Täydellinen Iso Kakkupohja 25cm – 25hlöSokerikakkupohja – se jokaisen täydellisen kakun alku! Sokerikakkupohjan leipominen saattaa tuntua niin tavalliselta, helpolta ja  arkiselta. Mutta sitä se ei ole – täydellisen kakkupohjan leipomiseen tarvitaan hyvä ohje ja toimivat välineet.Kirjoitin teille aikaisemmin postauksen, jossa oli kootusti vinkkejä sokerikakkupohjan onnistumiseen. Yllätyin postauksen ja ohjeen saamasta suosiosta sekä huomiosta. Sain lisäksi paljon kysymyksiä alumiinisista kakkuvuoista ja niiden käytöstä.

 

Kysymyksiä nousi esiin: kuinka suuria sekä monen hengen kakkuja vuoilla tehdään? Moni kiitteli, kun oli itsekin onnistunut. Näitä onnistumisia on niin mukava kuulla! Ja teidän kuvia kakuista!Postasin aikaisemmin pienen 15cm kakun ohjeen. Tällä kertaa leivoin ison 25cm kakun, johon tulee 7 kananmunaa, jotta näette miten vuoka ja taikina käyttäytyvät kun sitä on tuplana. Tästä kakusta tuli myös täydellinen, kuten kuvista kertovat.Postauksen lopusta löytyy myös ohjeistusta kaikkien alumiinisten vuoka-kokojen munamääriin. Vastaan edelleen mielelläni kysymyksiin, jos jokin mietityttää.


Täydellinen Iso Kakkupohja 25cm – 25hlö 

Ohje: (25cm vuokaan):
 • 7 kananmunaa
 • sokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • erikoisvehnäjauhoja 90% tai 70%
 • perunajauhoja 10% tai 30%
 • 0,5 tl leivinjauhoa
 1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
 2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran. (Huom! Perunajauhoja laitan 10% jauhojen kokonaismäärästä ja vehnäjauhoja 90%, jotkut pitävät enemmän suhteesta 70/30% – valitse sinulle sopivin tapa). 
 3. Mittaa lopuksi vaniljasokeri sokerin sekaan ja leivinjauho jauhojen sekaan. (Vinkki! Sanotaan ettei kunnolla vatkattu taikina kaipaa leivinjauhoa, itse olen tottunut laittamaan aina vähän)
 4. Kaada munat ja sokerit monitoimikoneeseen ja vatkaa aluksi keskiteholla 1 minuutti, lisää tehoa ja jatka vatkaamista noin 10 minuuttia, kunnes munasokerivaahto on todella vaaleaa ja kuohkeaa.

  Sillä aikaa, kun munat ja sokeri vaahtoavat voitele kakkuvuoka. (Huom! Jauhotusta ei tarvita, itse käytän vuokasprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)

 5. Lisää jauhot kolmessa erässä siivilän läpi ja kääntele varovasti nuolijalla vaahtoon pohjaa myöten. Kun kyseessä on iso taikina niin joudut kauhoa pohjalta asti.
 6. (Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)
 7. Kun taikina on tasaista kaada se varovasti voideltuun kakkuvuokaan.  (Huom! Sokerikakkutaikina lässähtää herkästi, jos kulho kopsahtaa tms. Ole varovainen.)
 8. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. (Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 5-7 munaa (20-25cm) 45 minuuttia. Uuneissa on eroja, tarkkaile pohjaa.)
 9. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle vuoasta.
 10. (Alumiinisessa vuoassa paistetun kakun pitäisi tipahtaa ritilälle itsestään. Oikein paistettu kakku ei jää kiinni pohjaan. Huom! Jäähdytysritilä on näppärä ja tarpeellinen. Kakku jäähyy tasaisesti jokapuolelta, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää myös alakautta!)

Muistilista:

 1. Aina huoneenlämpöiset kananmunat!
 2. Lasitekniikka: mittaa munia, jauhoja ja sokeria saman verran! Osa käyttää 70/30 suhdetta perunajauhojen kanssa ja osa pienempää 90/10%. Testaa mikä sinulle on paras.
 3. Paisto uunin alatasolla 175 asteessa (keskilämpö) Muista lämmittää uuni valmiiksi!
 4. Vähintään 10 minuutin vatkaus taikinalle takaa kuohkeuden!
 5. Lisää jauhot erissä siivilän läpi, jotta taikinan kääntely onnistuu helposti ja tasaisesti!
 6. Sanotaan ettei leivinjauhetta tarvita, jos on kunnon vatkaus. Itse lisään aina ripauksen.
 7. Älä availe uunia kesken paiston! Voit avata uunin siinä vaiheessa, kun kakun pinta on hiukan tummunut (paistoaikaa on mennyt yli puolet) ja jos haluat lisätä päälle leivinpaperin tummumisen estämiseksi.
 8. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5-10 minuuttia ja kippaa se sitten ritilälle jäähtymään. Ritilällä kakku jäähtyy tasaisesti, kun ilma kiertää myös alta! Tämä vaikuttaa myös koostumukseen!
 9. Itse teen kakkupohjan aina ajoissa, yleensä edellisenä päivänä. Joskus jopa pakastan sen ja leikkaan hieman jäisenä, jolloin kerroksista saa helposti tasaiset.

Ripaus rakkautta mukaan!

Tässä vielä ohjeistuksia munamääriin eri vuoissa (huomioitahan, että tämä ohjeistus on suuntaa antava – kananmunatkin ovat eri kokoisia, joten testaamalla tulee paras tulos):

 1. 10cm vuoka *** 2 munaa
 2. 15cm vuoka *** 3 munaa
 3. 20cm vuoka *** 4-5 munaa
 4. 22.5cm vuoka *** 5-6 munaa
 5. 25cm vuoka *** 6-7 munaa
 6. 30cm vuoka *** 8-10 munaa

Katso myös nämä tarvikkeet joita tarvitset:

 1. Jäähdytysritilä
 2. Kakkusaha
 3. Nuolija

Seuraa herkkujani myös

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

47 Kommenttia

 1. Kirsi sanoo:

  Hei, mainitset ohjeessa, että taikina vatkataan ”monitoimikoneella.” Monitoimikoneeksi sanotaan yleensä laitetta, jossa on pohjalla terä ja joka ei sovellu vaahdottamiseen. Vatkaamiseen sen sijaan käytetään yleiskonetta (tai sähkövatkainta.)

  Varmasti suurin osa ymmärtää, mistå on kyse, mutta varmuuden vuoksi kannattaisi käyttää oikeaa termiä 🙂

 2. Elina sanoo:

  Missä mahtaa olla vika kun kakkupohja jämähtää kiinni vuokaan? Paistan öljytyssä alumiinisessa vuuassa ohjeen mukaan, mutta pohja tarttuu sekä reunoilta että pohjasta kiinni. Tällä kertaa harmillisesti vielä repesi koko pohja kun ei irronnut vuuasta millään.

 3. Mirva sanoo:

  Tuleeko tällä ohjeella myös ns. korkea kakku vai tavallinen matalampi? Eli kannattaako olla sellainen 10 cm korkea PME-vuoka?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *