|

Hattara-Marengit Ystävälle

Hattara-Marengit Ystävälle

Ystävänpäivää vietetään ensi viikon tiistaina 14.2. Oletko sinä suunnitellut itsellesi, rakkaallesi tai ystävillesi jotain spesiaalia?

Puhutaan melko paljon siitä onko ystävänpäivästä tullut yksi uusi kaupallinen ”turha” juhlapäivä? Olen itse sitä mieltä, että juhlan aiheita ei ikinä voi olla liikaa ja miksi ystäviä ja rakkaita ei voisi kerran vuodessa muistaa hiukan erityisemmin? Tästä olen kiistellyt myös oman sydänkäpyseni kanssa ensimmäisenä ystävänpäivänämme. Sanotaan nyt näin, että sen ystävänpäivän jälkeen hän kyllä muistaa minua nyt ja aina, vaikka ei itse (ainakaan ennen) tätä päivää kovin tärkeänä pitänyt. Meillä siis tiedossa jotain mukavaa hemmottelua arjen keskellä ja pienet lahjat kenties.

Marengit – niistä olen innostunut muutaman viime kuukauden aikana ja Lorann makuaineista. Näistä hattaran makuisista marengeista syntyi pieniä lahjoja ystävilleni tänä vuonna. Ohjeena edelleen sama mahtava ohje, jossa sokeri kuumennetaan uunissa ja lisätään valkuaisvaahtoon.

Katso myös toinen ystävänpäiväreseptini: Sydän-Keksit


Hattara-Marengit Ystävälle

Ohje

 • 300 g sokeria
 • 150 g kananmunan valkuaista (noin 4-5 valkuaista)

Lisäksi tarvitset

 • Hattara aromia (2-3 pipetillistä)
 • Progel Pinkki pastaväri
 • Pinkit nonparellit
 • Punaiset nonparellit

1. Mittaa ja tasoita sokeri pellille leivinpaperin päälle ja laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Mittaa valkuaiset valmiiksi kulhoon. Lämmitä sokeria noin 5 minuuttia uunissa. Sokerin ei kuulu sulaa vaan lämmetä – heti, jos sokeri alkaa sulamaan reunoilta ota se pois uunista.

2. Kun sokeri lämpeää uunissa, vaahdota valkuaiset kuohkeaksi. Valkuaisvaahto on valmista kun se pysyy kulhossa kääntämällä kulhon ylösalaisin.

3. Jatka valkuaisten vatkaamista ja kauho samalla kuumennettua sokeria valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Lisää sokeri osissa kunnes kaikki on seassa ja sulanut (älä lisää sulanutta kovaa sokeria, jos sitä on syntynyt pellin reunoille). Jatka vaahdottamista ainakin 5 minuuttia tai kunnes massa muodostaa nostaessa ”huippuja”. Mausta marenkimassa hattara-aromilla ihan lopuksi.

4. Säädä uunin lämpötila 90-100 asteeseen.

5. Värjää marenkimassa pastavärillä, sekoittele kunnolla. Lisää väriä vähän kerrallaan, kunnes saat halutun sävyn. Kauho marenkimassa pursotinpussiin ja pursota marenkeja leivinpaperilla varustetulle uunipellille.

6. Paista marenkeja uunin keskitasolla noin 40-60 minuuttia.Varmista etteivät marengit saa uunissa väriä, sillä uunien tehoissa on eroja. Marengit ovat valmiita kun ne irtoavat leivinpaperista helposti. Voit halkaista myös marengin – jos se on todella löysää sisältä, ei marenki ole vielä valmis.

Vinkki! Pursotin marengit (kruunu) tähtityllalla. Käytän tätä tyllaa useimmin juuri marenkien ja koristeiden pursotukseen.

Hattara-Marengit Ystävälle
Hattara-Marengit Ystävälle

Seuraatko jo herkkujani somessa?

Facebook

Instagram

Pinterest

Myös näillä sopii

Herkutella

10 Kommenttia

 1. Sisko Lehtinen sanoo:

  Hei!
  Marenkeja valmistin tällä reseptillä ja ei onnistunut. Sokerin lisäämisen jälkeen massa löystyi, eikä enää kiinteytynyt vispaamisesta huolimatta. Sokerin lisäsin vähitellen ja käytin Siro sokeria Pursotus ei onnistunut juoksevan massan vuoksi. Kananmunia oli onneksi sen verran, että sain tehtyä uuden satsin ohjeella, missä käytetään tomusokeria ja lisätään omenaviinietikkaa. Nämä onnistuivat hyvin. Osaatko arvata missä vika epäonnistumiseen. Reseptiä noudatin kirjaimellisesti.

  1. Hei Sisko,

   harmi kuulla ette ole onnistunut reseptilläni. Jos marengit eivät onnistu tai valkuaiset vaahtoudu etc. on jotain mennyt pieleen valmistuksen aikana. Syitä voi olla:

   – keltuaista valkuaisissa (pienikin tippa riittää)
   – rasvaa kulhossa tai vatkaimissa
   – liian tuoreat kananmunat

   Kuten macaron leivoksissa myös marengeissa on haasteita ja joskus jopa kostea keli voi vaikuttaa valkuaisten vaahtoutumiseen. Onneksi munia riitti ja onnistuit toisella ohjeella. Toivon, että annat tälle ohjeelle uuden mahdollisuuden joskus. Itse en muulla enää tee, koska tällä saan aina täydellisen vaahdon pursotukseen itse.

 2. Sylvia sanoo:

  Voiko tällä ohjeella tehdyt marengit kuivattaa ilman uunia? Muuten onnistui hyvin mutta marengit halkeilivat uunissa, niin ajattelin olisiko mahdollista näin ?

  1. Hei Sylvia 🙂 Kyllä voit kuivattaa myös tällä ohjeella marenit huoneilmassa. Kannattaa kokeilla myös hiukan miedompaa lämpöä uuniin jos marengit halkevat ja jättää marengit paiston jälkeen ”jälkilämmölle” uuniin, jolloin halkeminen harvemmin tapahtuu. Mukavaa viikkoa!

 3. Miiu sanoo:

  Tein tällä ohjeella juuri marenkeja, eikä sokeri pitkästä vispauksesta huolimatta sulanut vaahtoon, vaan jäi massaan tehden sen inhottavan narskuvaksi. Muodostui kuitenkin huippuja, ja tätä pystyi pursottamaan. Uuniin menivät ja jännityksellä katsotaan lähtevätkö leivinpaperista irti.
  Liekö vika sitten taloussokerissa tai yleiskoneen muovikulhossa joka taitaa olla hiukan vanhempi kuin minä itse.

  1. Hei Miiu, todella outoa ettei sokeri ollenkaan sulanut, jos vielä lämmitit sen uunissa… Minkä merkkistä sokeria käytit? Muovikulhoa ei myöskään suositella, varsinkin, jos se on ovin vanha. Voi vaikuttaa vaahdottumiseen, mutta sitä ongelmaa sinulla ei ilmeisesti ollut 🙂

   1. Miiu sanoo:

    Valkuainen vaahdottui kyllä hyvin. Onkohan tuo dansukkerin sokeria mitä käytin, ja uunissa lämmitetty ohjeen mukaan.
    Pitää kokeilla ihan vatkaimella vatkata eri kulhossa ja antaa vielä mahdollisuus. ☺️

    1. En kyllä osaa arvata mikä on mennyt vikaan. Joskus leivonta on vähän kuin kemiaa ja pienikin asia voi vaikuttaa lopputulokseen! Toivottavasti onnistut vielä 🙂

 4. Mari sanoo:

  Minulla on kahteen kertaan käynyt niin, että marenki vatkautuu hyvin huipuiksi jne. mutta kun lopuksi lisään makuaineen tai pastaväriä, niin massa löystyy eikä se ole enää pursotettavaa. Mitähän teen väärin?

  1. Hei Mari, millainen väri ja makuaine sinulla on käytössä? Kuinka paljon laitat niitä massaan?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *