|

Vaniljainen Helppo Fudge

Vaniljainen Helppo FudgeVaniljainen Helppo Fudge teki minusta ikuisesti fudgen ystävän! Se tosin ei ole mikään ihme, sillä rakastanhan kinuskia yli kaiken.

Pitkään olin etsinyt sitä itselle sopivaa, täydellistä ja parasta fudge-ohjetta, joka on samaan aikaan yksinkertainen ja helppo valmistaa sekä tietenkin taivaallisen hyvän makuista. KakkuKatri teki Fudgea, toi sitä minulle maistettavaksi muutama vuosi sitten ja pääsin herkkutaivaaseen. En ole koskaan maistanut yhtä hyvää, täyteläistä ja pehmeää Fudgea – ihan oikeasti. En tainnut tietää, että fudge voi olla näin hyvää.
Päätin kokeilla ohjetta itsekin, pienillä muutoksilla. Myöhemmin ymmärsin tuon ”helppo” sanan olevan hieman huono, koska fudgen valmistuksessa pitää olla muutama perusasia kunnossa, jotta sen tekeminen on helppoa. Onnistuin ensimmäisellä kerralla itse täydellisesti ja ajattelin valmistuksen olevan ihan ”piece of cake”. Nyt viisastuneena ja teidän kommenttitulvasta johtuen päivitin ohjetta lisää ja kirjasin tämän ohjeen loppuun varmat ohjeet onnistumiseen!
Vaniljainen Helppo Fudge

HUOM! Tätä ohjetta muunneltu 23.12.2019 niin, että aineksien mittaaminen onnistuu myös ilman vaakaa. Lisäsin vinkkejä onnistumiseen ja maustamiseen, löydät ne ohjeen lopusta.

Vaniljainen Helppo Fudge

noin 40 palaa

Ohje

  • 4 dl (350 g) sokeria
  • 1,5 dl (150 g) fariinisokeria
  • 2 dl (200 g)  glukoosisiirappia
  • 3 dl kuohukermaa
  • 100 g voita
  • ripaus merisuolaa
  • vaniljatangon siemeniä

Tarvitset valmistamiseen digitaalisen lämpömittarin.

  1. Mittaa isoon paksupohjaiseen kattilaan sokeri, fariinisokeri, glukoosisiirappi, kerma ja voi.
  2. Lämmitä seosta liedellä miedolla teholla ja seuraa lämpötilaa – sekoittele tasaiseksi.
  3. Kun lämpötila ylittää 100 astetta voit nostaa tehoa hieman. Älä sekoittele seosta enää, anna sen kuplia rauhassa.
  4. Lämmitä fudgemassa 117 asteeseen (aikaa menee noin 20 minuuttia -malttia).
  5. Kun massa on 117-asteista, siirrä kattila pois liedeltä, lisää ripaus suolaa ja vanilja-aromi.
  6. Siirrä seos isoon teräskulhoon ja vatkaa seosta sähkövatkaimella, niin kauan että se muuttuu mattamaiseksi, noin reilu 5 min.
  7. Kaada valmis massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (koko noin 28cm x 18 cm).
  8. Jäähdytä fudge jääkaapissa (tähän menee pari tuntia). Pilko fudge ja pakkaa lahjapusseihin.

Vinkkejä onnistumiseen!

  1. Karkkien teossa ei oikein voi oikaista joten: älä lämmitä massaa liian nopeasti ja liian kuumalla liedellä.
  2. Käytä lämpömittaria. Mistä muuten tiedät, koska massa on tarpeeksi kuumaa?
  3. Aloita keittäminen miedolla teholla ja nosta tarvittaessa lämpötilaa loppua kohden, kunnes saavutat toivotun 117 asteen.
  4. Massan lämpötila on se joka vaikuttaa fudgen koostumukseen. Mitä korkeampi lämpötila, sitä kiinteämpi fudge.
  5. HUOM! Yleisin ongelma: Jos rasva erottuu vatkatessa, kaada massa takaisin kattilaan, lisää loraus kuohukermaa ja kuumenna koko seos uudelleen kasaan. Keitä sen aikaa kunnes seos on taas tasaista. Voit vatkata halutessasi vielä hetkisen tai kaataa massan suoraan vuokaan.
  6. Säilyvyys: Fudge säilyy hyvin suojattuna jääkaapissa parisen viikkoa.
  7. Voit maustaa fudgen useilla eri tavoilla. Lisää suoraan massaan mausteita, kuten kanelia, kardemummaa tai pippuria. Sihtaa fudgen päälle kaakaojauhetta, lakujauhetta tai ripottele piparimurua, karkkikeppejä tms. rouheena päälle. 

Helppo fudge ohje, jolla sinäkin onnistut! Fudge resepti, jolla hurmaat kaikki!

Katso myös muut fudge-ohjeeni:

Herkullista joulua!

♥ Anni


Lisää makeisreseptejä löydät täältä.

Seuraatko jo?

Facebook

Instagram

Pinterest

Myös näillä sopii

Herkutella

55 Kommenttia

  1. Voi, miten ihanan näköisiä fudgeja! 🙂 Kaupan fudgetkin on hyviä, niin nämä itse tehdyt on varmasti taivaallisia 🙂

    1. Kiitos! Siis yllätyin tänä vuonna kuinka paljon parempia itse tehdyt fudget ovatkaan! Niin pehmeitä ja täyteläisiä 😛 Ihan sulavat suuhun.

      1. Maija-Liisa sanoo:

        Tein tuolla ohjeella fudgea. Siitä tuli kovaa, ei mitään pehmeyttä, suussa sulavaa…Mikähän siinä meni pieleen.

        1. Ellemari sanoo:

          Ainakin glukoosisiirapin määrä ohjeessa on ristiriitainen; 1 dl glukoosisiirappia näyttäisi pakkauksen mukaan painavan 140 grammaa, eikä suinkaan 100 grammaa, niinkuin ohjeessa sanotaan.

  2. Minäkin tein samalla Kakkukatrin ohjeella näitä fudgeja ja taivaallisen hyviä niistä tulikin! Ehdottomasti hyvä ja helppo resepti! Jäin kuitenkin ihmettelemään, että miksi vaihdoit tavallisen sokerin ja fariinisokerin määrää?

    1. Kyllä aivan taivaallisia! Sokerin määrä on minulla eri ihan siitä syystä ettei fariinisokeria ollut tarpeeksi, joten testasin tällaisella suhteella 😉

    2. Okei, kiitos vastauksesta 🙂 Ajattelin, että oliko tässä joku kikkakolmonen käytössä, mutta hyvä tietää että tulee hyviä noinkin!

    3. Päätin laittaa eri määrät juuri siitä syystä, että lukijat ymmärtävät ettei vaikuta koostumukseen tai lopputulokseen, jos vaikka käyttää tavallista sokeria enemmän 🙂

  3. No nyt pitkästä aikaa yritän piipahtaa muutamassa blogissa kun viime aikoina en oel yhtän kerennyt blogeja lukemaan. Mokoma Instagram 🙂 ja muut touhut. Onpa tosiaan herkullisen näköistä fudgea :). Ihanaista viikonloppua!

    1. Sinäpä sen sanoit. Pitäisi itsekin piipahtaa tarkemmin blogien puolella. Tulee seurattua enimmäkseen Instagramin puolella kuvien kautta kakkuja tätä nykyä. Joulu on muutenkin kiireistä aikaa. Mutta kohta saadaan levätä ja nauttia 🙂 Ihanaa sunnuntaita Raili!

  4. Moikka Anni! Tänään tein, tosin noiten lämpötilojen saavuttamiseen meni keitellessä pidempi aika kuin ohjeessa. En myöskään täysin ymmärtänyt miksi seos pitää kaataa kattilasta teräsvuokaan ja vatkata? Minulla se oli siinä kohtaa jo niin paksua, että vatkaaminen (vispilällä?) olisi ollut mahdotonta, ja varmaan 5 min. kohdalla tuli sellainen totaalihyytyminen, että massa oli jo pakko siirtää muottiin. Tässä kohtaa se ei enää ollut kaadettavissa, vaan ihan käsin piti painella.

    1. Moi Mari, jos luit koko reseptin niin varmaan huomasit, että tämä ei ole oma ohjeeni. Koitan kuitenkin vastailla sinulle parhaimpani mukaan. Keittoaika varmasti vaihtelee hiukan, kun keittolämpötila vaihteee tekijän mukaan. Fudgemassan ei kuuluisia olla liian paksua vatkattavaksi keittämisen jälkeen, joten keiton aikana sinulla jotain mennyt eri tavalla. Vatkaaminen vaikuttaa tässä reseptissä fudgen koostumukseen ja ulkonäköön. Miksi teräsvuoka? Koska massa on niin kuumaa ja että muovikulhoa ei suositella. Vatkaaminen tapahtuu sähkövatkaimella -en itse 10 min vatkaisi käsin näin pitkää aikaa 😉 Lisäsin reseptiin vielä tarkennuksen tästä. Se oli hyvä huomio. Massasi oli varmasti samasta syystä todella paksua muottiin laitettaessa kun ennen vatkausta. Jotain on tapahtunut keittämisen aikana. Valitettavasti vaikea sanoa syytä täältä käsin. Toivottavasti fudgesi oli kuitenkin käyttökelpoista ja hyvän makuista 🙂 Mukavaa joulua!

    2. Luin kyllä 🙂 Ja on tuo vähän liiankin hyvän makuista, mutta toisaalta miten näistä aineksista voisi saada aikaiseksi pahan makuista 😀 Ihan samannäköisiä ovat ulkonäöltään kuin nuo sinun kuvan fudget, mutta eri tavalla tehtynä olisi tullut vähemmän tiskiä. Luulen, että jäähtyisi riittävästi keittoastiassa, eikä välttämättä tarvitse siirtoa toiseen kulhoon. Ja tuon 117 asteen tavoittelu on ehkä myös tarpeetonta, aika varmaan riittäisi. No, koitan eri tavoin maustettua massaa näillä visioilla ja piipahdan kertomaan miten meni 😀 Jouluterveisin, Mari

    3. Tästä ei kyllä saa tekemälläkään pahaa 😛 Kiva kuitenkin, että haasteista huolimatta fudget ovat onnistuneita. Reseptejä on yhtä mota kun tekijöitäkin – tietenkin joitan vaiheta voi muutella oman mielen mukaan. Minä en vatkaisi teflonkattilassa sähkövatkaimella, joten siitä syystä siirto kulhoon. Lisäksi massan keitto tietyn asteiseksi on tärkeää, koska jos massa jää paljon alle sen niin saattaa olla, että fudgen sijasta tulee kinuskikastiketta. Mysteeriksi jää miten sait keittovaiheessa jo noin paksu massaa, että vatkaus ei kunnolla onnistunut – massan nimittäin ei pitäisi olla siinä vaiheessa vielä paksua tarkistin erikseen reseptin laatijalta 🙂 Jouluterkut täältäkin! 🙂

  5. Petri sanoo:

    Hyvää tuli, kiitos reseptistä. Vinkki: Lämmitin fudgemassan hiljalleen teräskattilassa ja tein loppuvatkauksen suoraan siinä. Ei palanut pohjaan.

    Semmoisen varoituksen sanan reseptiin voisi lisätä, ettei kannata vatkata yli 10 minuuttia: Yritin hävittää fudgemassasta vatkaamalla kiillon, mutta massa ei ollut mattaa vielä 13 minuutinkaan kohdalla. Massa oli kuitenkin jo sen verran jäähtynyt, ettei se tahtonut enää irrota kattilasta/vatkaimen terästä, eikä levinnyt itsestään muottiin, kuin toisella leivinpaperilla päältä painelemalla ja fugdekuutioista tuli hieman rakeisia.

    Eli ihan max 10 minuuttia vatkausta, eikös vaan? 🙂

    1. Hei Petri,

      Kiitos kommentistasi, kiva kun fudget maistuivat. Tämä resepti on aiheuttanut paljon keskustelua. Helpolta vaikuttava resepti ei ehkä olekaan niin helppo kuin luulisi 🙂

      Ohje ei ole omani ja sen alkuperä lukee tuolla postauksen alussa. Olen tehnyt fudget alkuperäisen ohjeen pohjalta. Ystäväni, joka tekee makeisia työkseen sanoi osuvasti ”karkkien teko on vähän kuin kemiaa, lämpötilat ja tekotapa vaikuttavat aina tulokseen ja täydellinen lopputulos vaatii kokemusta” .

      Siirrän itse massan kattilasta kulhoon, koska kattila on edelleen kuuma, joka voi vaikuttaa myös fudgen koostumukseen ja kiiltoon vatkauksen aikana. Jos massasta tulee liian paksua ja vaikeasti käsiteltävää on keittoaika ollut liian pitkä tai lämpötila ollut liian kuuma. En tosiaan vatkaisi 10 minuuttia enempää 🙂 kuten sanonkin ohjeessa ”vatkaukseen menee noin 10 min”.

      Taidan kerätä listan näistä huomioista ja lisätä ne reseptin perään ennen joulua, kun ihmiset alkavat enemmnä tehtailla fudgen ja muiden makeisten kanssa 🙂

      Mukavaa syksyä!

  6. Lotta sanoo:

    Ihana resepti ja kaikkia fudget tuli syötyä! Koostumus oli samanlainen kuin englannista ostetuissa, mutta niihin verrattuna ja omaan makuun liian makea.. Osaatko sanoa miten onnistuisi vähän vähemmän ällömakeat fudget?

    1. Kiitos kommentistasi Lotta 🙂 Pidän itsekin tästä reseptistä kovasti, mutta montaa näitä tosiaan eivoi syödä makeuden takia. Ainoa mikä keksin on, että vähentää sokeria tai korvaa sitä esimerkiksi luontaisella sokerilla kuten kookossokeri. En ole kuitenkaan vielä testannut, joten en voi olla täysin 100% mitä koostumukselle tapahtuu. Karkkiresepteissä raaka-aineiden määrä ja keittoaika on aina hyvin tärkeä ja ratkaiseva. Täytyy katsoa, jos kehittelen vähäsokerisemman reseptin 🙂

  7. Juno sanoo:

    Hei! Halusin tulla kertomaan ”vaikeuksien kautta voittoon” tarinan tähän reseptiin liittyen. Jospa tästä olisi joskus apua muillekin 🙂 Eli hätiköin kuumennusvaiheessa ja otin massan pois liedeltä liian viileänä, koska ymmärsin ohjeesta, että sopiva lämpötila saavutetaan 20 minuutin kuluttua lämmittämisen aloittamisesta. Myöhemmin toisesta reseptistä tajusin, että oikea lämpö syntyy vasta noin 20 minuuttia kiehumisen alkamisesta. Noh, fudgeni ei tietenkään hyytynyt vaan jäi tahmeaksi, paksuksi mössöksi monen tunnin jääkaapissa olon jälkeenkin. Mutta päätin vielä yrittää, kippasin massan takaisin kattilaan ja lämmitin uudestaan, tällä kertaa 116 asteeseen. Ja onnistuin, fudgesta tuli sellaista kuin pitikin! Tämä siis toivonpilkahdukseksi muille hätähousuille, joiden fudgesta tulee liian lyhyen keittoajan seurauksena lähinnä paksua kastiketta 😀

    1. Hei juno, Kiitos kun kävit jättämässä terveiset. Kehotan reseptin kokeilijoita usein lukemaan kommentit, koska tämä jos joku resepti on ollut hiukan hankala monelle. Karkkien valmistus vaatii aina aikaa ja rauhallisuutta. Pienikin asia ajassa tai lämpötilassa voi pilata fudgemassan. Mukavaa joulun odotusta! Ihanaa, että onnistuit!

  8. Fudgea paloiksi sanoo:

    Minua kiinnostaa se että monta ”palaa” fudgea tulee sillä minulla oli hieman vähemmän kermaa (2 dl + suhteessa sokerit) ja minusta tuntuu että saadakseni siitä edes jonkinlaisia paloja, olis pitäny varmaan viisinkertaistaa massa.

    1. Hei,

      En ole kirjoittanut reseptiin palamäärää, koska kaikki leikkaavat palat oman maun mukaan sellaisiksi joka omaan suuhun sopii. Paloja tulee kuitenkin usea kymmenen . Palamäärää voi hahmotella myös kun mittaa vuoan, johon fudget tekee 🙂

  9. Piia sanoo:

    Muuten onnistui hyvin,mutta pitkästä keittämisestä huolimatta en saanut massaa lämpenemään kuin 110 asteeseen. Liekö se syy,että massa oli sen vetran pehmeää,ettei sitä pysty leikkaamaan. Lusikkaruokaa siis,ei tullut tästä lahjaksi vietävää ?

    1. Hei Piia, liian matala lämpötila on syy löysään massaan 🙁 Harmi juttu. Tuo 110 astetta on se vaihe, jossa pitää odottaa maltillisena, jotta lämpötila nousee. Sitä ennen lämpötila nousee nopeasti ja sen jälkeen hidastuu.

  10. Marika sanoo:

    Fudge jääkaapissa jähmettymässä?? vatkasin massaa sen 10 min ja huomasin, että rasva rupesi erottumaan. Mistähän tämä johtuu?

  11. Susanna sanoo:

    Hei Anni. Tein fudgea ja muuten uskon että onnistuin vaan empä ehkä sittenkään? Kaikki meni hyvin siihen asti kunnes pääsin innoissani leikkaamaan fudgea.
    En saanut kauniita paloja vaan se tarttui veitseen kiinni ja näin ollen tuli vähän haljenneita ja röpelöisiä paloja. Ei sileitä 🙁 mitähän ihmettä tein väärin? Fudge oli kylmässä reilusti yli yön.

    1. Hei Susanna, kuulostaa oudolta. Käytitkö lämpömittaria? Vaikuttaa siltä, että lämpötilojen kanssa on jotain käynyt. En osaa suoraan sanoa valitettavasti missä vika.

  12. Omasta fudgestani tuli lähinnä tahmeaa kinuskia mutta vasta kun luin näitä kommentteja tajusin että olin keittänyt kiehumisen jälkeen liian vähän voiko fudgen vielä pelastaa esim laittaa vielä kiehumaan tai uuniin??

    1. Hei Olivia, karkkiohjeissa on tärkeää käyttää mittaria ja seurata ohjetta tarkkaan. Voit koittaa keittää seoksen uudestaan, uunia en suosittele missään nimessä. Ei ole valitettavasti varmuutta saatko massan pelastettua 🙁

  13. Saara sanoo:

    Ihanan näköisiä fudgeja!

    Haluaisin tehdä jouluksi lakritsifudgea, osaatkohan sanoa, mahtaako onnistua jos vaan lisään tähän ohjeeseen vaniljan tilalle raakalakritsijauhetta ja kuinkahan paljon kannattaisi laittaa jotta lakritsin maku tulisi kunnolla esiin? ☺️

    1. Kiitos Saara!

      Varmasti onnistuu lisäämällä lakujauhetta, määrä on makuasia. Se mikä minulle on sopiva vahvuus voi olla sinulle mieto. Lakujauhe on melko vahvaa, joten tekisin niin että sihtaisin sitä vielä fudgen päälle, jos tuntuisi siltä, että haluat lisää makua 🙂

      Musita lukea ohjeet ja kommentit kunnolla välttääksesi fudgen valmistuksen yleiset ongelmat, kuten rasvan erottuminen <3

  14. Ulla sanoo:

    En tiedä mitä meni vikaan, mutta mulla alkoi vatkatessa voi irtaantua ja lopulta juuri kun 7 minsaa vatkattu seos jämähti yks kaks todella nopeasti. Asteet ja mitat oli täsmälleen oikeat ja miedolla lämmöllä lämmitin.

    1. Hei Ulla, tämä on yleisin ongelma fudgea valmistaessa. Fudgen teko on kuin kemiaa ja pienikin virhe voi aiheuttaa tämän ongelman. Se johtuu useimmiten siitä että seosta on sekoitettu liikaa keittämisen aikana tai lämpötila on noussut liian nopeasti. Fudgemassan, josta rasva on erottunut voi kuumentaa uudestaan ja sekaan voi lorauttaa vähän lisää kermaa. Näin yleensä massan saa vielä pelastettua.

  15. Jonna sanoo:

    Hei Anni,

    Miten fudgesta saisi pehmeää ja helposti purtavaa, sellaista jossa palan voi vaikka käsillä puolittaa? Minun fudgestani tuli kiinteää, sellaista, jolla saa hampaiden paikat irti. Itse olen enemmän pehmeän fudgen ystävä.

    1. Hei Jonna,

      Oikein valmistettuna tämä fudge on juurikin pehmeää ja jopa muotoiltavaa. Jotain on mennyt pileen valmistuksessasi. Olihan sinulla lämpömittari käytössä. Noin kova fudge viittaa siiten, että massaa on keitetty liian kauan ja liian kuumaksi.

  16. Anni sanoo:

    Tein näitä eilen ja ohjetta huolellisesti noudattamalla onnistui täydellisesti 🙂 Ensikertalaisena vähän jännitti… Kiitos ohjeesta ja ihanaa joulun aikaa teidän perheelle <3

    1. Ihanaa, että onnistuit. Vaikka ohje on helppo niin kompastuskiviä on fudgen teossa monia 🙂 Ihanaa joulun aikaa myös sinulle!

  17. Anna-Kreetta Kilpi sanoo:

    Hei Anni!
    Valmistimme ohjeellasi kotitaloustunnilla fudgea. Glukoosisiirappia ei kaapeista ja lähikaupasta löytynyt, joten käytimme vaaleaa siirappia. Oppilaat seurasivat ohjetta ja lämpömittaria huolella. Lopputulos oli taivaallisen hyvää ja koostumus mitä täydellisin. Kiitos hyvistä ohjeista.
    Viime keväänä teimme myös leivontablogiarvosteluja ja Annin uunissa sai hyvät arvostelut :-).
    t. Anna-Kreetta

    1. Hei,

      Kiitos ihanasta viestistä. Tulipa hyvä mieli kuulla, että olitte onnistuneet näin hyvin ja olen saanut olla mukana kotitaloustunneilla 🙂 Oikein lämmintä joulua!

  18. Liina sanoo:

    Mun ensimmäinen fudge ja onnistui ihan hyvin. Kiitos ohjeesta 😊 seuraavaksi kokeilen valkosuklafudgea. Joulun aikana tein sinun ohjella kookospalloja, ne olivat sairaanhyviä, kohta ei enää tarvi osta kaupasta mitään herkkuja 😄

  19. Elli sanoo:

    Hei, tein fudgea ensimmäistä kertaa ja ostin jopa digitaalisen lämpömittarin. Mittasin raaka-aineet grammalleen ja noudatin ohjetta tarkkaan. Jääkaapissa jäähdyttelyn jälkeen fudge oli kuitenkin sellaista kiiltävää venyvää ja pehmeää ja hetken lämmössä oltuaan palat liimautuivat toisiinsa ja ”sulivat” yhdeksi möykyksi. Ei siis saanut pakattua lahjarasioihin. Vatkasinko liian vähän aikaa vai oliko fudge kuitenkin vielä liian ”kylmää” ja massa ei esimerkiksi ollut vielä kauttaaltaan 117-asteinen? Osaatko sanoa onko siitä haittaa, jos massaa lämmittää varmuuden vuoksi kuumemmaksi?

    1. Pakko ensin todeta, että ”voi ei, nytkö tämä jo alkaa” 😀 Fudgen tekeminen ei ole niin yksinkertaista, mitä ohjeen pituus antaa ymmärtää. Tähän reseptiin ja muihin resepteihin tulee eniten kysymyksiä ja kommetteja joulun aikana. Kuulostaa siltä, että fudge ei ole kiehunut kuitenkaan tarpeeksi, koska se on jäänyt venyväksi. Karkkiohjeissa aina kun lopputulos on liian löysä – syy on liian lyhyt keittoaika tai väärä lämpötila. Lieden teho ja se kuinka nopeasti tai hitaasti fudgen keittää voi vaikuttaa lopputulokseen. Tämä ohje vaatii harjoittelua, varsinkin kun ei ole kokenut fudgen keittäjä.

  20. Jenni sanoo:

    Heippa,tein elämäni ensimmäistä kertaa fudgea tällä reseptillä.loppuvaiheessa rasva nousi pintaan niinpä keitin sen uudestaan niinkuin ohjeessa neuvottiin 😊 tosi hyvä tuli,pinnalle ripottelin rouhittua suklaata..ohjetta noudattaen tämä kyllä onnistuu..ja tuo maltti kyllä pitää paikkaansa.110c kohdalla hidastuu lämpötilan nousu,eli siinä vaan pitää malttaa,eikä nostella lämpöjä koska se kyllä nousee.8min vatkasin fudgea.kiitos reseptistä 😊🥰

    1. Hienoa, ihana lukea tällainen onnistunut kommentti. Tähän ohjeeseen tulee usein vain epäonnistumisia, koska fudgen tekeminen ei olekaan niin yksinkertaista.Ihanaa joulun aikaa!

      1. Jenni sanoo:

        Kiitos ja hyvää joulun odotusta myös😊 ps. Aion tehdä tätä joululahjaksi sukulaisille😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *