| | |

Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

 Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)  -resepti sai alkunsa ihan mielettömästä leivontakuumeesta. Voiko minulla olla sellaista? Voi totta kai. Vaikka näyttää siltä, että leivon koko ajan, niin samalla lista leivonnaisista, joita haluan kokeilla kasvaa koko ajan. Sesongit ovat lyhyitä ja haluan ehdottomasti ottaa sesongit huomioon reseptien suunnittelussa.

En ole kerennyt leipoa kakkuja niin paljon kuin oli tarkoitus tai kuin olen halunnut kesän aikana. Sitäkin enemmän on tullut tehtyä piirakoita, jäätelöä ja muita kesäkausiherkkuja. Suklaahammasta on kolottanut pahemman kerran ja nyt oli vihdoin aika kääriä hihat ja paistaa ihanan mehevä sekä täydellinen suklaakakku!

Halusin suunnitella suklaakakku -reseptin, joka sopii niin sekaaneille, vegaaneille ja keliaakikoille syötäväksi ja leivottavaksi. Eli tämä resepti sopii kaikille. Olen kirjoittanut vinkit erikoisruokavalioille reseptin loppuun ja ainesosaluetteloon. Vaihtamalla raaka-ainetta, voit leipoa kakun ihan saman ohjeen mukaan vegaaniseksi tai gluteenittomaksi.

Mmmm tiedättekö mikä on parasta? Tämä kakku odottaa vasta täyttöä, joten kuulette siitä vielä! Osaatko arvata mitä kakun väliin tulee? Entä koristeeksi? Mitä sinä yhdistäisit tähän herkulliseen, mehevään ja kosteaan suklaakakkuun? Marjoja kenties?


Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

Ohje:

  • 4 dl vehnäjauhoja (myös gluteeniton käy)
  • 4 dl sokeria
  • 3 dl tummaa kaakaojauhetta
  • 2 tl leivontasoodaa eli ruokasooda (tai leivinjauhe 3-4 tl)
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl maitoa (kaura- tai soijamaito)
  • 0.75 dl kookosöljyä (tai auringonkukanöljyä tms.)
  • 2 kananmunaa (lue korvaava tuote alempaa)
  • 2 tl vanilja-aromia
  • 2 dl kuumaa kahvia (tai kuumaa vettä)
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita jauhot, sokeri, kaakao, sooda, suola isossa kulhossa.
  3. Sekoita toisessa kulhossa maito, öljy, kananmunat ja vanilja-aromi ja lisää hiljalleen jauhoseokseen koko ajan sekoitellen.
  4. Jatka sekoittamista ja lisää kuuma vesi tai kahvi hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on tasaista.
  5. Voitele kaksi halkaisijaltaan 18-20 cm kakkuvuokaa vuokaspraylla. Käytin tätä 20cm vuokaa.
  6. Laita pohjalle halutessasi leivinpaperi ja vuoraa reunat reunaleivinpaperilla. (näin kakku irtoaa helpommin vuoasta)
  7. Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista noin 30-35 minuuttia (jos paistat yhdessä vuoassa on paistoaika n. 1 tunti). Tarkista kypsyys puutikulla!
  8. Anna kakkujen tai kakun jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa sen jälkeen ritilälle jäähtymään.
  9. Ennen täyttöä tasoita kakkujen pinta ja leikkaa kakku kahteen kerrokseen. Jos leivoit yhden kakun saat 2-4 kerrosta riippuen vuoan koosta.

Vinkkejä! Öljyn sijasta voit käyttää reseptissä myös sulaa voita. Tummalla sokerilla leivottaessa kakku saa ihanan karamellimaisen vivahteen. Valitse halkaisijaltaan 18cm vuoka, jos haluat korkeamman kakun. Muista, että pienemmässä vuoassa paistoaika pitenee hiukan ja suuremmassa lyhenee. Tarkista kypsyys aina puutikulla – kun taikinaa ei jää tikkuun on kakku valmis. 

Leivo Gluteeniton Suklaakakku: Vaihda jauhot gluteenittomiin jauhoihin halutessasi.
Leivo Vegaaninen Suklaakakku: korvaa kananmunat esimerkiksi 2 dl makeuttamatonta omenapyrettä (tai banaanisosetta) ja käytä kaura-, manteli- tai soijamaitoa.

Helppo Mehevä Suklaakakku (myös gluteeniton ja vegaaninen)

Seuraa herkkujani myös Instagramissa ja Facebookissa.

Katso myös supersuosittu Mehevä Vaniljakakkupohja.

Myös näillä sopii

Herkutella

183 Kommenttia

  1. Heidi sanoo:

    Mitenköhän tämä onnistuisi paistettuna levynä eli kääretorttuna?

    1. Hei Heidi, en kyllä uskalla suositella kokeilematta. Voi olla ettei tästä tehty ”kääretorttupohja” kestä käärimistä (eli halkeilee), kun ei ole kääretorttupohjan kaltainen ohje 🙂 Jos kokeilet niin kerro miten onnistuit!

      1. Heidi sanoo:

        Hei,

        mietinpä tässä, että tuskin juuri tuon halkeilevuuden takia edes alan kokeilla levyä tästä. Ajatukseni ei ollut tehdä tästä kääretorttua, vaan mietin, että olisiko levystä saanut täyttikseen siistimmät kerrokset kuin kokonaista leikattaessa.
        Yritän tehdä tämän kaikettomana, ja valitettavasti on sellaisenaan niin mahdottoman mureneva etten saa leikattua kerroksia siitä. Kaikissa kaikettomissa, joita olen kokeillut, on sama haaste. Päätin siis tehdä tämän ja yksinkertaisesti paistaa kerros kerrallaan jolloin ei tarvitse halkaista mitään.
        Kaikettomista ohjeista tämä on parhaimman makuinen!

        1. Hei Heidi,

          Ymmärsin sitten väärin, luulin että aiot kääriä kakkupohjan 🙂 Levykakkuna tämän pitäisi kyllä onnistua. Joku lukijoistani sanoi kokeilleen 🙂 Paras vaihtoehto on juurikin paistaa kaikki kerrokset erikseen. Tämä tietenkin vaatii monta samankokoista vuokaa. Jenkeissä ja Englannissa kakkupohjat paistetaan aina näin – eri vuoissa kerrokset ja niitä ei sitten pahemmin leikellä. Kiitos vielä palautteesta! Tämä on minun oma suosikkipohjani suklaisista pohjista 🙂

  2. NIINA sanoo:

    Hei. Voiko tuon maidon korvata vedellä? Tai jollain muulla?

    1. Hei Niina, voit korvata maidon millä tahansa nesteellä: vesi, kauramaito, soijamaito jne. Mukavaa viikonloppua! 🙂

  3. Piia sanoo:

    Kiitos loistavasta reseptistä! Tein tällä ohjeella anopille 70 v. kakun ja laitoin väliin appelsiinituorejuustosta ja vaahdotetusta vaniljakastikkeesta tehdyn täytteen. Päälle tuli tummasuklaaganache. Oli todella hyvää!

    1. Piia sanoo:

      Ai niin, olihan välissä myös aprikoosihilloa ☺

      1. Hei Piia! Olipa mukava lukea positiivinen kommenttisi heti aamusta. Kiva kun pidit reseptistä ja sinun käyttämät täyteet kuulostavat mahtavalta ja toimivalta makuyhdistelmältä 🙂 Ihanaa viikonloppua!

  4. Niina sanoo:

    Hei, Anni! Kiitos ohjeesta! Tein suklaakakun siskoni valmistujaisiin viime lauantaina. Sai hyvää palautetta. Jumala on antanut sulle paljon lahjoja. Teet näitä reseptejä ja otat kauniita kuvia 🙂

    1. Niina! Miten ihana kommentti <3 Kiitos paljon. Toivotan sinulle ja perheellesi oikein mukavaa joulun odotusta. Tervetuloa inspiroitumaan tänne uudestaankin 🙂

  5. Anna sanoo:

    Hei! Käykö öljyksi myös rypsiöljy vai olisiko sulatettu margariini varmempi? Mulla nämä kaapissa.

    1. Hei Anna, kumpi vaan käy – en osaa sanoa kumpi on maultaan parempi, koska en ole testannut ja makuasioitahan ne ovat 🙂 Mukavaa leivontaa!

  6. Erja sanoo:

    Hei, kuulostaa hyvältä ohjeelta. Oletko koskaan pakastanut kakkua täytteineen ja vasta sen jälkeen tehnyt ”putouksen”?

    1. Hei Erja, en ole pakastanut kakkua täytteineen. Jos pakastan niin yleensä vain pohjan. Kreemit voi pakastaa, mutta koostumus voi kärsiä. Mitä tarkoitat ”putoksella”?

  7. Savuba sanoo:

    Hei. Kävisikö sinun mielestäsi jos laittaisi yhteen väliin suklaakreemin ja toiseen vaikka vadelmamoussen sopisiko ne mielestäsi yhteen ? kiitos vastauksesta

  8. Kiara leijona sanoo:

    Hei

    Olen vasta aloittelija leipomisessa ja tämä on varmaan tyhmä kysymys, mutta mietin että pitäisikö tuo suklaakakun taikina vatkata käsin vai vatkaimella?
    Kiitos jo etukäteen avusta?

    1. Moikka 🙂

      Itseasiassa tätä kakkua ei vatkata vaan kuivat ja kosteat ainekset sekoitetaan eri kulhoissa ja sitten yhdistetään nuolijalla käännellen. Kirjoitan aina erikseen, jos vatkataan ja vatkauksen voi suorittaa käsivatkaimella tai yleiskoneella oman maun mukaan.

  9. Aloittelija sanoo:

    Hei!

    Jos teen kakun 22,5 cm levyiseen kakkuvuokaan kaksinkertaisen taikinan niin onko se liian paljon? Vai riittäkö 1,5 kertaisena? Kun haluan
    korkeamman kakun. Tarkoitus on tehdä näitä 22,5 cm kakkuja 2 kpl kun vieraita tulee sellainen 40 henkeä.

  10. Hei, ei ehkä mahdu tuplataikina vuokaan. Kokeilisin 1.5 kertaisena ensin. Otathan huomioon, ettei vinkkini ole testattuja vaan oletuksia 🙂 Tällaiset asiat yleensä selviävät aina testaamalla. Mukavaa leivontaa!

  11. Outi sanoo:

    Hei, onko tuo pohja tarpeeksi jämäkkä jos teen tosi korkean kakun? Ajattelin laittaa kakkuun vaniljakakkupohjaa ja tätä suklaapohjaa vuorotellen ja täyttää valkosuklaakreeemillä ja mustikkahillolla, luuletko pysyykö muodossaan?

    1. Hei Outi,

      Kyllä tämä pohja on sokerikakkupohjaa jämäkämpi. Kakun halkaisija vaikuttaa myös kasassa pysymseen. Sinuna koittaisin kyllä 🙂 Kuulostaa nimittäin ihanalta. Mukavaa Pääsiäistä!

  12. Anna sanoo:

    Heippa Anni! Ajattelin leipoa tämän kakun tulevana viikonloppuna poikani 1-vuotissyntymäpäiville ja tilasin sitä varten korkeareunaisen 20cm kakkuvuoan ja nyt vasta huomasin että ohjeessahan sanotaan että kakku olisi hyvä paistaa kahdessa irtopohjavuoassa. Mahtuukohan kakku paistumaan tässä yhdessä vuoassa vai pursuaako yli? Olen siis ostanut sen sinun verkkokaupastasi :). Ps. Paistoaika lienee lähellä sitä tuntia? Pelkään sörkkiä kakkuja kesken paiston jos ne sitten lässähtää sen takia.

    1. Hei Anna,

      Tämä kakku ei kohoa uunissa, koska kyseessä on raskas taikina – kakku ei myöskään lässähdä samasta syystä kuten sokerikakkupohja. Uuneissa on paljon eroja ja siksi suosittelen aina kypsyyden tarkistamista puutikulla. Voit tehdä sen siinä tunnin paikkeilla. Tarkaa paistoaikaa ei ole antaa juuri uunien eroavaisuuksien takia . Rohkeasti kokeilemaan 🙂

      1. Anna sanoo:

        Ahaa, no sitten ei liene ongelmaa :D. Kiitos paljon vastauksesta!

  13. Vilma sanoo:

    Tein tällä reseptillä juuri elämäni toisen täytekakun (gluteenittomana), ja on kyllä ihanan suklainen ja herkullinen pohja! + Helpot ohjeet! ?

    1. Kiitos Vilma kommentistasi 🙂 Ihana kuulla! Mukavaa kevättä!

  14. Kirsi sanoo:

    Voihan kökkökakku! Mikähän mulla meni vikaan, kun kumottuani kakun se ”repesi” neljään osaan… Puolitin kylläkin ainemäärät ja tein tavallaan vain yhden pienen kakun, mutta en ymmärä miksi se noin repesi. Ja annoin levätä sen 10 min ennen kumoamista. Saa nähdä miten saan täytettyä.

    1. Hei Kirsi,

      Tätä kakkua on leivottu paljon ja kertaakaan en ole kuullut samanlaisesta ongelmasta. Veikkaan, että kakku on jäänyt raa-aksi. Uuneissa on erija ja siksi paistoaika saattaa aina hiukan vaihdella. Suosittelen kokeilemaan kypsyyden aina puutikulla.

    2. Miia sanoo:

      Jos kumosit sen nurinperin pöydälle, eli kohonnut kukkura kannatteli koko kakun painoa, niin se aiheuttaa repeämisen. Ilmaan jäävät reunat alkavat painua kohti pöytätasoa. Suosittelen kumoamisen sijaan irroittamaan reunat tai leikkaamaan kohonneen osan pois ennen kumoamista.

  15. Martta sanoo:

    Hei, onko sinulle hyvää ehdotusta vegaanisesta täytteestä tälle kakulle? Joku marjainen, raikas..? Kiitokset jo etukäteen!

  16. Anu sanoo:

    Moi. Kiitos reseptistä. Toteutin sen juhliemme ruoka-ainerajoitteisille saman tien sekä vegaanisena että gluteenittomana. Kakkupohja maistui yllättävän maukkaalta. Kahvi taittoi kivasti banaanin äitelän maun. Aion täyttää kakun (muiden juhlissa tarjottavien kakkujen tapaan) sacher-kakuksi. Kostutus rommisokerivedellä ja kakkupohjan puolikkaiden väliin paksu kerros puolikuivista, n. tunnin liotetuista aprikooseista tehtyä sosetta. Päälle vegaaninen suklaakuorrutus tummasta suklaasta, voista ja mantelimaidosta. Saadaanpa nähdä kuinka käy.

    1. Ole hyvä Anu 🙂 Kuulostaa erittäin herkulliselta . Olen varma, että onnistut! Mukavia juhlia teille!

  17. Ilona sanoo:

    Moikka! Mahtuuko tämä satsi yhteen 16-18cm vuokaan?

    1. Hei Ilona, minkä korkuinen vuokasi on? Se riippuu siitä. Tekisin kyllä mielummin 18 cm kuin 16 cm.

      1. Ilona sanoo:

        Ongelma ratkesi kun paistoin kakun varmuuden vuoksi kahdessa erässä. 🙂 Olisi saattanut käydä huonosti, jos olisin tunkenut kaiken taikinan tuohon pieneen vuokaan.

        1. Hieno juttu 🙂 Kaksi vuokaa oli hyvä ratkaisu, pohjistakin tulee sillä tyylillä tasaisempia!

  18. Alexandra sanoo:

    Mä en vaa saa tätä onnistumaan ? ei pysy vuuassa. Tulee jotenkin kauhean litkua ja valuu irtopohja välistä. Noudatin ohjetta mutta selkeästi teen jotain väärin.

    1. Hei Alexandra, nyt suosittelisin tarkistamaan vuoan, jos valuu välistä taikinat. Näin ei pitäisi olla laadukkaan kakkuvuoan kohdalla. Itse suosittelen myös alumiinisia vuokia, jotka ovat umpinaisia ja niissä lämpö johtaa tasaisesti koko pohjaan, jolloin tulee tasaisesti paistunut kakku. Tämä on yksi suosituimmista ohjeistani, jolla todella monet ovat onnistuneet. Varmasti sinäkin kun löytyy syy miksi nyt epäonnistuu.

      https://www.anninuunissa.com/alumiininen-kakkuvuoka-korkea-20cm-10cm-p-454.html

  19. Miisa sanoo:

    Mä en saa tätä kyllä onnistumaan millään, kolmeen otteeseen koittanut 🙁 En tiedä mitä teen tän kanssa väärin, ainoa koskaan yrittämäni joka ei vaan onnistu!

    Lähtee aina nousemaan vuoreksi vuoassa, paistoi erissä tai kaikki kerralla, kohoaa keskeltä kun mount everest ja joutuu tasoittamaan niin paljon ettei pohjaa jää nimeksikään.

    1. Millaisessa vuoassa paistat kakun? Suosittelen alumiinista, jossa lämpö jakautuu tasaisesti. Oletko vähentänyt paistolämpötilaa? Uuneissa on aina eroja. Kokeile myös paistaa uunin alimmalla tasolla. Kun kakku tulee uunista. Kippaa se ylösalaisin jäähtymään, jolloin kohonnut osa painuu hiukan sisään.

  20. Ilona L sanoo:

    Hei! Kauanko kakkupohja säilyy jääkaapissa ?

    1. Hei, aistinvarainen arviointi näissä säilyvyysasioissa. Sanoisin 2-3 pv jotta on vielä mehevä.

      1. Ilona L sanoo:

        Kiitos! Mitä mieltä olisit kakusta, jonka kahdessa välissä olisi sinun valkosuklaakreemi ja yhdessä marjamoussen ohjeella tehty mansikkatäyte ? Kakkupohjana olisi tämä suklaapohja. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *