kaikki sekaisin?
Mitään ei vatkata. Seuraa ohjetta ja tee kuten siinä sanotaan 🙂 Kirjoitan ohjeisiini aina erikseen, jos aineita vatkataan vaahdoksi.
Paistamisesta vois jotain mainita etttä millä tasolla kannattaa paistaa uunissa. Kakku oli alatasolla uunissa n.90min ja vieläkin on ihan raaka… tein siis yhteen kakkuvuokaan.
Hei Noora, paistoaika on viitteellinen, koska uuneissa on aina eroja. Paistoitko koko taikinan kerralla? Minkä kokoisessa vuoassa?
Ohjeissä, joissa ei mainita uunin tasoa on paisto yleisesti keskitasolla.
Kestääkö taikina odottaa sen n.puolituntia, jos paistan ensin puolet ja sitten puolet, koska minulla on vain yksi vuoka?
Sitä ei kyllä suositella, mutta olen tehnyt joskus itsekin – muffinssien kohdalla. Voit paistaa koko kakun myös yhdessä vuoassa, mutta paistoaika pitenee.
Kiitos hyvästä ohjeesta! Tein pohjan sunnuntain gluteenittomista jauhoista halkaisijaltaan n.22cm reunavuoalla. Tuli mahtavan korkea kakku neljällä täytevälillä! Pohjan koostumus oli minusta todella hyvä, helppo käsitellä viidessäkin osassa. Voisin laittaa kuvan valmiista kakusta, jos vain tietäisin minne 😀 Onko Sinulla lukijoiden kakkukuville jotain paikkaa?
Hei Laura, mikä ilo kuulla, että olet onnistunut näin loistavasti!
Lukijat lähettävät ja lisäävät kakkukuviaan Instagramissa #anninuunissa tagin alle. Tagia voi seurata ja jaan Stories puollella onnistumisia säännöllisesti muiden nähtäväksi.
Testattu täysin vegaanisena ja tuli niin TÄYDELLINEN KAKKU! Kiitos tästä taivaallisen suklaakakun ohjeesta!
Ihanaa! Kiitos kun jätit kommentin 🙂 Ihan parasta kuulla näitä onnistumisia!
Tein tätä kakkua isänpäiväksi ja se maistui etenkin aikuisille oikein hyvin! Nyy tytär haluaa samanlaisen syntymäpäivilleen, mutta ei ihan niin ”väkevänä”. Osaisitko neuvoa, mihin voisin vaihtaa osan kaakaojauheesta, jotta maku olisi hieman miedompi? Kiitos ihanista resepteistä. Olen kokeillut useampaa kakkua ja ohjeet on aina tosi hyvät!
Kiva kuulla, että kakusta pidettiin 🙂 Voit vaihtaa osan jauhoista vehnäjauhoihin ja kahvin voit vaihtaa vaikka kaakaoon tai kuumaan veteen. Mukavia juhlia!
Kiitos nopeasta vastauksesta!
Tämä resepti on mahtava! Tein tämän avulla äidilleni syntymäpäiväkakun!
Kiitos ihanasta kommentistasi 🙂 Mukavaa sunnuntaita!
Kiitos tästä reseptistä, sain tällä todella helposti onnistumaan elämäni toiset täytekakut!! Tein kahdessa 18cm vuoassa, ja pidensin paistoaikaa noin 40 minuuttiin. Kakut kohosivat keskeltä tosi korkeiksi, mutta käytin poisleikatun ”ylijäämäkakun” muuhun leivontaan (lue= söin puolet heti, koska maistui ihan joltain taivaalliselta brownielta). Kakusta tuli upea ja näyttävä nelitasoisena!
Ihana kuulla 🙂 kiitos kommentistasi!
Toivottavasti et ole kellekään vegaanille tätä antanut sillä resepti ei ole vegaaninen. Kananmunat eivät kuulu vegaaniseen ruokavalioon.
Lukisitko koko ohjeen kunnolla alusta loppuun. Ohjeessa annetaan ohjeet kananmunan korvaamiseen vegaanisessa versiossa.
Kiitos ihanasta blogista Anni! Täällä on tullut seikkailtua jo parin vuoden ajan harva se päivä ❤️
Testasin tänään tätä kakkupohjaa, ja se onnistui täydellisesti! En kyllä muuttaisi ohjeessasi mitään 😊
Ihanaa joulun odotusta sinulle ja koko perheelle, teidän kuulumisia on niin mukava seurata ❤️
Kiitos sulle ihanasta kommentista! <3 Tällaista palautetta on aina ihana saada. Miten kiva kuulla myös että kakku onnistui sinullakin täydellisesti. Ihanaa joulun odotusta myös sinne 🙂 Monta ihanaa vinkkiä on muuten tulossa! <3
Mitä gluteenittomia jauhoja kannattaisi käyttää? Niissäkin paljon eroja…
Itse teen sekoituksen usein peruna- ja riisijauhoista sekä psylliumista. Valmiista sekoituksista suosin Finmixiä tai Virtasalmen viljatuotetta. Usein kaikilla on oma suosikki, joka löytyy testailemalla 🙂
Hei! Onnistuuko pohja kaura- ja perunajauhoilla?
Teet varmaan näistä sekoituksen?` Lisäisin myös hiukan psylliumia. Onnistuu kyllä 🙂
Hei, olikos tässä yli kolme vuotta vanhassa ohjeessa se täytteen ohje mainittu jossain? En ainakaan löytänyt. Vai maistuuko sellaisenaan ilman täytettä?
Tässä koko kakku:
https://www.anninuunissa.fi/taydellinen-suklaakakku/
Hei Anni!
En ole tehnyt täytekakkuja juurikaan koska ne ei meinaa onnistua. Nyt ajattelin haastaa itseäni ja kokeilla tätä suklaakakkua 😊 Minulla on yksi 20cm kakkuvuoka ja ajattelin paistaa koko pohjan siinä. Vai puolittaisinko ohjeen ja tekisin kahdessa erässä?
Kyllä kakku onnistuu yhdessä vuoassakin, mutta siitä on vaikeampi saada kerroksia leikattua, kun kohoaa päältä hiukan. Ole tarkkana paistoajan kanssa. Se on hiukan pidempi. Tarkista kakun kypsyys puutikulla. Taikinan puolitus on aina riski, jos ei ole kokenut leipoja.
Heii! Jos teen yhteen 16cm vuokaan niin puolitanko ohjeen? Vai 3/4 ohjetta? 🙂
Riippuu myös vuokasi korkeudesta. Kakun koostumus voi myös muuttua, jos taikinaa lähdetään puolittelemaan. Tekisin koko taikinan ja paistaisin muffinsseja yli jäävästä taikinasta 🙂
Moi! Minulta löytyy 3 kappaletta 26 senttimetriä halkaisijaltaan olevia irtopohjavuokia ja yksi 22 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka. Miten suosittelisit toimimaan? Mitä vuokaa/vuokia kannattaa käyttää? 🙂 Haluaisin, että kakusta tulee mahdollisimman helposti leikattava eli ei kauhean matalaa, jota en osaa leikata osiin 😀
Hei! Tätä pohjaa on kehuneet kaikki leipovat ystäväni, joten mäkin haluan kokeilla 😍 Mun pitäis tehdä kakku 12 hlölle, voitko auttaa minkä kokoiseen vuokaan ja missä suhteessa taikinan tekisin? Ja voiko tehdä PME:n vuokiin?
Kiitos jos ehdit vastaileen.
Heippa, kakun riittoisuus riippuu myös täytteistä ja muusta tarjoiluista. Ohjetta ei kannata lähteä kovasti muuttelemaan tai voi olla ettei kakku onnistu. PME-vuoka on loistava valinta. Tekisin tällä ohjeella tai puolikkaana, jotta sen koostumus ei ala kärsiä muutoksista.
Suurkiitos nopsaata vastauksesta! Täytteeksi ajattelin vadelmamoussea ja suklaamoussea, sinun ohjeilla nekin 😊
Moikka! Voiko kokosöljyn korvata perus rypsiöljyllä?
Voi korvata, vaikka kookosöljy ei maistu tässä läpi – lisäksi nykyään myydään ns. mautonta kookosöljyä 🙂
Moikka!
Minulla on ehkä höntti kysymys, mutta jos leivon kakun edellisenä päivänä, niin laitanko yön yli säilöön jääkaappiin vai annanko olla pöydällä? Tuolla kyllä luki, että säilyy kakkukuvun alla…mutta miten pitkiä aikoja? 🙂
Moikka!
Minulla on ehkä höntti kysymys, mutta jos leivon kakun kreemeineen edellisenä päivänä, niin laitanko yön yli säilöön jääkaappiin vai annanko olla pöydällä? Tuolla kyllä luki, että säilyy kakkukuvun alla…mutta miten pitkiä aikoja? 🙂
Jääkaapissa säilytys kreemin kanssa 🙂
missä asteessa ja millä tasolla kakku tulee paistaa?
175 asteisessa uunissa, kuten ohjeen alussa lukee 🙂 Keskitasolla paistetaan (aina näin jos ei toisin mainita minun ohjeissani).
Hei. Oon tehnyt monesti kakun (aivan ihana ohje),mutta ongelmana on se että kakku paistuu aina ns pallomuotoon. Eilen tein tarkoituksella 1.5kertaisena taikinan jotta saan paljon korkeammam kakun. Kohosi palloksi jälleen ja kun sen leikkasi pois oli kakku saman kokoinen kun normi taikinamäärällä. Mikä tähän auttaisi? Ei kohoa vain hieman keskeltä vain runsaasti.
Heippa, valitettavasti tämäntyyppinen taikina kohoaa helposti päältä ja käy kuten mainitsit. Suosittelen koittamaan taikinan paistoa kahdessa vuoassa, jolloin paisto on lyhyempi ja kakku jää tasaisemmaksi.
Hei. Olen pari kertaa tehnyt tällä ohjeella gluteenittoman version. Jauhoina Fin mix. Ekalla kerralla kakku oli tosi kuiva ja päätin, että seuraavalla kerralla kostutan kerrokset. Ja näin tein. Kakkupalat murenivat täysin leikatessa. Syödessä eivät olleet märkiä vaan juuri sopivan syömiskosteita. Olisiko joku neuvo tuohon murenemiseen ja vaikuttaako kostutus siihen jollain tavalla vai mistä mahtaa johtua?
Vaihtaisin jauhoja, tekisin vaikka jauhoseoksen itse ja lisäisin psylliumia. Lyhyempi paisto voi myös auttaa. Uuneissa ja niiden tehoissa on aina eroja.
Mitä gluteenitonta jauhoa käytät? Onko niissä eroja?
Teen seoksen itse tai käytän esim. Finmixiä – niissä on eroja, jotka huomaa sitten itse leipoessa.