Sämpylöitä ja patonkeja – Helppo leipäohje

Sämpylöitä ja patonkeja - Helppo leipä ohje

Kun leivon sämpylöitä mun luotto-ohje on jääkaappisämpylät, yksinkertaisesti niiden helppouden (ja nopeuden) takia. Joskus taikinaterapia kuitenkin tekee hyvää ja silloin leivon ihania vehnäsämpylöitä, samasta taikinasta tulee helposti myös patongit.

Yllätyin jälleen itsekin: leipomotason leipiä kotiuunista. Ulkonäöltään ja maultaan. Parhaimpia nämä helposti leivottavat vehnäsämpylät ovat kuitenkin tuoreena, rapeana ja hieman lämpiminä. Päivän vanhat leivät kannattaa paahtaa.

Esittelin teille pari viikkoa sitten uutta yleiskonettani ja tämä Instagramissa vilahtanut ohje jäi useaa teistä kiinnostamaan. Ohje ei ole omani – se on alun perin bongattu Anna Bergenströmin kirjasta Joka kokin keittokirja ja SOPPA365 -sivuilta, joilla ohje kulkee nimellä Fantastinen leipä. Tämä on ohje joka kannattaa korvamerkitä.

Sämpylöitä ja patonkeja - Helppo leipä ohje

Sämpylöitä ja patonkeja – Helppo leipäohje

OHJE

noin 12-15 muhkeaa sämpylää

  • 5 dl vettä
  • 1 dl (kasvi)maitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl hunajaa tai siirappia
  • noin 12 dl vehnäjauhoja
  1. Mittaa kädenlämpöiset vesi ja maito kulhoon. Mittaa hiiva, suola ja hunaja toiseen pieneen astiaan. Lorauta sekaan noin desi vesi-maitoseosta ja sekoita, kunnes hiiva sulaa. Kaada sitten loput vesi-maitoseoksesta joukkoon, sekoita.
  2. Lisää jauhot taikinaan muutamassa erässä koko ajan vaivaten. Vaivaa taikina löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on oikeanlaista, kun se irtoaa kulhon reunoista, mutta on vielä tahmeaa ja selvästi löysää. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa 1-2 tuntia.
  3. Kuumenna uuni noin 240 asteeseen. Vuoraa uunipellit leivinpaperilla. Sirottele reilusti vehnäjauhoja pöydälle ja kumoa taikina päälle. Älä vaivaa enää taikinaa vaan painele se ilmavasti neliöksi. Sirottele vielä hiukan jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. 
  4. Jaa taikina lastalla 6 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palat saavat olla erimuotoisia ja näköisiä. Nosta sämpylät pellille. Paista sämpylöitä uunissa noin 20 minuuttia. 
  5. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman liinaa, jotta kuoresta tulee ihanan rapea.

Vinkki! Voit paistaa myös leikkaamasi 6 suikaletta, jolloin saat ns. rustiikkisia patonkeja!

Sämpylöitä ja patonkeja - Helppo leipä ohje

Sämpylöitä ja patonkeja - Helppo leipä ohje
Sämpylöitä ja patonkeja - Helppo leipä ohje

Vink! Käy kurkkaamassa video leivän leipomisesta ja 200 euron alekoodi Ankarsrumin yleiskoneeseen täällä.

Mukavaa lauantaipäivää!

/Anni


Lisää leipäohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

2 Kommenttia

  1. Mervi sanoo:

    Tosi hyviä sämpylöitä tuli, kiitos taas ohjeesta 🤗

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *