• Etusivu
  • Media ja Yhteistyöt
    • Yhteistyöt
  • Anni
  • Arkisto
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube

Annin Uunissa

  • Kakut
    • Kakkupohjat
    • Täytteet ja kuorrutukset
    • Koristeet
    • Tekniikat
    • Täytekakut
    • Kreemikakut
    • Sokerimassakakut
    • Juustokakut
    • Kuivakakut
    • Suklaakakut
    • Voileipäkakut
  • Pikkumakeat
    • Makeat piirakat
    • Donitsit
    • Brownie
    • Leivokset
    • Karkit
    • Keksit ja cookies
    • Kuppikakut
    • Kääretorttu
    • Macarons
    • Marengit
    • Muffinssit
    • Tartaletit
    • Pullat
  • Juhlat
    • Häähumua
    • Runebergin Tortut
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Vappu
    • Äitienpäivä
    • Kevään juhlat
    • Juhannus
    • Halloween
    • Isänpäivä
    • Itsenäisyyspäivä
    • Joulu
    • Uusivuosi
  • Suolaiset
    • Brunssi
    • Suolaiset piirakat
    • Leivät
    • Pataleipä
    • Pizza
    • Sämpylät
  • Arkiruoka
    • Pasta
    • Keitot
    • Kasvisruoka
    • Hemmottelua
  • Nopeat ja helpot
    • Pannukakut ja letut
    • Puurot
  • Mehut ja muut juomat
  • Ravintolat
  • Herkkumatkat
    • New York
    • Amsterdam
    • Ahvenanmaa
    • Espanja
    • Berliini
    • Italia
    • Kotimaa
    • Kreikka
    • Kroatia
    • Lontoo
    • Malediivit
    • Portugali
    • Saksa
    • Tukholma
    • Thaimaa
    • Viro
  • Jäätelö
  • Mökkiohjeet
  • Vauvanruoka
  • Erikoisruokavaliot
    • Gluteeniton
    • Vegaaninen
    • Ilman lisättyä sokeria
  • Koti & Remontti

Ristiäiskakku – vinkkejä kakun kuorrutukseen sokerimassalla

Sokerimassakakut· Tekniikat

1 syys
Vaaleansininen Miss Etoile kakkustandi.

Leivoin viikko sitten kakun pienen tytön ristiäisiin. Toiveena oli lilalla sokerimassalla päällystetty kakku (joka kuvissa näyttää ihan siniseltä valitettavasti) ja siihen taiteiltuna pyykkinaru, jossa roikkuu pikku prinsessan vaattteita. Kakun päälle toivottiin syötäviä oikeita kukkia ja tytön kaunis nimi Art Deco kirjailtuna.

Kakun pohja ja välissä olevat mousset ovat täysin samat kuin Ristiäis – Kihlajaiskakussa, jonka tein viime keväänä pienelle pojalle hänen juhliinsa. Kakun välissä siis: tummasuklaamousse ja mustaherukkamousse.


Kakun ja sokerimassan väliin laitoin voikreemin, jonka ohjetta onkin kyselty jonkun verran. Voikreemin käytöllä on kaksi tarkoitusta: eristää kostea kakku ja sokerimassa, jolloin sokerimassa pysyy pidempään parempana kakun päällä sekä antaa tarttumapinta sokerimassalle. Tässä se kaikessa yksinkertaisuudessa on. Kakun alle voi laittaa myös marenkivoikreemin, joka on hieman työläämpi valmistaa, mutta monen mielestä paremman makuinen.


Ristiäiskakku – vinkkejä kakun kuorrutukseen sokerimassalla

Voikreemi: (riittää aina 25cm kakun kuorrutukseen)
  • 250 g voita
  • 5-6 dl tomusokeria
  • 2 tl Butter Vanilla aromia
  • 1 rkl maitoa
  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi tasaiseksi, lisää tomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten.
  2. Lopuksi lisää Butter Vanilla aromi ja 1 rkl kylmää maitoa.
  3. Jatka vatkaamista.
  4. Valmis voikreemi on kuohkeaa ja vaaleaa ja se ei maistu voilta. Kuohkea, vaalea ja notkea kreemi on helppo levittää kakun päälle palettiveistä apuna käyttäen. Kreemin vatkaamiseen menee noin 10min.
  5. Voikreemi tulisi levittää kakkupohjan päälle ensin niin tasaisesti kuin mahdollista – mielellään kahteen kertaan.
  6. Levitä siis kakkupohjan päälle ensin yksi ohut kerros ”murukerros” kreemiä ja käytä kakku jääkaapissa (n. 5-10min), jolloin kreemi kovettuu kakun pintaan.
  7. Sen jälkeen levitä kreemiä vielä toinen kerros ja kolmaskin, jos olet tarkka. Muista aina kovettaa jokainen kerros jääkaapissa. Huom! Tasaisen lopputuloksen saamiseksi palettiveitsi on ehdoton työväline!
Voikreemiä vailla oleva kakku pyörivällä alustalla. Katso täydellisen kakkupohjan resepti TÄSTÄ.
Kuorrutus ja koristeet:
  • 750 g SK valkoista sokerimassaa
  • 3-4 tippaa lilaa pastaväriä
  • 50 g valkoista muotoilumassa
  • pastavärejäKakun onnistuneeseen kuorruttamiseen sokerimassalla tarvitset seuraavat välineet:
  • Iso silikonen leivontaalusta, joka estää sokerimassaa tarttumasta työtason pintaan.
  • Iso kaulin
  • Pyörivä kakkualusta
  • Kakun tasoittaja
  • Muotoilutyöväline

Näin suuren kakun päälle (halk. 22.5- 25cm) kannattaa varata tarpeeksi sokerimassaa, jotta kuorrutus käy helposti. Tarttumaton kaulintapinta ja hyvä kaulin ovat ehdottomia. Pyörivä kakkualusta on todella hyvä työväline kuorruttamisessa, kun pystyt kääntää kakkua kätevästi joka vaiheessa.

  1. Aloita sokerimassan työstäminen vaivaamalla se notkeaksi ja joustavaksi käsissäsi.
  2. Lisää pastaväri ja sekoittele vaivaamalla tasaiseksi, kunnes saat halutun värintuloksen.
  3. Painele sen jälkeen massa silikoniselle alustalle pyöreäksi kasaksi ja aloita kaulitseminen. Kaulitse massan pyöreäksi – noin 1-2 kertaa kakun halkaisijaa suuremmaksi. Varo kaulitsemasta liian ohueksi ettei massa repeä kun siirrät sen kakun päälle.
  4. Nosta valmis kaulittu massa kakun päälle kaulinta apuna käyttäen ja aloita reunojen tasoittaminen varovasti. Vedä massaa alaspäin helpoista niin, että ilmakuplat häviävät – painele massa kiinni kakkuun.
  5. Aloita kakun silottaminen silottajalla kakun päältä ja siirry reunoille. Kakun silottajaa voit painaa kovastikin kakun pintaan vasten. Sokerimassa ei rikkoudu, jos se on oikean paksuista. Silottele kakkua niin kauan kunnes olet tyytyväinen tulokseen.
  6. Leikkaa lopuksi ylimääräinen massa muotoiluvälineellä varovasti irti. Laita massa kelmun sisään, jotta voit käyttää sen uudelleen. Jos haluat kakun helmaan simpukkakuvion niin sen pystyt tehdä muotoilutyövälineellä.

Yksittäiset vaatteet tein valkoisesta muotoilumassasta, jonka värjäsin pastaväreillä. Tein jokaisen vaatteen käsin muotoiluvälineitä apuna käyttäen ja liimasin kakun pintaan elintarvikeliimalla.

Vinkki! Voit käyttää apuna ruokaöljyä alustan ja sokerimassan pinnan välissä, jos sinusta tuntuu että massa kuivuutai jää kiinni alustaan. Jotkut käyttävät myös tomusokeria tai perunajauhoja.
 
Laadukkaalla sokerimassalla on suuri merkitys kakkua kuorruttaessa. Itse käytän melkein aina Squires Kichenin sokerimassaja, koska ne ovat laadukkaita, helposti käsitelviä ja niitä löytyy aivan ihansisa pastellin väreissä!

15 Kommentteja

Edellinen artikkeli: « Paistettu Mustikkajuustokakku (gluteeniton)
Seuraava artikkeli: Omena-Kaurapaistos »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Tiina A sanoo

    1.9.2016 08:24

    Uskomattoman kaunis kakku ja erinomaiset ohjeet kakun koristeluun. Vaikka tykkään näprätä kaikkea pientä on kakun koristelut olleet vähän hakusessa.

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      1.9.2016 08:31

      Kiitos Tiina mieltä lämmittävästä kommentista 🙂 Nämä ohjeet tuntuvat olevan tärkeitä, mutta unohtuvat aina valmsita kakkua esiteltäessä. Kiva jos näistä vinkeistä olisi apua!

      Vastaa
  2. Neea-Reeta Aaltonen sanoo

    1.9.2016 12:05

    Voisikohan joskus saada kuvan leikatusta kakkupalasta niin pystyisi hahmottamaan kuinka paksu sokerimassakerros on. Tai osaatko sanoa tarkemmin mikä on oikea paksuus. Sanoit tekstissä vain ettei saa olla liian ohut.

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      3.9.2016 04:44

      Hei Neea, kiitos kommentista. Mielelläni laittaisin palakuvia useammin, mutta kun kakku menee juhliin tarjoiltavaksi, niin sitä ei voi oikein leikellä 🙁 Pyrin kyllä sellaisista kakuista aina laittamaan jotka tulevat vaan kuvauskäyttöön. Tässä linkki psotaukseen, jossa näkyy samalla tyylillä tehty kakku leikattuna:

      http://www.anninuunissa.fi/2015/03/kevainen-rusettikakku.html

      ja tässä vielä toinen:

      http://www.anninuunissa.fi/2015/09/annin-uunissa-2-vuotta.html

      Harjoittelemalla oppii parhaiten mikä on hyvä paksuun, jonka saa helposti nostettua kakun päälle. Sanoisin, että omat kuorrutukseni ovat noin 2-3mm

      Mukavaa viikonloppua!

      Vastaa
  3. Anni sanoo

    4.9.2016 10:58

    pyykkin naru, miten kiva idea!

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      4.9.2016 11:36

      🙂 niimpä. Tätä li hauska tehdä. Kaikki käsin, meni vähän aikaa 😀 naru kiersi koko kakkua.

      Vastaa
  4. Roosa ScratchMeWithYourNails sanoo

    29.11.2016 21:41

    Millähän tuon Vanilla aromin voisi korvata tuossa voikreemissä? 🙂 Käykö esim. Vaniljasokeri?

    Vastaa
  5. Roosa ScratchMeWithYourNails sanoo

    29.11.2016 21:41

    Millähän tuon Vanilla aromin voisi korvata tuossa voikreemissä? 🙂 Käykö esim. Vaniljasokeri?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      30.11.2016 05:04

      Hei, jos sinulla ei ole aromia niin jätä kokonaan pois. Se tuo kivaa makua kreemiin, mutta ei ole pakollinen. Tässä kun kreemi jää massan alle niin ei ole niin paljon väliä. Mukavaa päivää!

      Vastaa
  6. Elina sanoo

    7.1.2019 13:02

    Hei, löytyykö kakkuun ohjeet vielä jostain? Nimim. Ristiäiskakkua tekemässä 😁

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      8.1.2019 03:45

      Päivitin linkit ja nyt pitäisi taas toimia 🙂

      https://www.anninuunissa.fi/ristiaiskakku-kihlajaiskakku/

      Vastaa
      • Elina sanoo

        10.1.2019 19:51

        Kiitos! 🙏 vielä kysyisin, voiko kakun tehdä edellisenä päivänä valmiiksi? Miten se kannattaa säilöä jääkaapissa?

        Vastaa
        • Anni sanoo

          12.1.2019 13:06

          Hei Elina, voit tehdä edellisenä päivänä. Itse säilytän valmiit kakut kuvun alla tai kakkulaatikoissa jääkaapissa 🙂

          Vastaa
  7. Merja Mäkipää sanoo

    8.5.2022 15:51

    Hei

    Ylioppilasjuhlat lähestyvät ja tsrkoitus olisi tehdä ylioppilaskakkulakki, mutta miten saada sokerimassalippa kiiltäväksi.Olisiko sinulla ideaa, kun lakkasprayta ei tunnu olevan missään myytävänä.

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      8.5.2022 20:25

      Valitettavasti itselläni on jäänyt sokerimassan käyttö niin vähälle etten osaa neuvoa 🙁

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Etsi reseptejä

Tilaa kirjani tästä

Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan

Anni

Anni

Hei ihana! 🖤 Perustin leivontablogini 2013, kun kaipasin luovaa tekemistä analyyttisen päivätyöni rinnalle. Opettelin leipomaan kakkuja, kuvaamaan ja kirjoittamaan. Parin vuoden kuluttua harrastuksesta tuli työ. Nykyään keskityn sesonkeihin, kauden parhaimpiin raaka-aineisiin, herkkumatkoihin, juhliin, ravintoloihin ja oman elämäni herkullisiin hetkiin.

Somesta löydät minut @anninuunissa.

Ota yhteyttä: info(at)anninuunissa.fi

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Avainsanat

Arkiruoka Brunssi Cupcakes Gluteeniton Halloween Inspiraatio Inspiration Joulu Juhannus Juhlat Juustokakut Jäätelö Kakut Keksit ja muut makeat Kesä Kinuski Kuppikakut Leivonta Leivät Letut ja Pannukakut Maidoton Makeat piirakat Makeiset Mansikka Matkustelu Mustikka Muut suolaiset tarjoiltavat Nopeat ja Helpot Oma elämä Omena Perinteiset Pullat Pääsiäinen Raparperi Ruoka Sitruuna Sokeriton Suklaa Suolaiset piirakat Uusivuosi Vadelma Vappu Vauva Vege Yhteistyö

Arkistot

HERKKUMATKAT

HERKKUMATKAT

DESTINATION WEDDING

Häähumua

GLUTEENITON LEIVONTA

GLUTEENITON LEIVONTA

TEKNIIKAT

TEKNIIKAT

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa herkullinen uutiskirje!

Evästevalinnat
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Copyright © 2023 Annin Uunissa 2017 Ulkoasu Georgia Lou Studios