Eikö ole herkullisen kesäinen tuo hyydytetyn sitruunajuustokakun kuva? Pääosassa kuvassa on kuitenkin tuo mehevä browniepohja, jonka ohjeen voit napata talteen alempaa. Tässä postauksessa pohdin muutakin – nimittäin mitta-asioiden käyttöä ja mittaamista leivonnassa. Kuinka tarkkaa se on? Miten sinä teet sen? Grammoina, deseinä vai silmämääräisesti?
Sain Orthexilta testiin erilaisia mitta-astioita ja näppärän pienen kattilan. Tykkään, että leivonnassa välineet ovat kunnossa – puhtaita, laadukkaita ja käteviä. Orthexilta minulla on ollut jo entuudestaan käytössä mittakannut, jotka on helppo pinota sisäkkäin tilan säästämiseksi. Nyt ihastuin tähän ihanaan muoviseen mittalusikkasarjaan, jossa on maustemitta, teelusikka, ruokalusikka, puolikas desimitta ja desimitta – kiinnitys hauskalla nepparilla varmistaa, että mitat ovat aina samassa paikassa leivontaprojektin alkaessa. Mielestäni läpinäkyvät astiat tekevät mittaamisesta havainnollisempaa.
Olen itse leipuri, joka mittaa tarkasti tilanteen mukaan. Macaron leivoksia tehdessä kaikki tehdään gramman tarkkuudella ja voin kertoa, että silti piilee mahdollisuus, että jokin menee vikaan. Piirakoita, pullaa ja muffinsseja tehdessä mennään usein silmämääräisesti. Varsinkin mausteita suolaa, vaniljaa, kardemummaa ja muita laitan ”ripauksissa” – niin, että tuntuu hyvältä. Tutut reseptit on aina helpompi tehdä ”muistista” soveltaen. Vielä en ole epäonnistunut, joten väitän että myös leivonnassa voi hiukan soveltaa!
Meitä on moneen junaan. Minulla on ystäviä, jotka sanovat noudattavansa erittäin tarkasti ohjeita ja jos tarkkoja ohjeita ei ole niin metsään mennään. On sanottu, että ruoanlaitossa sovelletaan, mutta leivonnassa noudatetaan tarkasti reseptiä. Oletko samaa mieltä? Vai erottaako tarkkuuden ja silmämääräisen se missä tehdään? Ammattileipurit varmasti noudattavat reseptejä tarkemmin, jotta laatu pysyy tasaisena. Lasten kanssa leipovat sanovat, että on pakko olla joustoa, koska lapsien mittakäsi vähän vaihtelee tilanteen mukaan!
Mittaamisen lisäksi leivonnassa kuitenkin on tärkeää puhtaat astiat, leipurin otteet ja maltti. Saan paljon kysymyksiä varsinkin koskien sokerikakkupohjaa ja sen onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Sokerikakkupohjassa mittaamisen lisäksi tärkeää on isot puhtaat tilavat kulhot, vaahdotus, munien tuoreus ja se ettei taikina lässähdä esimerkiksi liian kovasta kääntelystä jauhoja lisättäessä.
Browniepohjasta on moneksi! Käytän sitä itse hyydytettävien kakkujen pohjana tai lisään siihen esimerkiksi keksejä tai muuta herkkua, jolloin saa tehtyä helposti maistuvia browniepaloja, jotka maistuvat lapsille ja suklaata rakastaville aikuisille.
Tässä reseptissä mittaan tuotteet melko tarkasti. Miten muuten on tuon desimitan kanssa, tasoitatko pinnan kun mittaat jauhoja vai heristätkö mitasta ylimääräiset jauhot jauhopussiin? Tämäkin on kuulemma tarkka juttu osan mielestä? Minä kuulun jälkimmäiseen.
Browniepohja:
- 75g suklaata
- 50g voita
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 dl sokeria
- ripaus suolaa
- 1 kananmuna
- 1 rkl kaakaojauhetta
- 1 dl vehnäjauhoja
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Pingota 22cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti.
- Sulata voi kattilassa ja sulata sitten suklaa paloina joukkoon – sekoita.
- Kaada voisuklaa isompaan kulhoon ja lisää sokerit sekä suola sekoittaen.
- Lisää vielä kananmuna ja sekoita hieman rivakammin.
- Sekoita kaakaojauhe jauhoihin ja sihtaa parissa osassa taikinaan.
- Kun taikina on tasaiseksi sekoiteltu, niin kaada se vuokaan.
- Paista pohjaa noin 15 minuuttia uunin keskitasolla.
- Anna jäähtyä kunnolla. Käytä esimerkiksi hyydytettävien juustokakkujen pohjana.
Mitta-astioiden lisäksi jokaisella kotileipurilla pitäisi olla pieni näppärä kattila, jossa sulattaa voita, suklaata tai, jossa voi keittää ganachet ja kotitekoiset karamellit. Mielellään kattilassa saisi olla nokka, jonka avulla kaadat esimerkiksi sulan suklaan kätevästi taikinaan.
Tämä yhden litran GastroMax kasari on loistava juuri sulatukseen! Käytin sitä brownietaikinan teossa – kohdassa, jossa voi ja suklaa sulatetaan ennen taikinaan lisäystä. Kasari on pieni ja näppärä ja mikä parasta sen sisällä mitta-asteikko, joten voit mitata ainekset suoraan kattilaan! Kasari kestää myös uunin ja pesunkoneen.
Olen leivonnassa aika tarkka.Mittaan varsinkien uusien reseptien ainekset tosi tarkkaan,mutta jos kyseessä on tutumpi ohje,esim.pullataikina,jauhoja laitan miten hyvälle tuntuu.Se riippuu hieman ohjeesta ja siitä kuinka tarkkaa aineksien oikein mittaaminen onnistumisen takaamiseksi on.Myös omalla kokemuksella on merkitystä.
pauliina.leminen@gmail.com
Mittaan leipoessa aina kaikki aineet erittäin tarkasti, toki uutta reseptiä testattaessa lisäilen esim mausteita maun mukaan jos on tarvetta �� hennariina.n@luukku.com
Minulla on metalliset mittakupit ja -lusikat, mutta joskus mittaan vapaalla kädellä… Riippuen siitä, mitä olen tekemässä. 🙂
minkamaaria@suomi24.fi
Mittaan ja luen ohjetta pilkuntarkasti, muuten menee metsään
Meillä on kaikki oikeat mittavälineet aina hukassa, joten käytän yleensä juomalaseja ja lusikoita. Eikä mikään ole niin kamalan pahasti epäonnistunut tähän mennessä… 😀
xevex82(at)gmail.com
Mittaan kyllä tarkasti ja siksi mukaan arvontaan mummolta@gmail.com
Mittailen suht. tarkasti.
paivi_h83[at)Hotmail.com
Mittailen uudet ohjeet millin tarkasti. Vanhat jo vuosia sitten hyviksi todetut ohjeet saattaa mennä välillä mustatuntuu-tyylillä. Ehkä asiaan vähän vaikuttaa lapset (4 omaa ja 2 plus) ja heidän kanssaan yhdessä leipominen :). Jäin muuten kaipailemaan kuvan hyydytetyn sitruunajuustokakun ohjetta. En löytänyt sitä arkistoistasi.
Ihanaa talvista marraskuuta 🙂
pirjo.gustafsson@kolumbus.fi
Aika suuripiirteisesti mittailen ja useasti ilman mittakuppeja.
hamalainentm@gmail.com
Usein aikalailla tarkasti ja tasaisilla mitoilla. Tomusokeri on yksi niistä harvoista tuotteista, jonka laitan mukaan aina silmämääräisesti! 😀
roosaarg@hotmail.com
Pääsääntöisesti mittaan tarkasti, varsinkin uusissa ohjeissa tai sellaisissa missä mielestäni mitan täytyy olla tarkka 🙂 lapsen kanssa leipoessa ja tuttuja ohjeita käyttäessä ei mielestäni niin tarkka tarvitse olla, enkä myöskään koskaan sormella vedä ylimääräisiä jauhoja pois, vaan heiluttelen liiat takaisin 🙂 pullataikinaan jauhot menee aina summassa 🙂
anette.sillanpaa@hotmail.com
aika tarkasti mittaan jos lukee grammoina mittaan vaaalla ja jos lukee mittoina niin mittaan tarkasti mitoilla.
jessicalonnberg@hotmail.com
Mitataan ja sormituntumalla loput! Ei se niin tarkkaa ole, lopputulos ratkaisee.
En ole mitenkään tarkka mittailija vaan käytän ties mitä kuppia tai lusikkaa, mikä sattuu olemaan lähettyvillä. 😀
suvi.pehkonen(at)luukku.com
Desimitalla ja pikkulusikalla mittaan, joskus onnistuu ja toisinaan ei 🙂 riiti81(At)gmail.com
Mittailen normi lusikoilla ja desimitalla sekä mututuntumalla 😀
idatraff(at)hotmail.com
Desimitoilla ja lusikoilla, ei oo niin justiinsa. 🙂
katatei79@gmail.com
Mittaan tarkasti ohjeen mukaan.
Tiina
miumiu83 at gmail.com
Sokerikakkupohjaa tehdessä punnitsemaan aineet tarkoin. Pullaa ja sämpylöitä tehdessä en käytä ohjeita vaan näppituntumalla mennään! siniklamsa@gmail.com
Ainakin uusia reseptejä kokeillessa ja macaronseja tehdessä mittaan tarkasti. Luottoresepteissä, joiden tietää toimivan ei niin tarkalla mittaamisella, mittaamisen saattaa tehdä huolettomammin mittasarjan ja perus ruokailuvälineiden avulla. outivar@gmail.com
Leipoessani mittaan aineet tarkasti, en kuitenkaa grammoina ( en omista vaakaa) vaan ihan mitta lusikoilla ja astioilla. Jos on kyseessä taikina esim. pullaan tai piirakka pohjaa niin silloin jauhojen määrää kyllä mittailen myös silmämääräisesti ja tuntuman mukaan. Jauhoja mitetessa minäkin "ravistan" mittaa, että saan jauhojen pinnan tasaiseksi 🙂
Ja s.posti osoite unohtui eli terhi.itkonen@klumbus.fi
Leivo työkseni joten grammalleen kaikki yleensä leivon ja muunnan kaikki ohjeet deseistä grammoiksi nopeuttaakseni leivontaa. Kotona tulee usein leivottua ja mittailtua silmämääräisesti "vähän tota ja ripaus tätä ja pikkuisen vielä tuosta" metodilla ?
sinikka.rusila@gmail.com
Olen sellainen hälläväliä mittaaja ja sen kyllä huomaa, ei aina onnistu. 🙂
(varisxi(at)gmail.com)
Jos kyseessä on itselleni uusi resepti, niin mittaan suht koht tarkkaan. Olen tosin aika ..hmm.. taiteellinen ja malttamaton, joten uusiakin reseptejä saatan alkaa tuunailemaan ja vaihtelemaan ainesosia kesken kaiken. Sitten, kun resepti on tuttu, niin alan heittelemään ainesosia ihan fiiliksen mukaan! Kun taidot karttuu, niin osaa suunnilleen arvioida ainesosien suhteita, miten tulee oman suun mukainen ja vielä rakenteeltaan ok tuote.
Mikäli tarvitaan jotain esim. juhlia varten muidenkin syötäväksi, niin sitten pysyttelen tutussa reseptissä ja yritän pysyä suunnilleen tarkoissa mitoissakin 😉 talviuninalle(at)gmail.com
Mittaaminen ei ole vahvin puoleni arjen ruoanlaitossa; luotan enemmän silmämääräiseen arvioon koostumusta ja makua tarkkaillen. Mut sit kun teen jotain (uutta) reseptin kanssa, olen perfektionistisen tarkka määrien suhteen 😀
susamaikki@gmail.com
Minäkin karistan ylimääräiset jauhot mitasta pois. Ei se oo niin tarkkaa 😛
cloudberryshake (at) gmail.com
Täytyy sanoa, että minä olen yleensä ihan millin tarkka näissä resepti/ruoanlaittoasioissa. Sillä voi olla asiaan jotain tekemistä, että työskentelen laboratoriossa ja siellä mittausasiat on niin tärkeitä 😀
anna_88@luukku.com
Mittalusikat ja desin mitta käytössä ,mutta usein menee sinnepäin tuntumalla.
Tyttiklemetti@luukku.com
Pyrin mittaamaan tarkasti leipoessa, ruuanlaitossa se ei ole niin nuukaa!
miianblogi(at)suomi24.fi
Mittalusikoita käytän aina, tai 1 dl mittalusikkaa oikeastaan. Perus teelusikkaa olen aina käyttänyt jos tarvitsee lisätä pari teelusikallista jotain aineista taikinaan (: Helppokäyttöinen vaaka on myös todella käteväksi leipoessa! (:
amanda.ahola12@gmail.com
Minulla vähän vaihtelee mittaustapa. Tutussa reseptissä käytän desimäärää, mutta jos on joku ihan uusi kokeilu, niin mittaan tarkemmin.:)
titantupa@gmail.com
Itse olen todella tarkka mittaamisessa. Paitsi leivät ja pullat menee silmämääräisesti
annajankeri@luukku.com
Metallinen mittakuppi ja lusikat ovat käytössä. Niillä mennään! 😛
saraana.makela@gmail.com
Mulla on käytössä desimitta ja lusikat. Pyrin mittaamaan aika tarkasti 🙂
emmih96@hotmail.com
Minä mittaan lähes kaikki keittiövaa'alla, on paljon tarkempi kuin vetomitat. Pienemmät määrät kuten tl ja rkl mittaan puolestaa vetomitoilla 🙂
aripekkaojala@gmail.com
Ollessani töissä mittaan kaikki grammalleen mutta kotona sovellan reseptejä koska tykkään testailla kaikkea ? tykkään ennemmin grammamääräsistä ohjeista kuin desi.
Mitalla tasamitat
Marjajkivinen@gmail.com
Tutut reseptit tulee tehtyä rennommin rantein, kun taas uusien kanssa olen tarkempana, mutta kuitenkin omaa makua mukaillen! 🙂
fani_92_@hotmail.com
Airiina
Mittaan aika tarkasti esimerkiksi kakkujen suhteen, leivät teen miten olen tottunut aina arvioimaan. Mitat ovat noin 30 vuotta vanhoja häälahjaksi saatuja muovisia.
aiholapp(at)uusikaupunki.fi
Mittaan kyllä tarkasti ja mittoja on tullut hankittua vähän joka lähtöön. 🙂
sannamaria77 at gmail.com
Mittalusikat ja desimitat mulla tarkasti käytössä 🙂
nelliina at yahoo.com
Fiiliksellä teen yleensä tutut ruoat, mutta jos ensimmäistä kertaa kokeilen jotain uutta, on kaikki mittalusikat käytössä 😀
hilsan@luukku.com
Kiva postaus, Anni 🙂 Minulla on ahkerassa käytössä keittiövaaka, jolla tykkään punnita useimmat leipomisessa käytettävät aineet 🙂
erja.renko(at)gmail.com
Mukana ollaan! Käytän aika orjallisesti mittalusikoita, desimittoja ja keittiövaakaa..
hippohiiri at gmail.com
Mittaan tarkasti, joten käytössä mittalusikat, desimitat ja keittiövaaka on myös aina käytössä. texas-86 (at) hotmail.com
Heh, tunnen itseni vähän pikkutarkaksi, mutta nykyään mittaan kaikki ainekset jauhoja myöten grammapuntarilla… Mutta konsti itseasiassa helpottaa leipuria ja vähentää tiskiä, kun kaikki ainekset voi mitata samalla kertaa 🙂 Tosin alun perin jouduin turvautumaan puntariin, koska kunnolliset desimitat puuttuivat… Ehkä nyt onnistaisi, niin saisin niidenkin puutteen korvattua! 😉
mykramilla(at)gmail.com
Yleensä mittaan ainesosat hyvin tarkasti, mutta tutumpien reseptien kanssa menen usein näppituntumalla 🙂 ennii.11@suomi24.fi
Parempi mitata tarkkaan kuin katua. =)
-Noora
nono alaviiva kaksi nolla alaviiva nolla kaksi miukumauku hotmail piste com
Suurinpiirtein mittoja käyttämällä, osa ainesosista näppituntumalla sinnepäin. Tosin nykyisin keittiövaa'an kanssa on tullut välillä käytettyä tarkempiakin määriä. Ja jos uskallan vielä leipoa macaroneja (kaksi kertaa kokeillut ilman kunnon onnistumista), niin sitten tarkoilla grammamitoilla.
Leipoessani esim kakkuja, mittaan tarkasti grammalleen vaakaa käyttäen. Muuten olen suurpiirteinen leipuri.
liepukka2009(at)windowslive.com
Mittaan kyllä varsinkin leivonnassa ainesosat. Kuivissa aineissa mittaaminen on erityisen tärkeää. Vaakaa en käytä, vaan ihan desimitoilla mennyt. lamerinquecit@gmail.com
Leivonnassa leivinjauheet ja mausteet mittaan melko tarkkaan. Vehnäjauhot ja sokerit "sinne päin". Tilanteesta ja leivottavasta tietysti riippuen. 🙂 kristiina.sankari (@)gmail.com
mittaan tilanteesta riippuen desimitoilla, laseilla, vaa'alla… töissä sit tietenkin tarkemmin, kuin kotona!
anni.rutanen@edu.hel.fi (tai jotain muuta kauttakin voi viestiä!)
pyrin mittaamaan tarkasti, joskus vähän sinnepäin. pirpanaunelmia@hotmail.com
Riippuu vähän käytettävästä ohjeesta, tarvittaessa kyllä ihan keittiövaa'allakin mittaan 🙂 sadekeinanen@suomi24.fi
Perus leivontaan mikä on tuttu (pullat, sämpylät,letut) niin mutu tuntumassa menee mutta kaikissa vähänkin vaativissa käytän mittaa ja vaakaa. Itsellä käytössä iän ikuiset mittalusikat ja uudet ovat olleet jo pitkään ostoslistalla 😀
Radiogirl–@hotmail.com
Mittoja ja vaakaa. Vaaka on varmin ??
jasmiina.jussila95@gmail.com
Olen kova soveltamaan keittiössä: mittaan tarkasti vain, jos on pakko. Usein leivonnassa on, mutta tutumpien reseptien kanssa sovellan, ruokaa laittaessa ihan huolellakin. 🙂 minna . reipas (at) gmail . com
Leivonta vaihtelee kovasti tuloksien kanssa! Toisinaan valmistan mielettömän upeita ja hyviä.. sitten on niitä päiviä kun kaikki menee pieleen. Soveltaminen EI todellakaan onnistu. 😀 toisin kuin ruuanlaitossa! <3
ssofia.o@hotmail.com
Leivonta vaihtelee kovasti tuloksien kanssa! Toisinaan valmistan mielettömän upeita ja hyviä.. sitten on niitä päiviä kun kaikki menee pieleen. Soveltaminen EI todellakaan onnistu. 😀 toisin kuin ruuanlaitossa! <3
ssofia.o@hotmail.com
Itse tykkään valmiita ohjeita seuratessa mitata aineet tarkasti mittalusikoilla ja -kulhoilla. Tehdessäni tuttuja leivonnaisia uskallan enemmän kokeilla uusia juttuja ja soveltaa 🙂 Jos leivon jotain terveellistä herkkua, tykkään tehdä omat reseptit, jolloin laitan mitä milloinkin vain ilman kummoisempia mittoja 🙂
Sähköposti unohtui, se on siis anna.bbrander@gmail.com
Tarkasti mittaan, vaa'alla tai mitoilla ☺
jonnakin(at)hotmail.com
Vähän turhan hutiloiden…vähän sinne päin tyylillä.
T: fisunen (fisunen@gmail.com)
Vanhalla ortexin mitalla mutta enemmän menee sinne päin ja vähän vielä päälle��
whyangelcry@gmail.com
Henna28
Mittaan aika tarkasti, täytteitä ja kuorrutteita teen aina hieman runsaammalla kädellä kuin ohjeessa, saan näin muhkeimpia. Leivonta on hauskaa ja harrastan sitä usein.
henna.holappa1@luukku.com
Mittaan aina ainekset, mutta se miten tarkasti vaihtelee. Pullat, piirakat ja tutut leivonnaiset mitaan vähän sinnepäin. Mutta kun kokeilen uusia reseptejä tai teen sellaisia leivonnaisia joissa on oltava todella tarkka mittaan tarkasti. (Kokemusta on kun mittasin hutiloiden) Mutta leivonnan tulee olla hauskaa enkä ota mittaamista niin vakavasti?
hedelmakarkki25@gmail.com
Minulla on metalliset mittakupit, muut mittaan ailmämääräisesti lusikoilla.
s.kansakoski(at)luukku.ocm
Meillä on käytössä kahvikupit ja ihan perus teelusikat ja keittolusikat. Kunnon mittavälineet siis olisivat tarpeen!
minuhno@gmail.com
Metallisilla mittakupeilla ja tavallisilla lusikoilla! emilia_ho@hotmail.com
Leivonnassa toivoisin käytettävän enemmän gramma-määriä, etenkin tarkkuutta vaativissa ohjeissa. Desi, puolen desin ja tee-lusikka mittoja käytän ahkerasti. Lemppariohjeet sujuvat ilman mittauksia niin, kuin ruoan laittokin. 🙂 (koivikonkatveessa@gmail.com)
Leivonnassa toivoisin käytettävän enemmän gramma-määriä, etenkin tarkkuutta vaativissa ohjeissa. Desi, puolen desin ja tee-lusikka mittoja käytän ahkerasti. Lemppariohjeet sujuvat ilman mittauksia niin, kuin ruoan laittokin. 🙂 (koivikonkatveessa@gmail.com)
ihana blogi sulla, onneksi eksyin tänne. mutta yksi parannustoive: olisi kiva, jos linkit aukeaisivat uuteen ikkunaan/välilehteen, eikä tähän samaan!
Mahtava vinkki 🙂 Joka on nyt tässä postauksessa jo korjattu! Kiitos kun kävit kommentoimasta. Välillä ei osaa ajatella lukijan kannalta ihan 100%. Mukavaa viikonloppua!
Jos leivon sämpylöitä, pulllaa tms niin en pahemmin mitään mittaile, mutta muuten kyllä pyrin suhkot tarkkaan mittaamaan käyttämällä mittavälineitä.
mariah-79@suomi24.fi
Pyrin mittaamaan mahdollisimman tarkkaan. Käytössä 5dl teräs mitta ja muovinen 1dl mitta, joka halkesi pohjasta, joten uuden hankinta edessä.
kkaikusalo@gmail.com
Riippuu siitä mitä leivon. Pulla- ja sämpylätaikinan teen ilman tarkkoja mittoja. Jos leivon jotain uutta,mittaan aika tarkasti kaiken. Käytössä desimitta ja digitaalinen vaaaka.
Mittaan aina ainekset tarkasti desimitoilla ja mittalusikoilla. Tasoitan pinnan ravistamalla.
netteri@gmail.com
Pyrin mittaamaan melko tarkasti mittalusikoilla yms. ja vaa'alla. Tiina P osallistuu arvontaan: tiina.palomaki(at)kolumbus.fi
Mittaan ja joskus näppituntumalla.
Marjo.valtanen@luukku.com
Mittailen lusikoilla ja desilitran mittaa käytän esim. sokerin, jauhojen mittaamiseen. Enemmänkin mittoja saisi olla, kun välillä niitä tarvitsee paljon kerralla, kun leipoo useita juttuja yhtäaikaa. Mukana hyödyllisessä arvonnassa, minna82@gmail.com
Lisään kohotusaineet tarkasti mutta esim vaniljasokerit tms makuaineet vähän summassa toisinaan? espeli231@hotmail.com
Olen suurpiirteinen mittaaja, mutta uusissa resepteissä tarkempi. Sokeria ja rasvaa yritän nykyisin mittailla vähemmän kuin ohjeessa sanottu, ja tostaiseksi onnistunut ohan hyvin.
hippu@outlook.com
Tarkasti mitan mukaan mennään =). Mukaan kivaan arvontaan!
siinatar@gmail.com
Minä mittaan joskus kun leivon pienellä kahvikupilla,käytän sitä desin mittana ja se on toiminut ihan hyvin 🙂
hemantinde@hotmail.com