| | | |

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Kaupallinen yhteistyö Fiskars

Kuinka usein syöt kakkua aamupalaksi? Miltä kuulostaisi lettukakku? Lettukakku voi syntyä kun paistat liikaa lettuja ja keksit lopuille letuille käyttöä. Tai sitten se syntyy harkitusti, kuten tämä valloittava lettukakku, jonka paistoin, täytin ja kokosin maalla meidän perheen iltapäiväkahveille. Letut ovat mitä parhainta kesäherkkua ja tuoreilla marjoilla viimeistelty kakku kuuluu kesään – myös aamuihin. Yhdistämällä nämä saat kaikki kerralla: letut, kakun ja kesän.

Letut ovat edelleen yksi kesän (ja syksyn, talven sekä kevään) trendikkäin tarjottava. Letut sopivat makeiksi suupaloiksi niin brunssilla, syntymäpäivillä tai ihan vaan mökkikahveilla ystävien ja perheen kesken. Leipomani valloittava lettukakku sopii kaikkiin näihin kesäisiin herkutteluhetkiin. Itselleni voisin tehdä lettukakun ihan vaan välipalaksi.

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Sain Fiskarsilta testiin Fiskars Hard Face -sarjaan kauan kaivatun uutuuden, viiden letun lettupannun. Lapsuus tuli mieleen tästä lettupannusta! Muistan kuinka mummini paistoi tasalaatuiset letut aina lettupannulla, ja miten herkullisia ne olivatkaan. Pannusta hurmioituneena innostuin vanhempieni luona maalla paistamaan lettuja ulkona grillissä, jossa on kaasuliesi. Mahtava viiden letun lettupannu sopii nimittäin ihan kaikille liesille, myös induktiolle. Helteisestä säästä ja kaasusta huolimatta lettupannun bakeliittikahva ei kuumentunut, ja siitä sai hyvän otteen. Yllätyin, olin varautunut paistoon patalappujen kera.

Tein jogurttipohjaisen lettutaikinan, jossa maistuu vanilja ja kardemumma. Lettuohjeeni on helposti muunnettavissa gluteenittomaksi tai vegaaniseksi. Lue vinkit alempaa ohjeen yhteydestä. Lisäksi voit leikkiä mausteilla ja saada aikaan erikoisempiakin makuyhdistelmiä vaihtamalla kardemumman kaneliin tai lisäämällä taikinaan vaikka unikonsiemeniä sitruunan kanssa!

Kokosin itse letuista yhden upean lettukakun. Minusta kakusta tuli näyttävä ja ihan mielettömän herkullinen. Tekisi mieli ottaa käsin tuo päällimmäinen lettukerros kuvasta ja laittaa kerralla suuhun. Jos yksi lettukakku tuntuu liian isolta, voit halutessasi tehdä pienet lettukakut myös suoraan lautasille annoskokoisiksi kakuiksi.

Valloittavan lettukakun koristeet löytyivät luonnosta. Käytä villisti mielikuvitusta ja koristele lettukakku marjoin ja syötävin kukin, kuten minäkin tein. Pihallani ja äitini puutarhassa kasvaa isoja puskia lemmikkiä (yksi lempikukkani), joten siitä syystä lemmikki pääsi myös tämän kakun koristeeksi.


Valloittava Lettukakku

Raikkaat jogurttiletut: (n. 40 pientä lettua)

  • 3 kananmunaa
  • 3 dl kreikkalaista jogurttia
  • 2 dl maitoa
  • 4.5 dl vehnäjauhoja
  • 0.5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria (voit lisätä halutessasi myös vaniljatangon siemeniä)
  • 1 tl kardemummaa
  • ripaus suolaa
  • sokeria halutessa

Paistoon:

  • voita tai öljyä
  1. Mittaa munat, jogurtti ja maito isoon kulhoon. Vatkaa sekaisin.
  2. Sekoita kaikki kuivat aineet ja mausteet keskenään.
  3. Aloita lisäämään jauhoseosta jogurtti-seokseen koko ajan vatkaten.
  4. Vatkaa taikina kuohkeaksi ja kuplivaksi. Jätä vetäytymään noin 30 minuutiksi.
  5. Nosta jokaiseen lettupannun syvennykseen voita tai öljyä.
  6. Kuumenna lettupannu liedellä (tavallinen, kaasu tai induktio).
  7.  Kun voi ruskistuu ja väreilee, nosta lettutaikinaa syvennykseen kauhalla.
  8. Paista lettuja kohtuullisella lämmöllä noin 2 minuuttia per puoli, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean sävyn.

Vinkki! Mausta lettutaikina sitruunankuorella, kanelilla tai muilla suosikkimausteillasi. Näin saat taikinaan helposti erilaisia makuja!

Sitruunakreemi:

  • 2 dl vispikerma
  • 150 g mascarponejuustoa
  • 2 sitruunan kuoriraaste
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 1 rkl tomusokeri
  1. Pese sitruunat ja raasta niiden kuori.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  3. Lisää mascarpone, sitruunankuori ja sokerit – vatkaa kevyesti sekaisin.
  4. Halutessasi lisää enemmän sitruunankuorta tai muita mausteita!
  5. Laita kreemi pursotinpussiin, jossa on mieleisesi tylla.

Lisäksi:

  • mustikoita ja mansikoita
  • vaaleaa siirappia
  • syötäviä kukkia (lemmikkejä tai orvokkeja)

Lettukakun kokoaminen:

  1. Nosta isolle lautaselle 5 lettua.
  2. Pursota sitruunakreemiä lettujen päälle ja nosta toiset letut kreemin päälle. Toista kahteen kertaan.
  3. Nosta seuraavaan kerrokseen kolme lettua täytettyjen lettujen päälle, pursottele ja kokoa (yhteensä 4 lettua ja 3 täytekerrosta).
  4. Kokoa lopuksi viimeinen kerros (yksi lettu – viisi kerrosta).
  5. Lopuksi koristele lettukakku mansikoilla, mustikoilla ja luonnonkukilla.
  6. Kaada päälle hunajaa tai vaaleaa siirappia!
  7. Tarjoile lettukakku heti.

VEGAANINEN: Tee taikinasta vegaaninen jättämällä muna pois ja lisäämällä taikinaan 1 soseutettu banaani. Korvaa maito ja jogurtti kaura-, soija- tai kookostuotteilla. Voit tehdä sitruunakreemin kauratuotteilla (korvaa mascarpone kauratuorejuustolla).

GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Vinkki! Kokoa kakku pieniksi annoskakuiksi suoraan lautasille! 

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Fiskarsin alumiinista valmistetussa lettupannussa on erittäin kestävä Hardtec Superior 3-kerrospinnoite. Pohja lämpenee tasaisesti ja tehokkaasti.  Olin aivan haltioissani kuinka tasalaatuisia lettuja sainkaan paistettua. Tästä syystä myös lettukakku oli helppo koota, kun se pysy hyvin kasassa saman paksuisten ja kokoisten lettujen ansiosta. Kaasuliedellä paistamisesta huolimatta en saanut yhtään lettua käräytettyä – tämä tapahtui ensimmäistä kertaa ikinä!

Viiden letun lettupannu ja kaikki muut Hard Face -sarjan tuotteet valmistetaan Suomessa, Fiskarsin Sorsakosken tehtaalla. Saan usein kysymyksiä verkkokaupalleni koskien pinnoitettuja kakkuvuokia tms. Kerrottakoon tästä syystä myös seuraava fakta: Fiskarsin PTFE-pinnoite on kulutuksen kestävä ja tarttumaton. Fiskarsin pinnoitteet eivät sisällä perfluorioktaanihappoa (PFOA). Fiskars lupaa lettupannulle myös astianpesukone kestävyyden, mutta suosittelen (kuten hekin) aina käsinpesua pitkän käyttöiän takaamiseksi.

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku Valloittava Lettukakku

Mitä mieltä olet lettukakustani?

Oletko itse leiponut lettu- tai pannukakku-kakkuja? Jos innostut kokeilemaan, olisi ihana nähdä kuvia sinun versiostasi. Jaa oma lettukakkusi Instagramissa merkitsemällä se #anninuunissalettukakku ja @anninuunissa.

Ihanaa viikon jatkoa!

♥ Anni

Seuraathan herkkujani ja muita juttuja myös

 Instagramissa ja Facebookissa?

Myös näillä sopii

Herkutella

109 Kommenttia

  1. Jenni sanoo:

    Mies tekee yleensä lettutaikinan josta sitten paistelen. En tiedä tarkalleen millaiset määrät mitäkin, mies vastaa vaan että salaisuus ? mutta ne on niiin hyviä. Hilloa ja kermavaahtoa lisukkeina.

  2. Jonna sanoo:

    Näyttää kyllä upealta! Meillä lisätään usein lättytaikinaan banaania tai maustettua rahkaa, ei sokeria koskaan ettei lätyt jäisi pannuun kiinni. Vichyä käytän myös jos haluan erityisen rapeita lättyjä 🙂

  3. anna s. sanoo:

    Itse laitan aina vähän kivennäisvettä sekaan, niin saavat vähän rapeutta 🙂

  4. Matilda sanoo:

    Perinteinen ohje, mutta täytteillä leikittelen. Suolaista, makeaa ja uusien yhdistelmien kokeilua 🙂

  5. Johanna sanoo:

    Kauniita kuvia, kauniista annoksista 🙂 Itse tyydyn ihan perinteisiin, paistan voissa mutta ihan vähän sokeria vaan, lisukkeet tuovat makeuden, mansikkahilloa ja vaniljajäätelöä!

  6. Sinna sanoo:

    Perinteisellä ohjeella teen letut. Taikinaan laitan kardemummaa ja oikealla voilla teen letut ja paistan myös. Itsetekemä hillo ja vaniljajäätelö kaveriksi?

  7. VillaVa sanoo:

    Kananmunan voi jättää pois tai korvata soijajogurtilla, maidon korvata kauramaidolla ja vissyllä, ja jauhoina käyttää kaura-perunajauhoseosta. Tällä tavalla tehdyt letut sopivat keliaakikoille, vegaaneille ja useimmille allergikoille – kätevää kun tekee isolle porukalle!

  8. Liisa sanoo:

    Ripaus kuivattua minttua taikinassa tuo jotain ihan uutta lettuihin.

  9. Tiia sanoo:

    Ehdottomasti se että antaa taikinan tekeytyä ennen paistoa. Olen lisäksi laittanut taikinan sekaan vaniljakastiketta, se antaa ihanan maun lettuihin !

  10. Tanja sanoo:

    Peruslettutaikina on parasta, mansikkahillon kanssa. Välillä herkutteluhetkiin vaniljajätskiä tai kermaa hillon kanssa. Muurinpohjapannuletut on myös ajoittain luxusta ??

    1. Anne sanoo:

      NOKKOSOHUKAISET:
      -4 dl maitoa
      -1 dl vehnäjauhoja
      -1 dl hiivaleipäjauhoja
      -½ dl kuivattua nokkosrouhetta
      -2 kananmunaa
      -½ tl suolaa
      -2 rkl rypsiöljyä
      -ripaus valkopippuria ja muskottia
      OHJE:
      1. Vatkaa ensin puolet maidosta ja kesenään sekoitetut jauhot kulhossa sähkövatkaimella.
      2. Lisää vatkaten munat, loppu maito, mausteet, öljy ja nokkosrouhe.
      3. Anna taikinan turvota puolisen tuntia.
      4. Ruskista ohukaispannulla hieman voita ensimmäistä paistoerää varten.
      5. Paista ohukaiset kauniin ruskeiksi molemmin puolin
      Annoksesta tulee noin 35 terveellistä ohukaista.

  11. Sissi sanoo:

    Speltti on vehnänsukuinen alkuperäisvilja noin 10000 vuoden takaa. Useat muinaiskulttuurit käyttivät spelttiä ravinnoksi merkittävissä määrin. Euroopassa spelttiä käytettiin jyvinä ruokiin jo ennen ajanlaskumme alkua. Esimerkiksi muinaisen Rooman armeijan tiedetään marssineen speltin voimalla.
    SPELTTI-LÄTYT:
    -1 1/3 spelttijauhoja
    -1 tl sokeria
    -1 ¼ tl leivinjauhetta
    -pieni ripaus Pan-suolaa
    -1,5 dl (kevyt) maitoa
    -1 kananmuna
    -juoksevaa margariinia paistamiseen
    OHJE: TEE LÄTTYTAIKINA SEKOITTAMALLA KULHOSSA JAUHOT, SOKERIT, LEIVINJAUHE JA SUOLA. TEE KESKELLE KOLO. SEKOITA TOISESSA KULHOSSA MAITO JA KANANMUNA. LISÄÄ NE JAUHOJEN JOUKKOON. ANNA TAIKINAN LEVÄTÄ 1O MIN. PAISTA LÄTYT OHUKAISPANNULLA KYPSIKSI. SPELTTILÄTTYJEN KANSSA SOPIVAT SEKÄ SUOLAISET ETTÄ MAKEAT TÄYTTEET ESIM MARJAT, HILLOT, HEDELMÄT, PÄHKINÄROUHE, RAEJUUSTO, VÄHÄRASVAINEN JAUHELIHA MURUKSI PAISTETTUNA, KEVYET SULATEJUUSTOT….

  12. Marianne sanoo:

    LEHTIKAALI OHUKAISET 50:lle
    -1 kg lehtikaalia
    -½ kg lehtiselleriä
    -1 kg grahamjauhoja
    -½ kg riisijauhoja
    – 0,25 kg soijajauhoja
    -0,4 l rypsiöljyä
    -5 l vettä
    -lisäksi: hienonnettua merisuolaa ja muskottipähkinää
    OHJE:
    Huuhtele lehtikaalit ja lehtisellerit. Revi lehtiruodit lehtikaalista, koska sitä ei käytetä. Hienonna lehtikaali ja lehtiselleri. Sekoita jauhot, rypsiöljy, vesi ja mausteet tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota 3 tuntia. Lisää hienonettu lehtikaali ja hienponntettu lehtiselleri taikinaan. Paista taikinasta ohuita ohukaisia.

  13. Annika sanoo:

    Toisinaan laitan kaurajauhoja, jotka pyöräytän leikkuriterällä monitoimikoneessa ihan hiutaleista.
    Terveysletut olisi hyviä, mutta meidän pannuilla ne ei vaan onnistu.

  14. Ane sanoo:

    Meillä tehdään lätyt ihan perinteisellä ohjeella, paistetaan pienellä pannulla, jolloin lätyistä tulee sopivan kokoisia ja helposti käsiteltäviä 🙂 lettupannulla varmasti tulisi myös juuri sopivan kokoisia lättyjä 🙂 Kaikki saavat lisätä lättyihin omia lemppari lisukkeita, sokeria, siirappia, kermavaahtoa, jäätelöä, marjoja, hedelmiä, mitä milloinkin 🙂 lättyjen teko on meillä 9vuotiaan esikoisen lemppari hommaa 🙂

  15. Annu sanoo:

    Meillä taikina tehään veteen ja paistoon käytetään maidotonta margariiniä. Päälle omien omenoiden sosetta ja sure whippiä joka on maidoton ja maukas kerman korvike.

  16. -----almis----- sanoo:

    Taikinan jauhojen turvotus puolikkaassa nestemäärässä aluksi, lisään taikinaan lopuksi, juuri ennen paistoa lopuiksi nesteiksi vichyä rapeuden ja vaihtelun takaamiseksi.

    Rapeutta ja maukkautta tulee, kun paistaa voissa. Ja taikinassa hyvä olla sokeria, jos tykkää pitsireunoista.

  17. Tiina sanoo:

    Ihan perusohjeella tehdään. Tosin joukkoon lisäilen kaikkea mahdollista mitä jääkaapista löytyy (lue päiväysvanhoja tuotteita) ja mies laittaa joukkoon kardemummaa päästessään itse sekoittamaan taikinan. Talvisin paistetaan sisällä, mutta kesällä ehdottomasti ulkona terassilla 🙂

  18. Sonja sanoo:

    Perinteinen ohje ja kesäisin paisto kaasugrillin sivuliedellä. Muurikkalettutaikinaan vähän ohrajauhoja ja vichyä ?

  19. Henna sanoo:

    Itse teen perinteisen lettutaikinan, mutta laitan lisäksi taikinaan hieman ohrajauhoja maun parantamiseksi! Lätyt paistan ihan tavallisella pannulla. Ohuet ja pitsireunaiset lätyt ovat parasta mitä tiedän.

  20. Henna sanoo:

    Itse teen perinteisen lettutaikinan, mutta laitan lisäksi taikinaan hieman ohrajauhoja maun parantamiseksi! Lätyt paistan ihan tavallisella pannulla. Ohuet ja pitsireunaiset lätyt ovat parasta mitä tiedän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *