| | | |

Sitruunajuustokakku Browniepohjalla

Sitruunajuustokakku Browniepohjalla


Herkkuja herkkuja ja herkkuja!

Tämä sitruunajuustokakku browniepohjalla on taivaallista, ihanaa ja superherkullista! Suklaa, sitruuna ja mansikat, voiko näillä raaka-aineilla mennä pieleen? Tässä reseptissä yhdistyy raikkaus ja täyteläisyys ja siksi kakku sopiikin hetkeen kuin hetkeen: kesään ja talveen sekä arkeen ja juhliin. Ohje on myös helppo ja nopea.

Vinkkejä: Halutessasi komean ja korkean kakun tuplaa täyte. Kesällä kakun päälle kannattaa ehdottomasti asetella kotimaiset mansikat ja talvipakkasilla ulkomaiset mansikat käyvät yhtä hyvin! Voit tehdä halutessasi kakkuun myös keksipohjan. Alkuvuoden rantaloma toi minulle kesäherkut hyvin mieleen ja siitä syystä innostuin leipomaan tällaista mansikkaherkkua, joka tuo kesän vahvasti mieleen ja kielelle!


Sitruunajuustokakku Browniepohjalla

Browniepohja:

  • 75g suklaata
  • 50g voita
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 dl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • 1 dl vehnäjauhoja
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Pingota 20-22 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti.
  3. Suklata voi kattilassa ja sulta sitten suklaa joukkoon – sekoita.
  4. Lisää sokerit ja suola sekoittaen.
  5. Lisää muna ja sekoita hieman rivakammin.
  6. Sekoita kaakaojauhe jauhoihin ja sihtaa parissa osassa taikinaan.
  7. Kun taikina on tasaiseksi sekoiteltu niin kaada se vuokaan.
  8. Paista pohjaa noin 15 minuuttia uunin keskitasolla.
  9. Anna jäähtyä kunnolla.

Täyte: 

  • 200 g tuorejuustoa
  • 3 dl vispikermaa
  • 2 dl tomusokeria
  • 1 sitruunan mehu + kuori
  • 3-4 liivatelehteä
  • 1 tl aitoa vaniljasokeria
  1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (5min).
  2. Purista ja raasta sitruuna.
  3. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata puristetut liivatelehdet mehuun. Jätä jäähtymään.
  4. Vatkaa tomusokeri ja vaniljasokeri tuorejuuston kanssa notkeksi.
  5. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi toisessa kulhossa.
  6. Vatkaa liivateliemi tuorejuustomassan sekaan ohuena nauhana.
  7. Kääntele lopuksi joukkoon kermavaahto ja sitruunan kuoriraaste.
  8. Aseta irtopohjavuoan reunoille reunakalvo halutessasi siistin pinnan kakun reunoille.
  9. Kaada täyte browniepohjan päälle ja laita hyytymään jääkaappiin noin 2-3 tunniksi.

Koristelu:

  • kermavaahtoa
  • mansikat
  1. Ota kakku varovasti irtopohjavuoasta – irroita reunakalvo.
  2. Pursota kermavaahtoa kakun reunoille tähtityllalla.
  3. Leikkaa mansikat halki ja asettele ne kermapursotusten päälle.

 


Lisää juustokakku-reseptejä löydät täältä.

Seuraatko jo herkkujani somessa?

Facebook

Instagram

Myös näillä sopii

Herkutella

28 Kommenttia

  1. Anonyymi sanoo:

    Hei! Voisiko juusto olla sitruunatuorejuustoa,vai tuleeko "liian" sitruunainen?

    1. Hei, voit toki käyttää 🙂 Vähennä sitruunamehua oman maun mukaan. Maistele massaa ja lisää tarvittaessa 🙂

  2. Tää kuulostaa ihanalle! Mitenköhän pohja reagoi, jos vehnäjauhot vaihtaa esim perunajauhoihin tai kaurajauhoon? Sais gluteenittomaksi kokonaan 🙂

    1. Moi Noora, en ole tehnyt tätä gluteenittomana, mutta jos yrittäisin niin vaihtaisin jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen 🙂 jos kokeilet kauralla tai perunalla niin kerro onnistuitko. Olisi kiva tietää itsekin. Pohjahan on perusbrownie -pohja, jonka useat tekevät gluteenittomasti. Mukavaa päivää!

  3. Anonyymi sanoo:

    Moikka!
    Tosi hyvältä vaikuttaa ohje ja ajattelinkin tehdä tätä viikonloppuna, jopa kaksi kakkua.
    Jos teen jo launtaina browniepohjat ja kakut sunnuntaina heti aamusta niin miten/missä pohjat kannattaa säilyttää?
    Toinen kakku syödään heti sunnuntaina ja toinen maanantaina.
    Kerkeääkö varmasti hyytymään muutamassa tunnissa jos teen sunnuntaina aamusta ja iltapäivällä syödään?

    1. Moikka,

      Kiitos 🙂 Kiva kuulla, että aiot leipoa näitä kakkuja juhliinne! Jos teet pohjat etukäteen voit säilyttää niitä paistovuoassa peitettynä esim. kelmulla huoneenlämmössä. Peittele kunnolla, jotta pohjat eivät kovetu.

      Sinuna tekisin kummatkin kakut (mousset) la iltana. Hyydykekakuissa maku paranee kun saavat hieman vetäytyä (yön yli) ja on sitten varmasti hyytynyt kakku kunnolla. Jos et pysty tehdä lauantaina, niin hyydytä kakut pakastimen kautta, jolloin varmasti hyytyvät kunnolla. Sitruunamousse on paksua kyllä jo vuokaan laitettaessa 🙂

      Mukavaa leipomista!

      /Anni

  4. Satu sanoo:

    Ohjeella tuli todella herkullinen kakku. Ainut haaste oli pohja, jota oli vaikea saada irti. Ei irronnut kauniisti. Tein pohjan isompaan vuokaan 1,5kertaisena ja käytin gluteenitonta jauhoseosta. Olisikohan vinkkiä miten saisi pohjasta helpommin irtoavan? Oli niin hyvää että käyttäisin tuota pohjaohjetta kyllä mieluusti muissakin juustokakuissa. 🙂

    1. Hei Satu, kiitos kommentista 🙂 Kiva kuulla, että resepti on ollut mieleinen. Laitoitko vuoan pohjalle leivinpaperin? Entä voitelitko reunat? Voit myös laittaa leivinpaperia vuoan reunoillekin, joka voi auttaa irrottamista. Muista myös aina jäähdyttää kakkupohja ennen irrotusta. Gluteeniton jauhoseos voi muuttaa pohjan rakennetta hieman. Minun täytyykin koittaa itse ja testata myös tuo irrotus.

      1. Satu sanoo:

        Tosiaan, käytin kyllä leivinpaperia ja voitelin reunat, mutta en irroittanut pohjaa jäähdyttämisen jälkeen leivontaleivinpaperista.. Olisikohan se ollut ratkaisu?

        1. Eli pohjasi ei irronnut leivinpaperista? Irrotan itse sen aina samalla kun otan kakkupohjan pois vuoasta ja asetan kakun kuin kakun kakkualustalle 🙂 Vaikea antaa ihan selviä ohjeita täältä puoleta, kun en ole ollut näkemässä tilannetta paikan päällä.

          1. Satu sanoo:

            Juu, tuo vaihe jäi tekemättä. Pohja ”liiskautui” tiiviisti leivinpapariin kiinni, eikä sitä saanut leikattua kauniisti irti vaan joutui lusikalla kaapimaan. Hyvää oli näinkin, mutta hienompiin juhliin olisi kiva oppia tekemään kauniimpi versio. 🙂

  5. Nyt voi tosiaan olla, että johtuu myös gluteenittomista jauhoista! Parempaa onnea seuraavana kertaan. Kokeilen itse myös gluteenittomilla jauhoilla kun kerkeän 🙂

  6. Nadja sanoo:

    Tulipas ihanan raikas ja herkullinen kakku 🙂
    Kiitos ! 🙂

  7. Merja sanoo:

    Anni voiko tähän kakkuun tehdä vielä vedestä, liivatteista ja väristä kiilteen, teen lapsenlapselle kastejuhlaan juustokakun ja hänen äiti haluaisi että päällä on sininen kerros.

    1. Moi Merja, voit totakai tehdä. Laittaisin 2 dl nestettä ja 2 liivatetta. Sinuna laittaisin vähän sokeria mukaan tai tekisin kiilteen mehusta tms. jotta maistuisi hiukan joltain. Mukavaa leivontaa!

  8. Karoliina sanoo:

    Hyvän näköinen kakku! Mutta vinkkejä miten reunakalvon saisi nätisti pois? Reuna on kyllä kaikkea muuta kuin nätti, kun en saa reunakalvoa irroitettua niin että reunasta ei kalvoon jäisi mitään. ??

    1. Moikka, voit pyöräyttää veden alla kuumennetulla palettiveitsellä tai tavallisella veitsellä kakun ympäri ennen kuin irrotat reunakalvon. Voit myös suihkia reunakalvon vuokaspraylla kevyesti, jolloin se irtoaa helpommin. Minulla reunakalvo lähtee aina nätisti irti kun irrottaa sen hitaasti vetämällä.

  9. Viivi sanoo:

    Hei! Kiitos tästä mahtavasta ohjeesta, tämä on mielestäni yksi parhaimmista juustokakuista mitä olen syönyt 🙂
    Minun täytyisi tehdä nyt tästä kakusta vähän isompi, ajattelin tehdä sen korkeaan 26cm vuokaan. En osaa nyt yhtään hahmottaa kuinka paljon pitää tehdä pohjaa/täytettä. Luuletko, että riittää jos ohjeen tekee 1,5 kertaisena vai kannattaisiko tehdä suoraan kaksinkertaisena?

    1. Hei Viivi! Kiitos, ihana kuulla! 🙂

      Hmm… saattaa onnistua myös 1.5 kertaisena, mutta jos haluat pelata varman päälle niin tee kaksinkertainen ohje 🙂 Olisi kiva kuulla, miten onnistuit.

      1. Viivi sanoo:

        Hei! Kakku onnistui todella hyvin 🙂 päätin pelata varmaan päälle ja tehdä kaksinkertaisena. Onneksi näin, koska 1,5 kertainen ei olisi varmaankaan ollut riittävä 🙂

  10. Ella sanoo:

    Pohja ei minulla toiminut. Oli liian kova. Säilytin muovissa jääkaapissa yön yli. Pistelin haarukalla ja kostutin kyllä kunnolla mutta leikkaaminen oli hankalaa… En taida uskaltaa enää tätä ohjetta käyttää.

    1. Harmi, että pohja ei ollut mieleesi. Browniepohja kovettuu jonkuin verran jääkaapissa. Uuneissa on myös aina eroja, ja liian pitkä tai voimakas paisto tekee pohjasta kovemman.

  11. Sofia sanoo:

    Moi Anni! Olen testannut tätä kakkua aiemmin ja se oli superhyvää. Nyt teen juhliin ja mietin kuinka paljon aikaisemmin uskaltaisin tehdä tämän? Säilyykö hyvänä jääkaapissa esim 2 vuorokautta?

    1. Kyllä uskon, että säilyy. Leivonnaisissakin aina aistinvarainen arviointi. Kuinka kauan itse söisit valmiiksi tehtyä kakkua? Saatko peiteltyä sen kunnolla, jotta se ei ota makuja jääkaapista tms.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *