| | |

Sokeriton Kakkupohja (8 kk +)

Sokeriton Kakkupohja

Ihanaa näpytellä teille pitkästä aikaa kakkuohje ja vielä täydellinen kakkupohjan ohje. Tämän kakun täydellisyyttä ihmettelen edelleen itsekin. Leivoin kakun Onnin 1-vuotiskuvauksiin, samalla testailin virallisiin juhliin reseptiikka. Halusin jatkaa linjaa, missä tarjoamme Onnille vain luontaisesti hedelmillä makeutettuja leivonnaisia. Päätin siis makeuttaa perinteisen kakkupohjan banaanilla ja omenalla. Ajattelin ottavani suuren riskin, mutta tästä tulikin TÄYDELLINEN!

Katsokaa tuota täydellisesti kohonnutta pohjaa, noita kerroksia ja mehevää sisusta! Miten se voi olla mahdollista? Tämä kakku on leivottu, kuten perinteinen sokerikakkupohja, käytin vain sokerin tilalla hedelmäsosetta, jonka vatkasin munien sekaan. Uskon onnistuneeni myös laadukkaan kakkuvuoan ansiosta. Suosittelen paistamaan kakkupohjat aina alumiinisissa umpinaisissa vuoissa. Voiteluun riittää pelkkä vuokaspray. En jauhota alumiinisia vuokia koskaan.

Kakkupohjat kannattaa myös aina jäähdyttää ritilällä, jolloin ne jäähtyvät tasaisesti eivätkä vety vuoassa. Pohjat tulee kipata ritilälle noin 5 minuutin päästä uunista oton jälkeen. Lisäsin muistilistan kakkupohjan onnistuneeseen leipomiseen tämän postauksen loppuun.

Sokeriton Kakkupohja

HUOM! Nimesin kakun sokerittomaksi kakkupohjaksi, koska lähes KAIKKI kakkupohjat, niiden kuohkeus ja reseptiikka perustuvat valkoiseen sokeriin. Tässä ohjeessa ei ole käytetty lisättyä valkoista sokeria. Makeutta eli sokereita pohja saa tietenkin hedelmistä, missä sokeria esiintyy luonnostaan. Tästä asiasta muutamat jaksavat edelleen huomauttaa – kakun nimi voisi siis olla myös Kakkupohja ilman valkoista sokeria, mutta tällä nimityksellä Sokeriton kakkupohja useampi löytää ohjeen ja pääse kokeilemaan sitä!


Sokeriton Kakkupohja

Ohje

  • 3 kananmunaa
  • 1 banaani
  • 1 dl omenasosetta
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl vaniljajauhetta (tai 1 vaniljatangon siemenet)
  1. Soseuta banaani ja sekoita omenasoseen kanssa.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi (vatkaa ainakin 5 min).
  3. Lisää banaani-omenasose pienissä erissä koko ajan vatkaten.
  4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi parissa erässä munavaahtoon.
  5. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi.
  6. Voitele (ja jauhoita) halkaisijaltaan noin 15 cm kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan.
  7. Paista kakkua uunin keskitasolla 175 asteessa noin 35 min.

GLUTEENITON: En ole ehtinyt kokeilla vielä gluteenitonta versiota. Jos päätät kokeilla, ilmoitathan kommenttikentässä miten onnistuit, jotta muutkin uskaltavat kokeilla!

Sokeriton Kakkupohja

muistilista kakkupohjan leipomiseen

  1. Käytä aina huoneenlämpöisiä kananmunia!
  2. Paisto 175 asteessa (keskilämpö) Muista lämmittää uuni valmiiksi!
  3. Pitkä vatkaus taikinalle takaa kuohkeuden!
  4. Lisää jauhot erissä siivilän läpi, jotta taikinan kääntely onnistuu helposti ja tasaisesti!
  5. Älä availe uunia kesken paiston! Voit avata uunin siinä vaiheessa, kun kakun pinta on hiukan tummunut (paistoaikaa on mennyt yli puolet) ja jos haluat lisätä päälle leivinpaperin tummumisen estämiseksi.
  6. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5 minuuttia ja kippaa se sitten ritilälle jäähtymään. Ritilällä kakku jäähtyy tasaisesti, kun ilma kiertää myös alta! Tämä vaikuttaa myös kakun koostumukseen!
  7.  Itse teen kakkupohjan aina ajoissa, yleensä edellisenä päivänä. Joskus jopa pakastan sen ja leikkaan hieman jäisenä, jolloin kerroksista saa helposti tasaiset.
Sokeriton Kakkupohja

Aurinkoa päivääsi!

/Anni


Lisää sokerittomia ohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

59 Kommenttia

  1. Saara sanoo:

    Mitä vehnäjauhoja yleensä käytät näissä kakkupohjissa? Mietin kuinka suuri merkitys onnistumiseen on sillä, löytyykö kaapista esim. Pirkan puolikarkeaa vai Sunnuntain erikoishienoa?

    1. Yleensä niitä mitä kaapista löytyy 🙂 Tässä käytin Sunnuntain erikoisvehnäjauhoja.

  2. Sanna sanoo:

    Kuulostaa mahtavalta!! Menee kyllä testiin lokakuisiin tyttären 1v-juhliin😍👏🏻

  3. Riikka sanoo:

    Pystyykö omenasoseen vaihtaa johonkin toiseen soseeseen?
    Nimimerkillä lapsi omenalle allerginen

  4. Marjatta Rantala sanoo:

    Kiitos paljon sokerittoman kakkupohjan ohjeesta 👏😍 ja kaikista ohjeista 👏👌

  5. Mariet Kuusela sanoo:

    Hei! Nyt on testattu kakkupohjaa gluteenittomana! Vehnäjauho korvattiin S-ryhmän Kotimaista Gluteeniton jauhoseos -jauholla. Siinä on sekä täysjyväkauraa että perunajauhoa. Muuten aineita laitettiin ohjeen mukaan eli myös perunajauhoa lisättiin Annin ohjeen verran. Paistoaika oli sama kuin tavallisessa eli 35 min. Pohja onnistui todella hyvin. Siitä tuli korkea ja kuohkea, kuten vehnäjauhoilla tehdystä. Ainoat poikkeukset ohjeesta olivat pidempi kananmunien ja omenasoseen vatkausaika n. 7 min. Ja kuivien aineiden huolellinen sekoittaminen ja huolellinen siivilöinti kaurajauhon rakenteen vuoksi.

      1. Mariet Kuusela sanoo:

        Loistavasti onnistui gluteeniton versio ja maku oli mahtava tuoreiden mansikoiden ja kermavaahdon kanssa. Kakkupohja on suht tiivis ja vaatii kostuttamisen täyttämisen yhteydessä.

        1. Ahaa, hyvä tietää – vehnällä leivottu oli niin mehukas ettei kostutusta taas tarvinnut. Mahtavaa, että gluteenitonkin onnistuu näin hyvin!

  6. Mira aloitteleva kotileipuri sanoo:

    Mahtavaa kun saa sinulta näitä sokerittomia reseptejä. Tämä menee kahden viikon päästä kokeiluun, kun oma vauveli juhlii 1-vuotis synttäreitään! Olisiko mahdollista saada sitä ennen jotain täyte/koristevinkkejä? 🙂

  7. Titta sanoo:

    Millaista omenasosetta olet käyttänyt? Pitääkö olla Pilttiä tms., tai Bonnea, joka on varmaan ohuempaa, vai toimiiko kotitekoinen? Mietin, että kaupan soseet on varmaan ohuempia ja tasaisempia. Munattomia kakkupohjia olen kyllä tehnyt omatekoisestakin, mutta tässä mietin tuota sokerin korvaamista.

    1. Olen käyttänyt juurikin noita Bonne tai vastaavia sokerittomia soseita. Omatekoisestakin saa kyllä sileää ja ohutta kun nestettä on tarpeeksi 🙂

    2. Riitta sanoo:

      Hei, minun pitäisi tehdä kakku 1-vuotis synttäreille, munaton, maidoton, gluteeniton vain kaura- ja riisijauhot käyvät! Olisiko vinkkejä?

  8. Laura sanoo:

    Onnistuisikohan tällä ohjeella myös kääretorttu?

  9. Jannika sanoo:

    Onnistuisikohan muffinsi vuoassa? 1v synttärit nyt jo viikonloppuna ja muutama minivieras tulossa 🥳 Taidan kokeilla tänään 😍

  10. Minou sanoo:

    Maistuuko banaani selvästi vai häviääkö tunnistettava maku muiden ainesten sekaan? Leivon paljon banaanikakkuja mutta nyt tahtoisin leipoa sokerittoman kakkupohjan joka maistuu n s tavalliselta kakkupohjalta.

      1. Riikka sanoo:

        Voiko banaanin korvata soseella?

  11. Martina sanoo:

    Kokeilin reseptiä mutta jostain syystä pohjasta tuli melko kiinteä, mistä tämä voisi johtua?

    1. Nyt on hyvin vaikea sanoa tietämättä miten leipominen sujui. Pitkä vatkaus on avain kakun kuohkeuteen ja jauhot on lisättävä sekaan varovasti käännellen.

  12. Pakastaja sanoo:

    Hei! Pystyykö tämän pohjan tekemään etukäteen ja pakastamaan kuten ”normaalinkin” pohjan? Olisi pakkasessa noin viikon.

    1. Heippa, valitettavasti tämä pohja kuivahtaa pakastuksessa 🙁 huomasin sen kun itse pakastin pohjia. Ei pysynyt yhtä mehevänä.

  13. Elisa sanoo:

    Moi,
    Ihania nämä ohjeet lapsille! Meillä on pian 1-v. synttärit ja mietin onnistuisikohan tämä levykakkuna? 😊Korona-ajan syntymäpäivien johdosta synttärit pitää porrastaa ja siten saisi tehtyä jokaiseen kattaukseen helpommin oman kakun esim. neliskanttisena.🤔

  14. Laura sanoo:

    Hei! Meillä on tulossa 1v juhlat nyt viikonloppuna ja haluaisin tehdä tämän kakun kaikille tarjottavaksi. Minkä verran taikinaa tekisit normaalin kokoiseen kakkuvuokaan? 😊

    1. Heippa, tein itse kaksinkertaisena isompaan 22-24 cm vuokaan 🙂 laitoin väliin kotimaista mansikkaa ja kaurakermaa.

  15. Mari sanoo:

    Heippa! Onnistuisikohan banaanin korvaaminen jollakin muulla ainesosalla? Haluaisin kokeilla tätä kakkua meidän pienelle, mutta ainakin tällä hetkellä epäillään ettei banaani oikein sovellu hälle!

    1. Moi,
      voit kokeilla pelkällä omenasoseellakin, mutta voi olla ettei pohjasta tule yhtä kuohkea. Tässä kun sokeri on poistettu on vaara ettei toimi ilman makeaa banaania.

  16. Tuuli sanoo:

    Tein Pirkan gluteenittomilla jauhoilla, onnistui mielestäni ihan ok… Vielä ei olla maistettu 😊

  17. Viivi sanoo:

    Moi,
    Täytyy kokeilla tuleville 1v juhlille 😊
    Voiko tehdä ilman kananmunaa?

    1. Tästä kakusta kun on jo sokeri poistettu voi tuo munaton versio epäonnistua, koska munat tuovat kakkuun kuohkeuden.

  18. Kati sanoo:

    Hei, osaisitko neuvoa millä voisin korvata kananmunat kun meidän pian 1v on niille allerginen? 😊

    1. Valitettavasti tämä ohje ei taida ilman munia onnistua. Kun sokeri on jo poistettu on kananmunat ainoa ainesosa, joka tuo sokerikakun kuohkeuden tähän pohjaan 🙁

  19. Emilia sanoo:

    Perunajauhoilla (ja reunat tattarileseillä voideltu) tehty ja hyvin onnistui 😊 ei ehkä kohonnut niinkuin tavallisesti tuppaa kohoomaan, mutta aivan riittävä pienille juhlijoille 😄 pinta pysyi oikeastaan sillä tasolla, mihin vuoan täytinkin.

  20. Saila sanoo:

    Onnistui hyvin gluteenittomana. Vehnäjauhot korvasin Semperin gluteenittomalla vaalealla jauhoseoksella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *