Täydellinen Iso Kakkupohja 25cm – 25hlöSokerikakkupohja – se jokaisen täydellisen kakun alku! Sokerikakkupohjan leipominen saattaa tuntua niin tavalliselta, helpolta ja  arkiselta. Mutta sitä se ei ole – täydellisen kakkupohjan leipomiseen tarvitaan hyvä ohje ja toimivat välineet.Kirjoitin teille aikaisemmin postauksen, jossa oli kootusti vinkkejä sokerikakkupohjan onnistumiseen. Yllätyin postauksen ja ohjeen saamasta suosiosta sekä huomiosta. Sain lisäksi paljon kysymyksiä alumiinisista kakkuvuoista ja niiden käytöstä.

 

Kysymyksiä nousi esiin: kuinka suuria sekä monen hengen kakkuja vuoilla tehdään? Moni kiitteli, kun oli itsekin onnistunut. Näitä onnistumisia on niin mukava kuulla! Ja teidän kuvia kakuista!Postasin aikaisemmin pienen 15cm kakun ohjeen. Tällä kertaa leivoin ison 25cm kakun, johon tulee 7 kananmunaa, jotta näette miten vuoka ja taikina käyttäytyvät kun sitä on tuplana. Tästä kakusta tuli myös täydellinen, kuten kuvista kertovat.Postauksen lopusta löytyy myös ohjeistusta kaikkien alumiinisten vuoka-kokojen munamääriin. Vastaan edelleen mielelläni kysymyksiin, jos jokin mietityttää.


Täydellinen Iso Kakkupohja 25cm – 25hlö 

Ohje: (25cm vuokaan):
 • 7 kananmunaa
 • sokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • erikoisvehnäjauhoja 90% tai 70%
 • perunajauhoja 10% tai 30%
 • 0,5 tl leivinjauhoa
 1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
 2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran. (Huom! Perunajauhoja laitan 10% jauhojen kokonaismäärästä ja vehnäjauhoja 90%, jotkut pitävät enemmän suhteesta 70/30% – valitse sinulle sopivin tapa). 
 3. Mittaa lopuksi vaniljasokeri sokerin sekaan ja leivinjauho jauhojen sekaan. (Vinkki! Sanotaan ettei kunnolla vatkattu taikina kaipaa leivinjauhoa, itse olen tottunut laittamaan aina vähän)
 4. Kaada munat ja sokerit monitoimikoneeseen ja vatkaa aluksi keskiteholla 1 minuutti, lisää tehoa ja jatka vatkaamista noin 10 minuuttia, kunnes munasokerivaahto on todella vaaleaa ja kuohkeaa.

  Sillä aikaa, kun munat ja sokeri vaahtoavat voitele kakkuvuoka. (Huom! Jauhotusta ei tarvita, itse käytän vuokasprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)

 5. Lisää jauhot kolmessa erässä siivilän läpi ja kääntele varovasti nuolijalla vaahtoon pohjaa myöten. Kun kyseessä on iso taikina niin joudut kauhoa pohjalta asti.
 6. (Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)
 7. Kun taikina on tasaista kaada se varovasti voideltuun kakkuvuokaan.  (Huom! Sokerikakkutaikina lässähtää herkästi, jos kulho kopsahtaa tms. Ole varovainen.)
 8. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. (Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 5-7 munaa (20-25cm) 45 minuuttia. Uuneissa on eroja, tarkkaile pohjaa.)
 9. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle vuoasta.
 10. (Alumiinisessa vuoassa paistetun kakun pitäisi tipahtaa ritilälle itsestään. Oikein paistettu kakku ei jää kiinni pohjaan. Huom! Jäähdytysritilä on näppärä ja tarpeellinen. Kakku jäähyy tasaisesti jokapuolelta, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää myös alakautta!)

Muistilista:

 1. Aina huoneenlämpöiset kananmunat!
 2. Lasitekniikka: mittaa munia, jauhoja ja sokeria saman verran! Osa käyttää 70/30 suhdetta perunajauhojen kanssa ja osa pienempää 90/10%. Testaa mikä sinulle on paras.
 3. Paisto uunin alatasolla 175 asteessa (keskilämpö) Muista lämmittää uuni valmiiksi!
 4. Vähintään 10 minuutin vatkaus taikinalle takaa kuohkeuden!
 5. Lisää jauhot erissä siivilän läpi, jotta taikinan kääntely onnistuu helposti ja tasaisesti!
 6. Sanotaan ettei leivinjauhetta tarvita, jos on kunnon vatkaus. Itse lisään aina ripauksen.
 7. Älä availe uunia kesken paiston! Voit avata uunin siinä vaiheessa, kun kakun pinta on hiukan tummunut (paistoaikaa on mennyt yli puolet) ja jos haluat lisätä päälle leivinpaperin tummumisen estämiseksi.
 8. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5-10 minuuttia ja kippaa se sitten ritilälle jäähtymään. Ritilällä kakku jäähtyy tasaisesti, kun ilma kiertää myös alta! Tämä vaikuttaa myös koostumukseen!
 9. Itse teen kakkupohjan aina ajoissa, yleensä edellisenä päivänä. Joskus jopa pakastan sen ja leikkaan hieman jäisenä, jolloin kerroksista saa helposti tasaiset.

Ripaus rakkautta mukaan!

Tässä vielä ohjeistuksia munamääriin eri vuoissa (huomioitahan, että tämä ohjeistus on suuntaa antava – kananmunatkin ovat eri kokoisia, joten testaamalla tulee paras tulos):

 1. 10cm vuoka *** 2 munaa
 2. 15cm vuoka *** 3 munaa
 3. 20cm vuoka *** 4-5 munaa
 4. 22.5cm vuoka *** 5-6 munaa
 5. 25cm vuoka *** 6-7 munaa
 6. 30cm vuoka *** 8-10 munaa

Katso myös nämä tarvikkeet joita tarvitset:

 1. Jäähdytysritilä
 2. Kakkusaha
 3. Nuolija

Seuraa herkkujani myös

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

47 Kommenttia

 1. Anonyymi sanoo:

  Hei, olen tottunut käyttämään irtopohjavuokia, joten kysyisin lähteekö kakku hyvin irti vuoasta? Ja yleensä täytän kakun myös irtopohjavuokaan. Onnistuuko täyttäminen näissä vuoissa yhtä hyvin kuin irtopohjavuoissa? Kiitos avusta! 🙂

  1. Hei, vastaukseni on kyllä molempiin kysymyksiin 🙂 Kun vuoan voitelee kunnolla ja paistaa oikein kakkupohja valuu vuoasta itsestään ulos, kun sen kääntää. Täytän kakun aina myös näihin vuokiin vuoraamalla sen kelmulla ensin. Samaan tyyliin kippaan kakun sitten ulos. En vaihda itse enää vanhaan vuokaani. Kakut paistuvat niin täydellisesti alumiisisessa ja kun kaikki muukin onnistuu samalla tavalla 🙂

 2. Anonyymi sanoo:

  Heippa!
  Pohdin täällä, että tilaanko tuon 20cm vai 22,5cm kakkuvuoan.. kuinka monelle henkilölle näistä suurinpiirtein riittää, osaatko sanoa? 🙂 Niin ja jos tänään tilaan tuolta verkkokaupasta, niin onko kuinka pian perillä? 🙂

  1. Hei 🙂

   Verkkokauppa tilaukset lähtevät aina samana päivänä, jos tilaus on tehty ennen klo. 14.00 ja sen jälkeen tehdyt seuraavana päivänä. Joten ihan 1-2 päivässä saat vuoan tilauksesta!

   Koska näillä kakkuvuoilla tulee korkeita kakkuja, niin riittää kyllä isommallekin porukalle hyvin pienemmästäkin vuoasta. Sanoisin että 20cm 10-15 hlö ja 22.5 15-20hlö kakkuja 🙂

   Mukavaa alkanutta viikkoa! Jos sinulla on vielä kysyttävää niin sotia tai meilaa verkkokaupan asiakaspalveluun, josta saat vastauksen nopeammin.

   Huomastihan, että saat reseptin kakkupohjaan vuoan mukana myös!

  2. Anonyymi sanoo:

   Jee, tänään tulikin jo viesti, että tilaus on matkalla! Päädyin tuohon isompaan vuokaan, kun se niin houkuttelevasti oli tarjouksessakin 😉 Sitten vaan heti testaamaan!

   Kiitos nopeasta vastauksesta ja mukavaa alkanutta viikkoa 🙂

  3. Kiitos tilauksesta ja mukavia leivontahetkiä! 🙂 Kiitos ja mukavaa viikkoa sinullekin!

 3. Anonyymi sanoo:

  Moi! Olen tehnyt tällä ohjeella pari kertaa kakkupohjan ja olen molemmilla kerroilla törmännyt seuraavaan ongelmaan: Paistaessa kakun pinta tulee todella rapeaksi, vähän sellaiseksi marenkimaiseksi. Rakenne on tällainen ehkä reilun sentin matkalta pinnasta. Kun pohjaa leikkaa sitten osiin niin kakku murtuu ja halkeilee todella paljon päältä. Missähän voisi olla vika?

  1. Hei, kiitos kommentista.

   Uuneissa on paljon eroja, joten yksi ongelma voi olla, että sinulla uuni on liian kuuma. Koittaisin paistaa hieman alhaisemmassa lämpötilassa. Lisäksi paiston loppupuolella voi laittaa leivonpaperin kakun päälle, jotta se ei tummu ja paistu liikaa. Jotkut leipurit myös leikkaavat kakun pinnan pois, koska se tottakai on koostumukseltaan aina rapempi kuin muu kakku, koska on paiston aikana vuoan ulkopuolella. Olisikohan näistä apua? 🙂

 4. Anonyymi sanoo:

  Toisinaan sama käy minulle. Itse olen ajattelut, että tuo johtuu siitä, että jauhot eivät ole sekoittuneet tasaisesti taikinaan (tämän huomaa, kun taikinaa kaataa vuokaa ja sekoituskulhon pohjalta löytyy löysempää taikinaa). Olen tällöin yrittänyt varovasti vielä paistovuoassa vähän sekoitella taikinaa, mutta olen huomannut, että usein paistopinta jää tuollaiseksi rapeaksi. Olen olettanut, että vähäjauhoisempi ja kevyempi taikina nousee pinnalle ja siitä tulee pienemmän jauhomäärän vuoksi tuollaista enemmän marenkimaista. Mielestäni vaikein vaihe on juuri jauhojen sekoitus: vaikka yritän olla todella huolellinen, jauhot tuppaavat jäämään ilmakupliin paakuiksi. Siivilöintikään ei itselläni ole tähän pulmaan auttanut…

  1. Kakun pinnan rapeutumista voi välttää laittamalla paiston loppuvaiheessa leivinpaperin uuniin kakun päälle. Tuo rapea pinta muodostuu helposti uunissa kakun pintaan kun se osa kakusta on näkyvissä, mutta ei siitä ole haittaa. Käännän itse aina kakun täyttövaiheessa ylösalaisin ja rapea pinta jääpohjalle, jolloin se myös pehmenee.

   Taikina tosiaan pitää käännellä huolellisesti pohjalta asti sekaisin. Nuolijalla kääntelen itse kevyin ja pitkin vedoin alhaalta ylös ja uudestaan. Siivilöinti kyllä parantaa jauhojen koostumusta sitä lisättäessä – suosittelen laittaa noin kolmessa osassa. Mitä enemmän jauhoja laittaa kerralla, sitä helpommin tulee "paakkuja".

   Tämä niin "helppo" ja yksinkertainen kakkupohja on itseasissa aika haastava. Paljon leipomalla oppii omat niksit 🙂

 5. Taina sanoo:

  Mitä tuo lasitekniikka suomeksi tarkoittaa?

  1. Hei Taina,

   Lasitekniikka selitetään reseptissä 🙂 Eli kaikkia aineita kolmeen lasiin saman verran kananmunien suhteessa. Ensin siis kanamunat yhteen lasiin ja mitataan samankokoisiin laseihin yhtä paljon muita aineita, kuten ylläolevassa kuvassa näkyy. Mukavaa viikonloppua!

 6. Elli sanoo:

  Millä tällainen 25 henkilölle tehty kannattaisi kostuttaa? Kuinka paljon nestettä?

  1. Moikka Elli,

   Kostutus on hiukan makuasia. Teen itse aina mutu-tuntumalla. Mittaisin varmaan 1.5 dl kostutusta (esim vaniljamaito tai mehu) lasiin. Sitten täytön yhteydessä sively pullasudilla niin, että kakkupohjan pinta on sopivasti kostea, mutta ei läpimärkä 🙂 Jos loppuu kesken niin hieman lisää, jos jää yli niin ei tarvitse väkisin laittaa kaikkea 🙂

 7. Satu sanoo:

  Hei! Minulla on 27,5cm halkaisijaltaan vuoka, pitäisi saada tehtyä sellainen voisokerikakku pohja,joka on mehevä ja tiivis..olisiko sinulla antaa ihan selkeää ja yksinkertaista ohjetta?

 8. Satu sanoo:

  Hei!
  Haluaisin tehdä 27,5cm PME vuokaan tiiviin ja mehevän voikakku pohjan??olisiko sinulla tähän ohjetta?? :O

 9. Millismimmi sanoo:

  Hei!
  Onnistuuko tällä ohjeella tehdä gluteenittomista jauhoista kakku?

 10. Sini sanoo:

  Hei! ajattelin kokeillä tätä ohjetta ja kysyisin että mikä asetus uunissa? tasalämpö kiertoilma? 😀 ja kuinka korkea vuoka täytyy olla tähän 25 hengen kakkuun ? kiitos paljon! 🙂

 11. Enni sanoo:

  Minkä kokoisella vuokalla 15 hengen kakkupohja kannattaisi tehdä? Minulla on 15 cm vuoka ja tilasin nyt 22,5 cm vuokaan.

  1. Se on varmasti juurikin tuo halkaisijaltaan 22.5 tai 20 cm 🙂 Itse teen 25 hengen kakut 25 cm vuokaan. Täytteet ja kakun korkeus vaikuttavat aina riittoisuuteen tottakai 🙂

 12. Noora sanoo:

  Hei! Tarvitsisin varmistusta erääseen asiaan. Minulla on tarkoitus tehdä suklaa-täytekakku juhliin jossa syöjiä on 20 + 10 lasta. Mitä luulisit riittääkö 7 munan kakku ja voinko tehdä sen 24cm vuokaan? Kakusta tulee kuitenkin melko makea ja muutakin herkkua teen tarjolle, mutta silti hieman epäilyttää. Kiitos jo etukäteen!
  (On muuten huikea tämä blogi
  resepteineen, sekä verkkokauppa näppärä ja nopea!)

  1. Kiitos Noora palautteestasi 🙂 On hyvä varata aina vähän enemmän kuin vähemmän tarjottavaa juhliin, ettei lopu kesken. Tunnet itse paremmin vieraasi ja tiedät tarkemmin muuta on tarjolla, joten minun on vaikea antaa varmistusta tähän ongelmaan. Yleensä 7 kananmunan kakku on juuri 20 hlö mitoitettu. Tietenkin täytteet ja makeus vaikuttavat siihen kuinka isoja paloja otetaan. Ihania juhlia teille!

 13. Anna-Elina sanoo:

  Kuinka moneen osaan olet leikannut kakkupohjan? Ajattelin tehdä tällä ohjeella kakkupohjan ja mietin tuleeko osista liian paksut jos teen kaksi tällaista pohjaa ja leikkaan ne vain kahteen osaan? Vai kannattaako tehdä vain yksi pohja ja leikata kolmeen osaan? Tietty mielipidekysymys mutta kummin suosittelet tai itse tekisit?

 14. Anna sanoo:

  Kuinka moneen osaan olet leikannut kakkupohjan? Ajattelin tehdä tällä ohjeella kakkupohjan ja mietin tuleeko osista liian paksut jos teen kaksi tällaista pohjaa ja leikkaan ne vain kahteen osaan? Vai kannattaako tehdä vain yksi pohja ja leikata kolmeen osaan? Tietty mielipidekysymys mutta kummin suosittelet tai itse tekisit?

  1. Minkä kokoiseen ja korkuiseen vuokaan olet ajatellut kakun tehdä? 🙂

   Itse leikkaan pohjat aina kolmeen osaan mutta paksuuteen toki vaikuttaa kakkuvuoan halkaisija.

 15. Liisa sanoo:

  Hei,
  mitä mieltä olet voinko tehdä kakkupohjan 2 päivää ennen juhlia? Juhlat ovat lauantaina ja ajattelin tehdä pohjan torstaina ja sitten perjantai iltana mousse täyttö ja sokerimassalla koristelu. Ongelmana on että olen töissä perjantaina joten kaiken tekeminen perjantai iltana on haastavaa.

  1. Heippa, voit tehdä. Kakkupohjat tulee tehdä aina etukäteen. Itse teen usein ne jo viikkoa ennen pakkaseen (tai pari päivää). Kohmeinen kakku on helppo leikata kerroksiin murustamatta..

   1. Liisa sanoo:

    Kiitos vastauksesta! Ongelmahan siis tällä hetkellä on se että pakastin on marjoja täynnä joten kakkupohjan pakastaminen ei onnistu joten mietin että onko pohja vielä hyvää kahden päivän päästä jos sitä ei pakasta?

 16. Moikka Anni!
  Ajattelin leipoa tämän kakkupohjan pikkuveljeni synttäreille. Minulla ei ole vielä pme-vuokia, mutta onnistuuko ”täydellisesti”, vaikka teen 24cm korkeaan irtopohjavuokaan? Haluaisin onnistua täydellisesti, ja sinun ohjettasi en ole vielä kokeillut. Ja onko erikoisvenhäjauhot onnistuneen kakkupohjan perusta, vai voiko tämän tehdä aivan tavallisista puolikarkeista venhäjauhoista? Ja jos leikkaan sitten pohjan kolmeen osaan, ja laitan väliin jotakin sinun kreemeistäsi, osaatko arvioida kakun lopullista korkeutta? Sitten viimeinen kyssäri, miksi suljit verkkokauppasi? En vielä kaupan aikaan seurannut sinua, joten en ole koskaan päässyt vierailemaan siellä.

  Mutta rakastan sun blogia, niin suuri inspiraation lähde! <3

  1. Moikka,

   Voit toki tehdä kakkupohjan tällä ohjeella myös irtopohjavuokaan. Mielestäni lopputulos ei ole yhtä hyvä kuin alumiinisessa vuoassa, jossa lämpö kiertää tasaisesti, mutta kakustasi tulee varmasti hyvä. Lasiohje on hyvin perinteinen tapa valmistaa sokerikakkupohja. Lue vinkit huolella, moni asia voi pilata kakun. Käytän pohjassa itse molempia jauhoja ja en ole huomannut mitään suuria eroja. Kakun korkeus riippuu kreemin ja täytteiden määrästä ja kuinka monen munan kakun teet, joten en voi sitä arvioida näin.

   Täältä voit lukea verkkokaupan sulkemisesta:

   https://www.anninuunissa.fi/verkkokauppa-lopettaa-vuoden-vaikein-paatos/

 17. Maiju sanoo:

  Moikka, minulla pitäisi tehdä perunajauhoton kakku, joten onnistuuko, jos teen pelkistä venhöjauhoista?

 18. Viivi sanoo:

  Hei, kuinka korkea vuoan pitää olla että se ei tule yli? Jos halkaisia on 25cm. 😊

  1. Minulla oli tässä käytössä PME-vuoka, jonka korkeus on 9 cm 🙂 Kuvassa näkyykin mihin asti kakku on kohonnut vuoassa. Jos vuokasi on matalampi, saat siihen korkeutta leivinpaperilla.

 19. Anne Danso sanoo:

  Hei!
  Voiko tällä ohjeella tehdä kakkupohjan uunipellille? Tai onko vinkkiä miten onnistuis pohja parhaiten uunipellillä.
  Ihanaa kesää teille 🙂

  1. Hei, kyllä moni tekee juurikin sokerikakun pellille, kuten kääretorttutaikinan. Leivinpaperi alle ja taikina siihen päälle. Paistoaika on vähän lyhyempi, se kannattaa tarkkailla uunikohtaisesti. Noin 15 min.

 20. Tuutikki sanoo:

  Hei!
  3 munan sokerikakkupohjan ohjeessasi oli myös 0,5 tl leivinjauhetta. Tuleeko tähän todella sama määrä vai pitäisikö laittaa 1 tl?

  1. Ohjeessa alempana lukee:

   (Vinkki! Sanotaan ettei kunnolla vatkattu taikina kaipaa leivinjauhoa, itse olen tottunut laittamaan aina vähän)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *