Äidin Raparperipiirakka (pellillinen) on luotto-ohjeeni ja tuttu minulle jo mummolasta.
Sain juhannustuliaisina äidin puutarhasta jättimäisiä raparpereja. Osa oli yli metrin mittaiseksi kasvaneita. Omat raparperini käytin jo alkukesästä kun tein tätä aivan ihanaa Raparperi-juustokakkua. Nyt on aika leipoa jotain perinteistä ja nappasinkin äidiltä lapsuudesta tutun ohjeen siihen tarkoitukseen. Tämä piirakka valmistuu nopeasti; jopa 45 minuutissa!
Tämä pellillinen ihanan pehmeää ja mehevää rapaperipiirakkaa kannattaa tarjoilla vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Leivot tämän piirakan kaiken lisäksi myös gluteenittomaksi vaihtamalla jauhot gluteenittomiin!
Äidin Raparperipiirakka (pellillinen)
EDIT: Ohjetta on selkeytetty pyynnöstä 12.6.2018.
Ohje:
- 8 dl vehnäjauhoja
- 4 dl sokeria
- 250 g sulaa voita
- 1 tl soodaa
- 1 tl vaniljasokeria
- Sekoita kaikki aineet keskenään ja siirrä 1/3 taikinasta toiseen kulhoon (piirakan päälle tuleva murukerros) ja jätä sivuun. Lisää suurempaan puolikkaaseen seuraavat aineet:
- 2 dl kermaviiliä
- 1 kananmuna
- Sekoita kananmuna ja kermaviili hyvin keskenään ja lisää taikinaan – sekoita.
- Levitä taikina pellille, jossa on leivinpaperi. Käytä jauhoa apuna, jos taikina tarttuu sormiin
- 500 g raparperia (pohjan päälle)
- Pese ja pilko raparperit. Kotimaisia ei tarvitse kuoria!
- Lisää raparperit pohjan päälle.
- Lisää taikinamuruseos päällimmäiseksi.
- Paista 200-asteisessa uunissa 30min.
Vinkki! Tämä piirakka on tehty 32 x 40 cm kokoiselle pellille. Jos sinulla on isompi pelti tai haluat paksumman piirakan älä levitä taikinaa koko pellille – piirakka pysyy kyllä kasassa. Toinen vaihtoehto on tehdä ohje 1.5 kertaisena.
GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen ja lisää sekaan 1 tl psylliumia.
Piirakka oli tosi hyvää, vieraatkin kehuivat kovasti, vaikka teinkin pakastetuista raparperin paloista.
Hei, kiitos komentista ja palautteesta 🙂
Oletko tehnyt tätä gluteemittomana? Meille tulossa gluteeniton viera ja haluaisin tarjota tätä myös hänelle
En ole valitettavasti kerennyt kokeilla piirakkaa gluteenittomana. Luulisin kyllä, että pohjan voisi tehdä gluteenittomiin jauhoihin. Kokeilemalla se selviää. Laitan itsellenikin sen listalle 🙂
Muuttaa vaan jauhot gluteenittoman ja lisää 2tl psylliumia niin ohje toimii!
Mahtavaa! Lisäsin reseptiin 🙂
Mie tein piirakan niin että korvasin vehnäjauhot (olivat päässeet loppumaan, mitä ihmettä) kaurajauhoilla, pohja mureni hieman tavallista helpommin mutta päällä oleva muru oli ehkä vehnäjauhoversiotakin herkullisempaa 🙂
Piirakka oli erittäin hyvää, työkaverit kehuivat kovasti.
Ihana kuulla 🙂 Mukavaa kesää! Kiitos kommentista.
Piirakka näyttää todella hyvältä! Selkeä ohje, aion kokeilla tuota tänään! 🙂
Kiitos kommentistasi 🙂 Toivottavasti piirakka maistuu! kohteessa Pellillinen Äidin Raparperipiirakkaa
vastauksena tekstiin Piirakka näyttää todella hyvältä! Selkeä ohje, aion kokeilla tuota tänään! 🙂 , jonka kirjoitti Anonyymi.
Poista sisältö | Poista | Roskaposti
Annis
15.6.2017
Ikinä en ole näin hyvää raparperipiirakkaa syönyt, kiitos Anni jälleen yhdestä luottoreseptistä <3
Kiitos Mia pelastit päiväni 🙂 Ihana kommenttisi oli parasta lukea heti aamusta!
Tää oli niin hyvää! Tosin laitoin puolet vähemmän sokeria ja juoksevaa rasvaa puolet ja rypsiöljyä puolet rasvamäärästä. Mutta hurjan hyvää!!!
Hei Johanna! Eli äitini vanha resepti toimii noinkin! Mahtavaa, kiitos kun kävit jättämässä kommentin 🙂
Laitanko kermaviili ja muna taikinan päälle, ja sen päälle raparperi? Vai sekoitetaanko kermaviili ja muna taikinaan? Ja sitten raparperi..
Hei Cathrine,
Lue ohje uudestaan huolella. Muna ja kermaviili sekoitetaan taikinaan ja sen päälle lopuksi raparperi ja muruseos 🙂
Tulipa hyvää! 1,5 kertainen ois vaan pitäny taikinan olla jotta ois saanu paksumman ja koko pellillisen kokoisen. Nyt tein vajaan pellin ja taikina hieman levisi ja reunat kuivui.
Mutta todella hyvänmakuinen, suosittelen!
Hei Mira, kiitos kommentistasi 🙂 Voisin lisätä tuon vinkkisi ohjeeseen. Uunipeltejä tosin on eri kokoisia ja itselläni ehkä standardia hieman pienempi. Mutta ihana kuulla, että maistui 🙂
Tämä raparperipiirakka oli pienoinen pettymys kaikkien noiden ylistävien kommenttien takia. Seurasin ohjetta, mutta mielestäni piirakasta tuli kuiva ja turhan makea. Raparperin ihanuus hukkui murujen sekaan. Vaniljajäätelö on ihan välttämätön piirakan kanssa muuten tosiaan kuivakka sokeripiirakka. En sano, että tämä on pahaa, mutta en valitettavasti aio leipoa tätä uudestaan.
Hei Jonna,
Harmi ettei sinun piirakkasi onnistunut. Paistolämpötila voi vaikuttaa piirakan kuivuuteen – uuneissa on aina hieman eroja. Toki meillä kaikilla on hiukan eri maku 🙂 jokin toinen piiraakka on varmasti sinun makuusi sitten parempi.
Mun makuun on myös turhan makea, vaikka en laittanut edes ohjeen mukaista määrää. Muuten on kyllä aivan ihana piirakka, todella mehevä vaikka ohueksi jäikin! Ensi kerralla vähennän sokerin määrän puoleen 🙂
Hei Henna, meillä on kaikilla erilainen maku. Kannattaa tosiaan vähentää sokeria, jos itselle tuntuu liian makealta. Jos peltisi on isompi niin tee taikina 1.5 kertaisena ettei jää matalaksi! 🙂
Kiitos ohjeesta!
Tuli todella hyvää piirakkaa, perhe tykkäsi! 😉
Kiitos mukavasta kommentista 🙂 Kiva kuulla, että piditte ohjeesta. Aurinkoista kesää!
Tein tällä ohjeella tänään piirakan. Tuli todella hyvää, hiukan muokkasin ohjetta ja laitoin rapareien alle maitorahaa kerroksen jonka olin maustanut vanilijalla. Tuli tosi kiva lisä hyvään peruspiirakkaan, suosisttelen molempia, joko Annin ohjetta tai mun inan muokattua.
Hei Milla 🙂 kuulostaa hyvältä tuunaukselta. Pitääkin kokeilla 🙂 Aurinkoista päivää!
Maukas piirakka. Vieläkin paremman saat, kun hörytät raparperejä, ja käytät 2 purkkia kermaviiliä, sekä 2 kananmunaa.
terveisin Tiina
Kiitos kommentistasi ja vinkeistä 🙂 Hyvää viikonloppua!
Tuli ihan törkeen hyvää 😮
Kiitos ohjeesta!!!
Ihana kuulla 🙂 Ole hyvä!
Hyvää oli mutta taisin tehdä vähän vasemmalla kädellä.Kaadoin munakermaviiliseoksen kerralla jauhoseoksen päälle ja oli aika hankalaa saada kaikki paakut tasaiseksi.Onko joku vinkki?
Hei Kepa, en täysin ymmärrä missä sinulla tuli virhe. Suosittelen lukemaan reseptin vielä kerran huolella. Sitä on hiukan selkeytetty nyt.
Ensimmäistä Annin piirakkaa mutustelen paraikaa…mutten viimeistä!
Eipä uskoisi että voi olla noin helppo ja silti herkullinen.
Ihan mun suosikkiohjeeksi pääsi.
-Eija-
Hei Eija 🙂 Olipas mukava lukea kommenttisi. Kiitos kun jätit sen minulle. Makoisaa kesäkuuta!
Erinomaista piirakkaa tulee ,nam?
Kiva kun tykkäsit 🙂 <3
Voin kertoa että mieheltäki. Onnistui tämä resepti ja oli todella hyvää piirakkaa. ?
Voi miten kiva kuulla positiivista palautetta ohjeesta myös mieheltä 🙂 Herkullista Juhannusta!
Tänään tein rapamperi-mustikka piirakan tällä ohjeella tuli oiken hyvää.
Hienoa kuulla 🙂 kannattaa kokeilla syksyllä myös omenasta! Ihanaa kesää!
Kiitos resptistä 🙂 Ainakin tosi helppo resepti ja nopea tehdä. Piirakka meni juuri uuniin joten makua en vielä tiedä. Sokerina käytin intiaanisokeria niin väriltään tummempaa ja makukin varmasti hiukan erilainen. Toista aloin tekemään johon laitan vaniljatuorejuustoa raparperien alle. Pian selviää maut yms.
Hei Minna 🙂 Kiva kun piirakka maistui. Tein tätä tänään taas itsekin. On se niin herkkua! Toimii varmasti vaniljatuorejuustolla myös <3
Kiitokset herkullisesta ja äärimmäisen helposta reseptistä! Tästä tuli mun lemppari tälle kesälle!
Ihana kuulla Hanna! Oikein hyvää Juhannusta! 🙂
Kiitos !
Hyvää tuli ja helppo ohje.
Onnistui tällaiselta vähän leipojaltakin.
Hyvää Juhannusta kaikille.
Hieno juttu 🙂 Herkullista kesän jatkoa!
Kylläpä harmittaa.
Jäi vanijasokeri pois piirakasta.
Mutustelin tuossa syödä ja mietin, että jotain puuttuu.
Kyllä se näköjään pitää kaikki aineet kerätä pöydälle , mitä siihen leivonnaiseen tulee.
Käydä sitten läpi , että varmasti laitoin.
Noo, vaniljakastiketta päälle, niin hyvää tulee.
Hyvää muuten tuli.
Tää on ihan paras ohje. Niin nopea ja helppo. En ole tänä kesänä piirakkaa muilla ohjeilla tehnytkään.
Mä tykkään painella vielä nuo raparperipalat pohjan sisään vähäsen, niin tulee vielä mehukkaampi. Näin ei tule pelkkää pohjaa niin paljoa.
Kiitos Ilona! Kiva kun pidät ohjeesta ja olet tuunannutkin sitä 🙂 Kannattaa kokeilla tätä myös marjoilla ja omenalla. Tulee ihanaa! Ihanaa kesää!
Tästä reseptistä on tullut ihan mun suosikki! Jaoin sen ihan omassa blogissakin <3 https://byhalla.blogspot.com/2018/06/ihan-paras-raparperipiirakka.html
Kiitos mahtavasta ohjeesta! Tein 2 pellillistä tarjottavaksi kahdelle koripallojoukkueelle jälkkäriksi ja menestys oli valtava…
Sen verran poikkesin alkuperäisestä, että ripottelin raparperien päälle hieman sokeria ja kanelia, mutta nämähän ovat makuasioita, vai mitä ??
Hei Päivi! Hyvä leipuri soveltaa aina vähän itse 😉 Kiva kun tykkäsit ja tykkäsitte!
Moi!
Kokeilin tätä ohjetta tänään gluteenittomana, ja se toimi erityisen hyvin! Laitoin 6 dl Semper fin mixiä ja 2 dl Semper grov mixiä. Grov mix on kuitupitoista, eli en lisännyt psylliumia erikseen. Yleensä gluteenittomia taikinoita on tosi vaikea käsitellä, mutta tämä levittyi hyvin pellille lastan avulla. Lopputulos ei ollut kuiva, vaan juuri sopivan kostea ja pysyi ihan hyvin kasassa, kun siirteli paloja kakkulapion kanssa (tunnustan: oikeasti käytin kotoisammin juustohöylää). 🙂
Kiitos ohjeesta ja hyvää kesää!
Kaisa
Moi Kaisa,
Kiitos vinkeistä 🙂 Näistä ohjeista on varmasti hyötyä muille leipureille. Oikein hyvää kesää myös sinulle!
Ihan superihana ohje! Oon tehny tätä jo nyt kolme kertaa parin viikon sisään ja aivan taivaallista, ihana peruspohja varmasti myös muidenkin kuin raparperin kanssa.
Kysymys kuuluukin, olen tehnyt tätä tosiaan kolme kertaa tuoreesta raparperista, mutta huomenna joudun käyttämään pakasteraparperia, tuleekohan piirakasta sitten vettynyt? Laittaisinko raparperinpalat jäisinä vai sulana ennen paistoa?
Kiitos!
Hei Salla,
Kiva kuulla, että pidät ohjeesta 🙂 En ole käyttänyt itse pakasteraparperia, joten en ole varma miten se käyttäytyy. Laittaisin itse jäisenä . Toivottavasti piirakasta tulee yhtä herkullinen kuin tuoreellakin raparperilla! Kivaa viikkoa sinulle!
Ihanan simppeli, mutta herkullinen piirakka! Kiitos ohjeessa! Olen tehnyt jo kaksi kertaa tänä kesänä!
Ihana kuulla! Kaunista kesää <3
Hei! Soodaa ei juuri nyt kaapista löydy, niin voikohan sen korvata leivinjauheella?
Hei Katja,
Voit korvata kaikissa leivonnaisissa ruokasoodan leivinjauheella. Leivinjauhetta tarvitaan kaksinkertainen määrä ruokasoodaan verrattuna (2 tl leivinjauhetta = 1 tl ruokasoodaa). 🙂
Hei Anni!
Laitan sulle postia eka kerran, vaikka olen leiponut sun sivuilta ennenkin. Leivoin tätä piirakkaa gluteenittomana, ilman psylliumia. Pellin koko on 40×40. Piirakasta tuli muhkea, pelkäsin tuleeko yli reunojen. Toivottavasti saan osan pakkaseen asti. Maistui ihanalta ja helppo tehdä tällä helteellä.
Kiitos maistuvasta ohjeestä ja kaunista kesää!
Hei Sari,
Kiito mukavasta kommentista. On kiva kuulla, että pidit ohjeesta 🙂 Oikein mukavaa kesän jatkoa sinulle!
Paras raparperipiirakka ikinä 🙂 KIitos ohjeesta Anni.
Hei Pirjo 🙂 Kiitos, mahtavaa!
Kiitos ohjeesta.. Käytin raastettua omenaa mutta muuten noudatin ohjetta ja tein vai 1/2 annoksen.. Pyöreään vuokaan.. Hyvin onnistui ja meheä tuli.. Terv. Pirjo
Kiitos Pirjo kivasta kommentistasi 🙂 Hyvä tietää, että puolikas menee pyöreään vuokaan. Mukavaa alkavaa kesää!
Suurkiitos ohjeesta! Tein puolitoistakertaisena ja se oli juuri sopiva määrä koko pellilliseen. Ehdottomasti paras resepti, jonka olen löytänyt netin syövereistä.
Ihanaa, kiitos Marko 🙂 Mukavaa kesää!
Mitä mahtaa tapahtua jos jättää kananmunan pois ?
Piirakasta tulee ehkä vähän murenevaisempi. En ole testannut, joten en voi varmuudella tietää.
Kiitos, tämän kesän ensimmäinen raparperipiirakka. Maistui aivan ihanalta! Tämän ohjeen talletan uusia leipomuksia varten. Kyllä oli helppo tehdä.
Hei Heidi, mukava kuulla 🙂 ole hyvä!
Todella maukas raparperipiirakka. Ja niin helppo! Piiras oli mehevä ja jos jonkun mielestä kuiva epäilen, että on vähentänyt raparperien määrää. Vaatii ainakin ohjeessa sanotun 500g ja mielellään rapiat. Pidin uunissa täsmälleen 30 minuuttia ja oli juuri hyvä.
Kiitos kommentistasi Viivi 🙂 Ihana kuulla, että pidit piirakasta ja ohjeesta. Raparperien määrä on tärkeä koostumuksen suhteen, kuten sanoit.
Hyvää on,mutta voinko korvata kermaviilin Turkkilaisella jukurtilla?
T. Vuosikausia ohjettasi käyttänyt!
Tietysti voit korvata! 🙂
Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta! Nopea ja helppo valmistaa. Lisäsin raparperien sekaan vähän mansikkaa ja sopi hyvin.
Kiitos kommentistasi 🙂 Mansikka sopii loistavasti tähän piirakkaan raparperin lisänä. Mukavaa sunnuntaita!
Kuinka kauan piirakka säilyy mehevänä? Kun pitäisi ainakin 2 päivää ennen syömistä valmistaa.
Hei, kyllä piirakka pysyy mehevänä useamman päivän. Varsinkin, jos sitä hieman lämmittää lisää ennen tarjoilua. Säilyttäisin jääkaapissa hyvin peiteltynä 🙂
Voiko piirakkaresepti olla näin yksinkertainen ja riemastuttavan helppotekoinen? Ja lopputulos on vielä huippuherkullinen. Olen tehnyt piirakan kaksi kertaa, viimeksi nyt juhannukseksi raparperi-mansikkatäytteellä, enkä voi kuin ihmetellä tekemisen helppoutta, nopeutta ja hyvää makua. Tuhannet kiitokset <3
Ihana kommentti, kiitos 🙂 Tämä äidin piirakka-ohje on kyllä loistava. Koita syksyllä myös omenoista <3
Tuli niin hyvänmakuinen piirakka. Tein gluteenittoman version. Kiitos mahtavasta reseptistä.
Ihana kuulla! Tämä tosiaan onnistuu loistavasti myös gluteenittomana 🙂 Herkullista kesää!
Taidan tänään leipoa tätä jo neljännen kerran tän kesän aikana, ihan loistava resepti! Kerran jaoin kahteen piirakkavuokaan, kun mökin pelti on niin pieni ja onnistui hyvin, toisesta tuli aika paksu, mutta ei haitannut. Ei oo tarvetta etsiä muita ohjeita, mutta aion kyllä kokeilla vegaanisena niin, että vaihdan voin siniseen keijuun, kermaviilin tilalle maustamatonta soijajogurttia ja munan jätän vaan pois.
Ihana kuulla, että resepti on löytänyt teille! Kun omenat kypsyvät niin kannattaa ehdottomasti kokeilla myös niillä <3
Moi! Tein tätä piirakkaa kahdella neliöpellillä jotka vähän antoi korkeutta piirakalle, ja käyin kreikkalaista jogurttia (asun englannissa niin ei löytyny kermaviilin kaltaista tuotetta!). Toimi tosi hyvin onneksi, mehevä piirakka ja mahtavan helppo resepti. Suosittelen ripauksen suolaa makuja auttamaan vielä enemmän.
Moikka, hienoa soveltamista 🙂 Suomessa voi on suolattua, joten se tuo tuota kaivattua suolaisuutta leivonnaisiin. Entä siellä? Lisään kyllä itsekin aina suklaisiin ja todella makeisiin leivonnaisiin ripauksen suolaa 🙂
Hei, ihan huippuhyvä piirakka tuli!
Laitoin sokerin tilalle hunajaa, kun yritän välttää sokerin laittoa kaikessa.
Ehdottomasti teen toistekin💙🌸
Ihana kuulla, että toimii myös hunajalla <3
Hei, kiitos aivan mainiosta reseptistä! Tein tosin satukoivistomaisella twistillä eli osa jauhoista mantelijauhoina ja ripaus kardemummaa. Oi nam!
Uuuh pitää itsekin koittaa niin! 🙂
Ihana piirakka. Olen testannut Annin mainitseman kokoiseen peltiin reseptiä 1 ja 1.5 kertaisena. 1.5 kertainen on omaan makuun parempi, mutta kyllä yksikertaisenakin piirakka onnistuu peittämään koko pellin. Kiitos ihanasta reseptistä.
Kiitos <3 Ihanaa kesää!
Öh tota, mitä tarkoittaa murukerros?
Näethän kuvista, että piirakan päällä on taikinamurua eli murukerros 🙂 Jos luet ohjeen huolellisesti alusta loppuun otetaan tuo murukerros sivuun taikinasta ja laitetaan viimeisenä piirakan päälle.
Hei. Tänä kesänä tehty 11 raparperipiirakkaa. Piirakka on todella hyvä ja maukas. Mikä parasta se on nopea tehdä. Laitoin raparperin päälle hiukan fariinisokeria. Seuraavaksi kokeilen ohjetta omenoiden ja kanelin kanssa.
Omenalla tulee myös loistava <3
Pakasteraparperin käytöstä kysyisin; kannattaako lohkoina pakastettu raparperi sulattaa ensin eli vetistyykö sulaessaan uunissa liikaa vai miten suosittelet?
laittaisin jäisinä – tulee mehevämpää ja maku tallella kun se ei valu pois raparperista.