|

Täydellinen Sokerikakkupohja – Ohje+Muistilista

Täydellinen Sokerikakkupohja – Ohje+Muistilista

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.

Täydellinen sokerikakkupohja onnistuu helposti lasitekniikalla huolellisesti ohjeita ja vinkkejä seuraten. Täydellinen kakkupohjan on jokaisen täydellisen kakun alku. Lue tästä parhaat ja testatut ohjeet sekä vinkit onnistumiseen.

Leivoin viime viikonloppuna valmiiksi muutamia sokerikakkupohjia pakastimeen tulevia kakkuprojekteja varten. Onnellisena ihailin täydellisesti noussutta kakkua ja silittelin pitkäaikaista rakkauttani: nimittäin alumiinista kakkuvuokaa, jolla valehtelematta olen hankinnasta lähtien paistanut täydellisimmät sokerikakkupohjani koskaan. Jaoin kuvan kakkupohjasta Leivontaharrastajien FB-ryhmään ja kiinnostus vuokaa sekä kakkupohjaa kohtaan yllätti minut. Kyselyjen määrän noustessa lupasin jakaa teille omat vinkkini ja tässä ne tulevat.

Käyttämäni alumiininen kakkuvuoka on erikois-syvä ja se on materiaaliltaan anonisoitua alumiinia, joka vaikuttaa kakkupohjan tasaiseen paistoon positiivisesti. Voit ostaa vuoan monessa eri koossa ( itse käytän eniten halkaisija 15cm tai 20cm). Vuoka ei kaipaa voitelun jälkeen jauhotusta. Kakkupohja irtoaa täydellisesti vuoasta kippaamalla jäähdytysritilälle*.

Kuvissa näkyvä kakku on tehty halkaisijaltaan 15cm vuokaan, jos tahdot tehdä isomman kakun niin käytä isompaa vuokaa ja lisää aineksia ohjeessa neuvotun lasitekniikan mukaisesti. Huomaathan, että kaikilla on hiukan oma tapa tehdä kakkupohjat. Äidiltä, mummolta tms. peritty ohje. Tämä on minun tapani ja se on osoittautunut niin hyväksi,etten enää ohjetta vaihda. Omalta äidiltäni opin sain ohjeen, jonka opputuloksena on kuvissa näkyvä täydellisesti kohonnut ja paistunut sokerikakku.

KitchenOne -kaupasta löytyy monia erikois-syviä tai -korkeita kakkuvuokia. Alumiinia en löytänyt heidän valikoimista, mutta irtopohjallisia kyllä. Esimerkiksi tämä kakkuvuoka*.


Täydellinen Sokerikakkupohja – Ohje+Muistilista

Ohje (korkeaan 15 cm kakkuvuokaan)

  • 3 kananmunaa
  • sokeria
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • erikoisvehnäjauhoja 90%
  • perunajauhoja 10%
  • 0,5 tl leivinjauhoa
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot saman kokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia  on saman verran.  (Huom! Perunajauhoja laitan 10% jauhojen kokonaismäärästä ja vähnäjauhoja 90%).
  3. Mittaa lopuksi vaniljasokeri sokerin sekaan ja leivinjauho jauhojen sekaan.
  4. Kaada munat ja sokerit yleiskoneeseen* ja vatkaa aluksi keskiteholla 1 minuutti, lisää teho voimakkaalle ja jatka vatkaamista noin 10 minuuttia, kunnes muna-sokerivaahto on hyvin vaaleaa ja kuohkeaa.
  5. Sillä aikaa, kun munat ja sokeri vaahtoavat voitele kakkuvuoka (suosittelen vuokasprayta). (Huom! Jauhotusta ei tarvita, itse käytän sprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)
  6. Lisää jauhot kolmessa erässä siivilän läpi ja kääntele varovasti nuolijalla vaahtoon. (Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)
  7. Kun taikina on tasaista kaada se voideltuun kakkuvuokaan.
  8. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. (Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 4-5 munaa (20cm) 45 minuuttia.)
  9. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle*.

(Huom! Jäähdytysritilä* on näppärä ja tarpeellinen. Kakku jäähtyy tasaisesti, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää myös alakautta!

YLEISKONE SUOSITUS. Minulla on ollut pitkään (kohta 7 vuotta) Kitchen Aid Artisan* ja sille annan lämpimät suositukset. Helppo käyttää, helppo puhdistaa, varaosia saatavilla ja laadukas tuote kestää vuosia kovassakin käytössä.


Muistilista täydelliseen kakkupohjaan:

  1. Aina huoneenlämpöiset kananmunat.
  2. Lasitekniikka: mittaa munia, jauhoja ja sokeria saman verran.
  3. Paisto uunin alatasolla 175 asteessa (keskilämpö) Muista lämmittää uuni valmiiksi.
  4. Vähintään 10 minuutin vatkaus taikinalle takaa kuohkeuden.
  5. Lisää jauhot erissä siivilän läpi, jotta taikinan kääntely onnistuu helposti ja tasaisesti.
  6. Älä availe uunia kesken paiston! Voit avata uunin siinä vaiheessa, kun kakun pinta on hiukan tummunut (paistoaikaa on mennyt yli puolet) ja jos haluat lisätä päälle leivinpaperin tummumisen estämiseksi.
  7. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5-10 minuuttia ja kippaa se sitten ritilälle jäähtymään. Ritilällä kakku jäähtyy tasaisesti, kun ilma kiertää myös alta! Tämä vaikuttaa myös koostumukseen.
  8.  Itse teen kakkupohjan aina ajoissa, yleensä edellisenä päivänä. Joskus jopa pakastan sen ja leikkaan hieman jäisenä, jolloin kerroksista saa helposti tasaiset.
  9. Ripaus rakkautta leivontaan!

Löydä kaikki tarvikkeet täydellisen kakkupohjan leivontaan esimerkiksi KitchenOne -kaupasta*

Täydellinen Sokerikakkupohja – Ohje+Muistilista

Ihania leivontahetkiä!

/Anni


Lisää kakkuohjeita löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

101 Kommenttia

  1. Sanna sanoo:

    Kuinka syvä vuoka on?

  2. Katjuska sanoo:

    Hei!
    Käytetäänkö 4 munan kakkuun sama määrä vaniljasokeria ja leivinjauhoa kuin 3 munan? Kun käytit patisserie-jauhoja, laitoitko myös perunajauhoja taikinaan, jotta kakusta tuli pumpulin pehmeä?

    1. Laitan vaniljasokeriaehkä vähän enemmän, mutta leivinjauhetta aina saman verran munamäärästä huolimatta. Ja laitan aina hiukan perunajauhoja. Mitä tarkoitat patisserie-jauhoilla?

      1. Katjuska sanoo:

        Ok👍 Sillä kysyin noista patisserie-jauhoista, kun olit leiponut Ihanan mustikkakakun pohjan niillä jauhoilla ja pohjasta oli tullut pumpulin pehmeä☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *