Annin Piparkakut
Jouluvalot palavat ja vielä on hämärää. En keksi mitään parempaa touhua sunnuntaiaamuksi kuin herätä ennen valoisan aikaa ja touhuta joulun tuoksuisessa keittiössä tunnelmalliset valot ja koristeet vilkkuen. Jouluiset touhut siis jatkuvat. Piparkakkutaikina maustuu jääkaapissa ja odottaa, että siitä leivotaan pieniä kuusia, sydämiä ja tähtiä. Tässä teille helppo ja nopea resepti.
Piparkakkutaikina (noin 50 piparia):
- 130 g voita
- 1 iso kananmuna
- 1,5 dl sokeria
- 1/3 dl tummaa siirappia
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl perunajauhoja
- 1,5 tl piparkakkumaustetta
- 1 tl soodaa
- 1/3 tl jauhettua kaardemummaa
- Sulata voi ja anna jäähtyä.
- Vatkaa huoneenlämpöinen muna ja sokeri vaahdoksi.
- Sekoita lopuksi joukkoon sula voi ja siirappi.
- Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi rasvaseokseen.
- Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin.
- Anna taikinan maustua ainakin seuraavaan päivään.
Nyt kun taikina on levännyt ja maustunut tarpeeksi jääkaapissa on aika leipoa mureita piparkakkua.
- Kauli taikinasta pala kerrallaan jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi.
- Painele kaulittuun taikinaan muotilla piparkakkuja ja siirrä ne leivinpaperin päälle pellille.
- Paista piparkakkuja uunissa 200 asteessa 5-6 minuuttia. Tarkkaile väriä. Paistoaika riippuu paljon piparkakun paksuudesta.
(Huom. voit leipoa kerrallaan vähemmänkin pipareita, taikina säilyy jääkaapissa yllättävän kauan!)
Vinkki! Jäähdytä piparkakut jäähdytysritilällä, jolloin ilma kiertää myös piparien alta.
Nyt voit lämmitää glögin pipareiden kaveriksi ja nauttia joulusta!
Myös näillä sopii
Herkutella
Mustikka-Sitruunamutakakku
Kolmen aineen Tipu-Tryffelit
Appelsiini-Oliiviöljykakku
Paistettu Raparperijuustokakku (GL)