| | | |

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Kaupallinen yhteistyö Fiskars

Kuinka usein syöt kakkua aamupalaksi? Miltä kuulostaisi lettukakku? Lettukakku voi syntyä kun paistat liikaa lettuja ja keksit lopuille letuille käyttöä. Tai sitten se syntyy harkitusti, kuten tämä valloittava lettukakku, jonka paistoin, täytin ja kokosin maalla meidän perheen iltapäiväkahveille. Letut ovat mitä parhainta kesäherkkua ja tuoreilla marjoilla viimeistelty kakku kuuluu kesään – myös aamuihin. Yhdistämällä nämä saat kaikki kerralla: letut, kakun ja kesän.

Letut ovat edelleen yksi kesän (ja syksyn, talven sekä kevään) trendikkäin tarjottava. Letut sopivat makeiksi suupaloiksi niin brunssilla, syntymäpäivillä tai ihan vaan mökkikahveilla ystävien ja perheen kesken. Leipomani valloittava lettukakku sopii kaikkiin näihin kesäisiin herkutteluhetkiin. Itselleni voisin tehdä lettukakun ihan vaan välipalaksi.

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Sain Fiskarsilta testiin Fiskars Hard Face -sarjaan kauan kaivatun uutuuden, viiden letun lettupannun. Lapsuus tuli mieleen tästä lettupannusta! Muistan kuinka mummini paistoi tasalaatuiset letut aina lettupannulla, ja miten herkullisia ne olivatkaan. Pannusta hurmioituneena innostuin vanhempieni luona maalla paistamaan lettuja ulkona grillissä, jossa on kaasuliesi. Mahtava viiden letun lettupannu sopii nimittäin ihan kaikille liesille, myös induktiolle. Helteisestä säästä ja kaasusta huolimatta lettupannun bakeliittikahva ei kuumentunut, ja siitä sai hyvän otteen. Yllätyin, olin varautunut paistoon patalappujen kera.

Tein jogurttipohjaisen lettutaikinan, jossa maistuu vanilja ja kardemumma. Lettuohjeeni on helposti muunnettavissa gluteenittomaksi tai vegaaniseksi. Lue vinkit alempaa ohjeen yhteydestä. Lisäksi voit leikkiä mausteilla ja saada aikaan erikoisempiakin makuyhdistelmiä vaihtamalla kardemumman kaneliin tai lisäämällä taikinaan vaikka unikonsiemeniä sitruunan kanssa!

Kokosin itse letuista yhden upean lettukakun. Minusta kakusta tuli näyttävä ja ihan mielettömän herkullinen. Tekisi mieli ottaa käsin tuo päällimmäinen lettukerros kuvasta ja laittaa kerralla suuhun. Jos yksi lettukakku tuntuu liian isolta, voit halutessasi tehdä pienet lettukakut myös suoraan lautasille annoskokoisiksi kakuiksi.

Valloittavan lettukakun koristeet löytyivät luonnosta. Käytä villisti mielikuvitusta ja koristele lettukakku marjoin ja syötävin kukin, kuten minäkin tein. Pihallani ja äitini puutarhassa kasvaa isoja puskia lemmikkiä (yksi lempikukkani), joten siitä syystä lemmikki pääsi myös tämän kakun koristeeksi.


Valloittava Lettukakku

Raikkaat jogurttiletut: (n. 40 pientä lettua)

  • 3 kananmunaa
  • 3 dl kreikkalaista jogurttia
  • 2 dl maitoa
  • 4.5 dl vehnäjauhoja
  • 0.5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria (voit lisätä halutessasi myös vaniljatangon siemeniä)
  • 1 tl kardemummaa
  • ripaus suolaa
  • sokeria halutessa

Paistoon:

  • voita tai öljyä
  1. Mittaa munat, jogurtti ja maito isoon kulhoon. Vatkaa sekaisin.
  2. Sekoita kaikki kuivat aineet ja mausteet keskenään.
  3. Aloita lisäämään jauhoseosta jogurtti-seokseen koko ajan vatkaten.
  4. Vatkaa taikina kuohkeaksi ja kuplivaksi. Jätä vetäytymään noin 30 minuutiksi.
  5. Nosta jokaiseen lettupannun syvennykseen voita tai öljyä.
  6. Kuumenna lettupannu liedellä (tavallinen, kaasu tai induktio).
  7.  Kun voi ruskistuu ja väreilee, nosta lettutaikinaa syvennykseen kauhalla.
  8. Paista lettuja kohtuullisella lämmöllä noin 2 minuuttia per puoli, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean sävyn.

Vinkki! Mausta lettutaikina sitruunankuorella, kanelilla tai muilla suosikkimausteillasi. Näin saat taikinaan helposti erilaisia makuja!

Sitruunakreemi:

  • 2 dl vispikerma
  • 150 g mascarponejuustoa
  • 2 sitruunan kuoriraaste
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 1 rkl tomusokeri
  1. Pese sitruunat ja raasta niiden kuori.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  3. Lisää mascarpone, sitruunankuori ja sokerit – vatkaa kevyesti sekaisin.
  4. Halutessasi lisää enemmän sitruunankuorta tai muita mausteita!
  5. Laita kreemi pursotinpussiin, jossa on mieleisesi tylla.

Lisäksi:

  • mustikoita ja mansikoita
  • vaaleaa siirappia
  • syötäviä kukkia (lemmikkejä tai orvokkeja)

Lettukakun kokoaminen:

  1. Nosta isolle lautaselle 5 lettua.
  2. Pursota sitruunakreemiä lettujen päälle ja nosta toiset letut kreemin päälle. Toista kahteen kertaan.
  3. Nosta seuraavaan kerrokseen kolme lettua täytettyjen lettujen päälle, pursottele ja kokoa (yhteensä 4 lettua ja 3 täytekerrosta).
  4. Kokoa lopuksi viimeinen kerros (yksi lettu – viisi kerrosta).
  5. Lopuksi koristele lettukakku mansikoilla, mustikoilla ja luonnonkukilla.
  6. Kaada päälle hunajaa tai vaaleaa siirappia!
  7. Tarjoile lettukakku heti.

VEGAANINEN: Tee taikinasta vegaaninen jättämällä muna pois ja lisäämällä taikinaan 1 soseutettu banaani. Korvaa maito ja jogurtti kaura-, soija- tai kookostuotteilla. Voit tehdä sitruunakreemin kauratuotteilla (korvaa mascarpone kauratuorejuustolla).

GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Vinkki! Kokoa kakku pieniksi annoskakuiksi suoraan lautasille! 

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku

Fiskarsin alumiinista valmistetussa lettupannussa on erittäin kestävä Hardtec Superior 3-kerrospinnoite. Pohja lämpenee tasaisesti ja tehokkaasti.  Olin aivan haltioissani kuinka tasalaatuisia lettuja sainkaan paistettua. Tästä syystä myös lettukakku oli helppo koota, kun se pysy hyvin kasassa saman paksuisten ja kokoisten lettujen ansiosta. Kaasuliedellä paistamisesta huolimatta en saanut yhtään lettua käräytettyä – tämä tapahtui ensimmäistä kertaa ikinä!

Viiden letun lettupannu ja kaikki muut Hard Face -sarjan tuotteet valmistetaan Suomessa, Fiskarsin Sorsakosken tehtaalla. Saan usein kysymyksiä verkkokaupalleni koskien pinnoitettuja kakkuvuokia tms. Kerrottakoon tästä syystä myös seuraava fakta: Fiskarsin PTFE-pinnoite on kulutuksen kestävä ja tarttumaton. Fiskarsin pinnoitteet eivät sisällä perfluorioktaanihappoa (PFOA). Fiskars lupaa lettupannulle myös astianpesukone kestävyyden, mutta suosittelen (kuten hekin) aina käsinpesua pitkän käyttöiän takaamiseksi.

Valloittava Lettukakku

Valloittava Lettukakku Valloittava Lettukakku

Mitä mieltä olet lettukakustani?

Oletko itse leiponut lettu- tai pannukakku-kakkuja? Jos innostut kokeilemaan, olisi ihana nähdä kuvia sinun versiostasi. Jaa oma lettukakkusi Instagramissa merkitsemällä se #anninuunissalettukakku ja @anninuunissa.

Ihanaa viikon jatkoa!

♥ Anni

Seuraathan herkkujani ja muita juttuja myös

 Instagramissa ja Facebookissa?

Myös näillä sopii

Herkutella

109 Kommenttia

  1. Välillä tehdään perinteisellä ja juuri kokeilin käyttää kuplajuomaa ja voi vitsi kuinka mahtavia niistä tuli.
    Ohjeesi näyttää niin hyvältä että melkein pakko on kokeilla. Lättyjä syödään meillä vuoden ympäri, niin myös joululomallakin.

  2. Anni sanoo:

    Mökillä paistetaan aina sellaisia lettuja, joiden toiselle puolelle ripotellaan ennen kääntämistä sinihomejuustoa. Tähän makupariksi sopii esimerkiksi hyvin viipaloitu banaani 🙂

  3. Jenni sanoo:

    Lättyjä tehdessä nesteenä käytän sitä, mitä kaapista löytyy: maitoa, piimää, rahkaa tai jugurttia. Toimiskohan viilistä..
    Kätevä keino on myös tehdä taikina pulloon, johon ensin kuivat aineet ja lopuks nesteet. Taikinan saahelposti sotkematta pannulle ja sekoittaminen välissäkin onnistuu.

  4. Itse teen letut niin, että erottelen kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Ensin sekoitan keskenään mantelimaidon, keltuaiset ja banaanin (soseutettu) tasaiseksi (mausta esim. kanelilla ja vaniljatahnalla), valkuaiset vatkataan erillisessä kulhossa kovaksi valkoiseksi vaahdoksi (sähkövatkain). Lisää valkuaisvaahto varovasti nostellen keltuais-maito-banaaniseoksen joukkoon. Paista pieniksi pannukakuiksi. Nauti esim. marjojen ja rahkan kera.

  5. Silvia sanoo:

    Korjaan 2 dl maidosta vedellä, tulee ihanin ohuita ja pitsillisiä, ja paistaan voissa. Maustan joskus vaniljalla tai kardemummalla. Mmmm… ja nautitaan marjoilla, vaniljajäätelölla tai sot perinteiselöä keerma-hillolla 🙂 nyt kyl pitää paistaa vähän lettuja!

  6. Laura sanoo:

    Perinteiset letut on parhaat 🙂

  7. Sonja sanoo:

    Itse teen lätyt muuten perusohjeella, mutta korvaan pienen osan maidosta kivennäisvedellä. Silloin lätyt pysyvät paljon päremmin koossa.

  8. Pinja Linte sanoo:

    Lettitaikinani on ehkä 15 vuoden takaa maitopurkin kyljestä joskus leikattu, ohje hävinnyt mutta muistissa säilynyt. Itse lisään taikinaan vaniljasokeria mitä ei tainnut alkuperäisessä olla. Letut paistetaan tietysti voilla sydänlettupannussa ja päälle hilloa, kermavaahtoa, nutellaa, mitä ikinä tekee mieli tai kaapista löytyy ?

  9. Nina sanoo:

    Meillä perinteisten pikkulettujen lisäksi tehdään aina,kun tarvitaan evästystä,lettupannussa munakaslettuja.Niitä jo isä aikanaan paistoi.Viime viikolla oli taas eväiden tekoa ja samalla muistin,että vanha lettupannu oli saanut lähtöpassit muuton yhteydessä?Piti sit vaan piparimuotilla väkertää…eikä tullut kovin kauniita?

  10. Teen letut perusohjeella!
    Mukana kivassa arvonnassa.

  11. Upean näköinen lettutorni, todella näyttävä herkku – vau!

    Mä lorautan usein taikinaan hitusen vissyä, jotta lettuihin saa kauniin pitsireunan.

    -Heidi

  12. Marjut sanoo:

    Parhaat letut tulee muurikalla paistaen auringon alla mökillä, perinteisellä ohjeella ja tietysti voissa paistaen. Päälle joko suolaista moussea tai kermavaahtoa, tuoreita mansikoita ja vaahterasiirappia. Kotona sitten kevennetään ja tehdään taikina kahdesta raaka-aineesta; ylikypsistä banaaneista ja kananmunista.

  13. Voke sanoo:

    Teen banaanilättyjä tai perusohjeella mut wichyä nesteeksi

  14. Silja sanoo:

    Meilä pääsääntöisesti tehdään banaanilettuja eli banaania ja kananmunia. Lapset ei kaipaa niiden kanssa mitään ylimääräistä. Joskus olen lisännyt niihin pakastemustikoita.
    Mutta kun lättyjä tehdään, niin yleensä muurikalla mansikkahillon kera, nam!

  15. Mariam sanoo:

    Turkkilainen jogurtti kuulostaa letkuissa täydelliseltä! Oma lettutaikina valmistuu perinteisellä ohjeella, mutta letut ehdottomasti voissa paistettuina rapeiksi. Päälle riittää ripotellen sokeria ja rullalle kääräisy. Nautitaan maitokaakaon kanssa!

  16. Veera Koho sanoo:

    Parhaat letut ovat banaaniletut, eli banaania, kananmunaa ja kanelia. Lisukkeeksi paksua jugurttia, marjoja ja hunajaa ? Meillä syödään näitä aamiaiseksi, iltapalaksi tai välipalaksi.

  17. Essi sanoo:

    En ole kovin hyvä letunpaistaja ja syönkin lettuja vain kun joku ne tekee. Siskoni tekee aina taikinan ”silmämunalla” , ja hänellä onnistuu taikina aina.

  18. Riiti sanoo:

    Kun olin lapsi, vaari paistoi minulle usein lettuja. Ne paistettiin aina voilla ja pintaan tuli ripsaus sokeria. Vaarini vanhalla ohjeella paistetaan meillä letut, mutta sokerin on korvannut tuoreet marjat/hillo ja jäätelö. Vuosien varrella olen kokeillut erilaisia reseptejä maidottomista kardemummalättyihin, mutta olen aina palannut lopulta vanhaan reseptiin.

  19. Vanilja sanoo:

    Teen letut perusohjeella, mutta laitan reilusti vaniljasokeria ja kardemummaa sekaan! Täytteinä parhaita ovat tuoreet marjat, itsetehdyt hillot (vadelma ja raparperi) sekä rahkavaahto, joka syntyy vaahdotetusta vaniljakastikkeesta ja kuningatarrahkasta 🙂

  20. Kaisu sanoo:

    Tuoreet marjat, muurikkaletut ja vaniljajäde = kesän voittamaton kombo!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *