| | |

Ihanan helppo Sitruunamutakakku (G)

Ihanan helppo Sitruunamutakakku (G)

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.

Rakastan helppoja ohjeita, jotka syntyvät melkein itsestään, kuten tämä ihanan helppo sitruunamutakakku (G). Jatka lukemista nimittäin tämä leivonnainen räjäyttää tajuntasi.

Ihanan helppo Sitruunamutakakku (G)

Laitoin jo päivällä kaikki aineet valmiiksi esille ja jossain vaiheessa iltaa näytti uhkaavasti siltä etten ehtisikään leipoa. Päivät venähtävät hetkessä iltaan ja kun Onnin saa nukkumaan tekee mieli kellahtaa sohvalle ja laittaa aivot narikkaan Netflixin seurassa. Mieskin ihmetteli, että ”aiotko vielä leipoa?”. Siihen oli pakko sanoa, että ”tottakai, ei tähän mene kuin hetki”. Eikä siihen mennyt. Vajaa 10 minuuttia niin sitruunamutakakku oli jo uunissa.

Kyllä kannatti taas leipoa. Meillä oli nimittäin iltapäiväkahvilla ihan mieletöntä herkkua! Tämä tahmea suklaisen version vaalea sisko on koukuttavaa herkkua. Pursotin herkullisten mutakakku-neliöiden päälle kermavaahtoruusut, mutta menee tämä ihan simppelinäkin. Ihana idea myös pääsiäisen jälkiruoaksi, vai mitä? Ja vielä yksi vinkki: miten ihanaa tämä olisikaan kotimaisten tuoreiden marjojen kanssa kesällä!? N A M.

Ohje on tosiaan helppoakin helpompi. Ei vatkausta eikä muutakaan aikaa vievää säätöä. Voit mitata kaiken yhteen kulhoon ja sekoittaa siinä. Sekoittele varovasti, vain kunnes kaikki on sekaisin. Paistoin oman mutakakkuni suorakaiteen mallisessa vuoassa, mutta voit tehdä kakun myös pyöreään halkaisijaltaan 22-24 cm vuokaan.

KATSO VIDEO OHJE TÄÄLTÄ

Ihanan helppo Sitruunamutakakku (G)

Leivoin tämän kakun kahteen kertaan, koska en ollut täysin tyytyväinen ensimmäiseen versioon. Inhoan tehdä asioita moneen kertaan, koska haluan onnistua heti. Jotkut reseptit kuitenkin täytyy viilata kuntoon, jotta niistä voi nauttia kuten tästä. Tämä toinen versio lisä sokerilla, jauhoilla ja lemon curdilla oli parempi. Koostumus on tahmea, jopa karamellimainen. Leivonnaisen pinta raksahtaa haukatessa.


Ihanan helppo Sitruunamutakakku (G)

noin 8 hlö

Ohje

  • 150 g voita
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 isoa kananmunaa
  • 1 tl vanilja-aromia
  • 1 sitruunan kuori
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 2 rkl lemon curdia
  • 2,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta

Lisäksi

  • tomusokeria
  • vispikermaa
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja vuoraa kakkuvuoka (pyöreä tai neliö) leivinpaperilla. (Minun vuoka on 18 x 28 cm.) . Tutustu tästä*.
  2. Sulata voi ja jätä jäähtymään.
  3. Mittaa kulhoon sokerit, munat, vanilja, sitruunan mehu sekä kuori ja lemon curd. Kaada viimeisenä sekaan sula jäähtynyt voi ja sekoita nopeasti.
  4. Lisää jauhot ja sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
  5. Kaada taikina vuokaan* ja paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia, kunnes mutakakku näyttää kypsältä, mutta on vielä keskeltä pehmeä. Paistoin omaani noin 23 minuuttia.
  6. Jäähdytä mutakakkua paistovuoassa pari tuntia.
  7. Koristele jäähtynyt kakku sihtaamalla sen päälle tomusokeria ja pursottamalla päälle vispikermaa.

Vinkki! Myös tämän kakun maku syvenee ajan kanssa. Laita kakku jääkaappiin ja tarjoile vasta seuraavana päivänä.

KATSO VIDEO OHJE TÄÄLTÄ

Ihanan helppo Sitruunamutakakku (G)
Ihanan helppo Sitruunamutakakku (G)
Ihanan helppo Sitruunamutakakku (G)
Ihanan helppo Sitruunamutakakku (G)
Ihanan helppo Sitruunamutakakku (G)
Ihanan helppo Sitruunamutakakku (G)

Aurinkoista viikonloppua!

/Anni


Lisää pääsiäisreseptejä löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

82 Kommenttia

  1. Sinikka sanoo:

    Eikö leivinjauhetta ollenkaan tarvitse?

    1. Ei tule leivinjauhetta. Tämän kakun ei ole tarkoitus kohota uunissa. Kananmunat kohottavat mutakakkua juuri oikean verran.

      1. Marjo sanoo:

        Onnistuuko ilman kanamunaa? Meillä paha kanamunä-allergikko

  2. Anu Korkkula sanoo:

    Aika jäätävä määrä sokeria 😳 Onnistuisikohan puolella määrällä kun lemon gurd on jo itsessään aika makeaa?

    1. Sokerilla on monia muitakin merkityksiä leivonnassa kuin makeutus. Se muun muassa antaa tekstuuria, kuohkeuttaa ja kuten tässä ohjeessa vaikuttaa juuri tuohon tahmeaan sisukseen. Vaaleassa mutakakussa sokerin määrä on olennainen oikean koostumuksen takia. Kuten tekstissä mainitsin, tein kaksi eri versiota ja ensimmäiseen laitoin vähemmän sokeria – lopputulos ei ollut yhtä hyvä.

  3. Mira aloitteleva kotileipuri sanoo:

    Myydäänkö tuota lemon curdia valmiina kaupassa vai valmistitko curdin itse? Jos myydään, löytyykö ihan leivonta osastolta?
    Kiitos vastauksestasi 🙂

    1. Käytin valmista ja sitä löytyy hillo-osastolta kaupoista 🙂 Sopii loistavasti moneen tarkoitukseen, kakkujen, keksien jne. väliin. Suosittelen tutustumaan.

  4. Tiina sanoo:

    Pärjääkö ilman vanilja aromia vai riittäisi pelkkä vaniljasokeri?

    1. Vaniljan voi korvata vaniljasokerilla tai jättää pois kuten muutkin mausteet 🙂 Itse tykkään laittaa vaniljaa kaikkeen, siksi myös tähän.

      1. Jenna sanoo:

        Mutta miksi sekä vaniljasokeria että vanilja-aromia?

        1. Kun tykkään vaniljasta ja aromilla saa lisää makua. Saa jättää pois omasta versiosta toki toisen tai molemmat 🙂

  5. Annikki sanoo:

    Onnistuuko ilman lemon curdia tai voiko sen korvata jollain?

    1. Tein kaksi versiota. Toisessa ei ollut lemon curdia (myös muut määrät eri) ja se versio ei ollut yhtä hyvä. Lemon curd antaa sitruunaista makua, kun sitruunan mehua ei koostumuksen takia oikein voi lisätä. Kyllä tästä syötävää tulee ilman curdiakin, mutta vielä parempaa kun noudattaa ohjetta täsmälleen.

  6. Jarna sanoo:

    Voiko kananmunat korvata jollain, jos haluaa tehdä vegaanisen version? 🙂

    1. Valitettavasti tästä ohjeesta en ole ehtinyt testata vegaanista versiota. En ole varma onnistuuko korvaamalla munat, kuten muissa ohjeissa (banaani, omenasose tms.) Tähän mutakakkuun tuon oikean koostumuksen tuo jauhot, munat, voi ja sokeri yhdessä juuri näissä määrissä.

      HUOM! Jos joku testaa vegaansita versiota, niin kommetoi ihmeessä ja jaa vinkit muillekin!

      1. Riikka sanoo:

        Tämä oli jo vanha kysymys, mutta itse kokeilin muutama päivä sitten muna-allergikkona versiota, jossa korvasin kananmunat islantilaisella 3 % jogurilla ja lemoncurdin (jossa myös kananmunaa…) sijasta laitoinMackaysin appesiinimarmeladia. En tietenkään tiedä, millaista orginaaliversio on, mutta tuosta versiosta tuli mielestäni tosi hyvää :).

  7. Jenni sanoo:

    Hei, tein gluteenittomana ja piirakasta ei saanut ”siististi” palasia irti vuuasta. Onko vaan gluteenittoman ominaisuus vai onko vehnäjauhoilla sama homma?

    1. Voi hyvin johtua käyttämistäsi jauhoista. Mitä jauhoja käytit? Oliko vuoka vuorattu leivinpaperilla kuitenkin?

  8. Annika sanoo:

    Me naiset -radiossa mainittiin tämä ohje aamulla ja aivan varmasti pääsee testiin, kuulostaa herkulliselta.

    1. Voi hitsi! Missasin, vaikka kuuntelen päivittäin. Mutta ihanaa, että sinäkin löysit tänne sitä kautta!

  9. Jenni sanoo:

    Voiko vanilja-aromin korvata vaniljatahnalla? Voiko kakun tehdä pyöreäänirtopohja vuokaan jos niin minkäkokoiseen? Itsellä ei ole neliön muotoista vuokaa.

    1. Lainaan tekstiäni ylempää:

      ”Paistoin oman mutakakkuni suorakaiteen mallisessa vuoassa, mutta voit tehdä kakun myös pyöreään halkaisijaltaan 22-24 cm vuokaan.”

      Vanilja-aromin voi aina korvata -tahnalla, -sokerilla tms. ja toisinpäin. Vanilja on leivonnaisissa mauste ja yhtä hyvin sen voi jättää myös pois. Itse tykkään lisätä kaikkeen 😛

    2. Sirpa sanoo:

      Tein pyöreään irtopohjavuokaan jonka pohjaan laitoin leivinpaperin ja reunat pitelin. Hyvin irtosi. Laitoin pieniä kuorineen syötäviä sitruunoita jauhettuna. Hyvää.

  10. Jenni sanoo:

    Voikohan tehdä 24cm irtopohjavuokaan? Tarviikohan paljon suurentaa ohjetta?

  11. Kotihiiri sanoo:

    Tein mutakakun 20x28cm vuokaan ja harmikseni se oli hieman ylikypsää jo 18 minuutin kohdalla. Ensi kerralla pitänee ottaa uunista jo pari minuuttia aiemmin että sisusta jää kosteammaksi. Pienelläkin erolla vuoan koossa on iso vaikutus paistoaikaan. Hyvää tuli siltikin!

    1. Hyvä huomio. Kiitos kommentistasi. Paistoaika saattaa vaihdella myös sen takia, että uuneissa ja niiden tehoissa on eroja. Siksi jätin myös ohjeeseen 5 minuutin aika ikkunan. Moni tykkää myös vähän valuvammasta versiosta.

  12. Aino sanoo:

    Moi,
    huomasin, että monessa kaupassa on myynnissä Mackays -merkkistä lemon curdia, mutta sen tuotekuvauksessa lukee, ettei tuote ole paistonkestävä. Mitä lemon curdia sinä olet käyttänyt tässä ohjeessa?

    1. Käytin juurikin tuota Mackays -merkkistä. Paistonkestävyydellä ei tässä yhteydessä ole väliä, koska curd tulee taikinaan ikään kuin mausteeksi 🙂 Paistonkestävyydellä tässä yhteydessä yleensä tarkoitetaan sitä, että jos laittaisit curdia pullan väliin, se valuisi sieltä ulos ja ns. sulaisi ei pitäisi koostumustaan.

  13. Minou sanoo:

    Tässä kakussa lemon curd on käsittäkseni antamassa lisää sitruunaista makua. Ei varmaan ole merkitystä paiston kestämisellä. Eri asia on mikäli yrittää kuorruttaa kakun lemon curdilla tai että sillä on merkitystä kakun koostumukseen.

  14. Kirsi sanoo:

    Tämä oli herkullista! Tein ohjeen mukaan, paitsi vanilja-aromin korvasin vähän isommalla määrällä vaniljasokeria. Paistoin 24 cm pyöreässä piirakkavuoassa. Kakku jäi juuri ihanan mutakakkumaiseksi. Pidin jääkaapissa yön yli ja sitten se oli helppo siirtää tarjoilulautaselle.

    Kiitos superhyvästä ja -helposta ohjeesta ja ihanaa pääsiäistä!

  15. Aloittelija sanoo:

    Pystynkö pakastaa ilman kermavaahtoa?

  16. Emmi sanoo:

    Hei Anni! Koska reseptisi rikkoi Internetin ja sai lemon curdin loppumaan pk-seudun kaupoista, piti vähän soveltaa. Lime curdia sattui kuitenkin löytymään, joten laitoin sitä ja sitruunan sijasta limeä. Taikinaan meni yhden limen mehu ja kahden limen kuori. Kakun päälle paahdoin vielä valkosuklaata ja voi jessus sentään! Kaikki reseptisi mitä olen kokeillut ovat olleet hyviä, mutta tämä oli kyllä aivan älytön.

    1. Niin mahtava tämä kommenttisi! Kiitos <3 Oli pakko jakaa se eteenpäin IG:ssä 🙂 Ihanaa kevättä!

  17. Maria sanoo:

    Heippa! Minulla paistoaika oli 22min ja 2h jäähdyttelynkin jälkeen on aivan valuvaa keskeltä, vain reunat kypsät. Laitoin kyllä 3 normikokoista kananmunaa kahden ison sijaan, oliskohan vika tässä vai tarvisiko vain paistaa pidempään?

    1. Moikka, hmmm tätä on nyt leivottu satoja kertaa pääsiäisen aikana, eikä vastaavaa palautetta ole tullut. Veikkaan, että munia oli liikaa tai jossain muussa raaka-aineessa on tullut mittavirhe. Meillä kaikilla on vähän erilainen mittakäsi, mutta kyllä reseptin ohjeilla pitäisi tulla ”kypsä” kakku. Tarkistaisin myös toimiiko uuni ja jos käytit gluteenittomia jauhoja niin mitä.

      1. V sanoo:

        Mulla olisi käynyt sama homma, ellen olisi pitänyt kakkua uunissa puolet pidempään (45 min) mitä ohjeessa. 25 min kohdalla kakku oli tosi hyllyvä vielä keskeltä. Mutta mulla oli käytössä semperin gluteeniton jauhoseos ja pieni irtopohjavuoka (18 cm) eli johtunee ehkä siitä. Vinkiksi siis vain muille tämä, jos joku tekee myös pieneen vuokaan/gluteenittomilla jauhoilla 🙂

        1. Kun tekee näin pieneen vuokaan tulee kakusta paljon paksumpi, joka vaikuttaa tosiaan paistoaikaan. Sen lisäksi gluteenittomat jauhot voivat tosiaan vaikuttaa.

  18. Äitileipuri sanoo:

    Testattiin tätä tänään lasten kanssa ja oli kyllä aivan taivaallinen! Ihanan tahmainen, mutta raikas 🙂 tein pyöreään vuokaan ja paistoin 21min. kiitos ohjeesta!

  19. Malla Virtala sanoo:

    Uskaltaisikohan tästä tehdä isomman version syvällä uunipellillä tuplaamalla tai triplaamalla ohjeen? Sais koko työporukalle yhdellä paistokerralla herkkua.

    1. En ole itse tehnyt tuplataikinaa (tai tripla), mutta moni muu on ja näyttäisi toimivan. Testaamalla selviää millainen tulee 🙂

  20. Henna sanoo:

    Kiitos ohjeesta! Tiesin, että tulee olemaan hyvää, mutta ylitti odotukset! Herkuttelen tässä samalla kirjoittaessani 😋 niin helppo tehdä, ja ainekset sellaiset että melkein kaikki löytyy jo kotoa. Eikä jää paljon mitään siivottavaa, mikä on aina plussaa 👌🏼

    1. Kiitos Henna, ihana palaute 🙂 tämä on kyllä loistava ohje, ei ihme, että siihen on rakastuttu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *